setTimeout("ga('send','event','Profitable Engagement','time on page more than 3 minutes')",180000); SHALIMAR YUSOF
HOME CONTACT SIAPA SAYA NOTA TUTOR NOTA CUTI NOTA RESEPI AIDY REVIEW

Saturday, February 24, 2018

MENGINAP DI HOTEL VISTANA BUKIT JAMBUL PENANG

February 24, 2018 0 Comments
MENGINAP HOTEL VISTANA BUKIT JAMBUL PENANG | 16 Februari 2018 yang lalu memandangkan tiada apa-apa aktiviti yang menarik untuk dilakukan sepanjang cuti Tahun Baru Cina dan juga hasil pujukan Abang Zaryth yang dah lama Sha dan suami tak bawa jalan ke mana-mana sejak masuk tahun baru ini akhirnya suami Sha mencadangkan kami ke pulau pinang (penang) untuk bercuti walaupun satu malam pun jadilah tambah pula penang antara negeri terdekat dengan perak. Sebenarnya paling tak tahan Abang Zaryth tanya bila nak bawak dia tidur hotel lagi? Ewaah2..bukan ke main anak sulung Sha tu kan, lepas tu nak hotel yang ada kolam.. nasib laa dia tak ajak main salji ke apa kan...tak mampu ibu anak oiii...ahahaha. Tapi tak apalah bukan selalu bawa anak-anak relaks macam ni kan kita orang dewasa pun perlu juga keluar sekejap dari home sweet home kan untuk hilangkan bosan.
Ehsan : Booking.com
Kami memilih untuk check in lebih awal lebih kurang pukul 12.00 tengahari dan masuk ke bilik yang berada di tingkat 18. Sha dan suami menjangkakan Penang akan sesak bila Cuti Tahun Baru Cina namun tiada kesesakan berlaku. Alhamdulillah dipermudahkan perjalanan kami.

Ehsan; Booking.com
Untuk kali ini kami sekeluarga memilih bilik Excutive Deluxe Room. Biliknya agak luas dan selesa dengan pilihan kami untuk bilik Extra Large Bed kerana untuk jenis bilik ini terdapat juga pilihan 2 single bed.


Bilik dilengkapi almari pakaian termasuk hanger.
Peti ais kecil
Televisyen
Seterika + Papan Gosok
Rak beg 
Soket plug tak perlu berebut memang terlebih pulak untuk cas bateri telefon bimbit masing-masing, kamera dan lain-lain peralatan elektronik.

Ehsan : Booking.com
Bilik air dilengkapi pemanas air,
Shampoo dan shower gel juga hand wash.
2 tuala mandi, 2 tuala muka
Berus dan ubat gigi.
Pengering rambut.


Pemanas air
4 biji gelas
sachet minuman.

 

Akhirnya Abang Zaryth dapat melepas geram untuk mandi kolam seperti yang dia pinta, tak tahu berapa kali panggil naik baru keluar kolam. Seronok la diaorang dapat mandi kolam sebab ramai geng mandi sama-sama pagi itu. Adik Nur pun apa kurangnya seronok dan berani lebih daripada Abang Zaryth nak mandi dengan ayah di kolam dewasa. Kolam dewasa kat sini kedalamannya 1.4m, Sha tak pandai berenang jadi masuk kolam pegang tepi-tepi kolam jela,,aahahha.. Di sini korang tak perlu bawa tuala dari bilik hotel kerana di sini telah tersedia tuala khas untuk pengunjung kolam.


Kalau ada masa korang boleh ke gym yang terletak di sebelah kolam renang iaitu di tingkat 2 Hotel Vistana ni. Banyak juga peralatan yang ada kat sini jadi mungkin boleh bergilir jaga anak sambil keluarkan peluh.


Sementara tunggu suami Sha check ini di hotel ni kami rehat di bahagian ruang menunggu depan kaunter utama. Kedudukan hotel ini yang tidak jauh daripada Lapangan Terbang Bayan Lepas mungkin penyebab hotel ini menjadi pilihan anak kapal bertugas di beberapa syarikat penerbangan untuk menginap di sini, yelaahh masa check in tu tak putus nampak mereka check in. Cantik pulak body pramugari-pramugari ni kan...eeheheheh...ehhh...ke situ pulak kita.

 

Ruang makan yang selesa. Kami sekeluarga mengambil pakej harga bersama sarapan dan pagi itu agak awal turun makan kerana Abang Zaryth sudah mula tak tahan nak mandi kolam..ahahhaha...alahai itu budak padahal bukan berani sangat pun dengan air.

Selepas mandi kolam kami pun bersiap untuk check out dan meneruskan perjalanan kami seterusnya. Alhamdulillah dapat juga bercuti dengan keluarga walaupun dalam waktu yang singkat ini, seterusnya tunggu balik kampung pulak..Ibu dah tak sabar oiii..

Korang juga boleh tengok kedudukan hotel ini dalam maps di bawah.

Wednesday, February 21, 2018

PERUTUSAN KETUA PENGARAH AADK SEMPENA HARI ANTIDADAH KEBANGSAAN TAHUN 2018

February 21, 2018 1 Comments
SAMBUTAN HARI ANTIDADAH KEBANGSAAN | 19 FEBRUARI 2018 | Setiap tahun Agensi Antidadah Kebangsaan akan menyambut Hari Antidadah Kebangsaan. Sempena dengan Sambutan Hari Antidadah Kebangsaan yang ke-35 pada 19 Februari lepas, YBhg. Dato' Dr. Ketua Pengarah telah mengeluarkan perutusan dalam memberikan amanat berhubung peringatan tentang tanggungjawab kita sebagai masyarakat yang berada dalam komuniti bagi sama-sama membantu menangani permasalahan dadah di negara ini. Ini sejajar dengan  tema  sambutan pada tahun ini iaitu 'Komuniti Kita Tanggungjawab Kita'.

PERUTUSAN KETUA PENGARAH

AGENSI ANTIDADAH KEBANGSAAN SEMPENA SAMBUTAN HARI ANTIDADAH KEBANGSAAN KE -35

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.

SALAM SEJAHTERA DAN SALAM 1MALAYSIA.

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah s.w.t atas limpah kurnia-Nya, kita semua masih lagi dapat menikmati hidup dengan aman serta merdeka di bumi Malaysia yang tercinta ini. Pelbagai pembangunan telah kita kecapi, pelbagai kejayaan telah kita rasai dan pelbagai cabaran juga telah kita atasi demi menjadikan kita bangsa Malaysia yang matang dan berani menghadapi apa jua rintangan yang mendatang. Namun demikian kejayaan yang dinikmati pada hari ini tidak akan berkekalan sekiranya negara terus dibelenggu dengan masalah sosial khasnya penagihan dadah. Sesungguhnya dalam memacu pembangunan negara, kerajaan tidak lupa untuk memastikan rakyat Malaysia terhindar dari pelbagai masalah sosial yang boleh membawa kepada kejatuhan moral seperti masalah penagihan dadah. Oleh demikian, saban tahun kerajaan melalui Agensi Antidadah Kebangsaan, Kementerian Dalam Negeri menganjurkan Sambutan Hari Antidadah Kebangsaan. Sambutan Hari Antidadah
Kebangsaan di sambut pada 19 Februari setiap tahun bertujuan untuk memperingatkan masyarakat Malaysia akan peranan dan tanggungjawab kita berhadapan dengan ancaman bahaya dadah kepada negara.
Tema Hari Antidadah Tahun ini ialah “Komuniti Kita Tanggungjawab Kita” memberi makna yang cukup besar tentang peranan dan tanggungjawab yang perlu dipikul secara bersama bagi memastikan komuniti tempat tinggal kita selamat dan bebas daripada permasalahan dadah. Masyarakat atau komuniti ialah kelompok manusia yang paling hampir di tempat tinggal kita . Segala perkara tentang diri, ahli keluarga, harta benda dan kerjaya terlebih dahulu diketahui oleh mereka. Oleh sebab itu, masyarakat ialah orang yang paling dekat untuk meminta pertolongan ketika ditimpa bencana atau musibah. Justeru itu, ahli masyarakat tidak seharusnya meletakkan tanggungjawab memerangi penyalahgunaan dadah hanya di bahu kerajaan semata-mata. Ini kerana pencegahan awal perlu dimulakan di peringkat masyarakat setempat untuk menggerakkan aktiviti kemasyarakatan yangberupaya menghindari berlakunya masalah dadah, sosial dan jenayah dalam masyarakat. Memetik ucapan YAB Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak dalam ucapan beliau dalam siri ucapan Hari Antidadah Kebangsaan yang lalu, beliau menyeru masyarakat perlu mengelak daripada bersikap 'not me syndrome', sebaliknya bersama memainkan peranan dalam memahami, mengambil tindakan dan menjadi barisan hadapan dalam menangani isu dadah di komuniti masing-masing. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata penglibatan seluruh anggota masyarakat dalam membanteras penagihan dadah sangat penting kerana ia adalah elemen utama dalam menjayakan misi negara bebas dadah. Ibu bapa dan keluarga adalah entiti paling kecil dalam masyarakat yang perlu memainkan peranan paling serius dalam memastikan anak-anak mereka tidak terlibat dengan gejala dadah. "Masalah dadah boleh menimpa sesiapa sahaja, ia merentas status dan latar belakang serta kepercayaan seseorang”. Kejayaan membanteras masalah dadah juga memerlukan pendekatan yang seimbang dan menyeluruh dengan dasar yang relevan berdasarkan amalan-amalan terbaik dan 'evidence-based'.
Sehubungan dengan itu pada 29 November 2017 YAB Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Merangkap Menteri Dalam Negeri telah melancarkan Dasar Dadah Negara. Matlamat Dasar Dadah Negara adalah untuk mewujudkan Negara dan bangsa Malaysia yang bebas daripada ancaman gejala dadah bagi menjamin kesejahteraan hidup rakyat dan mengekalkan kestabilan dan ketahanan nasional melalui (5) lima teras iaitu, Pendidikan Pencegahan, Rawatan dan Pemulihan, Penguatkuasaan, Pengurangan Kemudaratan dan Kerjasama Antarabangsa.
Akhir kata, pada sambutan Hari Antidadah Kebangsaan pada tahun ini saya menegaskan bahawa Komuniti Kita Tanggungjawab Kita. Oleh itu marilah kita bersama-sama berganding bahu menjadikan komuniti kita selamat dari ancaman dadah dan anak-anak kita dapat membesar dan menjadi generasi yang berdaya saing serta berjaya.

Sekian. Wabillahitaufiq wal hidayah,
Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
KETUA PENGARAH
AGENSI ANTIDADAH KEBANGSAAN

RAWAT KULIT BERMASALAH DENGAN GLOW GELENGGANG

February 21, 2018 4 Comments
RAWAT KULIT BERMASALAH DENGAN GLOW GELENGGANG | Sha mempunyai masalah resdung tapi tidaklah tahap teruk. Kebiasaannya Sha akan mengalami gatal-gatal dibahagian muka terutama di bahagian hidung yang amat tidak menyelesakan dan Sha juga alergik dengan habuk simen pada dinding maklumlah kadang-kadang suka sangat bersandar pada dinding, alamatnya memang gatal-gatal la tangan ...ehehehe.. Jadi sekarang Sha amalkan mencuci muka menggunakan sabun Glow Gelenggang untuk hilangkan gatal-gatal. Apakah itu Glow Gelenggang? Namanya sempena bahan utamanya berasal daripada pokok gelenggang yang digunakan untuk menghilangkan beberapa masalah kulit, kalau sebut nama daun tu orang tua-tua pasti kenal orang sekarang mungkin jarang yang kenal.

Orang dulu-dulu tumbuk  daun ini sehingga lumat dan digaul dengan sedikit belerang atau minyak tanah. Hasil tumbuk tadi ditampal pada bahagian tubuh untuk mengubati masalah kulit seperti panau, kurap atau kudis buta. Kawan Sha pun ada kongsi orang dulu ambil daun ajaib itu yang ditgumpal-gumpal kemudian boleh digosok pada telapak kaki untuk buang kulit mati sambil mandi sungai.😃 Mungkin lepas tengok gambar dibawah ada antara kita akan "oooooooo" daun ini rupanya.

Sumber Google

Itu dulu, sekarang lebih mudah dengan produk Glow Gelenggang. Produk ini dihasilkan daripada gabungan beberapa bahan yang memiliki kelebihan masing-masing.


Memperkenalkan Glow Gelenggang produk herba organik membantu melegakan gatal-gatal kulit yang disebabkan oleh resdung dan penyakit berkaitan kulit seperti gatal kulit, eczema, psoriasis, bisul, panau, kudis buta dan kurap yang berkesan tanpa steroid dan selamat. Daun gelenggang yang sangat dikenali sebagai agen anti-kulat paling tinggi. Ia sebenarnya telah lama digunakan dari zaman nenek moyang kita, masyarakat Arab dan orang Eropah untuk mengatasi masalah kulit. Rumusan Glow Gelenggang berasaskan ramuan istimewa untuk menyelesaikan gatal-gatal kulit dengan mudah digunakan telah tercipta.

Tiada bahan kimia yang boleh memudaratkan, Glow Gelenggang adalah 100% diperbuat daripada bahan semulajadi terpilih. Ianya homemade, paling banyak bahan aktif , 5x lebih berkesan, selamat dan mudah digunakan oleh semua jantina dan pelbagai peringkat umur. Sekarang tak perlu menderita menggaru sehingga merah dan luka kini penawarnya sudah dicipta khusus.


Kandungan Glow Gelenggang

Daun Gelenggang - Untuk kurangkan gatal-gatal dan masalah kulit.
Habbatus Sauda - Untuk kurangkan radang dan sembuhkan luka luaran.
Minyak Argan - Supaya kulit halus dan licin, mudah menyerap dalam kulit.
Minyak Zaitun - Sebagai pelembap yang tahan lama pada kulit.
Susu Kambing - Untuk mencerah, melembut, melembap, mencegah kulit kasar, kering dan kusam.
Crystal Menthol -  Untuk menyejukkan kulit, tidak panas.

Glow Gelenggang ini boleh digunakan di badan dan bahagian muka jadi jangan risau ya. Produk Glow Gelenggang yang didatangkan dalam bentuk sabun herba mempunyai tinggi minyak dan berpelembap, memberi lapisan minyak pada permukaan kulit yang membantu mengelakkan air dari tersejat dari permukaan kulit. Macam mana nak gunakan kedua-dua produk ini? Tengok gambar dibawah, macam Sha cuma perlu basuh muka dengan menggunakan sabun sahaja.


Kalau korang nak cuba produk Glow Gelenggang ni korang boleh hubungi :

FB Page : Glow Gelenggang
Whatapps : 014-5445951

"DAH TAK GATAL LAGI"

Satu lagi kalau korang nak jimat RM10 untuk pembelian set Glow Gelenggang ini korang boleh gunakan Code SHALIMAR10 untuk nikmati potongan RM10.
 

Jangan risau kalau korang macam Sha sejenis tak tahan dengan bau pewangi lain tapi kali ini bau Glow Gelenggang ini amat menenangkan dan sedap sebab berbau Vanilla. Jadi tunggu apa lagi Whatapps Momoy di nombor 014-5445951 sekarang juga.

Friday, February 16, 2018

CAWANGAN TERBARU PASARAYA GIANT DI FALIM IPOH DENGAN USAHASAMA AMAXMALL.COM

February 16, 2018 0 Comments
CAWANGAN TERBARU PASARAYA GIANT DI FALIM IPOH DENGAN USAHASAMA AMAXMALL.COM | Akhirnya Cawangan hypermarket Giant Falim Ipoh telah dibuka secara rasmi pada 9 Februari 2018. Memandangkan cawangan ini adalah cawangan terdekat dengan kediaman Sha jadi Sha mengambil peluang ini untuk sama-sama memeriahkan Majlis Perasmian Giant Falim Ipoh ini bersama beberapa rakan blogger dan media lain. Perasmian Giant Falim ini telah disempurnakan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (TKSU) KPDNKK iaitu Datuk Basaruddin Sadali yang merupakan anak jati Perak bersama Ketua Ekskutif GCH Retail (M) Sdn Bhd, Pierre-Oliver Deplanck.

Potong Riben oleh Dato Basaruddin dan Mr Pierre
Giant telah menyumbangkan RM 50,000 kepada Yayasan MyKasih untuk projek Bantuan Makanan semasa pelancaran Giant Hypermarket Falim di sini. Melalui projek Yayasan MyKasih untuk projek Bantuan Makanan, sumbangan RM50,000 itu akan digunakan untuk menyokong dan memperbaiki kehidupan 50 keluarga terpilih yang kurang bernasib baik di sekitar Falim selama setahun, dengan menyediakan belanja  runcit bulanan di Giant Falim.


Acara ini bermula dengan upacara pembukaan yang diikuti oleh persembahan dram berbilang kaum. Giant diiktiraf kerana menawarkan hasil segar dalam persekitaran membeli-belah yang  selesa dan lengkap di Malaysia dengan menawarkan harga rendah setiap hari dan nilai hebat, ianya adalah pasar raya utama Malaysia dengan lebih dari seratus cawangan di seluruh negara, menggunakan lebih dari 8,000 orang pekerja dan memberi khidmat dengan purata 8 juta pelanggan sebulan. 
Pelancaran Giant Hypermarket Falim adalah sebahagian daripada arah tuju Giant pada tahun 2018 yang  menyaksikan ia terus mengembangkan lokasi dan penawaran produk segar di seluruh negara. Giant Falim adalah salah satu yang terbesar di Utara Semenanjung Malaysia yang meliputi 102,794 kaki persegi dan menawarkan lebih daripada 23,000 produk di dalam hampir 200 kategori masing-masing.

Terletak lebih kurang 4 km dari Bandaraya Ipoh, Pasaraya Besar Giant ini beroperasi setiap hari dari jam 9.00 pagi hingga 11.00 malam pada hari bekerja dan  8.00 pagi hingga 11.00 malam pada hujung minggu. Sebenarnya Giant Falim ini telah beroperasi sejak 1 Februari 2018, masih baru tetapi semakin menjadi tumpuan penduduk sekitar dan inilah giant terdekat dengan rumah Sha sendiri yang terletak di Batu Gajah. Diakui memilih Giant Falim adalah satu kemudahan baru untuk membeli belah barangan keperluan bulanan seisi keluarga selepas ini.


Pada hari pelancaran Giant Falim itu juga telah diadakan perjanjian persefahaman (MOU) antara amaxMALL.com dan GCH Retail Malaysia. Apakah itu amaxMALL? Sebelum ini tak pernah dengar pun pasal amaxMALL ni  kan? amaxMALL merupakan platform e-dagang Malaysia yang melibatkan fesyen, makanan, produk kesihatan, teknologi, kecantikan juga pengurusan bagi ibu dan anak memenuhi gaya hidup tempatan dengan taraf e-dagang antarabangsa yang dibangunkan oleh Asiaspace SDN BHD.

 


Produk usahawan dari amaxMALL.com mula dipasarkan di pasaraya Giant Falim dan akan mula berkembang ke 29 pasaraya-pasaraya Giant yang lain sekitar Februari ini. amaxMALL ini melibatkan 13 usahawan yang merangkumi sebanyak 51 uniT stok penyimpanan (SKU) yang meliputi 3 kategori iaitu - makanan & minuman, kesihatan & kecantikan dan fesyen. Kini kita sudah ada pilihan sama ada ingin mendapatkan barangan keperluan secara offline atau secara atas talian sahaja, mudah bukan? Zaman sekarang klik-klik kemudian tunggu barang sampai depan pintu.

Sepanjang majlis perasmian berlangsung Sha dapat lihat pelbagai produk tempatan yang tidak ada di semua pasaraya giant lain terdapat di Giant Falim seperti produk produk yang Sha sempat cuba adalah Dodol Asli Opah Yang, Sambal Belacan Dapur Ibu yang memang terasa keasliannya, Rempah Mak Mah dan Resepi Warisan Opah Punya yang mengeluarkan produk seperti cendawan dan ubi goreng tepung segera , keropok lekor dan banyak lagi produk tempatan lain.






Jadi apa kata nak cari barang rumah lepas ni korang cuba belek-belek amaxMALL.com atau terus ke Pasaraya Giant untuk dapatkan barang tempatan keluaran orang kita dan segar pulak tu. Sha sekeluarga pun sudah mula selesa cari barang dapur di sini..ehehehe...lepas ni tak perlu jauh sangat kalau nak keluar beli belah.