SHALIMAR YUSOF

Blog ini dibangunkan untuk catatan peribadi dan perkongsian info bersama pembaca semoga mendapat manfaat

Friday, July 12, 2019

Complete Your Home Now With The Xiaomi Ecosystem

Complete your home now with the Xiaomi Ecosystem | Get your hands on Xiaomi Ecosystem smart devices from Shopee at unbeatable prices. Xiaomi Ecosystem aims to provide you with long-lasting and stylish-looking gadgets that make life comfortable and convenient. Complete your home with smart devices from the Xiaomi Ecosystem without burning a hole in your wallet, only on Shopee! Imagine waking up to a home that is smart enough to know what needs to be done, where everything syncs and connects seamlessly, controlled with just a touch on your app. How nice! 


Want to enjoy a movie-theater experience in the comfort of your own home? Equip your home with a Xiaomi Mi TV 4A and Xiaomi Mi Soundbar to achieve that cinematic experience. Powered by 64-bit quad-core processor, the Xiaomi Mi TV can also be used as a computer monitor or a mobile phone screencast that will satisfy your gaming needs. Also, do not forget your wireless Xiaomi Smartmi Floor Fan to give you that quiet afternoon breeze with the ability to control 4 kinds of angles through your phone.

Fancy going outdoors to have some fun? The Xiaomi Mijia Electric Scooter Pro offers up to 45km of travel distance on a single charge with a maximum speed of 25km/h - a safe way to get around. Fans of roller skates can also check out the Xiaomi Segway Drift W1 E-skates that speeds up to 12km/h which is three (3) times faster than walking, and it is a great way to bond with the family.


Know your body better with Xiaomi Mi Body Composition Scale showing 10 precise body data such as weight, BMI and muscle mass. If you have your fitness goals, track your progress with the leader of fitness trackers, Mi Band 4. It is equipped with a 0.96-inch full colour AMOLED touch display and is 39.9% larger than the previous version. Mi Fit app records and analyses your physical activities and health data to help you get the most out of life. Run that extra mile when you have your jam on. Play your favourite music or be able to answer a phone call when you sync the Xiaomi Redmi AirDots Wireless Bluetooth Headset 5.0 with your handphone.

Pamper yourself with beauty tools such as the salon-level wind volume Xiaomi Zhibai Anion Blow Dryer, skin protecting Xiaomi Refresh H600 Beard Shaving Manual Razor or count on Xiaomi Doctor Bei IPX7 Waterproof Electric Toothbrush to give you that perfect smile. Chores are easy as 1, 2, 3 with the help of the smart Xiaomi Roborock S55 Smart Vacuum Cleaner to keep the floor clean and dust free. You can also opt for the wireless Xiaomi Mijia Handheld Vacuum Cleaner with 25Kpa powerful suction to efficiently capture the deep down dirt or hair at home or in the car.


Bringing the future to your doorstep, Xiaomi Ecosystem aims to provide you with long-lasting and stylish-looking gadgets that make life comfortable and convenient. Xiaomi’s smart devices are integrated with humanised intelligence where it would be able to analyse and perform as you would want them to with just a click on your Mi Home App. The Mi Home App allows users to remotely manage and communicate with their devices on functions such as checking battery life, controlling temperature, providing real time status and statistics updates and many more available on the Apple App Store and Google Play Store.

Shopee’s Lowest Price Guaranteed electronics collection page features gadgets, sports equipment, home appliances and more with the lowest price in the market. If you find similar items that are cheaper outside of Shopee, the Lowest Price Guaranteed feature ensures that you will be rewarded with 120% of the price difference. With this feature, you do not need to worry that you are not getting the best deals, because you are. Shopee Malaysia also offers free shipping and 0% Shopee installment plan. Shoppers can also shop with peace of mind now with Shopee Guarantee. If the user feels that there are any problems or dissatisfaction to their products, they can request for a refund. Terms and conditions apply.

Price markdowns are exclusively available on Shopee.


Product
Retail Price (RM)
Discounted Price (RM)
699
599
245
199
445
299
1399
1350
1249
1230
106
97
149
119
79
69.9
129
99
100
85
98
88
1350
1320
999
799
 

For more information on Shopee’s deals and promotions, kindly visit www.shopee.com.my

Thursday, July 11, 2019

Dapatkan Rawatan Kulit Bersama Pakar Di MBH Medispa Yang Kini Telah Dibuka Di Seri Manjung, Perak

MBH Medispa Kini Dibuka Di Seri Manjung, Perak | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Bila usia menganjak ke angka 30 an Sha sedar bahawa Sha memerlukan penjagaan kulit yang lebih daripada biasa. Hal ini disebabkan oleh kawasan tempat kerja Sha adalah antara bandar terpanas di Malaysia dan Sha sangat terasa bahang panas mempengaruhi kulit Sha. Beberapa tahun lepas Sha tertarik dengan maklum balas positif rakan-rakan tentang MBH Medispa ketika cawangan pertamanya di Perak dibuka iaitu di Ipoh. Akhirnya pada 29 Jun 2019 yang lepas Sha tidak melepaskan peluang untuk menyertai pembukaan cawangan kedua di perak iaitu MBH Medispa Seri manjung telah mempunyai 19 cawangan seluruh Malaysia dan kebanyakkannya di pantai barat & selatan malaysia. Manjung, Perak merupakan pilihan yang ke 20 dan juga cawangan kelima bahagian utara setelah mendapat permintaan tinggi untuk dibuka di kawasan tersebut.


Majlis pembukaan ini telah dirasmikan oleh penyanyi Osama Yamani yang juga merupakan anak kepada artis tekenal Jamal Abdillah yang turut memilih MBH sebagai pusat penjagaan wajah beliau. Anggaran 100 orang pelanggan hadir untuk mendapatkan sampel produk percuma penjagaan wajah dan rawatan percuma. Selain itu, pelanggan juga dihiburkan dengan aktiviti-aktiviti menarik dengan hadiah-hadiah tajaan Dermaklair secara percuma


Dengan pengalaman selama hampir 10 tahun dalam industri spa dan estetik, MBH MediSpa kini dikenali sebagai salah satu pusat rawatan kecantikan bumiputera yang terkemuka di Malaysia. Nama MBH ialah singkatan Maya Beauty House dan MediSpa ialah gabungan perkataan Medical dan Spa. MBH didaftarkan pada tahun 2008 sebagai salah satu anak syarikat yang bernaung di bawah MOHA GROUP SDN BHD yang diasaskan oleh Puan Yaya Mohamad.


RAWATAN DI MBH MEDISPA SERI MANJUNG, PERAK

Di MBH MediSpa, setiap rawatan untuk pelanggan ditentukan selepas pelanggan menjalani sesi perundingan bersama pakar dan sesi analisis kulit wajah menggunakan mesin khas terlebih dahulu. Proses ini penting untuk mengenalpasti masalah kulit pelanggan. Rawatan yang dicadangkan pakar disesuaikan mengikut hasil analisis wajah. Korang jangan risau nak bertanya apa sahaja berkaitan masalah kulit kerana pakar yang ada memang  terlatih dalam bidang kecantikan. Antara masalah kulit yang memerlukan rawatan pakar adalah :

~ Masalah kulit berminyak ~ Masalah kulit kering ~ Masalah parut jerawat dan berlubang ~ Masalah kulit nipis dan sensitif ~ Masalah jerawat ~ Masalah jeragat


Bila umur makin meningkat ni nampak jugalah perbezaan pada kulit ini, agak kusam selepas melahirkan anak-anak tersayang, pigmentasi juga terjadi kerana setiap hari terkena cahaya matahari terik. Nampaknya Sha kena ambil masa untuk memastikan apa masalah sebenar kulit Sha dan dapatkan nasihat daripada mereka yang pakar seterusnya merawat apa yang patut.


Rawatan wajah

* MBH Signature Facial
* MBH Cinderella Facial
* MBH Glossy Facial
* Clinical Acne Treatment
* Luminous Skin Treatment
* Oleous Skin Treatment
* Oxydermal Hydrating Treatment
* Mudnetic Detox Treatment
* MBH Carbon Snow
* Instant Crystal Glow
* Royal Gold Reverse Age Treatment
* MBH SGF Scar Solution
* MBH Pigmentation Laser

Rawatan Estetik

* MBH Electrocauter
* E-light PL Treatment Hair Removal
* Microdermabrasion
* Mesotheraphy Non Needle
* LED Photo Treatment
* Payulif Breast Enhancing Treatment
* RF V Shape Treatment
* RF Double Chin Treatment
* RF Facelift Treatment
* RF Dark Circle Treatment
* RF Eye Bag Treatment


Menggunakan slogan "Beauty In Loving Hands" menekankan konsep mesra pelanggan kerana keutamaan MBH ialah memberi penghargaan kepada pelanggannya. MBH Medispa menggunakan produk sendiri yang dijamin halal, selamat dan berkesan. Kesemua produknya mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan telah didaftarkan di bawah jenama MBH Dermacare yang kini dikenali sebagai Dermaklair.

MBH MediSpa mempunyai visi mereka sendiri iaitu " Menjadi sebuah pusat kecantikan yang di cari dan dipercayai oleh pelanggan "


Misi MBH MediSpa adalah :

-   Menjadi pusat penyedia perkhidmatan kecantikan
-   Menyediakan perkhidmatan kecantikan kepada pelanggan dengan penuh dedikasi dan profesional
-   Membantu orang ramai untuk menjaga kecantikan dan penampilan mereka
-   Berusaha memberi kesedaran dan mengukuhkan industri kecantikan peringkat tempatan dan nasional

Latar belakang Dermaklair


Pastinya korang akan mencari produk semulajadi untuk memperbaiki kulit korang kan? Jadi jangan risau, produk penjagaan kulit yang digunakan oleh MBH Medispa adalah semulajadi berasaskan bahan-bahan semulajadi untuk memperbaiki masalah kulit tidak kira wanita mahupun lelaki yang mengalami pelbagai masalah kulit seperti kulit kusam, jerawat, parut, pigmentasi, penuaan, nada kulit tidak sekata dan sebagainya. Sebelum ini Dermaklair dikenali sebagai MBH Dermacare yang dibuat penjenamaan semula ke atas produk yang dikeluarkan.

PRODUK PENJAGAAN WAJAH , RAMBUT DAN BADAN JENAMA DERMAKLAIR DI MBH MEDISPA SERI MANJUNG PERAK.

  • DERMAKLAIR NORMAL SET
  • DERMAKLAIR ACNE SET
  • DERMAKLAIR PIGMENTATION SET
  • DERMAKLAIR REGENERATION SET
  • DERMAKLAIR SENSITIVE SKIN SET
  • DOUBLE BRIGHTENING EFFECT ESSENCE
  • SKIN RENEWAL ESSENCE
  • HYALURONIC ACID ESSENCE
  • ACNE SOLUTION ESSENCE
  • SKIN EXFOLIATOR (SRUB)
  • SKIN HYDRATOR
  • HYLURONIC ACID AQUA GEL
  • INTENSE HYDRATING EYE GEL
  • MBH HAIR ESSENCE & STIMULATING SHAMPOO
  • HAIR ESSENCE STIMULATING CONDITIONER
  • MBH HAIR REPAIR & SILKENING SERUM
  • MBH REVITALIZING HAIR & SCALP TONIC
  • LET IT MELT
Maklumat lanjut tentang produk di www.dermaklair.com

Untuk keterangan lanjut dan info penuh MBH MediSpa korang boleh terus ke pautan di bawah ini :

Facebook :  medispa manjung

Instagram : @mbhmedispa_manjung


MBH MediSpa Manjung terletak di :

No 46, Jalan PPMP 3/1,
Pusat Perniagaan Manjung Point 3,
32040 Manjung, Perak.

www.wasap.my/60182528438
✌LANDMARK: Sederet Restoren Nasi Kukus Pokya, bersebelahan GENIUS AULAD


*Buka setiap hari kecuali pada hari isnin pada jam 11.00 pagi hingga 8.00 malam

Apalagi warga Manjung, spa yang dinanti telah dibuka jadi jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan rawatan dan penjagaan kulit di MBH Medispa berhampiran.

Majlis Aidilfitri Bersama Rakan Pejabat

Majlis Aidilfitri Bersama Rakan Pejabat | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ini baru nak cerita majlis raya pejabat yang diadakan pada 30 jun 2019 (Ahad) yang lepas. Sebenarnya majlis ini diadakan serentak dengan program lain iaitu Majlis Anugerah Kepulihan kepada 3 orang bekas klien pengawasan yang berjaya mengekalkan kepulihan dan Program Penyerahan Mentor & Mentee yang melibatkan pemimpin-pemimpin masyarakat setempat, pegawai agensi dan juga klien pengawasan. Sha nak simpanlah sikit kenangan majlis tersebut dalam blog kesayangan Sha ni.

Bergambar bersama Tuan Pegawai Daerah dan isteri, sebahagian Ahli Jawatankuasa Pemulihan Dadah Daerah (JKPD) yang juga dilantik sebagai mentor dan sebahagian pegawai agensi. Diharapkan program ini dapat dijalankan dengan baik.

Bukan main cantik Cik Hani kita sorang nih, jadi kita bersanding dengan dialah..ehehee. Rakan sejawat, kawan gaduh, kawan gosip di pejabat.

Bergambar selalu tak cukup orang kan, yang ini bersama para gadis di pejabat, lagi 4 orang gadis lagi tak ada dalam gambar.

Kenangan bersama sebahagian rakan pejabat yang bertungkus lumus menjayakan majlis kami pada hari itu.

 
Pada majlis ini juga ketua pegawai Sha membuat kejutan apabila emcee mengumumkan beberapa anugerah untuk pegawai dan kakitangan. Alhamdulillah ada juga rezeki terselit Sha apabila mendapat Anugerah Pengurusan Klien Terbaik. Walaupun segan juga bila dapat anugerah ini, tapi Sha bersyukur, semacam tugas amanah lebih berat sekaligus mendorong untuk terus berkhidmat dengan lebih baik.

Terima kasih kepada pegawai yang menilai.

Tugas Sha sendiri pada hari itu adalah sebagai jawatankuasa hadiah dan cenderahati. Bila dah selesai susun atur hadiah macam biasalah bila berada dalam unit pemulihan, hal-hal berkaitan klien pengawasan kamilah kena uruskan. Bila semua klien atau mentee dah sampai ke tempat program apalagi kitalah yang kena ke hulu ke hilir.

Alhamdulillah semua urusan pada hari itu dipermudahkan.

Sekian pacak cerita kat sini.

Info : Program Mentor Mentee adalah untuk memantau perkembangan klien pengawasan yang terlibat dengan masalah penyalahgunaan dadah supaya mereka dapat kembali menjalani hidup lebih baik.

Wednesday, July 03, 2019

Gabungan Dashing Deo + Perfume Body Menjimatkan Dan Meyakinkan Penampilan Seorang Lelaki

Gabungan Dashing Deo + Perfume Body Menjimatkan Dan Meyakinkan Penampilan Seorang Lelaki | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Untungnya orang lelaki bila cerita bab bersiap untuk ke tempat kerja atau pergi jalan-jalan kerana merekalah paling cepat bersiap berbanding seorang wanita. Dari segi pakaian tentu sahaja mereka yang menang, kerana mereka ringkas sahaja tak perlukan banyak aksesori untuk dipakai. Walaupun Sha sejenis yang tidak bersolek tetapi tetap akan lambat bersiap maklumlah bila tiba masa memakai tudung pasti mengambil masa lebih berbanding lelaki.


Kali ini peneraju dalam pasaran kelengkapan penjagaan diri lelaki. DASHING ,memudahkan lagi kaum lelaki apabila DASHING melancarkan semburan Badan DEO + PERFUME! Pertama dari DASHING, satu produk untuk tampil berbau hebat dan segar sepanjang hari.

Memulakan hari dengan wangian yang hebat dan sentiasa segar sepanjang hari adalah penting bagi setiap lelaki agar dapat mengharungi cabaran dan aktiviti harian dengan penuh yakin. Oleh itu, menggunakan minyak wangi badan supaya berbau harum dan deodoran agar kekal segar dan menghindarkan bau badan sudah menjadi satu kemestian buat tuan badan. Suami Sha sendiri pun sejenis menitik beratkan bau badan kerana bau badan yang tidak enak memang boleh mengganggu emosi beliau sepanjang hari.


Produk DASHING DEO + PERFUME BODY SPRAY yang baru dilancarkan ini menggabungkan kedua-dua manfaat deodoran dan minyak wangi dalam satu botol. Dirumus dengan wangian DASHING Eau De Toilette, ia memberikan haruman maskulin tahan lama untuk memastikan si lelaki berbau hebat sepanjang hari. Dengan agen anti-bau dan anti-bakteria, DEO + PERFUME baharu ini berkesan memberikan perlindungan 24 jam terhadap bau badan.

Paling menarik bila sudah digabung pastinya akan lebih menjimatkan kos tambah pula semburan deodoran biasa hanya boleh bertahan 2 ke 3 minggu, manakala DASHING DEO + PERFUME baharu ini berada dalam liga tersendiri. Formulanya adalah 100% deodoran, menjimatkan dan dapat bertahan lama kerana satu botol boleh menyembur sehingga 880 semburan, oleh itu tahan sehingga 146 hari. Ini bermakna 1 botol mampu bertahan sehingga 5 bulan.


Kaum lelaki kini boleh menikmati semua manfaat DASHING DEO + PERFUME BODY SPRAY yang datang dalam pek bersaiz 120ml. Dengan reka bentuk ringkas dan menawan, pastinya mudah untuk di bawa ke mana sahaja anda pergi.

4 VARIASI DASHING DEO + PERFUME BODY SPRAY



HATTRICK - Jaringan kemenangan lelaki DASHING. Wangian Hattrick sememangnya memberikan semangat untuk terus mara ke jaringan gol. Hattrick terhasil dari percikan gabungan haruman unik epal dan kesegaran sitrus, bersulamkan nota bunga dan calitan amber.


ULTIMATE KICK - Inilah wangian sebenar sang juara. Ultimate Kick menyerlahkan personaliti sofistikated dari dalam diri dan kehidupan seorang lelaki moden. Wangian ultimate Kick menampilkan haruman musim panas dengan gabungan lemon, diperhebat dengan kesegaran buah pelaga dan diadun dengan nota asas dari vanilla dan musky.


SPEED - Buat lelaki yang sentiasa bersedia untuk menghadapi cabaran dengan bauan segar dan bersemangat. Aroma klasik fougere dengan wangian kontemporari nota buah-buahan dan diperhebat dengan lapisan nota musky.

HITMAN - Hitman direka kursus buat lelaki aktif dan sporty yang sentiasa bersedia ke mana sahaja. Didahului dengan aroma kesegaran Citrus dan Ice Cucumber. Diikuti dengan nota Sichuan pepper dan Lavender beserta dengan Patchuli dan Gaiac Wood, menjadikan wangian daya tarikan yang semestinya meningkatkan keyakinan setiap lelaki aktif.

DASHING DEO + BODY SPRAY hadir dalam botol semburan pam bersaiz 120ml dengan harga RMM12.20. Produk ini boleh didapati di seluruh negara termasuk pasaraya utama, pasaraya hyper serta platform belian atas talian. Untuk maklumat lanjut berkenaan DASHING sila layari:

Facebook DASHING

 Instagram
@dashing_my

Thursday, June 27, 2019

Rumah Ronald McDonald Kubang Kerian Kini Telah Dibuka Di Hospital Universiti Sains Malaysia. Apakah Fungsi Dan Kelebihannya?

Rumah Ronald McDonald Kini Telah Dibuka Di Hospital Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian Kelantan | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Korang perasan tak jika korang ke mana-mana cawangan restoran McDonald's terdapat tabung di kaunter mereka? Nak tahu ke manakah sumbangan itu disalurkan? Inilah salah satu hasil sumbangan korang. Baru-baru ini iaitu pada 23 Jun 2019 telah menjadi saksi pembukaan Rumah Ronald McDonald Di HUSM. Persatuan Kebajikan Rumah Ronald McDonald Malaysia (RMHC Malaysia) dan McDonald's Malaysia dengan Hospital Universiti Sains Malaysia (Hospital USM) telah mengadakan gotong-royong sempena rumah Ronald McDonald di Hospital Universiti Sains Malaysia bagi menyambut keluarga pediatrik yang mendapat rawatan di hospital USM dan hospital-hospital sekitarnya.


Gabungan Mantap Persatuan Kebajikan Ronald McDonald Bersama Hospital USM Kubang Kerian Kelantan
Azmin Jaafar, Presiden RMHC dan Pengarah Urusan McDonald's Malaysia berkata "Rumah Ronald McDonald ini ditubuhkan kerana terdapat keperluannya yang amat tinggi di Hospital USM yang merupakan hospital rujukan yang menerima lebih 20,000 pesakit setahun. Kemudahan seperti ini penting kerana ia bukan sahaja memberi kemudahan dan penginapan untuk meringankan beban keluarga pesakit, malah ia juga sedikit sebanyak memberi keluarga-keluarga ini kekuatan emosi dengan sokongan keluarga-keluarga lain yang bersama-sama menemani anak-anak mereka yang sakit."

Ybhg. profesor Datuk Dr Asma Ismail, Naib Canselor Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian berkata,

"Dengan adanya Rumah Ronald McDonald di Hospital USM, ahli keluarga sentiasa dapat bersama dengan anak-anak mereka sepanjang tempoh mereka menerima rawatan di hospital. Ini adalah penting kerana secara tidak langsung ia menggalakkan pemulihan kesihatan pesakit-pesakit pediatik dengan kadar yang pantas kerana sokongan fizikal dan emosi daripada ahli keluarga."


Dengan kos pembinaan  bernilai RM 4 juta, Rumah Ronald McDonald Kubang Kerian di Hospital USM dilengkapi dengan 18 buah bilik serta ruang makan, ruang istirehat, dapur, bilik dobi, bilik permainan, dan lain-lain kemudahan untuk penghuni. Selain daripada itu, rumah ini juga ternyata lebih istimewa dengan adanya Bilik Sensori Ronald McDonald yang menyediakan peralatan multi deria khas yang disumbangkan kepada Hospital USM untuk membantu perkembangan kanak-kanak istimewa.

Rumah Ronald McDonald yang direalisasikan hari ini adalah sumbangan RMHC Malaysia, McDonald's Malaysia, rakan-rakan niaga, dan pelanggan-pelanggan McDonald's yang menyumbang  melalui tabung RMHC yang terletak di lebih daripada 275 restoran McDonald's di seluruh negara.

Kenali Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian Kelantan.

Selama ini agak kerap ke HUSM kerana temujanji ibu tersayang, malah kedua-dua anak Sha juga dilahirkan di HUSM Kubang Kerian jadi dikongsikan sedikit tentang Hospital Universiti Sains Malaysia ini.

HUSM mula beroperasi sebagai hospital pengajar yang memberi perkhidmatan awam pada tahun 1983. Diterajui oleh Prof Dr. kamaruzaman Wan Su, Pengarah pertama hospital USM bersama 2 orang timbalan serta 570 staf pelopor. Kini, selama 30 tahun berkhidmat kepada masayarakat, Hospital USM dengan bilangan staf mencecah 3322 orangn pengarah hospital sebagai penerajunya menawarkan pelbagai perkhidmatan klinikal dan sokongan klinikal bukan sahaja kepada masyarakat setempat malahan seluruh negara.

Hospital USM telah dirasmikan oleh KDYMM Al-Sultan Kelantan, Sultan Ismail Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra pada 26 Ogos 1986. Tujuan utama penubuhan hospital USM adalah untuk menjadi hospital pengajar bagi bidang Sains Perubatan, Sains Pergigian dan Sains Kesihatan. Selain itu, hospital USM menyediakan perkhidmatan rawatan kepada pesakit disamping memberi peluang kepada para penyelidik untuk menjalankan aktiviti penyelidikan.

Apakah Sebenarnya RMHC ?


RMHC Malaysia tekah ditubuhkan pada Februari 1990 sebagai organisasi bukan berasaskan keuntungan dengan misi untuk mewujudkan, mencari dan menyokong program-program yang mampu meningkatkan kesihatan  dan kesejahteraan kanak-kanak kurang bernasib baik di Malaysia. RMHC menjalankan empat program utama untuk menyokong teras Kesihatan, Pendidikan dan Kebajikan. Program-program ini ialah Rumah Ronald McDonald, Bilik Sensori Ronald McDonald, "Gift Of Smile" dan Program Pek Kembali ke Sekolah. Sejak 28 tahun lalu, RMHC telah memberi impak dalam kehidupan lebih 20,000 kanak-kanak melibatkan kesihatan, pendidikan dan kebajikan dengan pembiayaan lebih RM 16 juta. Dana untuk program-program yang dijalankan diperolehi daripada sumbangan ikhlas individu menerusi tabung yang terdapat di restoran-restoran McDonald's dan juga tajaan serta sumbangan dari rakan korporat.

Gotong-Royong Sebelum Pembukaan RMHC Kubang Kerian Kelantan.



Sehari sebelum pembukaan RMHC Kubang Kerian Kelantan iaitu pada hari sabtu 22 Jun 2018 telah diadakan sesi gotong-royong yang telah dihadiri oleh ramai orang secara sukarela menyumbangkan tenaga. Turut hadir adalah Profesor Dato' Dr Ahmad Sukari Halim yang merupakan Pengarah Kampus Kesihatan USM Kubang Kerian Kelantan sendiri. Terharu juga dengan sokongan daripada
Rumah Ronald McDonald juga turut turun padang. Maklumlah RMHC Kubang Kerian Kelantan ini merupakan Rumah Ronald McDonald kedua di Malaysia selepas yang pertama dibuka di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, Kuala Lumpur pada tahun 1999.



Penanaman pokok yang dikenali sebagai "pokok doa" turut dilakukan pada bahagian halaman tengah rumah ini sebagai simbolik tanda kasih penuh harapan dengan kalungan doa dari semua yang terlibat secara langsung dan tak langsung untuk para pesakit dan penghuni di sini. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul dan inilah sedikit sebanyak usaha yang mampu pihak McDonald hulurkan pada masyarakat.


Sha dan rakan-rakan juga berbangga dapat menjadi penyokong kepada program kebajikan seperti ini dan secara langsung berkongsi kemudahan yang RMCH sediakan kepada masyarakat dan insan yang memerlukan diluar sana. Berdasarkan pengalaman sendiri yang tinggal di luar Kota Bharu dan selalu berurusan dengan HUSM, sumbangan seperti ini amat berguna kerana dapat menjimatkan kos, masa dan tenaga.

Kemudahan Di Rumah Ronald McDonald Kubang Kerian, Kelantan

 

Pertama kali menjejak kaki ke dalam bilik Rumah Ronald McDonald ini Sha agak terpegun kerana ianya seperti masuk ke bilik hotel memang selesa dan bersih untuk dihuni dan sesuai untuk membantu kepulihan pesakit.


                       Kaunter Pendaftaran                                             Surau Lelaki & Perempuan

                                                         Bahagian Dapur yang luas dan selesa

                                Sudut BBQ                                                                Bilik Dobi

 

Ruang rehat luar yang dapat memberikan ketenangan dan angin luar kepada pesakit dan peneman pesakit.

 

Pesakit juga dapat melepaskan kebosanan walaupun dalam proses menjalani rawatan kerana Rumah Ronald McDonald direka dengan mesra dan sesuai dengan umur pesakit sendiri.

Bagaimanakah cara untuk memohon Rumah Ronald McDonald Kubang Kerian Kelantan ?

  • Dibuka untuk keluarga pesakit pediatrik sahaja yang berumur 18 tahun dan ke bawah.
  • Pesakit mestilah tinggal di luar kawasan Kota Bharu.
  • Semasa mendapat rawatan di pediatrik, boleh mengambil borang permohonan dan kemukakan ke bahagian kebajikan HUSM.
  • Selepas permohonan diluluskan oleh HUSM barulah layak untuk masuk ke Rumah Ronald McDonald dengan bayaran RM 5.00 sahaja sehari.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Rumah Ronald McDonald (RMH), sila layari http://www.rmhc-malaysia.my/ , atau jika ingin menyumbang melalui sumbangan tunai atau bantuan sukarela anda boleh menghubungi cawangan RMH di PPUKM, Kuala Lumpur di talian 03-91735994 untuk keterangan lebih lanjut.

Jadi korang jangan tertanya-tanya lagi kemanakah sumbangan korang selama ini. Semoga rezeki kita sentiasa bertambah dan mampu membantu insan yang memerlukan seperti mereka yang menerima rawatan di sini.