HOME CONTACT SIAPA SAYA NOTA TUTOR NOTA CUTI NOTA RESEPI AIDY REVIEW SILERA CHIA SEED

Wednesday, September 20, 2017

# TUTORIAL

CARA LETAK SCROLL BOX UNTUK BLOGLIST

CARA LETAK SCROLL BOX UNTUK BLOGLIST | Assalamualaikum..sebenarnya dah lama nak buat tapi tak buat-buat, sekarang baru wujud scroll box pada blog Sha memandangkan sekarang dah ada bloglist baru untuk Sha kunjungi iaitu Family AFB dan Blogger Pantai Timur yang baru diwujudkan baru-baru ini. Jadi sebelum Sha lupa nak buat macam mana Sha nak kongsi kat sini mana tahu satu hari Sha terkacau html blog sendiri atau kawan-kawan yang lain juga sedang mencari kan korang boleh la rujuk sini. Eh, macam pernah terkena je memang laah pernah..
Contoh Scroll Box

Tujuan Sha letak Scroll Box ini adalah untuk kemaskan bahagian sidebar blog Sha memandangkan bloglist yang Sha letak boleh tahan banyak jadi rasanya lebih elok Sha letakkan scroll box sebegini jadi Sha tak perlu tengok senarai panjang. Jom tengok apa yang Sha buat untuk dapatkan scroll box seperti diatas:

1. Log In Blogger  > Theme >  Edit HTML

2. Tekan CTRL + A > CTRL + F dan cari tajuk bloglist contoh seperti Sha "AFB FAMILY"

3. Bila sudah jumpa tajuk berkenaan korang cuba cari dibawah tajuk tu kod ini 

<div class='widget-content'>

4. Bila sudah jumpa kod berkenaan korang gantikan kod itu kepada kod dibawah


<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:400px;'>


haaa.. yang warna merah tu saiz tinggi scroll box, korang boleh setting ikut saiz korang nak.

5. Akhir sekali sebelum tekan SAVE, korang preview terlebih dahulu untuk memastikan scroll box berfungsi takut keluar error kan. Bila berjaya preview tekan save.

Semoga berhasil
Terima Kasih.

20 comments:

  1. Entry macam ni banyak membantu para blogger lebih lebih lagi yang baru nak berjinak dalam dunia ni. 😃

    ReplyDelete
  2. Tutorial ni memang win.. Scroll bar memang perlu utk bloglist

    ReplyDelete
  3. kalau letak scrollbar nampak kemas kan...nice tuto

    ReplyDelete
  4. Thanks shalimar, dah lama nak buat sendiri tapi tak reti2 ....

    ReplyDelete
  5. memang penting scroll box, lagi-lagi kalau kita letak ramai dalam bloglist. thanks share

    ReplyDelete
  6. Thanks for sharing sis..saya dah cuba buat tapi tak jadi pd bloglist..yg menjadi pada scrollbox adalah kat box logo tue..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa...betul dh ke tajuk yg nk diboxkan tuu

      Delete
  7. Nice sharing..sy dh ad gak..senangkn klo de scroll bar..jimat ruang

    ReplyDelete
  8. tips yang menarik memudahkan sikit nak tengok bloglist

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi