SHALIMAR YUSOF

Blog ini dibangunkan untuk catatan peribadi dan perkongsian info bersama pembaca semoga mendapat manfaat

Sunday, August 18, 2019

Rumah Ronald McDonald Hospital USM Ringankan Beban Keluarga Pesakit Kanak- Kanak di Kelantan

Rumah Ronald McDonald Hospital USM Ringankan Beban Keluarga Pesakit Kanak- Kanak di Kelantan | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Siapa suka makan di Restoran McDonald's? Korang perasan tak di setiap kaunter McDonald's pasti ada tabung RMHC Malaysia? Pernah tak korang ambil tahu apakah fungsi tabung berkenaan? Kalau korang tak sempat baca, maklumlah kadang-kadang kita ke kedai makan asyik bersembang bersama kawan-kawan jadi tak tumpu pada maklumat yang ada di kaunter atau di bahagian maklumat tentang RMHC Malaysia. Tapi tidak mengapa, korang boleh ketahui apakah sebenarnya di sebalik tabung RMHC Malaysia ini.


Tujuan Penubuhan Rumah Ronald McDonald Di Hospital Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian, Kelantan.


Untuk pengetahuan korang, Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC Malaysia) telah membina Rumah Ronald McDonald (RRM) di Hospital Universiti Sains Malaysia (Hospital USM), Kubang Kerian, Kelantan hasil sumbangan pelbagai pihak termasuklah hasil sumbangan korang di dalam tabung RMHC. Rumah penginapan sementara ini adalah untuk memenuhi keperluan keluarga pesakit pediatrik disamping meringankan beban kewangan ketika anak mereka menjalani rawatan di Hospital USM dengan kos penginapan yang amat berpatutan, berharga RM5 untuk satu malam. Kos penginapan yang sangat berpatutan dengan fasiliti dan kemudahan yang ada berbanding penginapan lain yang ada, melalui pengalaman Sha sendiri hotel diluar hospital paling tidak RM 30.00 sehari.


Pada 6 ogos 2019 yang lepas telah mencatat sejarah apabila Rumah Ronald McDonald di Hospital USM telah dirasmikan oleh YB Dato’ Mohd Amar Abdullah, Timbalan Menteri Besar Kelantan yamg mana ia merupakan rumah kedua seumpamanya di Malaysia selepas Rumah Ronald McDonald pertama telah dibina pada tahun 1999 di Hospital Canselor Tuanku Muhriz Universiti Kebangsaan Malaysia (HCTM-UKM) Kuala Lumpur yang bakal menyambut ulangtahun ke-20. Di peringkat global, Rumah Ronald McDonald oleh RMHC kini mencecah 370 buah di seluruh dunia.


Dato’ Mohd Amar dalam ucapannya berkata, Kerajaan Negeri Kelantan amat gembira melihat inisiatif sebegini yang dilaksanakan oleh RMHC Malaysia. Konsep rumah penginapan sementara seperti ini amat unik kerana ia membolehkan keluarga pesakit yang datang dari jauh untuk berada dekat dengan anak-anak mereka ketika menjalani sesi rawatan yang berpanjangan. Sudah pasti rumah ini akan dimanfaatkan sepenuhnya oleh mereka yang datang ke Hospital USM atau hospital-hospital lain di bandar Kota Bahru ini. Semasa pembukaan rumah ini pada 23 Jun 2019 yang lepas Sha juga melihat orang kampung Sha iaitu dari Besut, Terengganu juga antara yang mendapatkan perkhidmatan ini dan Sha sangat memahami keadaan mereka kerana walaupun mempunyai saudara-mara berdekatan tetapi mempunyai rumah sebegini lebih memberi keselesaan kepada penjaga dan pesakit.




Yang Berhormat Dato’ Mohd Amar Bin Abdullah, Timbalan Menteri Besar Kelantan ketika melawat Bilik Sensori Ronald McDonald yang terdapat di dalam Rumah Ronald McDonald di Hospital USM. Bilik Sensori Ronald McDonald ini dilengkapi dengan peralatan terapi deria yang bersesuaian untuk proses perkembangan emosi, tingkah laku dan pembelajaran seharian kanak-kanak istimewa.

Faktor Pemilihan Rumah Ronald McDonald Di Hospital USM

RRM ditubuhkan di Hospital USM kerana terdapat keperluan yang amat tinggi di mana ia menerima lebih 20,000 pesakit pediatrik setiap tahun. Rumah ini bukan sahaja memberi manfaat kepada rakyat Kelantan yang kebanyakannya mendapatkan rawatan di sini, ia juga akan meringankan beban majoriti besar yang mengunjungi Hospital USM kerana mereka terdiri daripada golongan berpendapatan rendah yang datang dari kawasan luar bandar dan negeri-negeri lain. Selain menjadi hospital yang menyediakan pendidikan tetapi HUSM adalah hospital yang mempunyai pakar tertentu dan menjadi tumpuan pesakit sekitarnya.

Seiring dengan pengiktirafan USM sebagai Universiti Program Pemacuan untuk Kecemerlangan (APEX), ia telah memacu Hospital USM ke hadapan dengan kedudukannya sebagai hospital rujukan utama dan hub kesihatan komuniti di Pantai Timur melalui APEX fasa kedua (bermula tahun 2014 hingga tahun 2025). Kewujudan Rumah Ronald McDonald di sini secara tidak langsung mengukuhkan kedudukan Hospital USM sebagai sebuah hospital yang cakna kepada keperluan pesakit dan waris mereka, khususnya di Pantai Timur.



Azmir Jaafar, Presiden RMHC Malaysia merangkap Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia berkata, “RMHC Malaysia komited untuk menyediakan lebih banyak kemudahan seperti ini untuk dimanfaatkan oleh masyarakat. Kita berharap agar melalui kerjasama strategik dengan Kementerian Kesihatan Malaysia, kerajaan negeri dan mana-mana penyedia perkhidmatan kesihatan khususnya hospital-hospital yang berkepadatan tinggi, kita dapat menepati janji RMHC iaitu ‘Keeping Families Close’ atau memastikan famili sentiasa dekat bersama melalui kemudahan Rumah Ronald McDonald ini.”  

Azmir juga menekankan bahawa belanja pembinaan Rumah Ronald McDonald ini yang bernilai kira-kira RM4 juta tidak mungkin berjaya direalisasikan tanpa sumbangan ikhlas daripada pelanggan-pelanggan McDonald’s melalui tabung RMHC Malaysia di semua restoran McDonald’s di seluruh negara, syarikat-syarikat korporat, para pekerja dan juga para francaisi McDonald’s.

Kami berbesar hati dapat memberi kemudahan Rumah Ronald McDonald ini untuk kegunaan ramai, lebih-lebih lagi untuk rakyat Kelantan dan Pantai Timur. Diharapkan dengan adanya rumah ini, ibu bapa lebih senang hati dan selesa menghantar anak mereka untuk menjalani rawatan di hospital,” tambah Azmir.



RMHC Malaysia turut memberi tumpuan kepada 4 program utama untuk membantu kanak-kanak di Malaysia iaitu Rumah Ronald McDonald, Bilik Sensori Ronald McDonald, ‘Gift of Smile’ dan Pek Kembali ke Sekolah bagi pelajar-pelajar sekolah rendah dari keluarga yang memerlukan. Semua program ini meliputi 3 bidang utama RMHC Malaysia iaitu Kesihatan, Pendidikan dan Kebajikan.


Fakta Ringkas Rumah Ronald McDonald, Hospital USM, Kelantan

•    Bilangan bilik tidur: 18 (boleh memuatkan 18 keluarga dalam satu-satu masa).
•    Bilangan katil: 72 katil
•    Kemudahan Bilik Sensori Ronald McDonald: Lengkap dengan peralatan multi deria khas untuk membantu perkembangan kanak-kanak istimewa
•    Kemudahan lain yang disediakan: Ruang makan, ruang istirahat, dapur, bilik dobi, bilik permainan

Seperti mana yang Sha kongsikan semasa Pembukaan Rumah Ronald McDonalds Di HUSM Kubang Kerian, Kelantan untuk mendapatkan perkhidmatan Rumah Ronald McDonald ini adalah perlu memenuhi syarat seperti di bawah.

Bagaimanakah cara untuk memohon Rumah Ronald McDonald Kubang Kerian Kelantan ?

  • Dibuka untuk keluarga pesakit pediatrik sahaja yang berumur 18 tahun dan ke bawah.
  • Pesakit mestilah tinggal di luar kawasan Kota Bharu.
  • Semasa mendapat rawatan di pediatrik, boleh mengambil borang permohonan dan kemukakan ke bahagian kebajikan HUSM.
  • Selepas permohonan diluluskan oleh HUSM barulah layak untuk masuk ke Rumah Ronald McDonald dengan bayaran RM 5.00 sahaja sehari.



 

Program lain oleh RMHC yang terdapat di Hospital USM termasuklah Gift of Smile, yang merupakan program bantuan kewangan penuh untuk kanak-kanak yang dilahirkan dengan sumbing bibir dan lelangit bagi menjalani pembedahan pembetulan.

Sha sangat berbangga menjadi salah seorang terawal yang menjejak kaki ke Rumah Ronald McDonals dan dapat berkongsi berita gembira ini bersama-sama dengan kawan-kawan dan ahli keluarga dikampung memandangkan pesakit di kawasan tempat tinggal Sha adalah layak untuk mendiami rumah ini selain mematuhi syarat lain. Hubungi cawangan Rumah Ronald McDonald di Hospital Canselor Tuanku Muhriz UKM (HCTM-UKM), Kuala Lumpur di talian 03-9173 5994 atau ibu pejabat RMHC Malaysia di talian 03-7843 3388 jika anda berminat untuk menyumbang wang tunai atau menjadi sukarelawan untuk RMHC Malaysia.

Friday, August 16, 2019

Resepi Jeruk Nanas Masam Pedas

Resepi Jeruk Nanas Masam Pedas | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Minggu lepas Sha teringin nak makan nasi minyak jadi belilah timun batang, lobak dan nanas untuk dibuat acar timun, tetapi setakat buat acar sedikit sahaja nanas diperlukan jadi Sha nak makan buat nanas begitu sahaja lah. Bila makan, baru perasan nanas yang Sha beli itu tak manis pun, masam pun tidak rasa tawar sahaja. Sha teringat lama tak makan jeruk nanas jadi Sha cubalah buat jeruk nanas sendiri, kali pertama buat dan memang dah bertahun-tahun Sha tak makan jeruk nanas sebenarnya tapi rasanya tetap Sha ingat sampai sekarang. Korang pernah ke makan jeruk nanas? Kalau korang pun terkena atau terbeli nanas yang tawar korang boleh jadikan jeruk nanas tau. Ok, kat sini Sha kongsikan macam mana korang nak jadikan nanas sebagai jeruk nanas sedap.


Dengan terjadinya jeruk nanas ini tak adalah kejadian membazir buah nanas yang ada. Tapi nasib baik ibu ada geng, tapi tak boleh bagi makan banyak takut jugak anak-anak sakit perut. Kalau korang nak tahu Sha dari zaman budak lagi memang hantu nanas, kalau sebut je terasa nak makan nanas arwah ayah laju je pergi kedai belikan nanas sehinggalah sekarang, waktu rehat kadang-kadang mesti beli nanas sebiji balik potong di pejabat makan dengan kawan yang suka makan nanas juga. Biasa dapat manis je buahnya, kali ini terkena yang tawar tapi tak apalah ada jugak sebab Sha boleh makan jeruk nanas kan.

Resepi Jeruk Nanas


Sebiji nanas saiz kecil - dipotong kecil
segelas air asam jawa
Cili kisar - 2 sudu besar
Garam - sesudu kecil
Gula melaka - lebih kurang sebesar 3 jari
Cuka - 2 sudu besar

Cara Buat Jeruk Nanas


Korang campurkan semua bahan iaitu air asam jawa, gula kisar, garam, cuka dan gula melaka dalam satu periuk kecil dan masak dengan api perlahan sehingga semuanya masak dan gula melaka larut sepenuhnya. Bila sudah siap korang tutup api dan biarkan kuahnya sejuk.

Apabila kuahnya sudah sejuk, korang masukkan nanas yang sudah dipotong tadi ke dalam periuk atau bekas lain sekali dengan kuah. Paling sedap korang letak sahaja dalam peti sejuk sejam dua lepas tu korang dah boleh makan sambil tengok tv.


******************

Bagi yang suka makan jeruk, pedas-pedas masam-masam bolehlah cuba buat. Sha kalau makan jeruk nanas pasti akan licin Sha hirup kuahnya. Korang bayangkanlah bila kuahnya bercampur dengan air nanas itu sendiri, memang terbaik. Sha tak pasti di tempat lain, tapi kalau belah Pantai Timur mungkin dah biasa makan jeruk nanas ini.

Selain daripada makan begitu sahaja, Sha juga makan jeruk nanas bersama nasi putih. Korang nak tahu macam mana perasaannya korang boleh cubalah sendiri. Sedang makan nanas jeruk, teringat pula isi buah rambutan jeruk. Ehhh... kalau korang tak tahan dengan pedas masam janganlah makan banyak pula yea, nanti sakit perut.

SHOPEE SAHUT SERUAN UNTUK KURANGKAN KOS SARA HIDUP DENGAN 9.9 SUPER SHOPPING DAY

SHOPEE SAHUT SERUAN UNTUK KURANGKAN KOS SARA HIDUP DENGAN 9.9 SUPER SHOPPING DAY | Kempen membeli-belah tahunan utama Shopee tawarkan penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum RM9 dan mengumumkan Cristiano Ronaldo sebagai duta jenama terbaru.

Zed Li (left), Head of Business of Shopee Malaysia with Song Hock Koon (right), Director of E-Commerce MDEC at the Shopee 9.9 Super Shopping Day Launch

Dalam tempoh setahun lepas, pihak kerajaan telah melancarkan beberapa inisiatif untuk mengurangkan kos sara hidup di Malaysia. Satu inisiatif yang dilaksanakan baru-baru ini ialah penubuhan Jawatankuasa Tindakan Kebangsaan E-dagang oleh Majlis Tindakan Kos Sara Hidup Negara. Matlamatnya adalah untuk menggalakkan dan mengukuhkan penggunaan e-dagang lantas mengenepikan peranan orang tengah dalam usaha mengurangkan kos barangan pengguna.

Untuk mencapai matlamat ini, pihak kerajaan telah bekerjasama rapat dengan Shopee, platform e-dagang yang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, dalam usaha mencari cara untuk mengurangkan kos sara hidup bagi rakyat Malaysia. Salah satu daripada usaha Shopee untuk berganding bahu dengan para peniaga runcit Malaysia adalah mengurangkan sekatan terhadap penglibatan umum dalam ekonomi digital. Tambahan lagi, kos mengendalikan perniagaan di dalam talian jauh lebih rendah. Dengan ini, Shopee menggalakkan para peniaga runcit untuk berkongsi penjimatan kos dengan pembeli, lantas menjadikan beli-belah dalam talian lebih termampu bagi pengguna. Hasilnya, pengguna dapat melihat purata penjimatan sebanyak 20% untuk barangan keperluan harian apabila mereka membeli-belah di Shopee pada hari biasa, dengan potensi penjimatan sehingga 90% semasa kempen membeli-belah utama seperti 9.9 Super Shopping Day.

Akan berlangsung dari 19 Ogos hingga 9 September 2019, kempen ini membawakan tawaran dan diskaun hebat meliputi pelbagai kategori daripada jenama seperti Nutox, HP, L'Oréal, Vinda, Photobook Malaysia, Enfagrow, Universal Traveller, realme, Mr DIY dan Nestle. Untuk terus mendorong penggunaan e-dagang dan menggalakkan rakyat Malaysia memanfaatkan penjimatan ini, Shopee akan menurunkan perbelanjaan minimum untuk penghantaran percuma kepada RM9.

Mengalu-alukan inisiatif itu, Song Hock Koon, Pengarah E-Dagang, Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia, berkata, "Salah satu objektif MDEC adalah untuk menggalakkan penglibtatan rakyat Malaysia dalam ekosistem digital kerana inisiatif sedemikian akan membantu mempercepatkan penggunaan e-dagang dalam keadaan yang mampan dan kos efektif. Kami sentiasa berbesar hati untuk bekerjasama dan menyokong pergerakan industri dan mempercayai bahawa inisiatif terbaru ini akan memberi inspirasi kepada usaha keusahawanan digital."


Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau, Shopee berkata, “Misi Shopee sememangnya untuk membawa kesan positif kepada masyarakat tempatan dengan cara yang bermakna dan mampan menerusi inisiatif seperti kempen jualan kami yang akan membolehkan rakyat Malaysia terus membeli-belah dan mendapatkan barangan keperluan tanpa perlu mengeringkan kocek. Pada masa yang sama, saya sukacita untuk mengumumkan kerjasama Shopee dengan duta jenama terbaru kami, Cristiano Ronaldo. Penyertaan beliau dalam Shopee menandakan mercu jaya penting bagi kami. Ini menjadikan kami lebih daripada sekadar sebuah platform membeli-belah kerana kami terus memberi inspirasi kepada pengguna dan mendekatkan mereka dengan bintang-bintang dan selebriti yang terbesar di dunia.”

Pada hari pelancaran 9.9 Super Shopping Day di Grand Hyatt Kuala Lumpur, Shopee mengumumkan duta terbarunya, Cristiano Ronaldo. Sebagai salah seorang atlet yang paling hebat, beliau adalah inspirasi kepada ramai dan dedikasinya untuk bola sepak bergema dengan komitmen Shopee terhadap penggunanya. Beliau akan bekerjasama dengan Shopee di tujuh pasarannya dalam pelbagai aktiviti untuk melibatkan diri dan memberi inspirasi kepada orang ramai di rantau ini.


Kempen 9.9 Super Shopping Day menjanjikan promosi hebat dan hiburan menarik selama tiga minggu dan juga keistimewaan eksklusif yang dibawakan oleh para pemain industri terkemuka:

     Jualan Kilat Shocking Sale - 9 kali sehari, nikmati tawaran serendah RM1.
     Pek Baucar Hebat RM9.90 – Bayar RM9.90 untuk menikmati baucar daripada Shopee, Agoda, dahmakan, Dal.komm Coffee, ZEN Rooms, Grab, BBQ Chicken, Victoria Station, Kkday, Recommend.my, Muslim Pro, MBO, Dunkin Donuts serta Teppanyaki dan dapatkan penjimatan sehingga 17x jumlah wang anda dibelanjakan.
     “One or Not” - 21 motosikal Yamaha, 1 Honda City dan banyak lagi hanya untuk RM1. Jika pelanggan tersebut bukan pembeli terpilih, Shopee menjamin bayaran balik penuh.
     Pemegang kad Standard Chartered Mastercard – Potongan RM15 dengan perbelanjaan minimum RM120. Sah dari 19 Ogos hingga 9 September.
     Shihlin Taiwan – Beli 1 dapat 1 paket percuma Crispy Chicken Cracklings (Ayam Goreng Rangup)
     Wonda Coffee – Rangkaian produk baru eksklusif terlebih dahulu di Shopee, dengan harga pengenalan promosi untuk 300 pelanggan pertama.
     Dunkin Donuts – 2,000 pelanggan pertama dapat menikmati promosi RM0.99 untuk 1 Donut bernilai RM3.50 hanya pada 9 September.
     Burger King - Dapatkan set Whopper Jr & Cheeseburger, minuman dan kentang goreng hanya untuk RM9.90.
     The Alley – Nikmati teh susu boba eksklusif dari RM9. 
     Häagen-Dazs – Nikmati secedok aiskrim pada harga RM9.90 dan dua cedok pada RM19.
     Wakil Penjual Sah Hong Leong Yamaha – Nikmati diskaun eksklusif sehingga 30% bagi pembelian motosikal Yamaha termasuk Yamaha NVX, Y15zr dan LC135 pada 9 September.
     BH Petrol dan Mydin akan memberikan 100 tiket bernilai RM35,000 untu saksikan Dato' Sri Siti Nurhaliza secara langsung di Konsert Mini SimplySiti X Shope.

Ketahui lebih lanjut mengenai duta jenama terbaru Shopee di:

Dapatkan maklumat lanjut tentang 9.9 Super Shopping Day di https://shopee.com.my/m/99

Wednesday, August 14, 2019

Berkat Niat Mahu Balas Jasa Ibu Rahsia Kejayaan Founder Seri Beauty

Berkat Niat Mahu Balas Jasa Ibu Rahsia Kejayaan Founder Seri Beauty | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Tiada siapa dapat menyangkal doa ibu bapa penting dalam mencapai redha Allah sekali gus memudahkan perjalanan hidup seseorang mencapai kebahagiaan dan dan kejayaan dalam hidup. Hari ini Sha semakin yakin apabila mengetahui rahsia kejayaan Puan Ju mengasaskan Seri Beauty sehingga tahap sekarang.


Puan Ju atau lebih selesa dipanggil ‘Ummy Ju’ berusia 39 tahun berbesar hati berkongsi pengalaman hidup beliau yang boleh kita ambil sebagai inspirasi.

"Aku membesar dgn melihat kesengsaraan,kepayahan ,ketabahan serta kesabaran hidup ummi dalam mencari rezeki membesarkan kami adik beradik. Dalam keadaan membesar ini lah aku banyak belajar tentang erti ingin berusaha untuk mengubah kehidupan family aku terutama ummi.. kerana tak ingin ummi aku susah selama nya kerana membesarkan kami. Ummi membesarkan kami dengan berniaga kantin kilang. Dari zaman sekolah aku sudah mula bekerja part time untuk bantu ummi & adik beradik".

Begitulah pengorbanan seorang ibu untuk anak-anaknya. Wanita ini akhirnya nekad untuk membahagiakan ibunya setelah melihat keperihan ibundanya, Puan Sharifah Rauzah,68 


Sangat menjadikan ibunya sebagai idola dan inspirasi sepanjang kehidupan dan perniagaannya, Puan Jue meletakkan segalanya adalah IBU nya dihadapan.

Pada Tahun 2017 Puan Ju nekad untuk menghasilkan Produk ‘Seri Lady‘. Beliau bermula hanya kerana kebengangan mempunyai susuk tubuh yang agak berisi, dan terus menjadi pembakar semangat untuk meneruskan perniagaan walau banyak dugaan yang harus ditempuhi.


Berkat kesabaran dan tidak melupakan sumber inspirasi iaitu ibunya, beliau terus menjalankan peniagaan Seri Lady sehingga kini, malah telah mempunyai seramai 70 Agen Jualan yang berkualiti serata MALAYSIA, SINGAPURA, INDONESIA & BRUNEI.



Puan Ju bersama sebahagian Agen Jualan yang sentiasa menjadi tulang belakang Seri Lady. Malah agen jualan juga menjadikan ‘Puan Jue’ sebagai sumber inspirasi kerana sifat rendah diri dan ketabahan beliau dalam menaikkan perniagaannya.

  

 

 

Puan Ju juga sempat memberi pesanan bersama bahawa tidak kira kita berkerja, lebih-lebih lagi kepada yang menjalankan perniagaan sendiri, jika masih ada ibu, jadikanlah ibu kita sebagai sumber inspirasi kita, kerana mereka adalah pelajaran yang sangat mahal untuk kita jadikan sumber inspirasi. ‘ Anak Derhaka Jangan Ada hati nak jadi Kaya ‘ 

Hargai Ibu yang masih ada, ❤️

Menghadiahkan Pakej Umrah Ramadhan 2019 Buat Ibunya.

Salah Seorang Anak didik Azizan Osman (Titanium) Bersama 2 Rakan Kongsi Cik Nazira Shariff & Ain Hamid.

Bersama Suami Encik Zamri, Anak-anak yang sentiasa memberi semangat & dorongan

Keluarga Besar, Puan Ju adalah anak ke 2 dari 4 Beradik.

 
Gambar terbaru Puan Ju, Founder Seri Beauty

Pendek kata kisah Puan Ju ini adalah salah satu bukti keberkatan doa seorang ibu dan hikmah membahagiakan insan yang banyak berkorban untuk kita daripada lahir hingga kini. Doa ibu yang meredhai dan kesungguhan berusaha juga sabar dalam ujian InsyaAllah kita hampir mencapai kejayaan.

Friday, August 09, 2019

Teringin Design Dan Mencetak Baju Sendiri? Pilihlah Custom.my

Teringin Design Dan Mencetak Baju Sendiri? Pilihlah Custom.my | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Perasan tak sejak kebelakangan ini baju t-shirt seragam kini mendapat tempat di hati rakyat Malaysia? Maksud Sha bukanlah bagi yang bekerja dan perlukan pakaian seragam tapi jika kita ke mana-mana majlis pasti ada yang memakai baju sama sebagai baju tema majlis berkenaan. Antara yang biasa kita tengok baju sama adalah di majlis perkahwinan, hari keluarga, majlis hari lahir dan rombongan lawatan. Yang menariknya design yang diaorang gunakan adalah custom made design khas untuk diaorang punya tema. Macam Sha sendiri suka jugak kalau dapat pakai baju sama dengan suami dan anak-anak walaupun kadang-kadang bukan sama-perkataan yang dicetak pada baju, contohnya Sha dan suami kami letaklah King dan Queen, Abang Zaryth dan Adik Nur pula kami letaklah Boy dan Girl.


Zaman sekarang tak macam dulu, kita perlu ke kedai pencetakan untuk dapatkan baju custom design. Tiba-tiba teringat zaman bercinta dulu, malu-malu nak tempah baju sama dengan bakal suami berpeluh pula nak memilih design dan tak selesa pula kita perempuan dan kedai tak ada kakitangan perempuan jadi kita pun pilih cepat-cepat. Tapi lain pula zaman kini semuanya hanya secara online tak perlu susah payah ke kedai, design pun sentiasa yang terkini. Perkhidmatan pun laju walaupun design yang korang nak kedainya jauh kini tak ada masalah semuanya boleh dihantar secara pos. Sekarang ini Sha terpaku dengan laman web pencetakan custom.my kerana selama ini Sha hanya terfikir tentang design baju dan sticker sahaja tetapi apabila mengenali custom.my rupanya banyak lagi produk yang Sha boleh dapat dengan design tersendiri.


Apa yang menarik di custom.my ?


Custom.my menyediakan lebih 200 jenis produk yang tidak hanya tertumpu kepada barangan yang biasa kita nampak seperti baju t-shirt dewasa dan kanak-kanak, sticker beg, malah yang paling menarik perhatian Sha adalah kerana custom.my menyediakan perkhidmatan cetakan bagi lebih 30 jenis kain seperti kain chiffon, kain kapas dan kanvas. Mulalah Sha berangan alangkah seronoknya kalau dapat buat design kain sendiri bersama rakan-rakan sekerja.


Pelanggan bebas memilih sama ada ingin menggunakan design sendiri atau menggunakan pekhidmatan pereka dari custom.my sendiri. Jadi bila korang dah merancang sesuatu majlis korang sudah boleh membuat keputusan sama ada korang nak serahkan kepada pihak custom.my untuk uruskan design dan printing manakala korang hanya tumpu kepada pengurusan majlis sahaja, mudah bukan?

Kelebihan Custom.my

Melihat kepada kehadiran banyak kedai pencetakan yang tumbah bagai cendawan selepas hujan pastinya menuntut kelebihan dan kelainan dalam perkhidmatan. Apakah yang membuatkan Custom.my lain daripada yang lain?

1. Pelbagai produk dengan lebih 200 jenis produk


Antara produk yang korang boleh tempah di custom.my

Print Baju - Tshirt/Polo/Jersey
Print Bag
Print Kain
Print Sticker/ Marketing Material
Print Aksesori seperti Apron, baju binatang peliharaan, selipar, sarung bekas tisu, tali kamera atau sarung bantal leher kereta.
Print Topi

2. Tiada Minimum Order

Pelanggan juga tidak terikat dengan pembelian minimum seperti kedai pencetakan lain, jadi jika korang menggunakan design sendiri pastinya ianya sangat eksklusif.


3. Proses yang cepat

Sebagai pelanggan pastinya mengharapkan produk yang ditempah akan siap pada tarikh yang diharapkan jadi bersama custom.my korang boleh bincang dan mereka akan usahakan yang terbaik untuk pelanggan mereka. Hanya dengan 4 langkah korang dah boleh tempah produk pilihan korang bersama custom.my





Kenapa perlu menempah dengan custom.my?

Rupa-rupanya pusat operasi Custom.my ini tidaklah jauh daripada kediaman Sha sendiri. Custom My Printing Sdn Bhd (1210459P) terletak di Ipoh, Perak, Malaysia. Ditubuhkan sejak 2014 adalah pakar reka design & percetakan pakaian. Mereka menyediakan khidmat percetakan pakaian custom made dengan teknologi DTG, Heatpress, Sublimation dan Silkscreen. Kepakaran mereka ialah menyediakan servis percetakan fesyen dan aksesori secara atas talian, tanpa minimum order.


Custom.my merupakan ahli Persatuan Hadiah dan Cenderamata Malaysia (MGPA). Mereka pernah mengambil bahagian di KL International Gifts Premium & Stationery Fair (KLIGP) 2016 di PWTC, Kuala Lumpur. Custom.my dipercayai di kalangan banyak syarikat korporat samada swasta atau kerajaan. Berikut adalah antara badan korporat yang telah menerima kerjasama daripada custom.my :

  • Universiti Teknologi Petronas (UTP)
  • Universiti Kuala Lumpu (UniKL)
  • Universiti Selangor (UNISEL)
  • CIMB Foundation
  • KPTM
  • iFlix

Design Dan Mencetak Baju Sendiri? Pilihlah Custom.my


Untuk lebih lanjut sama ada korang nak berhubung terus dengan custom.my atau korang boleh usha-usha di medium-medium media sosial yang mereka ada. Di sini korang boleh tengok contoh hasil sentuhan kreatif custom.my :

> Laman web : www.custom.my
> Facebook : custommalaysia
> Instagram : custom_my
> Twitter : custom_my


Bagi yang tinggal di Perak, jika korang lebih yakin untuk walk in korang boleh terus ke kedai fizikal mereka yang beralamat seperti di bawah :


Custom My Printing Sdn Bhd (1210459P)
No 46A, Hala Taman Meru II
Meru 2B 30020 Ipoh Perak
Lat Long : 4.661083, 101.067278

Dibuka pada setiap hari Isnin hingga Jumaat
Bermula jam 9 pagi hingga 6 petang


Jika korang mahu respon lebih cepat korang boleh terus menghubungi custom.my melalui Whatsapp 013-484 5800 atau hantar e-mail ke info@custom.my untuk sebarang tempahan atau pertanyaan lebih lanjut mengenai custom.my.

Tuesday, August 06, 2019

Masakan Western Chillex Concept Cafe Seri Iskandar Perak Masyuk Ke Tak Masyukk?

Masakan Western Chillex Concept Cafe Seri Iskandar Perak Masyuk Ke Tak Masyukk? | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kebiasaannya setiap orang pasti akan suatu tempat tertentu untuk menikmati menu sedap sama ada menu melayu, kedai siam, masakan barat, masakan cina ataupun kedai mamak. Begitu juga dengan Sha, setakat ini selain daripada Restoran EightMiles atau burger banjir Ipoh, tempat kedua yang menjadi pilihan tambah pula lokasinya lebih dekat dengan kediaman Sha adalah Chillex Concept Cafe yang terletak di Seri Iskandar, Perak. Kawasan Seri Iskandar sebenarnya kaya dengan kedai makan tapi kebanyakkannya di buka pada pukul 3 ke atas.

 Chillex Concept Cafe Seri Iskandar, Perak

  
Chillex Concept Cafe yang dahulunya hanya menggunakan satu lot kedai kini telah diubahsuai dan menjadi lebih besar untuk menampung kehadiran pelanggan dan lebih meriah. Kawasan kafe ini juga tidak sesak kerana deretan kedai bangunan ini kebanyakkannya masih kosong.

 
Kafe ini dipenuhi mural kreatif yang menarik di dinding-dinding kafe. Mainan lampu di kafe ini juga agak menarik. Amat bersesuaian dengan konsep santai dan relax.

  
Pemandangan kafe dari blok sebelah tengah dan ke blok sebelah lagi. Dekorasi yang menarik dengan hiasan lampu dan lukisan dinding di setiap sudut kafe. Di hadapan kafe ini juga terdapat pelbagai pilihan gerai seperti gerai satey dan otak.

*********************************************
Tempat makan di sekitar Seri Iskandar,Perak


**********************************************

 
Abang Zaryth sedang menatap lukisan dinding, mungkin hanya tertarik dengan kartun seakan-akan karektor filem Venom kegemaran dia. Pada yang suka bergambar bolehlah mengisi masa sebelum order korang sampai, walaupun tak adalah lama sangat menunggu hidangan sampai sempatlah Sha abadikan beberapa gambar di sini.

 
Paling best di sini selain korang boleh duduk di meja dan kerusi, korang boleh memilih untuk duduk dilantai yang menjadi pilihan Sha setiap kali berpeluang berkunjung di sini. Nampak tak belah kanan tu ada budak tengah baring? Haaa senang nak letak bila Adik Nur tertidur dalam kereta.

Chicken Buger Abang Zaryth pun boleh tahan sedap kata ayahnya. Ibunya kurang sikit burger-burger ni tambah pula perut dah penuh kan. Sejak mengenali Chillex Concept Cafe Sha perasan restoran ini memang tak kedekut sos keju. Masa bulan puasa yang lepas sana sini orang duk sebut Roti John Kambing dia, memang sangat menarik jadi korang kalau ke sana boleh cubalah menu tu, tapi awal-awal Sha ingatkan saiznya agak besar jangan order sorang satu okeh.


Lepas balik kerja hari itu sebenarnya Sha agak kenyang. Tetapi suami dah nak belanja apalagi kita ikut sahaja dan siap minta menu Lamb Chop lagi tuu, bukan main tamak lagi kan nasib baik larat jugak habiskan semuanya walupun realitinya saiz lamb chop tu banyak. Perut apa entah Sha ni kan,,ehehehe...nasiblah dapat bini kaki makan. Pada asalnya Sha teringin nak cuba menu Nasi 7 Benua ataupun 7 jenis nasi dalam satu pinggan. Macam mana rupanya? Korang bolehlah datang sendiri ke Restoran Chillex Concept Cafe Seri Iskandar.

Jangan lupa ya! Kalau berkunjung ke Seri Iskandar boleh nikmati menu menarik di sini.

Monday, August 05, 2019

Tempat Sarapan Best Di Ipoh - Restoran Kosiswa Riverside Ipoh, Perak

Tempat Sarapan Best Di Ipoh - Restoran Kosiswa Riverside Ipoh, Perak | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari sabtu minggu lepas Sha sekeluarga keluar awal sikit, pagi itu suami ajak Sha dan anak-anak bersarapan di luar dan suami ada misi mencari basikal baru untuk abang Zaryth rupanya. Seronoklah Abang Zaryth dapat basikal baru maklumlah dia dah besar, basikal pun dah sesuai untuk Adik Nur pakai pulak. Kesian Adik Nur selalu dapat barang Abang Zaryth je, tapi tak apalah kan bukan boleh pakai lama sangat pun basikal-basikal yang ada tu jadi bolehlah berjimat. Pagi itu kami bersarapan di sebuah restoran yang selalu jugak suami bawak dari sebelum kami kahwin lagi iaitu Restoran Kosiswa Riverside yang terletak di bandar Ipoh, Perak.

Restoran Kosiswa Riverside Ipoh, Perak.


Lokasi Restoran Kosiswa terletak di tengah bandar Ipoh ditepian Sungai Kinta berhampiran dengan UTC Ipoh dan Kompleks Yik Foong Ipoh bersebelahan dengan pusat service proton jalan laxmana. Jadi tak berapa jauhlah nak ke kedai basikal, lepas makan kami terus ke kedai basikal. Restoran ni selalunya memang ramai pelanggan, dari luar hingga ke belakang. Restoran ini bukan sahaja menyediakan sarapan pagi tetapi juga makanan tengahari isitmewa melayu.

Kini terdapat beberapa perubahan dan naik taraf dibuat ke atas Restoran Kosiswa bagi memastikan pelanggan selesa menikmati juadah. Kerusi dan meja pun nampaknya dah bertambah dari sebelumnya. Terdapat satu pentas kecil di sebelah restoran mungkin ada masa kat sini ada persembahan busking, mungkin.

Menu Di Restoran Kosiswa Riverside Ipoh, Perak.


Kegemaran Sha adalah Char Kuew Teow nya yang sedap dan sentiasa mengekalkan rasanya sejak Sha mengenali restoran ini. Char Kuew Teow yang memang mengikut tahap kepedasan yang Sha suka, tapi kalau suami Sha akan minta kurang pedas. Jadi kalau korang ke sini dicadangkan order Char Kuew Teow mak cik ni tau.

Jika Sha tak mengambil Char Kuew Teow biasanya Sha akan makan lontong. Maklumlah bukan senang nak jumpa lontong pagi-pagi kan. Jadi kat sini korang boleh makan lontong, nasi impit dengan kuah kacang pun ada. Lontong kalau pekena dengan sambal bilis memang terangkatlah, tambah kalau pedas-pedas memang tak angkat mukalah Sha hirup kuah sampai licin.

Kepada yang suka pulut kuning, haaaa... memang tepatlah korang pilih Restoran Kosiswa ni sebabnya memang ada pulut kuning. Korang nampak tak betapa meriahnya lauk-lauk pagi kat sini, Abang Zaryth pun teruja apalagi kalau bukan terliur dengan ayam masak merah. Pelbagai pilihan korang nak daging? ada... korang nak sotong ada. Sedia duit jelaa yea.

Tidak ketinggalan pada yang tak makan nasi, goreng-goreng tu korang boleh makan kuih muih seperti popia dan roti jala. Sha suka dekorasi Restoran Kosiswa terkini kerana dah macam hidangan bufet di hotel, pusing-pusing meja panjang gitu.

Meriah makanan yang ada kat sini jadi banyaklah pilihan korang nak makan. Macam yang korang nampak di sini ada Makaroni Cheese, Maggi goreng, Spagheti, Nasi goreng dan bihun goreng.

 
Kalau ada anak yang tak biasa makan berat nasi tau mee boleh sahaja pilih untuk makan sosej, nuget dan kentang.

Yang ini pun sedap, gerai Mee/Bihun/Kuew Teow sama ada korang nak pilih sama ada kuah sup atau kuah kari. Tapi kalau pagi-pagi macam ni Sha tak suka makan yang bersup.

Abang Zaryth dan Adik Nur berkongsi makan, Sha letak makanan satu pinggan je sebab nanti Adik Nur tak habis makan. Kami ambil tempat duduk paling belakang menghadap Sungai Kinta.

Korang yang tinggal di Ipoh mesti dah kenal sangat restoran ni kan. Suami Sha cakap restoran ni antara yang lama di Ipoh, kami kahwin pun dah masuk 8 tahun. Okay kalau korang tercari-cari tempat nak sarapan di Ipoh bolehlah singgah sini nanti.

Restoran Kosiswa Riverside
No 21 Jalan Laxmana
30300 Ipoh, Perak

013-412 8414

Dibuka awal jam 7.30 pagi hingga 3.00 petang