HOME CONTACT SIAPA SAYA NOTA TUTOR NOTA CUTI NOTA RESEPI AIDY REVIEW

Thursday, January 18, 2018

JAGA KESIHATAN BERSAMA OAT SEDAP

January 18, 2018 16 Comments
JAGA KESIHATAN BERSAMA OAT SEDAP | Pada zaman kini ramai yang sudah menyedari kepentingan menjaga kesihatan terutama dalam penjagaan diet makanan harian. Umum juga tahu kalau kita cari makanan untuk menjalani diet seimbang pasti Oat adalah salah satu makanan yang paling popular dan menjadi saranan pakar pemakanan. Tapi setahu Sha mana ada oat yang sedia sedap, biasa kena campur buah-buah atau perasa lain baru tekak boleh terima kan. Kini tidak lagi dengan Kayliz Granola Oat, semuanya cukup lengkap tidak perlu pelbagai campuran kerana ianya sudah cukup dengan campuran berkhasiat.


Care Liz Resources sebuah syarikat yang bertapak di Negeri Sembilan, Malaysia diasaskan pada bulan 16 September 2015. Syarikat ini mengeluarkan makanan kesihatan berasaskan oat. Bijirin oat (kayliz) dengan kombinasi rasa Sweet Potato, Chia Seed dan madu. Kombinasi bahan yang dipercayai kaya dengan khasiat tersendiri pasti memberi manfaat yang terbaik kepada pengguna.

Tahukah Anda?

Pengambilan Kayliz Granola dalam masa 30 minit ke 1 jam sebelum melakukan senaman akan lebih meningkatkan prestasi dan hasil kerana ianya :
- Membekalkan tenaga kepada kita untuk melakukan aktiviti.
- Terbaik untuk golongan yang mempunyai gaya hidup yang sibuk, pelajar dan ahli sukan. Mudah dan mengenyangkan!
- Membekalkan kalori, lemak baik, protein berkualiti, serat yang tinggi, mineral dan vitamin. Semuanya badan kita perlukan jadi memang baik masukkan dalam jadual menu makan kita.

Kandungan Kayliz Granola


Oat
Oat adalah antara bijirin yang paling sihat di dunia. Oat adalah bijirin bebas gluten dan sumber vitamin, mineral, serat dan antioksidan penting. Komposisi nutrien oat adalah sangat seimbang.

Keledek
Keledek adalah sumber vitamin A  yang paling baik ( dalam bentuk beta-karoten ). Keledek juga sumber terbaik Vitamin C, mangan, tembaga, asid pantotenik dan Vitamin B6.

Chia Seed
Chia Seed adalah makanan tertumpu mengandungi asid lemak Omega-3 yang sihat, karbohidrat, protien, serat, antioksida dan kalsium. Satu ounce ( lebih kurang 2 sudu besar) mengandungi 139 calories, 4 gram protein, 9 gram lemak, 12 gram karbohidrat dan 11 gram serat, vitamin tambahan dan mineral.

Madu
Madu dapat meningkatkan tahap kesihatan dalam menggalakkan antioksida di dalam badan manusia. Antioksida membantu menghalang radikal bebas di dalam badan daripada menyebabkan penyakit. Madu juga menggalakkan sistem imun, bertindak sebagai pencegahan melawan sebarang penyakit yang boleh melemahkan badan.

TIADA PENGAWET
TIADA PERASA TIRUAN
TIADA GULA TAMBAHAN
KURANG GULA

Dikilangkan Oleh :

Care Liz Resource
No 1723 Lorong 40 Taman Villa Lavender Height
70450 Seremban. Negeri Sembilan.

Dirumuskan oleh Dr Aishah Solution Sdn Bhd Pemenang Awards
 

Inginkan makanan yang sedap dan sihat? Pilihlah KayLiz Granola dengan slogan Crunchy, Delicious & Healthy sebagai pilihan anda sekeluarga.

Serius! Kayliz Gronala Oat amat sesuai untuk sesiapa yang sedang dalam proses untuk menurunkan berat badan kerana ianya boleh mengenyangkan dari pengambilan Kayliz Granola Oat sebagai sarapan kenyang sehingga waktu makan tengahari tiba. Pengambilan oat ini juga senang, tak perlu pelbagai campuran yang biasa di makan dengan oat lain hanya padankan Granola Oat bersama Susu Rendah Lemak macam Sha, ada juga yang makan dengan yogurt terpulang kepada pilihan masing-masing.

Jika nak tahu lebih lanjut tentang Kayliz Granola Oat ini korang boleh layari :

Facebook : KaylizHQ

Whatapps terus ke :

011-10906902
atau
019-62550010.

Jom cepat-cepat dapatkan Kayliz Granola Oat sekarang jugak. Ramai yang cakap dapat oat ni tak sempat nak makan sendiri, ahli keluarga yang rasa dulu makan sampai habis. Maknanya apa tu? Maknanya memang sedap la kan. Sha pun dah berapa hari tak keluar beli sarapan di luar, pagi-pagi masuk pantry keluarkan susu dan oat ni, campur Siap! Jimat duit Jimat Masa.

Monday, January 15, 2018

BBQ LAMB IPOH, PERAK

January 15, 2018 2 Comments
BBQ LAMB IPOH, PERAK | Kali ini untuk label makan best Ipoh Sha nak kongsi sebuah kafe yang menyediakan citarasa baru Asian Marinated Roasted Lamb, Beef Short Ribs dan Smoked Duck  dengan Ketuhar Timur Tengah Tradisional yang mendapat pengiktirafan daripada komuniti trip advisor dan pelancong tempatan. Kalau korang  nak tahu kafe ini baru sahaja berpindah daripada lokasi asalnya, kini kafe ini terletak di Jalan Sultan Iskandar Ipoh (Pekan Lama) , orang Ipoh mesti tahu lokasi ini yang mana dulunya menempatkan restoran Nashmir bersebelahan dengan SJK(C) Perak.

Pertama kali Sha datang ke sini Sha tertarik dengan persekitaran kafe ini yang agak luas dan selesa juga boleh buat pilihan sama ada ingin menikmati juadah di dalam atau luar kafe. Kaunter penyediaan menu juga berada di luar termasuk ketuhar Timur Tengah Tradisionalnya, jadi korang boleh tengok kesibukan pembantu dapur menyediakan masakan korang. Selain kawasannya yang luas untuk bawa keluarga menjamu selera, lebih penting Sha berpuas hati dengan kebersihan kafe ini.

 
Pemandangan kafe daripada luar memang menarik dengan pancaran cahaya lampu. Kalau korang perasan, belah kanan gambar berbumbung kecil tu adalah ketuhar Timur Tengah.

 
Inilah yang Sha cakap sambil makan sambil boleh tengok yang tergantung-gantung tu..macam mana lah tak tertarik buat kaki makan daging macam Sha ni elok je memanggil-manggil ni haaa..


Kentang bakar juga ada dalam salah satu hidangan menu yang ada di sini.

Ketika Sha dan keluarga sampai di kafe ini kebetulan kawasan ini baru lepas fogging menebabkan keadaan dan  baunya agak mengganggu jadi kami ambil peluang bertenang dahulu di bahagian dalam kafe dan membuat pesanan terlebih dahulu. Selepas asap fogging kian hilang kami mendapatkan tempat di luar kafe dan kalau korang cepat boleh la dapat satu meja yang agak romantik kalau berdua-duaan..ehehe..ada lampu kat tengah gitu..



 
 Bahagian luar kafe.


Bahagian dalam kafe. Kebetulan ada sebuah keluarga sedang siap sedia nak menyambut hari lahir ahli keluarga mereka kot, humm...macam best jugak kalau dapat sambut hari lahir kat sini kan..
Malam itu Sha dan suami memilih menu Rice Lamb dan Lamb Soup bersama roti. Pertama sekali Sha sangat sukakan  Lamb Soup di kafe ini tambah pula isinya agak berpatutan dengan harga. Kalau tak nak makan bersama roti korang boleh tukarkan roti kepada nasi tapi memandangkan Sha dah order Rice Lamb jadi Sha ambil set roti. Menu kedua Rice Lamb juga tidak mengecewakan walaupun adik yang ambil order tu cakap dagingnya tak sebanyak menu Lamb Cut tapi bagi Sha rasanya sudah mencukupi dengan kuantiti nasi yang ada. Daging kambing bakarnya cukup masak dan sedap perapannya tapi hati-hati dengan rempah yang ada dalam nasi, mungkin boleh mengganggu lidah korang jadi belek-belek dulu kalau korang nak makan cepat..😜  Di sini hanya ada satu jenis nasi sahaja, tapi korang boleh beli nasi secara ala carte dan padankan dengan menu lain sebagai lauk pauk.
 


Kepada yang nak ubah selera sekali sekala tu boleh lah ke kafe yang dimiliki oleh Pak Adie ni. Lepas makan bolehlah bergambar, sebab kawasannya agak cantik punyai air pancut dan kolam dikelilingi lampu-lampu berwarna warni.

 Ini Pak Adie , pemilik Kafe Bbq Lamb, Ipoh.

Kalau korang nak tengok apa menu yang ada kat sini boleh semak kat bawah, gambar semuanya ehsan daripada encik Suami Sha yang rajin tolong snapkan.



 



Sebelum ini Kafe Bbq Lamb terletak di Ampang Ipoh tapi kini telah berubah ke kawasan lebih dekat dengan pekan iaitu pekan lama People's Park.

BBQ Lamb Ipoh - Roasted & Grill ini dibuka dari 4.00 petang hingga 11.00 malam
Selasa Cuti
Untuk booking boleh hubungi Pak Adie atau Ros Putih

Kalau korang ikuti facebook BBQ Lamb- Roasted & Grill memang akan nampak pelbagai komen yang negatif dan positif. Tapi yang penting korang mesti pergi cuba dulu baru tahu ok! Sha sekeluarga sangat berpuas hati dengan perkhidmatan dan layanan pekerja di sini, Alhamdulillah makanan pun tidak lama menunggu dan sedap pulak tu. Jadi apa kata pakat-pakat cuba ubah selera di sini..😘  Mahu lihat kedai makan best Ipoh lagi? Boleh tengok sini , ianya antara kafe kegemaran Sha juga, Burger Banjir 8miles

Sunday, January 14, 2018

NAK TENGOK BALIK STATUS FACEBOOK LAMA

January 14, 2018 4 Comments
NAK TENGOK BALIK STATUS FACEBOOK LAMA | Kalau korang perasan bila kita layari facebook, facebook akan keluarkan kembali  status-status lama atau memori gambar beberapa tahun yang lepas tarikh yang sama semasa kita dalam talian. Misalnya hari ini 11 Januari 2018 kita akan dapat lihat mungkin status pada 11 Januari 2016 atau tahun-tahun lain sejak kita daftar akaun facebook itu sendiri. Tapi sebenarnya kita dapat lihat balik semua status kita  pada tahun-tahun lepas yang kadang-kadang kita tak percaya pun status itu kita pernah taip, kadang macam budak-budak nak-nak status zaman dulu tak matang lagi..hihihi..

Kalau korang nak tengok balik status facebook korang tahun-tahun sudah korang boleh klik tiga garisan pada sebelah kanan facebook seperti dalam gambar dibawah yang telah Sha tanda bintang tu.


Bila sudah klik garisan tiga tu korang scroll menu-menu yang ada sehingga sampai bahagian apps kemudian klik On This Day. Masa ni korang boleh la tengok status-status lama korang.

 

Bila baca balik status-status lama sesetengahnya macam tak percaya je diri sendiri yang tulis. Ada yang macam alim sangat, ada yang macam budak-budak sangat, ada yang ikut perasaan sangat dan ada yang jiwang sangat..ahahhaha...

Apa-apa pun betullah kita perlu berhati-hati dalam menulis status, menjaga kata-kata di media sosial kerana walaupun kita sudah padam, ianya tetap ada sebenarnya. Sha pernah mengikuti seminar bersama Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia (MCMC) yang selalu menekankan perkara ini demi kepentingan bersama untuk mengelakkan masalah di masa hadapan.

Gunalah media sosial dengan berhemah, elakkan menyebarkan fitnah atau berita tidak pasti. Sebaik-baiknya kongsilah sesuatu yang dapat memberi manfaat kepada semua golongan pembaca sama ada rakan-rakan, keluarga dan kenalan.

Tuesday, January 09, 2018

BIODATA INTAN NAJUWA

January 09, 2018 8 Comments
BIODATA INTAN NAJUWA | Assalamualaikum semua. Mungkin tidak semua orang layan drama TV3 tetapi Sha percaya drama ini semakin trending sekarang ini berdasarkan status kawan-kawan di media sosial yang meluahkan emosi dan komen masing-masing terhadap drama slot Akasia TV3 yang telah bermula pada 26 Disember 2017 iaitu Kekasih Paksa Rela. Pada mulanya Sha tidak berapa tertarik untuk menonton drama ini tapi bila sudah menonton satu episod macam tidak lengkap pula jika tidak meneruskan episod seterusnya, tak pasti apa daya tarikan drama itu sebenarnya...hihihi..


Ramai yang memuji pelakon baharu yang membawa watak utama iaitu Intan Najuwa sebagai Hanan Khaira seorang yang disifatkan comel. Pelakon yang utama lain dalam drama ini adalah Remy Ishak dan Ain Edruce. Pelakon-pelakon lain adalah Afzan Rahman, Dayang Areeda, Nynaa Harizal, Jalaludin Hassan, Emelda Rosemila, Fizz Fairuz, Aman Graseka, Khaty Azian, Azhar Amir, Fatin Afeefa, Sharifah Asyikin, Feiyna Tajudin, Mak Wan. Drama sebanyak 28 episod terbitan Creative Skill Solution Sdn Bhd, diarahkan oleh Idora Abdul Rahman ini boleh ditonton setiap hari Isnin hingga Khamis jam 7 malam di TV3.

WATAK PELAKON 
Remy Ishak sebagai Adham
Intan Najuwa sebagai Hanan Khaira
Ain Edruce sebagai Rosnaida
Jalaludin Hassan sebagai Dato Azman
Aman Gaseka sebagai Kamal
Dayang Areeda sebagai Shiqin
Afzan A.Rahman sebagai Firdhaus
Emelda Rosemila sebagai Suraya
Fizz Fairuz sebagai Yusman
Fatin Afeefa sebagai Zilla
Khaty Azian sebagai Puan Zuraida
Nynaa Harizal sebagai Nonie
Wan Julia (Mak Wan) sebagai Mak Senah
Azhar Amir sebagai Dato Idrus
Sharifah Asyikin sebagai Reena
Feiyna Tajudin sebagai Juju


Panjang lebar pulak sembang pasal cerita ini, jom kenali pelakon Intan Najuwa, Sha percaya followers pelakon ini semakin mencanak naik seiring dengan drama ini yang semakin popular.


BIODATA INTAN NAJUWA.

Nama Penuh : Intan Najuwa Binti Abdul wahid
Asal : Johor Bharu, Johor
Tarikh Lahir : 18 Ogos 1997
Drama/Filem : Hantu Punya Boss!, Khabar Dari Casablanca, Kekasih Paksa Rela.
Instagram : @intannajuwa
Yang Perlu tahu : Kalau korang follow instagram Intan Najuwa ini korang mesti perasan satu video beliau dengan Ain Edruce, menurut Ain Edruce, Intan Najuwa adalah seorang yang kuat tidur, gila-gila, kuat makan, takut pada matahari dan seorang yang mengambil berat.
Hemm...nampaknya Intan Najuwa juga sudah punya kekasih hati..wahhh...

Semoga Intan Najuwa terus maju tapi adakah mungkin ini sama macam fenomena Hanna Delisha sebelum ini? Maklumlah mereka dikenali dan dipuji kerana comel, tambah pula Intan Najuwa ni kecik molek je orangnya memang cute sangatlah. Selepas drama ini moga Intan Najuwa terus menambah produk lakonan dan meningkatkan mutu lakonan beliau.

P/s : Eh, yang bawak Nonie tu pun boleh tahan cantik..hihihi