Tuesday, July 14, 2020

FAMA, Shopee Lancarkan Pameran Durian Maya Pertama

July 14, 2020 0

FAMA, Shopee Lancarkan Pameran Durian Maya Pertama

Durian E-Fiesta menampilkan lebih daripada 220 tawaran durian



KUALA LUMPUR, 14 JULAI 2020 – Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) kini bekerjasama dengan Shopee, platform e-dagang no. 1 Malaysia untuk satu lagi inisiatif baharu, Durian E-Fiesta, sebagai bukti komitmen terhadap agenda digitalisasi dan e-dagangnya.


Dato’ Zainal Abidin bin Yang Razalli, Ketua Pengarah FAMA berkata, “Ketika wabak Covid-19 di Malaysia berada di puncaknya pada bulan Mac lalu, ia telah memberikan kejutan kepada seluruh negara dan pelbagai sektor termasuk sektor pertanian yang tidak terkecuali. Sebelum ini, tiada siapa yang menjangkakan bahawa mereka dapat menjual hasil segar dan sejuk beku secara atas talian, tetapi wabak ini telah mendorong banyak pihak termasuk para petani untuk meneroka penjualan atas talian buat julung kalinya. Langkah ini juga selari dengan harapan YAB Perdana Menteri agar sektor perniagaan dalam bidang e-dagang di pertingkatkan dan menjadikannya satu trend baharu urusniaga. Oleh demikian, kami bekerjasama dengan Shopee demi memberi lebih banyak insentif kepada sektor pertanian untuk terus berada di atas talian dan yang lebih penting lagi, lebih ramai petani akan mendapat manfaat walaupun selepas PKPP. Kami akan melaksanakan kerjasama ini melalui beberapa siri kempen bertema yang menarik bermula dengan Durian E-Fiesta di Shopee bersempena musim durian yang sudah tiba."


Durian E-Fiesta di Shopee akan menjadi pameran jualan durian maya pertama di Malaysia. Program ini akan berlangsung dari 15 hingga 19 Julai dan menampilkan lebih daripada 220 tawaran, para peminat durian boleh memilih daripada pelbagai jenis durian seperti Musang King, Udang Merah, D24, Hor Lor, Kampung, dan sebagainya.


Sebagai dorongan untuk transformasi perniagaan, FAMA dan Shopee akan memberi sokongan kepada peniaga durian melalui pembiayaan baucar menarik seperti potongan harga RM5 dengan perbelanjaan minimum RM1, potongan harga RM20 dengan perbelanjaan minimum RM100 dan banyak lagi. Selain itu, pengguna juga dapat menikmati Musang King di Jualan Kilat Shocking Sale pada harga RM10 sahaja ketika berlangsungnya Durian E-Fiesta.


Mengulas mengenai kolaborasi bersama FAMA, Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee berkata, “Biasanya tempoh inkubasi untuk penjual dan pengguna adalah yang paling sukar. Pertama sekali, kami perlu memastikan bahawa penjual kekal berada dalam sistem dan perkhidmatan mereka adalah pada tahap yang optima. Pada masa yang sama, kami harus melatih penerimaan pengguna dan membantu mereka dalam membiasakan diri untuk membeli hasil segar secara atas talian. Oleh itu, kami amat bersemangat kerana mempunyai rakan kerjasama seperti FAMA yang mempunyai pemahaman mendalam tentang ekosistem e-dagang dan bersedia bekerjasama dengan kami bagi mendorong digitalisasi sektor pertanian Malaysia. Selain itu, ini merupakan waktu yang terbaik untuk melaksanakan kerjasama ini memandangkan rakyat Malaysia merupakan penggemar tegar buah durian."


Kedua-dua organisasi ini juga telah mengambil kira para pengguna yang mungkin kurang menggemari Raja Buah. Justeru, Durian E-Fiesta juga akan turut memasarkan buah-buahan pilihan tempatan yang lain seperti manggis, mangga, nenas dan banyak lagi pada kempen tersebut. Edisi pertama kempen ini adalah terhad di Lembah Klang dan bagi memastikan kesegaran buah-buahan, penghantaran akan dilakukan pada hari berikutnya setelah pesanan dibuat.


Peniaga buah-buahan, terutamanya peniaga durian, akan menerima sokongan dan pendedahan pemasaran maksimum sepanjang kempen ini melalui paparan banner dalam aplikasi, laman mikro-khas, push notifications dan banyak lagi.


Adalah difahamkan bahawa objektif FAMA dan Shopee bagi kerjasama jangka panjang ini adalah untuk memacu sektor pertanian dalam mencapai kemampanan dalam jangka masa panjang menerusi perniagaan secara dalam talian. 


Shopee, dalam pada itu, mendedahkan bahawa lebih daripada 2 tan (2,000kg) durian telah dijual melalui platformnya dalam masa 24 jam setelah diberi pendedahan dalam kempen 6.6 Super Sale pada bulan Jun yang lalu. Kata kunci 'durian' juga merupakan salah satu perkataan yang paling banyak dicari pengguna di platform tersebut.


Untuk memuaskan pengidaman durian anda, kunjungi https://shopee.com.my/m/durian-e-fiesta 


Sebagai tambahan kepada Durian E-Fiesta, FAMA juga akan memberikan baucar kepada pelanggan yang membeli produk dari kedai rasmi mereka di Shopee. Layari https://shopee.com.my/agrobazaar_fama untuk menikmati potongan harga RM10 dengan perbelanjaan minimum RM50 bagi barangan seperti daging ayam, daging lembu, sayur-sayuran, buah-buahan dan banyak lagi.

Tuesday, July 07, 2020

You Must Try Out This New Fantastic Pizza That Includes Nasi Lemak

July 07, 2020 5
You Must Try Out This New Fantastic Pizza That Includes Nasi Lemak | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sejak musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan sejak bulan Mac lepas, Sha agak kerap melihat menu makanan secara online. Maklumlah bukan hari-hari lalu makan masakan sendiri, padahal kadang-kadang hilang idea untuk masak apa. Baru-baru ini ini bila melihat-lihat satu restoran makanan segera berdekatan kediaman maka terpandanglah sesuatu yang biasa tetapi  luar biasa. Sha biasanya kalau di rumah banyak makan nasi dan lauk-pauk jadi bila nak tukar selera mestilah sesuatu yang Sha tak biasa masak sendiri contohnya kek dan pizza. Kali ini bila terpandang menu pizza yang satu ni macam menarik perhatian jugalah. Apa yang pelik sangat tu?

Pizza Nasi Lemak


Ya, Pizza Nasi Lemak ada di Pizza Hut. Serius ! Lain macam bila nampak nasi lemak tradisional diubah suai menjadi Pizza Nasi Lemak. Sha yakin korang pun tak biasa dengar bukan? Tapi kini Pizza Nasi Lemak benar-benar wujud. Rupa-rupanya Pizza Nasi Lemak ini sudah ada di pasaran sejak 15 jun 2020. Jika sebelum ini kita ada dengar wujudnya burger nasi lemak, tapi kali ini Pizza Hut dengan kepakarannya mengeluarkan pelbagai pizza yang dekat dihati rakyat Malaysia khususnya iaitu Pizza Nasi Lemak. Sekarang korang boleh bayangkan tak bila pizza digabungkan dengan nasi lemak jadi apa? Macam tak masuk dek akal tapi itulah keistimewaan team Pizza Hut dalam mencipta kelainan pada pizza mereka. Seperti yang kita sedia maklum nasi lemak sudah sebati dengan rakyat Malaysia tidak kira kaum apa, agama apa majoritinya makan nasi lemak terutamanya untuk sarapan.



Topping Pizza Nasi Lemak


Pihak Pizza Hut sentiasa berusaha mempelbagaikan menu pizza dan semestinya mengikut selera rakyat Malaysia. Bagi meraikan kepelbagaian kaum dan budaya Pizza Hut memperkenalkan Pizza Nasi Lemak dengan slogan khasnya " Rasa Campur Lagi Bes Bersama" sebagai lambang perpaduan rakyat Malaysia. Pizza ini dicipta dalam bentuk pizza biasa tetapi menggunakan topping biasa yang terdapat dalam nasi lemak biasa. Antara topping yang digunakan adalah ayam yang digoreng rangup, ikan bilis, kacang tanah, timun batang dan tidak dilupakan bahan wajib iaitu sambal nasi lemak enak yang mengekalkan rasa nasi lemak walaupun dalam bentuk pizza. Bahagian poket tepi pizza pula diselitkan ayam yang telah diperap dengan santan dan istimewanya ditambah dengan keju bersama. Memang berbeza dan istimewa pizza kali ini sebab itulah kena cuba.


Tawaran & Harga Pizza Nasi Lemak


Nah ! Korang boleh bayangkan tak rasa Pizza Nasi Lemak yang fantastik sangat ni. Sha tengok pun teruja nak mencubanya. Tapi promosi Pizza Nasi Lemak ini hanyalah sehingga 31 ogos 2020 sahaja jadi jom cepat-cepat dapatkannya sekarang! Dalam kepala Sha sekarang nak ajak kawan-kawan pejabat  order Pizza Nasi Lemak, jadi bolehlah sama-sama merasa sama ada masyuk atau tidak bila pizza dicampur dengan nasi lemak ini.


Untuk dapatkan Pizza Nasi Lemak ini korang boleh dapatkan secara ala carte atau dalam bentuk set kombo. Pizza Nasi Lemak bersaiz regular adalah dengan harga Rm 38.90 sahaja. Terdapat beberapa deal iaitu set Pizza Nasi Lemak bersama garlic bread dan sup cendawan berkrim. Korang juga boleh rebut set jimat dengan set kotak besar Pizza Nasi Lemak dengan lain-lain menu iaitu seperti Bb Chicken Bolognese Sphagetti, Cheesy Chicken Fingers, New Orleans Drummet dan juga garlic bread. Yang pastinya semua berbaloi dengan harga.


Pesan Pizza Nasi Lemak Sekarang !


Jika korang tidak mahu bersesak-sesak di restoran korang boleh sahaja memesan secara online dengan mencari western food near me . Memandangkan kita masih berada dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini dan masih berjaga-jaga jadi apa kata kita buat pesanan dengan FoodPanda sahaja untuk kita kurangkan pergerakan dan sentuhan. Pengalaman Sha dengan rider FoodPanda pun mereka sentiasa menjaga ketetapan yang telah dibuat oleh kerajaan Malaysia. Jangan lupa semasa membuat pembayaran nanti set on pada "Contactless Delivery" untuk perhatian rider nanti.

Apa tunggu lagi? Jom buka FoodPanda dan cari Pizza Hut untuk dapatkan Pizza Nasi Lemak sekarang sebelum tempoh tawaran habis. Ingat! Sebelum 31 Ogos 2020 tau, jangan terlepas peluang keemasan untuk mencuba Pizza Nasi Lemak yang lain daripada yang lain ini.

Sunday, July 05, 2020

Waterfall Cameron Valley Bharat Tea Cameron Highlands, Pahang

July 05, 2020 3
Waterfall Cameron Valley Bharat Tea Plantations Cameron Highlands, Pahang | Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Setiap kali mahu bercuti kemana-mana pastinya kita akan mencari apa tempat menarik yang kita boleh kunjungi sepanjang bercuti di tempat itu. Malam jumaat yang lepas suami tiba-tiba bertanya mahu atau tidak naik ke Comeron Hinghlads? Ya, walaupun Cameron Highlands dengan kediaman kami hanya kurang dua jam perjalanan tetapi agak lama tidak ke sana kerana kesesakan yang sinonim dengan Cameron Highlands terutama pada hujung minggu dan dan cuti umum. Bila suami mengajak memang pucuk dicita ulam mendatanglah, terus setuju untuk ambil cuti kerana mahu pergi ketika hari bekerja untuk elakkan kesesakan melampau. Agak lama teringin nak menikmati kehijauan pokok teh dan air terjun cantik di Cameron Valley, maklumlah biasanya hanya lepak di Ladang Teh BOH. Bila nampak orang kongsikan di laman sosial kita pun teringin juga singgah bergambar disitu.

bharat tea

Waterfall Cameron Valley Bharat Tea Plantations Cameron Highlands

Lokasi Waterfall Cameron Valley


Pada mulanya tidak pasti di mana lokasi sebenar waterfall yang menjadi port bergambar yang cantik bila ke Cameron Highlands ini. Bila selidik agak mengelirukan kerana tak jumpa sesiapa yang kongsi lokasi sebenar waterfall terbabit. Jika korang nak tahu, Cameron Valley mempunyai 3 lokasi untuk kita singgah. Tempat yang menjadi kebiasaan untuk kami sekeluarga singgah adalah Cameron Valley TS3 yang mana memang wajib kami lalu jika naik ke sini melalui Simpang Pulai, Perak. Pertama sekali pada hari kami mencari lokasi waterfall kami singgah ke Cameron Valley TS 2 terlebih dahulu, kerana ingatkan waterfall ada di situ, nasib baik suami bertanya dahulu sebelum beratur panjang rupanya waterfall kecil itu terletak di Cameron Valley TS1. Cameron Valley TS1 hanya terletak 1 kilometer ke depan dari TS2 jadi kami bergerak ke sana selepas mengetahuinya. Jika ke Cameron Highlands melalui Tapah, korang akan melalui TS1 terlebih dahulu.


Akhirnya dapt juga merasai bergambar di sini. Hakikatnya memang tempat ini cantik seperti kebanyakan orang kongsikan, bersih dan sejuk mata memandang.


Harga Tiket untuk ke waterfall


Untuk ke waterfall pihak Bharat Tea Plantations ada menyediakan pengangkutan dengan kadar bayaran sebanyak Rm 12.00 untuk dewasa dan Rm 7.00 untuk kanak-kanak. Tapi kami mengambil keputusan untuk berjalan kaki sahaja dan bayaran masuk hanyalah Rm 3.00 untuk dewasa manakala kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah diberi masuk secara percuma. Bagi yang membawa keluarga yang berusia bolehlah ambil pengangkutan disediakan kerana perjalanan balik perlu mendaki, agak penat jadi tak sesuai untuk mereka. Semasa dalam perjalanan balik Abang Zaryth pun merungut penat tapi sampai juga akhirnya ke atas semula dan ramai yang lepak di tangga masih berkira-kira untuk turun atau tidak.


Gambar ini di ambil semasa dalam perjalanan menuruni bukit menuju ke waterfall. Dinasihatkan kalau korang nak bergambar bolehlah bergambar terlebih dahulu. Bukan apa bila dah dalam perjalanan balik semula, budak-budak penat dan tak ada mood nak bergambar dah.


Apabila sampai ke waterfall dimaksudkan tiga beranak ini mula buka kasut untuk merasai air yang mengalir bersih ini. Sha pula hanya ceduk-ceduk air buat sejukkan muka sahaja. 


Selepas penat bergambar di waterfall dan port-port cantik lain yang disediakan di kawasan ini jika korang terasa dahaga korang jangan risau trak minuman ini sedia menanti korang di sini. Jadi bolehlah korang menghilangkan dahaga terlebih dahulu sebelum mula mendaki naik ke atas kembali.

Alhamdulillah akhirnya tertunai impian nak datang ke sini. Maklumlah terkenang-kenang je bila selalu tengok gambar orang lain bergambar di sini sedangkan berkali-kali sampai Cameron Highlands kita tak pernah pun singgah. Jadi diharap selepas ini kalau korang pun teringin ke waterfall Cameron Valley Bharat Tea ini, ingat ya pilih Bharat Tea TS 1.

Thursday, June 25, 2020

Jam Sukan Realme Watch Model RMA161

June 25, 2020 5
Review Realme Watch Model RMA161 | Baru-baru ini Sha menyatakan hasrat pada suami untuk beli jam baru memandangkan jam kesayangan sudah rosak. Sha sebenarnya sudah biasa memakai jam tangan biasa yang berjarum dan kali ini pun Sha mencari jam yang sama dan jenama yang sama. Tetapi oleh kerana sudah berjanji selepas PKP dan selepas raya nak mula balik cara hidup sihat seperti sebelum PKP iaitu aktiviti berbasikal dan mendaki bukit sha mengubah pilihan. Kali ini Sha mengikut saranan suami supaya membeli jam yang berbaloi dengan harga dan mempunyai fungsi lain selain untuk melihat masa. Akhirnya Sha memilih untuk membeli Realme Watch. Memandangkan Realme Watch masih tidak ada di mana-mana store berdekatan jadi Sha membelinya secara online. Apakah sebab-sebab Sha memilih Realme Watch ini sebagai fitness band?



Realme Watch Malaysia


Kenapa Memilih Realme Watch ?

1. Harga berpatutan dengan fungsi yang ada.

2. Saiz dan bentuk yang sesuai untuk tangan Sha - 3.5 cm (1.4") ,
Lebar Tali Pergelangan Tangan: 20mm
Tali Pergelangan Tangan Panjang boleh laras: 164-208mm



3. Menepati keperluan Sha yang tidak terlalu aktif dan menjalani senaman asas.

4. Monitor dan mengesan degupan jantung.

5. Mengesan setiap pergerakan yang dilakukan seperti berjalan.

6. Mempunyai 14 mode sukan yang terdiri daripada :-

Berlari
Berjalan
Larian Dalam Rumah
Berbasikal
Senaman Aerobik
Latihan beban / angkat berat
Bola Sepak
Bola keranjang
Pingpong
Badminton
Berkayuh Dalaman
Elliptical
Yoga
Sukan Kriket


7. Boleh mengawal muzik pada telefon bimbit hanya menggunakan Realme Watch dan juga butang kamera. Jadi selepas ini Sha boleh ambil gambar dengan jarak jauh hanya dengan tekan butang kamera pada jam Realme Watch sahaja.

8. Monitor darah & oksigen

9. Ringan bila memakainya kerana hanya seberat 31g. Diperbuat daripada silikon yang lembut dan mesra kulit, dan tidak mudah calar.

10. Jenis Tali Pergelangan Tangan: Tali pergelangan tangan yang boleh ditanggalkan dan tukar kepada tali yang bersaiz sama. Nampaknya tak sia-sia suami Sha beli tali jam untuk smart watch sebelum ini tapi tak boleh guna sebabnya saiz suami beli bukan saiz tangannya. Jadi dapatlah Sha guna tali berlainan selepas ini.

11. Sentuhan skrin penuh. Sentuhan skrin juga responsif membolehkan kita mengawal jam tangan ini dengan lebih mudah. Resolusi Skrin: 320 * 320 pixel dapat memaparkan visual yang lebih hidup.

12. Peringkat Ketahanan Air IP68 (1.5m)

13. Bateri: 160mAh (BIS)
Hayat Bateri: 7 hingga 9 hari
Hayat Bateri dihidupkan
Mod Penjimatan: 20 Hari

14. Kesambungan: Bluetooth 5.0

15. Mempunyai Pautan Aplikasi Realme Link yang boleh dimuatnaik di dalam telefon bimbit sendiri.
Android 5.0+

Monitor kesihatan sepanjang 24 jam sehari dengan Realme watch

  • Pengukuran Kadar Jantung Secara Automatik
Makluman Denyutan Jantung
  • Oksigen Dalam Darah
  • Pengesanan Tempoh Waktu Tidur
  • Langkah Sepanjang Hari
  • Jumlah Pembakaran Kalori sepanjang hari
  • Makluman untuk aktif supaya tidak duduk sahaja dalam jangka waktu yang sama.
  • Rekod Aktiviti Seharian.


Nampaknya Sha wajib teruskan niat dan tujuan asal kenapa beli Realme Watch ini iaitu supaya senang nak rekod jarak dan tempoh masa berbasikal. Jadi selepas ini Sha tak perlu angkut telefon bimbit lagi untuk buat tetapan rekod jarak dan tempoh berbasikal nanti. Jika korang sedang mencari jam pintar seperti ini korang boleh mempertimbangkan Realme Watch sebagai jam sukan korang.

Thursday, June 18, 2020

Rebut Diskaun & Cashback Bila Berbelanja di PGMALL

June 18, 2020 3
Bisnes Online Paling Mudah & Jimat Melalui PGMALL | Pada zaman ini perniagaan atau pembelian online amat menjadi pilihan di hati usahawan dan juga pengguna. Norma baru selepas terjadinya Covid 19 hingga kini ramai yang mengambil langkah menjual dan membeli secara online sebagai cara yang lebih cepat dan selamat.

Sha percaya kini ramai usahawan memilih untuk bisnes secara online kerana ia lebih mudah dan menjimatkan kos penyelenggaran seperti penyewaan kedai, pengangkutan dan gaji pekerja.

Kini, semuanya mudah dengan hanya menggunakan kemudahan seperti komputer riba atau hanya dengan telefon pintar korang sudah boleh berniaga. Perniagaan korang juga mudah jika melalui PGMALL.

Diskaun & Cashback Di PGMALL


Dalam berbelanja secara online Sha sebagai pelanggan pastinya akan memilih platform yang menyediakan diskaun yang berpatutan dan juga mempunyai sistem cashback. Nampaknya semua itu ada di PGMALL.

Apakah itu PGMALL?


PG MALL merupakan platform e-commerce no 1 di Malaysia yang telah diperkenalkan sejak tahun 2017. Kalau korang nak tahu PGMALL satu-satunya Platform E-Commerce tempatan yang menggunakan konsep ConsuMerchant. ConsuMerchant adalah satu ciri menarik yang mana pembeli boleh mendapat cashback setiap kali membuat pembelian di PGMALL. Selain itu juga pembeli dapat menjana pendapatan apabila korang juga akan medapat cashback daripada pembelian mereka yang mendaftar di PGMALL menggunakan referral link korang sendiri. Menarik bukan?

Antara sebab korang perlu berbelanja di PGMALL adalah kerana kebanyakan barang yang dijual disini adalah barangan tempatan sekaligus ini dapat membantu penjual tempatan diluar sana menjana pendapatan. Maklumlah ramai peniaga terkesan terutamanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dijalankan. Tambah pula pelbagai barangan keperluan korang boleh dapatkan di sana seperti fesyen, barangan makanan, suplimen, barangan elektrik dan banyak lagi.


Hot Day Sale



Mahukan lebih diskaun? Korang jangan terlepas Hot Day Sale yang akan diadakan dalam 3 slot iaitu pada jam 10.00 pagi, 4.00 petang dan 9.00 malam. Jaminan Harga Terendah kerana Diskaun 80% akan diberikan setiap hari.

Kempen Love You 3000



Pembelian RM 30.00 dan ke atas ( dalam satu resit) di PGMALL korang berhak menyertai Kempen Love You 3000. Kempen yang berbentuk cabutan bertuah ini akan memilih pemenangnya dan diumumkan pada 15 dan 30 haribulan setiap bulan. Hadiah bernilai sehingga RM 3000 berupa C-wallet. Best sangat kan?

Tips Nak Menang !

Lebih banyak korang berbelanja, lebih tinggi peluang untuk korang menang!

Pembeli akan mendapat 3.5% cashback apabila berbelanja di PGMALL


Gaji mingguan bonanza



Dari 25 haribulan setiap bulan hingga 5 haribulan berikutnya, Payweek Bonanza akan dijalankan seperti objektifnya supaya orang ramai akan menerima bayaran mereka dalam minggu tersebut dan akan mempunyai kuasa membeli lebih tinggi. Dengan pembelian minimum RM 50.00 daripada kedai yang sama pembeli akan menikmati penghantaran percuma



Boleh percaya ke berbelanja di PGMALL? Korang jangan risau, PGMALL kini berada di ranking ke 3 portal online shopping di Iprice:




Apa lagi? Jom membeli di PGMALL sekarang juga untuk mendapat peluang menang hadiah sambil shopping dan lebih jimat.