Friday, October 11, 2019

Makeover Blog Menggunakan Gambar Hasil Sesi Bergambar Di Razin Zain Expert Studio Seri Iskandar | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Alhamdulillah hari ini Sha ambil peluang sekejap untuk makeover blog Sha sedikit, memang jenis degil sebab sejenis cepat bosan dengan view blog sendiri..ahahaha walaupun tindakan ini boleh memberi kesan kepada beberapa perkara. Makeover kali ini Sha menggunakan gambar ketika photoshoot di Razin Zain Expert Studio yang terletak di Seri Iskandar, perak. Sebenarnya ini adalah pengalaman pertama Sha dan keluarga bergambar di studio putih. Alhamdulillah mood anak-anak pun baik pada hari itu, jurugambar pun melayan sahaja kerenah Sha sekeluarga dengan baik.


TEMA & PENGISIAN BLOG

Tema blog kali ini seperti biasa, Sha lebih kepada ringkas dan warna juga minimum sahaja. Pengisian perkongsian juga Sha akan cuba perbanyakkan perkongsian ilmiah terutamanya menjurus kepada berkaitan Antidadah iaitu bidang kerja Sha sendiri dan mungkin juga tentang buku-buku bacaan Sha kerana Sha baru sahaja memulakan langkah untuk rajin membaca dengan mendaftar dengan Perbadanan Perpustakaan Negeri Perak, jadi review buku bacaan adalah salah satu cara untuk Sha memberi semangat kepada diri sendiri untuk lebih banyak membaca pada masa akan datang.

GAMBAR PROFILE DAN GAMBAR HEADER MENGGUNAKAN GAMBAR STUDIO PUTIH DI SERI ISKANDAR

Seperti yang korang nampak sebelum ini Sha tidak banyak menggunakan gambar sendiri jadi kali ini Sha menggunakan gambar sendiri. Bukan apa, sayang rasanya bila tidak menggunakan koleksi hasil bidikan kamera jurukamera berpengalaman seperti Razin Zain. Maklumlah bila dapat bersembang dengan jurugambar rupa-rupanya banner-banner program sekitar Negeri Perak banyak menggunakan khidmat Razin Zain Expert Studio. Pada hari itu Sha menyiapkan suami dan anak-anak dengan pakaian yang lebih kurang sedondon, maklumlah bukan selalu dapat peluang bergambar di studio sebegini.

Razin Zain Expert Studio sebenarnya baru sahaja ada di Seri Iskandar, tetapi jurugambarnya telah lama bergiat dalam bidang foto ini dan sekarang beliau mengembangkan lagi dengan adanya sebuah studio dan boleh photoshoot secara indoor. Pengalaman beliau juga mendorong kepada penubuhan studio ini untuk memberi pilihan kepada pelanggan beliau sama ada mahu gambar di luar atau di dalam maklumlah cuaca diluar tidak selalunya cerah.

BEZA GAMBAR JURUGAMBAR DENGAN GAMBAR SENDIRI

Banyak bezanya bagi Sha, paling ketara suami Sha tak perlu nak berlari-lari anak bila setting kamera kalau nak bergambar keluarga. Walaupun sudah ada butang jarak jauh tetapi tetap suami juga kena ke hulu ke hilir untuk setting kamera dan kedudukan kami sekeluarga. Jika ada tema khas, sesekali gunakan khidmat jurugambar profesional apa salahnya kan? Macam Sha sendiri. Sha agak pemalu untuk membuat pose terutama jika suami sendiri yang jadi jurugambar tetapi dengan sikap jurugambar yang sporting dalam memberi tunjuk ajar, ada perbezaanlah dengan gaya biasa Sha sebelum ini dan gambar keluarga pun lebih "hidup" dan tak kaku. lagipun studio mereka tak jauh dari rumah, jadi pada orang sekitar Seri Iskandar, Batu Gajah, Manjung, Ipoh atau di mana sahaja korang berada boleh hubungi pihak Razin Zain Expert Studio.

Tentang Razin Zain Expert Studio Seri Iskandar, Perak


Razin Zain expert Studio telah diasaskan sejak 2013 dan diusahakan oleh Razin secara solo hanya menggunakan kamera DSLR. Kemudian dari semasa ke semasa #Rzain telah mengembangkan karier beliau dan meningkatkan skill kemahiran fotografi. Akhirnya #Rzain berjaya membuka studionya sendiri di Seri Iskandar, Perak dengan menyediakan pelbagai perkhidmatan. Jika korang ikuti perkembangan Razin Zain Expert Studio di laman sosial, boleh nampak perkhidmatan mereka tidak terhad kepada orang biasa sahaja tetapi perkhidmatan beliau juga mendapat perhatian banyak jabatan kerajaan, photoshoot produk, pre-wedding, wedding photoshoot, photoshoot event, photoshoot poster movie bersama artis-artis terkenal tanah air juga.

Ada photoshoot make up bersama model? Tapi tak ada tempat untuk bersiap? Korang jangan risau kerana studio #Rzain merupakan studio yang mempunyai bilik persiapan atau bilik make up sendiri jadi korang tak perlulah risau jika tak ada tempat untuk bersiap atau touch up balik apa yang patut. Studio pun selesa, berhawa dingin selain ada ruang untuk perbincangan kiranya one stop center sahaja korang cuma perlu hubungi pihak Razin Zain Expert Studio untuk temujanji.

Perkhidmatan Razin Zain Expert Studio :

- Khidmat Fotografi
- Khidmat Videografi
- Graphic Design
- Printing
- Editing
- Coaching

Jika korang mahu lihat hasil-hasil kerja Razin Zain Expert Studio korang boleh layari laman facebook mereka seperti alamat di bawah, buka main ya #Rzain ini bukan biasa-biasa, banyak ambil gambar artis juga.

Telefon : 010-9150211
Emel : razinzainexpertstudio@gmail.com

Saturday, October 05, 2019

Pengalaman Dan Perbezaan Laluan-Laluan Dakian Bukit Kledang Ipoh, Perak | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Entry ini sesuai sangat dengan orang Ipoh sebabnya bukit ini terletak di Menglembu, Ipoh Perak. Setelah 5 tahun baru kali ini Sha dan rakan-rakan pejabat mula aktif beriadah selepas menyahut saranan Ketua Pengarah kami yang mahukan kakitangan menjaga kesihatan dan kekal cergas. Sepatutnya aktiviti ini dijalankan setiap hari jumaat sebelah petang selepas pegawai lelaki balik solat jumaat tetapi semalam kami awalkan kepada pagi hari khamis memandangkan pendakian kali ini mengikuti jalan yang sedikit jauh daripada biasa dan mengelakkan daripada lambat turun ke bawah. Program seperti ini Sha bersetuju untuk diadakan kerana sekali- sekala memang perlu melakukan aktiviti luar pejabat untuk mengekalkan kecergasan dan tidak hanya terperuk dengan kerja-kerja pejabat tambah pula ianya hanya mengambil masa separuh hari bekerja. Di samping untuk kecergasan dan kesihatan pegawai dan kakitangan, program seperti ini dapat memupuk semangat persahabatan dan kerjasama antara pegawai dan kakitangan yang ada.


03 Oktober 2019 [ Khamis ] Sha dan rakan-rakan seramai 14 orang telah mencabar diri memulakan pendakian pada jam 9.00 pagi. Ini merupakan kali pertama Sha melalui laluan 54, sebelum ini paling kerap melalui jalan tar sahaja dan pernah merasa laluan 42 dan laluan 49. Berdasarkan pengalaman Sha melalui laluan-laluan ini Sha meletakkan carta seperti berikut mengikut tahap cabaran untuk Sha sendiri daripada paling mudah ke paling mencabar ;

1. Trek jalan tar


Trek yang agak mudah kerana tak perlu melalui pokok-pokok dan akar kayu, tetapi tetap mencabar fizikal. Mula-mula kenal Bukit Kledang Sha kenal jalan ini terlebih dahulu, dulu Sha selalu naik bersama rakan-rakan pejabat lama.

Pokok paling besar Sha jumpa sepanjang pendakian.

2. Trek 49 Bukit Kledang Ipoh, Perak.


Trek 49 terletak di kaki bukit berlainan dari point trek tar. Selain trek tar semua trek lain adalah sama puncanya cuma ada pecahan di atas bukit. Trek 49 Alhamdulillah bagi Sha tidak terlalu sukar berbanding trek 42 kerana bahagian bukit yang agak curam tidaklah panjang dan kebanyakkan adalah landai dan sangat memberi masa untuk kita menikmati bau hutan dan keindahan alam semulajadi yang ada.



3. Trek 54 Bukit Kledang, Ipoh Perak.

Pada mulanya agak cuak untuk sertai pendakian di laluan ini kerana risau jika program diadakan sebelah petang, takut malam baru dapat turun tambah pula risau keadaan hujan. Tetapi akhirnya boss bagi kami naik belah pagi, jadi kita seronoklah dapat sertai kawan-kawan yang lain. Trek 54 lebih kurang Trek 49 tetapi jarak lebih jauh dan terdapat juga jalan curam yang agak panjang, tetapi atas bantuan dan semangat kawan-kawan yang ada kami semua selamat naik dan turun dengan selamat.


4. Trek 42 Bukit Kledang Ipoh, Perak

Untuk Pendakian di Bukit Kledang pada Sha yang paling mencabar adalah Trek 42 kerana perjalanan yang curam lebih panjang dan amat memenatkan mental Sha. Sha lalui trek 42 ini bersama kawan baik Sha dari pejabat lama dahulu iaitu Emy. Tak akan Sha lupa perasan mahu sahaja melepaskan diri berguling-guling sendiri menuruni bukit tetapi apakan daya itu adalah mustahil walaupun Sha perlu merangkak terus ke atas dan turun seperti biasa.



Gambar ini adalah perhentian pertama selepas memulakan perjalanan. Di sinilah permulaan sama ada ingin melalui jalan mana, sama ada trek 42 atau meneruskan perjalanan ke trek-trek lain. Rehat sekejap untuk minum air dan relaks sekejap.


Gambar ini pula kami berkumpul untuk berehat dan mulakan perjalanan di trek 54. Waktu ini menunjukkan jam 10.07 pagi, selepas beberapa minit perjalanan kami jumpa pecahan trek 49 dan trek 54. Alhamdulillah akhirnya dapat juga Sha merasa trek 54 yang mana sebelum ini hanya dengar cerita daripada kawan-kawan lelaki yang dah selalu naik Bukit Kledang Ipoh ini.


Letak juga gambar pakai baju hujan ni walaupun pakai sekejap sahaja sebabnya hujan tak lama, jadi tak adalah rasa membazir beli baju hujan pada hari sebelumnya. Untuk aktif hiking ke gunung-gunung jauh mungkin tak dapat jadi kita beli kelengkapan yang harnya biasa-biasa sahajalah.


Persediaan Untuk Naik Bukit Kledang Ipoh, Perak


Baju hujan beli di tesco harga tak sampai Rm 4.00

Tongkat Sha beli di Mr.DIY sahaja dengan harga Rm16.90, cuma kasut khas untuk hiking belum ada.

Air garam atau air isotonik. Sha beli air 100plus sahaja.

Gula-gula berangin. Sha beli Halls perisa oren sahaja.

Minyak panas.

Sebelum ini Sha pernah kongsikan Tips Mendaki Bukit & Gunung ketika Sha kongsikan pengalaman mendaki Gunung Semanggol yang terletak di Kerian, Perak. Kalau korang tanya mana susah antara bukit kledang dengan Gunung Semanggol, pastinya Gunung Semanggol lebih mencabar kerana namanya pun gunung pastinya kecuraman lebih mencabar.


Sekian perkongsian tak seberapa dari Sha. 10.00 pagi mula,pukul 2.00 petang selamat sampai ke bawah. Alhamdulillah.

Thursday, October 03, 2019

Kempen Peduli Komuniti Ayam Brand™ 2019 Bawa Mesej Nutrisi Seimbang Ke Negeri  Perak untuk Menangani Masalah Obesiti dalam Kalangan Kanak-kanak | Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hari ini Sha nak kongsi satu kempen yang amat baik untuk korang dan keluarga. Baru-baru ini iaitu pada 26 September 2019 di Ipoh Perak. Pada Sha kempen ini sangat baik diamalkan kerana Sha sendiri mempunyai 2 orang adik ketika mereka kanak-kanak pernah menyertai program obesiti di sekolah mereka akibat BMI yang tinggi. Korang pernah dengar tak 3S makanan Malaysia yang sihat ? 3S adalah singkatan kepada Suku-suku Separuh. Suku-suku Separuh bermaksud menggalakkan pembahagian makanan di atas pinggan melibatkan suku protein, suku karbohidrat kompleks serta separuh buah-buahan dan sayur-sayuran.



Produk Ayam Brand Malaysia

Ayam Brand™, jenama tempatan yang terkenal dengan rangkaian makanan dalam tin berkualiti tinggi, tanpa bahan pengawet, tiada MSG tambahan, sihat dan mudah. Jenama ini berusaha untuk menangani isu besar iaitu masalah obesiti dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia dengan memperkenalkan konsep Pinggan Sihat 3S Malaysia ke dalam program Tanggungjawab Korporat Sosial (CSR) yang akan dijalankan. Tahun ini, Ayam Brand berjaya  mengembangkan program CSR kepada murid-murid sekolah rendah. 

Tema kempen pada tahun ini ialah ‘Ayam Brand™ Community Care Campaign 2019, Get Healthy Malaysia, Start Now’. Kempen ini bertujuan untuk memperkasakan kanak-kanak dari 10 buah negeri dengan maklumat untuk mengenalpasti pilihan makanan yang sihat dan melengkapkan diri mereka dengan kemahiran dalam menyediakan hidangan Pinggan Sihat 3S Malaysia. Program ini terbuka kepada kanak-kanak berusia lapan tahun dan keatas. Sha sangat bersetuju dengan program ini kerana kesihatan yang baik pada masa depan adalah bermula dengan pemakanan yang baik dari kanak-kanak hingga kita dewasa.

Untuk kempen di Perak kali ini, 20 orang kanak-kanak dipilih dari Pusat Jagaan Anak-anak Yatim & Miskin Nurul Iman, Rumah Anak-Anak Yatim Dan Miskin "ANNING" Ipoh, Pusat Harian Kanak-Kanak Spastik Bandar Ipoh, dan Persatuan Kebajikan Anak-Anak Yatim Kasih Sayang Ipoh Perak


Dua belas orang murid dari SJK (C) Sam Chai, SJK (C) Yuk Choy, dan Sekolah Kebangsaan Convent Ipoh juga turut mengambil bahagian dalam kempen ‘Ayam Brand™ Community Care Campaign 2019, Get Healthy Malaysia, Start Now’ yang mencabar dan menyeronokkan ini. Korang bayangkanlah kanak-kanak bila masuk dapur, boleh tahan hura-hara jadi yang dewasa banyak tunjuk ajar.


Acara ini dimulakan dengan pengenalan interaktif mengenai konsep #sukusukuseparuh. Diikuti oleh pembahagian kepada lapan pasukan yang terdiri daripada empat orang kanak-kanak untuk menyediakan hidangan berdasarkan prinsip 3S. Mereka perlu menyiapkan hidangan dalam masa 30 minit dengan bantuan daripada orang dewasa dan menggunakan resepi yang disarankan oleh pakar. Acara ini memang meriah kerana anak-anak ini memang memberi kerjasama yang padu dan bersungguh-sungguh menyiapkan hidangan walaupun ada satu sekolah semua ahlinya lelaki.


Sementara menunggu hidangan Pinggan Sihat 3S Malaysia dinilai, kanak-kanak terplih itu kemudian dicabar dengan permainan yang memerlukan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi untuk mengingat apa yang telah dipelajari tentang nutrisi yang baik. Macam-macam gelagat mereka dapat dilihat semasa mereka sama-sama menjawab soalan diberi. Apa yang penting mereka memang sepakat sesama mereka.


Di sini Sha nak kongsikan beberapa hasil resepi yang mereka telah pilih semasa awal program dijalankan, memang kreatif mereka ni, nampaknya dah boleh tolong ibu mereka didapur dan menyampaikan mesej kempen nutrisi ini bersama keluarga dan rakan mereka nanti.





Menurut penasihat pemasaran strategik Ayam Brand™, Nathan Deverre, kempen yang kini sudah memasuki tahun ke-12 telah menyumbang 1.76 juta hidangan sihat bagi tujuan kebajikan, menyediakan makanan berkhasiat kepada lebih 20,000 orang dari 482 buah rumah kebajikan dan NGO.


“Sebagai peneraju dalam industri makanan di Malaysia selama lebih 100 tahun, Ayam Brand™ sangat bimbang dengan penularan masalah obesiti di negara ini dan ingin tampil kehadapan untuk memberi bantuan. Bermula dengan kanak-kanak kerana mereka merupakan golongan yang paling mudah diajar dan didekati. Kami membangunkan program Get Healthy Malaysia, Start Now dengan harapan agar dapat membantu mengurangkan kadar obesiti dalam kalangan kanak-kanak, menerusi pemberian pengetahuan serta kemahiran untuk memilih, membuat dan menyediakan makanan yang lebih  berkhasiat,” kata Deverre. 

“Kami telah menjalankan kempen CSR selama 12 tahun. Sudah tiba masanya untuk kami mengembangkannya demi memberi manfaat kepada lebih ramai kanak-kanak dengan menyampaika nmesej 3S melalui cara yang lebih mudah difahami. Di samping tip-tip yang dapat peserta manfaatkan di rumah, mereka juga dapat berkongsi pengetahuan dengan rakan-rakan dan ahli keluarga,” katanya lagi.


Ayam Brand™ membawakan kempen ini secara dalam talian dan menghebahkannya menerusi media sosial dengan pengaktifan peraduan Show Us Your Healthy Plate, selain berkongsi kemaskini program secara langsung. Kali ini Sha merasa sangat bertuah kerana dapat menyertai kempen ini sekali gus dapat menerapkan corak pemakanan sihat ini untuk keluarga Sha sendiri terutama anak-anak yang sedang membesar.

Perak sahaja ke yang ada program sebegini? Jika korang teringin untuk sama-sama membantu komuniti di negeri korang, korang boleh layari Ayam Brand™ e-charity di https://www.ayambrand.com.my/e-charity.html dan beli produk Ayam Brand untuk disumbangkan kepada rumah kebajikan pilihan. Ayam Brand™ e-charity menawarkan potongan sebanyak 15% daripada harga runcit dan perkhidmatan penghantaran percuma untuk memudahkan dan menjadikan Malaysia yang lebih sihat. Menarik bukan? Jadi apa lagi? Jom mulakan sekarang !

Wednesday, October 02, 2019

Senarai Artis Gegar Vaganza 2019 Yang Masih Power | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ini nak kongsi pasal program hiburan yang bakal berlangsung tak lama lagi. Lepas habis rancangan Big Stage yang mana menengahkan artis-artis baru, rancangan Gegar Vaganza edisi ke 6 akan menyusul. Buat yang tak tahu lagi, Gegar Vaganza sebuah rancangan yang memunculkan kembali artis-artis yang dah lama tidak muncul dikaca televisyen dan media.


Peserta Gegar Vaganza Musim Ke-6 2019


1. Wann [ yang popular dengan suara serak seksinya ]
2. Sham Visa [ digelar Tony Stark Malaysia ]
3. Noorshila Amin [ popular dengan lagu didadadi]
4. Naqiu Boboy [ Mungkin peserta paling muda ]
5. Ameer Sofazr [ Biasa muncul lagi ni ]
6. Hady Mirza [ Tak kenal ..ahahahaa ]
7. Mazleela [ Tak biasa karaoke pun kalau dengar lagu TABAH mesti kenal ]
8. Feeza [ Memang suka suara dia dari dulu ]
9. Nurfatima [ Kenallah juga ]
10. kumpulan duo iaitu Kool [ Masih bertenaga menari ]
11. One Nation Emcees [ Ada Sabhi Saddi lahh... ]
12. Roy [ Lagu popular Ratnaku ]
13. Jatt Ali daripada kumpulan Black Dog Bone. [ Geng Otai masih berbisa ]

13 orang peserta Gegar Vaganza akan berentap dipentas GV6 selama lapan minggu bermula 13 Oktober ini dan disiarkan secara langsung dari Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) di saluran Astro Ria (104), Ria HD (123) dan Astro GO setiap Ahad jam 9 malam.

Masih mengekalkan pengacara yang sama iaitu Jihan Muse dan Nabil Ahmad, juri tetap musim kali ini juga turut mengekalkan Datuk Ramli MS bersama juri tetap baru iaitu penyanyi popular dari Indonesia, Hetty Koes Endang.

Juara GV6 akan membawa pulang wang tunai RM100,000 dan trofi sumbangan Astro. Manakala tempat kedua dan ketiga masing-masing akan membawa pulang RM50,000 dan RM30,000 berserta trofi. Korang agak-agak antara peserta Gegar Vaganza musim ke 6 kali ini siapakah akan menjuarai pentas dan hati peminat? Sha mungkin memilih FEEZA.


Sementara itu tempat keempat, kelima dan keenam tidak pulang dengan tangan kosong, sebaliknya membawa pulang RM20,000, RM15,000 dan persoalan mengenai siapakah peserta yang akan terbabit dalam program realiti hiburan Gegar Vaganza musim keenam (GV6) akhirnya terjawab apabila nama-nama mereka diumumkan pada 24 September lepas. 

Tuesday, October 01, 2019

CINTA SEHATI SEJIWA SEPORT | Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 17 hingga 19 September 2019 yang lepas, Agensi Antidadah Kebangsaan Daerah Perak Tengah telah mengadakan satu Operasi Perdana. Operasi Perdana ini diadakan sekitar kawasan Bota, Parit dan Kampung Gajah, Perak yang terletak di kawasan Perak Tengah. Kekuatan seramai 31 orang pegawai dan kakitangan telah terlibat di dalam operasi berkenaan yang melibatkan kerjasama Pegawai dan Kakitangan AADK Daerah Perak Tengah, AADK Daerah Kuala Kangsar, Klinik Mini Cure & Care Seri Iskandar juga AADK Daerah Kinta.


HASIL OPERASI PERDANA 3 HARI 2 MALAM

Operasi Perdana ini telah diadakan meliputi operasi bagi kes langgar syarat, cegah dan juga menyelesaikan kes aduan sekitar taklukan AADK Daerah Perak Tengah. Pada 17 September 2019 operasi telah bermula pada awal pagi di sekitar Bota, Parit dan Felcra Changkat Lada Kampung Gajah, Perak. Kemudian Operasi Langgar Syarat diteruskan di sekitar kawasan Sungai Galah, Tanjung Tualang Perak.

Jumlah tangkapan pada 17 september 2019 (Selasa) antara jam 9.00 pagi hingga 4.30 petang adalah seramai 11 orang iaitu melibatkan 10 orang lelaki dan 1 orang wanita. Umur tangkapan adalah antara 19 tahun hingga 46 tahun. Manakala tangkapan antara 10.00 malam hingga 2.00 pagi adalah seramai 8 orang yang mana semuanya adalah lelaki berumur antara 30 tahun hingga 47 tahun.

Operasi pada 18 September 2019 (Rabu) sekitar Bota dan Parit telah berjaya memberkas 7 orang lagi kes yang melibatkan pelbagai kesalahan seperti langgar syarat, kes siasatan dan saringan awal ujian urin didapati positif. Tangkapan terakhir ini menjadikan jumlah tangkapan adalah seramai 26 orang.

Daripada 26 orang tangkapan, 15 orang telah dijatuhkan hukuman penjara minimum 12 bulan dan maksimum 20 bulan beserta 2 kali sebatan. Seorang telah diperintahkan mahkamah menjalani pemulihan di Puspen Perlop, 7 lagi ditempatkan di Pusat Tahanan Reman Batu Kurau. Manakala 2 orang OKT lagi mendapat jamin AADK dan seorang jamin mahkamah.

CINTA SEHATI SEJIWA SEPORT

Tangkapan pertama yang melibatkan pasangan kekasih telah membawa kepada tahanan reman bagi teman lelaki dan jamin AADK buat teman wanitanya. Kedua-duanya yang ditangkap ketika sedang membuat kerja-kerja di kebun keluarga wanita berkenaan selepas mengambil dadah bersama-sama yang mana teman lelakinya datang menemuinya dari Kuala Lumpur akan dibicarakan selepas habis tempoh tahanan reman dan tempoh jamin. Lelaki bergelar duda itu didapati positif Methamphetamine manakala teman wanitanya positif dadah jenis Methamphetamine dan Morfin yang kedua-duanya berkenalan ketika wanita berkenaan tinggal di Kuala Lumpur.

Untuk pengetahuan korang, wanita bergelar janda ini pernah menabur bakti sebagai Pembimbing Rakan Sebaya (PRS) bersama AADK semasa di Kuala Lumpur tetapi (jatuh) relaps kembali dan perkenalan mereka juga di sana. Keadaan ini membuktikan kepulihan daripada dadah ini adalah sepanjang hayat, kerana tersalah memilih pasangan, tidak mendapat sokongan padu daripada keluarga, dan keinginan untuk berubah dalam diri tidak kuat pastinya penagihan akan berulang kembali.

PERANAN PRS DALAM PERKHIDMATAN AADK ?

Apakah peranan PRS dalam AADK? PRS berperanan untuk membantu pegawai dan kakitangan AADK dalam menggunakan pengalaman mereka dalam kepulihan. Pemilihan mereka juga berdasarkan kepulihan yang dicapai oleh mereka. Korang perlu tahu, kepulihan dicapai oleh mereka adalah bukan sesuatu yang mudah dan mereka perlu menjaga langkah mereka sentiasa supaya tidak terbabit kembali. Betul ke ada penagih yang betul-betul boleh berubah? Alhamdulillah ada contoh yang ada di depan Sha tapi masih ramai yang sedang berjuang untuk bersihkan diri, sama-samalah doakn mereka supaya dapat memperbaiki diri.

  • Mendengar, membantu dan memberi penjelasan tentang perkara yang ingin klien sampaikan tetapi tidak bercakap bagi pihak klien atau memberikan jawapan kepada mereka.
  • Mengawal perbincangan terutama dalam sesi perkongsian pengalaman supaya ia tidak menjadi ‘trigger” kepada penagihan semula.
  • Menggalakkan ahli kelompok menerima dan menyokong antara satu sama lain.
  • Memastikan kelompok tidak dikuasai individu tertentu terutama dalam perbincangan.
Hasil tangkapan dalam Operasi Perdana ini telah dapat menyelesaikan beberapa kertas sisatan dan kes aduan yang diterima oleh masyarakat sekitar. Untuk menangangi masalah penyalahgunaan dadah ini tidak hanya menjadi tanggungjawab pihak berkuasa sahaja tetapi memerlukan kerjasama antara keluarga dan masyarakat setempat.

Follow Us @shalimarmohdyusof