Friday, November 08, 2019


SHOPEE SNEAK PEEK: HOW TO SAVE MORE WHEN YOU BUY ELECTRONICS ON SHOPEE - 11.11 Coming Soon ! Don't Miss the Golden oppoturnity.



Check out the Electronics Deals on Shopee this 11.11 Big Sale with discounts up to 50% on some of the most popular searched products with the lowest price guaranteed. To add to the thrill, Shopee is keeping the price a mystery, which will only be revealed on 11 November 2019 at 12am sharp.

Home Appliances
Enjoy your favourite fried food the healthier way with the all-time favourite Russell Taylors Air Fryer that uses rapid air technology to fry instead of oil. Perk up your home with the Deerma Air Humidifier and Phillips 43” HD LED TV at an exclusive price on Shopee.





Product
Original Price
Promo Price
RM199.99
RM1XX.99
RM288.00
RM27X.00
RM755.00
RM6XX.00
RM282.00
RM18X.00
RM299.00
RMX1.11
RM1,299.00
RM8XX.00

Mobile Phones
Planning to get a new phone? Check out the crowd-pleaser Huawei P30 or the recently launched iPhone 11 at an unbeatable price! The Huawei P30 comes with Google Play Store so you can still use your favourite Google app worry-free. Receive the best deal for the Samsung Galaxy A50s 6GB+128GB in three unique colours.


Product
Original Price
Promo Price
RM2699.00
RM1X89.00
RM1299.00
RM1X99.00
RM1699.00
RM9X9.00
RM1,299.00
RM2X9.00
RM499.00
RM2X9.00


Camera and Mobile Accessories
The bestselling APEMAN C420D Dash Cam offering a sharp full HD resolution gets a big price slash which is too good to miss. GoPro Hero Black 8, an upgrade from its predecessor that is made more suited for vlogging, has landed in Malaysia and comes with a free mystery gift. The Verbatim 20,000mAH Powerbank, powerful enough to charge a laptop and comes with QC3.0 fast charging capabilities, only on November 11.



 


Product
Original Price
Promo Price
RM239.00
RM1X9.00
RM1,899.00
RM1,8x9.00
RM68.00
RMX7.90
RM89.00
RMX5.00
RM2,399.00
RM2XX9.00
Rm1690.00
RM1XX3.00


Laptops and Computer Accessories
Take this chance to stock up your Canon Laser Toner that comes with a 10 Year Manufacturer Warranty. If you are tired of tangled wires and cables, go for a wireless mouse, selling at an exclusive price on Shopee.



Product
Original Price
Promo Price
RM39.00
RMX.80
RM2,999.00
RM2X49.00
RM80.00
RM1X.1X
RM499.00
RM1X9.88

Visit Shopee’s biggest Electronics Sale at https://shopee.com.my/m/1111-preview-deals now and fill up your cart with all the superb deals. Get ready to find out the mystery price on 10 November, 11.59pm and check out your cart as soon as the clock strikes 12. Act fast as there are limited quantities only. Also, enjoy free shipping with a minimum spend of RM11, daily cashback of up to 111%, and a chance to purchase a Toyota Vios for only RM1 when you shop on Shopee this 11.11 Big Sale.

Wednesday, November 06, 2019

Tips Berpakaian Untuk Nampak Tinggi | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sekali sekala nak kongsi tips tentang fesyen boleh kan? Hari ini Sha nak kongsikan beberapa tips yang terlintas difikiran juga daripada pemerhatian seharianlah, maklumlah diri sendiri pun tak berapa tinggi dan badan pun berisi tetapi nak nampak lebih kurus dimata orang memang jadi idamanlah. Bukanlah nak kata rendah tu tak cantik, tapi ada yang hendak nampak tinggi. Bagi Sha sendiri suka tengok orang sekeliling yang tinggi dan slim, cantiknya mereka bawa pakaian mereka dengan yakin. Tapi orang kata orang rendah ini awet muda, nampak comel gitu. Tapi tak perlulah sampai terpengaruh dengan ubat tambah tinggi kan. Di sini Sha ingin berkongsi 7 tips untuk nampak tinggi dengan hanya memilih pakaian yang betul untuk ketinggian badan sendiri.

rendah tapi nampak tinggi

TIPS UNTUK NAMPAK TINGGI

Dalam tips untuk nampak tinggi kali ini Sha banyak menekankan tentang pemilihan baju. Tetapi bukan setakat baju yang perlu kita ambil berat tetapi juga pemilihan seluar, skirt, tudung dan beg tangan juga memainkan peranan yang penting dan tidak hanya pakai tangkap muat. Oleh itu, marilah sama-sama kita belajar dan ubah apa yang patut. Hal ini juga adalah untuk diri sendiri juga sebabnya Sha seorang kurang menitikberatkan penampilan walaupun ke pejabat terutamanya tentang kasut ! apa yang selesa walaupun selipar jepun, ahahahaa... yang elok sikit hanya untuk bersedia jika ada tempat yang memerlukan Sha tampil lebih  Sekarang nak kurus sikit lepas itu nak guna pakai tips-tips dibawah ini :


1. Pilih pakaian yang corak menegak dibahagian tengah badan


Pilih pakaian dengan rekaan yang rekaan atau jahitan garis menegak tengah badan. ini akan membuatkan tubuh badan kelihatan tinggi tambah pula dengan garis halus. Garis menegak boleh membantu kita menyembunyikan sosok badan yang tidak sepatutnya. Macam silap mata gitu kan, rendah tapi nampak tinggi.

2. Elak pakaian corak melintang.


Elakkan memakai baju yang mempunyai jahitan garis yang melintang. Ini akan membahagikan tubuh dan menampakkan tubuh lebih rendah.

3. Pilih pakaian rekaan ringkas


Pilihan pakaian dengan rekaan ringkas dan tidak banyak corak. Rekaan sebegini akan memperlihatkan si pemakai kelihatan kemas dan tidak sarat. Tambah pula kalau kita pilih corak bunga-bunga yang besar, memang menambahkan lagi saiz badan dan menampakkan badan kita lebih pendek dari sebenarnya.

4. Elak pakai jaket yang terlalu labuh.


Pilih jaket atau blazer yang sama labuh atau hampir sama dengan hujung jari. Pilihan labuh yang betul dapat mengelakkan kita daripada nampak lebih rendah, yang ngam untuk tubuh kita menampakkan kita lebih menawan ! Tentang labuh tak labuh ni antara topik yang paling Sha suka juga bila bercakap tentang tips berpakaian kerana Sha sendiri banyak silap beli blaus yang sekadar berkenan dimata.

5. Hadkan warna pakaian



Hadkan warna pada pakaian. Pilih satu atau dua warna sahaja sudah memadai. Semakin banyak warna, tubuh akan kelihatan lebih rendah. Kalau boleh jika pakai baju kurung biar kain dan baju warna sama jadi tidaklah terbahagi kepada dua bahagian badan. Tapi betullah ada beza kalau berbaju kurung warna sama dengan kain dan baju lain, sebab ada juga kawan tegur kalau masa pakai baju kurung satu warna orang cakap Sha kurus! Padahal semalam dengan hari ini sama sahaja tuannya, baju sahaja lain. Ok, lepas ini kena pakai yang warna samalah. Warna baju juga tak semestinya warna gelap seperti hitam, boleh sahaja warna lain tetapi biarlah yang sesuai dengan warna kulit kita.

6. Pemilihan labuh baju yang betul dengan ketinggian anda.


Pastikan labuh baju kurung pada di atas paras lutut. Jangan memakai blaus yang terlalu labuh, labuh terbaik adalah sekitar penumbuk. Jika orang rendah pakai cardigan labuh seperti diatas memang sesuai dengan kasut tinggi kalau tidak lagi menampakkan diri rendah. Elakkan dress yang separuh badan. Kalau nak nampak tinggi kenalah rajin belek-belek baju yang nak dibeli selain melihat corak yang cantik.


7. Pilihan Beg Tangan Yang Sesuai Dengan Saiz Badan


Saiz beg tangan juga memainkan peranan sama ada kita nampak pendek atau tinggi. Sebenarnya, ia turut memberi kesan kepada penampilan kita!

Teringat semasa mengikuti kursus penampilan bersama Cutecarry beberapa tahun lepas, kelakarnya beliau periksa beg-beg tangan yang dibawa oleh pendengar ceramah beliau dan terus komen. Jika beg tangan kita terlalu besar, ia membuatkan badan kita nampak lebih ‘berat’ dan pendek. Jadi, pilihlah beg tangan yag tidak terlalu kecil, cantik jika tidak melebihi lebar badan masing-masing untuk nampak lebih tinggi kecil dan kurus.

Akhir sekali, jangan sesekali kita merasa rendah diri kerana tidak mempunyai ketinggian seperti orang lain. Yang penting cara kita memilih, membeli menyesuai padan pakaian dengan tubuh badan kita. Sha pun kadang-kadang tengok baju cantik, suami tegur kenapa tak beli kalau berkenan? Mulakan meluahkan rasa, kalau Sha tinggi kan best, pakai apa sahaja mesti cantik kena dengan tubuh. Selepas itu, memang kena dengarlah beliau membebel kerana sikap rendah diri yang bertempat ini.

Friday, November 01, 2019

Dekati Rasulullah S.A.W Dengan Melawat Kompleks Seni Islam Antarabangsa Shah Alam Selangor | 29 Oktober 2019 (Selasa) Sha bersama rakan-rakan pejabat bersama beberapa orang ahli Jawatankuasa Pemulihan Dadah  (JKPD) bersama Klien Pengawasan telah berpeluang melawat Kompleks Seni Islam Antarabangsa yang terletak di Shah Alam, Selangor. Rombongan seramai 40 orang ini telah tiba pada jam lebih kurang 11.30 pagi terus disambut dan diberi taklimat oleh pegawai bertugas Kompleks Islam Antarabangsa. Dari pintu masuk hingga ke dalam bangunan Yayasan Restu ini kita sudah boleh nampak kesenian Islam yang menarik perhatian kami. Pada Sha tempat ini boleh dijadikan salah satu tempat menarik di Shah Alam.

Melawat Kompleks Seni Islam Antarabangsa Shah Alam



Sebelum memulakan lawatan rombongan berkumpul untuk sesi bergambar di hadapan Yayasan Restu sebelum bergerak ke bilik taklimat. Selepas taklimat pengenalan tentang Yayasan Restu dan Nasyrul Quran lebih kurang 30 minit, pegawai bertugas membawa kami melawat gakeri-galeri yang ada iaitu Galeri Musyaf Al-Quran (15 minit) dan naik ke bilik kebal.

Menarik Di Galeri Musyaf Al-Quran


Semasa lawatan di galeri ini pengunjung tidak dibenarkan mengambil gambar apatah lagi merakam sebarang video. Sha amat kagum dengan seni Islam yang diterapkan pada hasil seni penghasilan Al-Quran, contohnya untuk mukasurat surah Al-Fatihah senilukis dikeliling tulisan khat ada simbolik gambar buah kelapa. Sebagaimana yang kita tahu, untuk ukiran pada kitab suci Al-Quran adalah tidak menggunakan sebarang gambar binatang atau manusia tetapi hanya menggunakan gambar buah-buahan dan tumbuhan yang tidak berkaitan dengan agama lain di dunia. Kertas yang digunakan untuk penyalinan semula Al-Quran ini adalah diimport dari luar negara seperti indonesia, tulisan khat juga menggunakan kayu resam yang dikeringkan, dakwat pula dari bahan semula jadi seperti buah manjakani, bunga cengkih dan kulit buah delima. Dakwat juga akan disimpan didalam bekas khas yang diletakkan kain sutera di dalamya untuk mengelakkan mata pen rosak.

Selain itu terdapat beberapa Al-Quran lama seperti dari Acheh yang mana didapati tidak lama sebelum Acheh dilanda tsunami. Setiap Al-Quran yang ada di sini juga mempunyai jalur tepi yang diperbuat daripada emas. Jika korang berminat dengan nilai seni Islam memang korang akan teruja masuk ke sini. Sha sendiri teruja mendengar penerangan pegawai bertugas dan mengambil peluang untuk melihat Al-Quran ini dari jarak dekat semata-mata ingin melihat seni grafik yang ada seperti ukiran buah manggis dan buah limau yang menjadi simbolik kepada beberapa surah di dalam Al-Quran.

menarik di kompleks seni iskam antarabangsa
Taklimat Pengenalan daripada pegawai Yayasan Restu
Menarik Di Bilik Kebal

Bilik kebal ini dipantau suhunya dan memiliki pintu yang agak tebal daripada pintu lain. Bilik ini menempatkan rambut Rasulullah S.A.W, cebisan kain jubah dan capal Rasulullah S.A.W yang disimpan di dalam bekas kaca serta rak Manuskrip Al-Quran mengikut seni grafik bertemakan setiap negeri di Malaysia. Bilik ini juga tidak dibenarkan mengambil sebarang gambar dan video, tetapi korang patut datang ke sini untuk melihat sendiri manuskrip yang halus seni lukisnya, manuskrip yang sempat Sha tengok adalah dari negeri Kedah dan Perak.

Rehlah Nabawiyah

Akhir sekali rombongan dibawa ke Rehlah Nabawiyah untuk menyelusuri 24 Segmen Sirah Junjungan Agung Nabi Muhammad SAW yang mengambil masa lebih kurang 1jam 30 minit untuk menghabiskan lawatan. Aktiviti pertama adalah tayangan video tentang kelahiran Nabi Muhammad SAW dan barulah melawat replika suasana kehidupan Rasulullah SAW dari kecil hingga baginda wafat. Yang paling istimewa di sini juga dibuat satu replika rumah Nabi Muhammad SAW bersama Saidatina Khadijah R.A.




Segmen Sirah Junjungan Agung Nabi Muhammad S.A.W Meliputi Segmen Berikut :

1. Bermula daripada pintu masuk

2. Kemudian berkumpul di Bilik Visual Maulid Rasulullah S.A.W

3. Zaman Kanak-Kanak Rasulullah S.A.W

4. Kampung Bani Saad dimana Rasulullah S.A.W diberikan kepada ibu susuan baginda iaitu Halimatus Saadiah.

5. Rahib

6. Perang Fijar

7. Sejarah Pembinaan Kaabah

8. Perdagangan

9. Perdagangan

10. Gua Hira'

11. Sejarah Isra' Mikraj

12. Gua Thur

13. Hijrah Rasulullah

14. Kebun Tamar

15. Rumah Aishah R.A

16. Masjid Nabawi

17. Masjid Quba'

18. Ruang Informasi


Menuju ke tingkat atas

19. Galeri Empat Panglima Islam Terhebat
Mereka adalah Hamzah Bin Abu Muttalib, Khalid Al-Walid, Abu Sufyan Bin Harb dan Wasyi Bin Harb. Hamzah Bin Abu Muttalib merupakan bapa saudara kepada Nabi Muhammad S.A.W dan telah masuk Islam selepas tahun kedua kenabian. Tiga yang lain merupakan orang yang kuat menentang Islam pada awalnya kemudian memeluk Islam sengan sepenuh hati dan menjadi pejuang yang hebat.

20. Bilik Tayangan Video

21.Miniatur Perang Tentera Islam iaitu Perang Uhud, Perang Badar, Perang Khandak.

22. Photo Booth

Replika Rumah Rasulullah S.A.W

Sepanjang pengembaraan menyelusuri sejarah Rasulullah S.A.W di sini kita berpeluang untuk melawat replika rumah Rasulullah S.A.W yang didiami bersama isteri baginda Khadijah R.A. Menurut pegawai Yayasan Restu, ada insan yang mahu melawat replika Rumah Rasulullah SAW ini terlebih dahulu bermimpi berada di rumah baginda. Sampainya beliau di depan replika rumah ini tiba-tiba beliau menangis kerana replika yang ada sama seperti di dalam mimpinya.

rumah Rasulullah SAW
Pelan Rumah Rasulullah SAW

Bilik Rasulullah
Bilik Rasulullah SAW
Selain daripada bilik-bilik yang ada, di sini juga disediakan replika barangan Rasulullah S.A.W seperti Pengikat Rasulullah S.A.W,  Replika Kasut diperbuat daripada kulit, Replika Tempat Makan dan Katil Rasulullah S.A.W.

jubah rasulullah
Jubah Rasulullah SAW

Pada Sha jika korang ke Shah Alam bolehlah bawa keluarga datang kemari untuk melawat sejarah nabi kita Nabi Muhammad S.A.W dan senaraikan Kompleks Seni Islam Antarabangsa ini sebagai tempat menarik di Shah Alam. Rehlah Nabawiyyah "Bukan Sekadar Sejarah Tapi Peradaban"



Maklumat Untuk Mengunjungi Rehlah Nabawiyyah :

Dibuka Setiap Hari
Jam 10.00 pagi hingga 6.00 petang

Harga Tiket Masuk Rehlah Nabawiyyah

Kanak-Kanak 3-6 tahun - RM 5.00
Pelajar Sekolah/IPT/OKU/WE - RM 15.00
Dewasa - RM 25.00

Dapatkan tiket dikaunter Yayasan Restu atau di www.rehlahnabawiyyah.com
Info lanjut korang boleh hubungi
010-660 0871 /09-389 3788

Saturday, October 26, 2019

Lost World Of Tambun Ipoh Menyediakan Percutian Padat Dengan Aktiviti Sampai Malam | Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Nampaknya ibu-bapa sudah mula merancang percutian bersama keluarga masing-masing memandangkan cuti sekolah akhir tahun 2019 bakal tiba tak lama lagi. Bagaimana dengan korang, rancang ke mana cuti sekolah tahun ini? Sha belum berbincang lagi dengan suami, anak-anak pun belum bertanya nak jalan-jalan ke mana tapi sudah bising untuk ibu ayah cuti sama dengan mereka. Kesian juga tapi macam biasalah kita cari percutian bajet sahajalah yea sayang. Tahun ini ada yang merancang untuk membawa anak-anak ke taman teman air di malaysia? Taman tema air adalah antara pilihan yang menarik untuk ibu bapa habiskan masa sepenuhnya bersama anak-anak. Jika korang nak bawa anak-anak ke taman tema air, bolehlah memilih untuk ke Lost World Of Tambun yang terletak di Ipoh, Perak.

Adik Nur di hadapan pintu masuk Lost World Of Tambun

Abang Zaryth sedang tengok peta keseluruhan kawasan Lost World Of Tambun

Menarik di Lost World Of Tambun


Petting Zoo Lost World Of Tambun

Ruby & Friends - Rakun yang comel
Catopia - Ada beberapa jenis kucing yang unik seperti Main Coon dan Sphinx

Zirafah & Kawan-Kawan


Selepas menaiki train yang disediakan untuk pusing-pusing kawasan Lost World Of Tambun. Sha sekeluarga berjalan kaki pula di kawasan sama untuk meluangkan lebih masa melihat binatang yang ada dengan lebih dekat. Di kandang Zirafah terdapat beberapa binatang lain seperti unta, burung unta

Lost World Water Park



Sha tak ada gambar sendiri di Lost World Water Park kerana memang telefon bimbit tinggal terus dalam loker, sepenuhnya bermain air dengan suami dan anak-anak. Memang anak-anak enjoy sangat, puas hati dapat luang masa ke Lost World Water Park kerana untuk Water Park sahaja macam-macam aktiviti kita boleh buat. Bahagian Lost World Water ini terdiri daripada Awesome Pool Party yang memang awesome, bayangkan mandi kolam ditemani persembahan dj bertugas memeriahkan suasana. Selain itu ada Sandy Bay, Adventure River, Jungle Wave Bay, Tube Rider, Kids Explorabay.

Lost World Amusement Park



Sebelum layan Lost World Water Park, Sha memilih untuk menikmati Lost World Amusement Park yang mempunyai pelbagai permainan hiburan. Tetapi memandangkan Adik Nur masih tidak cukup ketinggian tak semua dia boleh masuk jadi agak terhad untuk Sha merasa naik semuanya. Tambah pula rancangan nak naik semua ini sebelah petang tak dapat kerana hujan mulai turun pada sebelah petang.

Lost World Tin Valley


Perlombongan timah adalah salah satu industri tertua di Malaya dan Ipoh "The City That Tin Built", menjadi titik pertemuan dan pusat komersil Lembah Kinta.


Lost World Tin Valley bertujuan untuk mendidik generasi hari ini dalam bidang pelombongan bijih timah yang kaya di Ipoh. Oleh itu, tarikan terbaru dalam bentuk Kawasan Perlombongan Tin yang dilengkapi dengan palung, kotak pam batu kelikir asal dan kawasan yang besar untuk pelawat muda mengalami "Dulang Washing" (Tin Ore Panning) seperti zaman dulu. Pengunjung juga boleh belajar tentang sejarah perlombongan timah dan melihat artifak sebenar dari masa lalu di Galleria kami.


Lost World Hot Spring & Spa


Sha tak tunggu sampai malam, sebelum balik rumah Sha cuma layan-layan manja di Hot Spring tapi memang biasanya Sha kalau ke mana-mana kolam air panas adalah pada waktu malam. Waktu malam pun ada rumah-rumah spa yang memang menenangkan dikelilingi hijau semulajadi dan kolam yang dibina sekelilingnya.

>>>>> Percutian di Besut, Terengganu. Beberapa tempat yang anda boleh kunjungi <<<<<


Harga Tiket Lost World Of Tambun 2019

Hari Biasa dibuka pada jam 11.00 pagi sehingga 06.00 petang
Hari Cuti dibuka pada jam 10.00 pagi sehingga 06.00 petang

Harga tiket adalah untuk SEMUA aktiviti di Lost World Of Tambun dan tidak perlu untuk bayar per-aktiviti.

Pemegang MyKad

Kemasukan
Harga
Dewasa (13 tahun ke atas)
RM 117.00
Kanak-Kanak (12 tahun ke bawah)
RM 77.00
Warga Emas (60 tahun ke atas)
RM 77.00

Nota penting : Harga kanak-kanak adalah untuk yang berketinggian 90 cm keatas atau berumur 12 tahun kebawah. Kanak-kanak yang tinggi 90 cm kebawah adalah PERCUMA.

Tiket Untuk Lost World Hot Spring & Night Park Sahaja

Dibuka pada jam 06.00 petang sehingga 11.00 malam

Kemasukan
Harga Walk In
Dewasa (13 tahun ke atas)
RM 64.00
Kanak-Kanak (12 tahun ke bawah)
RM 55.00
Warga Emas (60 tahun ke atas)
RM 55.00


Harga Sewa Tiub

Jenis
Deposit
Sewaan
Jumlah
Double Tube
RM 10.00
RM 18.00
RM 28.00

Harga Sewa Loker

Jenis Loker
Harga
Kecil
RM 20.00
Sederhana
RM 30.00
Besar
RM 40.00

Jika korang ingin membawa anak-anak ke tempat yang korang boleh layan dari pagi sampai malam, Sha cadangkan korang ke Lost World Of Tambun, jangan risau di sini bilik air, bilik mandi, surau disediakan untuk pengunjungnya. Untuk tiket jika korang nak beli awal-awal pun boleh, cari ajen di facebook, ramai yang ada jual tiket. Jika nak walk-in pun boleh, tetapi jika nak jimat boleh beli awal dengan ajen-ajen yang ada. Kalau nak bercuti boleh rancang awal dan rajin-rajinlah ke laman web Lost World Of Tambun . Contohnya macam promosi untuk orang Kedah dan Perlis.


Sekian perkongsian untuk hari ini, selamat bercuti jangan lupa luang bersama anak-anak dan keluarga anda. Nak bercuti pun tak semestinya kena pergi tempat-tempat mahal kan? Yang penting semua orang gembira walaupun hanya dengan percutian bajet.

Follow Us @shalimarmohdyusof