Thursday, September 21, 2017

NASI KERABU SEDAP DI KOTA BHARU

NASI KERABU SEDAP DI KOTA BHARU | Alhamdulillah, balik kampung baru-baru ini dah alang-alang duk kat Kota Bharu kan jadi Sha carilah kedai makan sedap-sedap..maklumlah Kota Bharu kan syurga makanan. Tapi malangnya banyak pulak kedai tak buka mungkin sebab hari jumaat kot. Nasib baiklah Pak Cik Tokey hotel tu ada bagitahu serba sedikit kawasan situ, kat mana kedai runcit kedai makan semua Alhamdulillah kedai-kedai tu jalan kaki kejap sahaja sudah sampai. Kami pun jalanlah mengikut arah yang pak cik tu ceritakan akhirnya sampailah kami ke Kedai Nasi Kerabu Kak Ma Kambing Bakar, nasi kerabu kalau kena dengan bakar-bakar memang terbaik.

Seperti biasa kalau makan nasi kerabu Sha mesti pilih nasi kerabu daging bakar sebab jarang orang buat daging bakar, ayam bakar insyaAllah senang jumpa. Sebelum ni kat Seri Iskandar, Perak ni dah jumpa kedai nasi kerabu sedap walaupun hanya gerai payung tapi tak lama kemudian hilang entah ke mana. Kalau terasa nak makan nasi kerabu kenalah pergi kedai mak cik kelantan sorang tu, itu pun kalau tak lama kalau lambat memang tak merasa la jawabnya.


Signboard ini terpampang di sebelah luar kedai Kak Ma Nasi Kerabu deh...intai-intaila sampai jumpa sampai boleh rasa sedak tara mana okeh tepi jalan sahaja di cabang empat lampu issyarat Kg.Cherang.

 
Orang ramai mengunjungi Kedai Nasi Kerabu Kak Ma pagi itu. Kak Ma yang pakai tudung warna oren tu.

Nasi Kerabu bermacam lauk disediakan. Lauk Ikan, ayam dan daging semua ada. Jom makan nasi kerabu di kelantan.


Ini hidangan yang Sha pilih, tak lepas peluang menikmati rumpai atau orang kelantan panggil kerabu sarey..mavelous..tambah pula tidak dilupakan kewajipan dengan adanya solok lada, telur masin dan keropok keping.

Macam mana? Ada yang terliur tak dengan Nasi Kerabu Daging Bakar Kedai Nasir Kerabu Kak Ma ni? Dahla Kak Ma tu pun salah satu nama panggilan Sha..huhuhuu...macam kedai sendiri pulak..hihihi...kat dinding kedai ini juga terdapat gambar-gambar tokey kedai dengan beberapa artis seperti Abby Abadi, Mustafa Kamal dan ramai lagi. Di sini korang jangan risau jika anak-anak tak makan nasi kerabu tau, disediakan mee goreng dan bihun goreng juga untuk mereka.

Sha kongsi gambar nasi kerabu ni di laman sosial facebook , ramai kawan komen kat sini memang sedap..Haaa...korang kalau ke kota bharu boleh acu cuba try test okeh. Korang juga boleh cari page Kak Ma Nasi Kerabu ni tengok apa yang mereka kongsi.

Sekian cerita nasi kerabu saya.

Wednesday, September 20, 2017

CARA TERBAIK REHAT DI PEJABAT

CARA TERBAIK REHAT DI PEJABAT | Waktu rehat adalah waktu yang ditunggu setiap kali tibanya waktu tengahari iaitu jam 1.00 petang. Apa yang korang lakukan sepanjang waktu rehat? Terdapat pekerja yang tidak berehat dan masih meneruskan kerja yang tidak selesai. Situasi berkenaan biasa dilihat apabila ada kerja yang perlu diselesaikan cepat dan mempunyai dateline. Walaubagaimanapun korang kena juga ambil waktu untuk berehat walaupun sekejap untuk memastikan kita terus bertenaga untuk melalukan kerja seterusnya. Betul tak? Korang juga kena tahu waktu mana korang perlu rehat tuu..

Image result for kerja
Sumber Google

1. Pertengahan Pagi
Ambil masa antara sebelum makan tengah hari ia boleh membuat anda lebih bersemangat. Jangan biarkan tenaga anda habis sebelum waktunya.

2. Berbual @ Berborak
Berboraklah dengan rakan sekerja kerana ia akan membuatkan anda lebih relaks dan jauh dari tekanan kerja. Cipta ruang waktu yang menyenangkan dengan topik santai seperti bercakap tentang hobi, tentang family, aktiviti selepas balik kerja atau bertukar resepi!

3. Rehat Yang Cukup
Rehat jauh dari meja kerja anda. Mungkin korang boleh ajak rakan berjalan ditaman, shopping barang dapur atau window shopping sebagai alternatif untuk berehat.

4. Lakukan Apa yang Diminati
Buat aktiviti yang korang suka! Supaya tubuh kita lebih segar.

5. Solat
Sebagai orang Islam boleh terus solat kebiasaanya waktu solat zohor adalah dalam waktu rehat jadi ambil waktu ini untuk segarkan otak dengan melalukan ibadah.

6. Lakukan senaman ringan.
Ringan je..senaman jari jemari tangan dan kaki. Cuba berjalan ke ruang lain pejabat jangan terlalu duduk di kerusi. Malas sangat nak bangun kat kerusi sendiri pun korang boleh buat pergerakan ringkas.

Apa lagi yang korang buat waktu rehat? kongsi laa mana tahu orang lain boleh amalkan juga dan tukar rutin biasa, lari dari kebosanan.

CARA LETAK SCROLL BOX UNTUK BLOGLIST

CARA LETAK SCROLL BOX UNTUK BLOGLIST | Assalamualaikum..sebenarnya dah lama nak buat tapi tak buat-buat, sekarang baru wujud scroll box pada blog Sha memandangkan sekarang dah ada bloglist baru untuk Sha kunjungi iaitu Family AFB dan Blogger Pantai Timur yang baru diwujudkan baru-baru ini. Jadi sebelum Sha lupa nak buat macam mana Sha nak kongsi kat sini mana tahu satu hari Sha terkacau html blog sendiri atau kawan-kawan yang lain juga sedang mencari kan korang boleh la rujuk sini. Eh, macam pernah terkena je memang laah pernah..
Contoh Scroll Box

Tujuan Sha letak Scroll Box ini adalah untuk kemaskan bahagian sidebar blog Sha memandangkan bloglist yang Sha letak boleh tahan banyak jadi rasanya lebih elok Sha letakkan scroll box sebegini jadi Sha tak perlu tengok senarai panjang. Jom tengok apa yang Sha buat untuk dapatkan scroll box seperti diatas:

1. Log In Blogger  > Theme >  Edit HTML

2. Tekan CTRL + A > CTRL + F dan cari tajuk bloglist contoh seperti Sha "AFB FAMILY"

3. Bila sudah jumpa tajuk berkenaan korang cuba cari dibawah tajuk tu kod ini 

<div class='widget-content'>

4. Bila sudah jumpa kod berkenaan korang gantikan kod itu kepada kod dibawah


<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:400px;'>


haaa.. yang warna merah tu saiz tinggi scroll box, korang boleh setting ikut saiz korang nak.

5. Akhir sekali sebelum tekan SAVE, korang preview terlebih dahulu untuk memastikan scroll box berfungsi takut keluar error kan. Bila berjaya preview tekan save.

Semoga berhasil
Terima Kasih.

Tuesday, September 19, 2017

APA NAK BUAT KALAU TERSEDAK MAKANAN, SALAH BANTAL ATAU KEBAS

APA NAK BUAT KALAU TERSEDAK MAKANAN, SALAH BANTAL ATAU KEBAS | Alhamdulillah pagi ini ada kawan kongsikan kat aplikasi whatapps tentang 4 pengetahuan am yang wajar dikongsi kerana ianya boleh terjadi dalam kehidupan seharian kita seperti hilangkan tersedak makan, salah bantal, krem kaki dan kaki semuat-semut ataupun kebas. Jom kita tengok apa nak buat untuk selesaikan masalah ini. InsyaAllah perkongsian ini berguna untuk kita dan menolong orang lain. Caranya adalah seperti berikut :

JIKA TERSEDAK MAKANAN

Hanya perlu "mengangkat tangan"
Belum cuba biasanya tepuk belakang je..ehehehe

SALAH BANTAL

Kadangkala ketika bangun tidur akan berasa sakit di sekitar tengkuk dan belikat, orang biasanya panggil salah bantal tapi tak tahu laa apa kesalahan bantal tu dah buat kan..hihii..Ok, apa yang harus kita buat bila terjadi macam ni? Ketika salah bantal, kita cuba angkat kaki, kemudian tarik ibu jari kaki dan picit dengan memutarkan ke arah atau berlawanan arah jarum jam. Salah bantal ni memang mengganggu aktiviti jika tak hilang.

KRAM KAKI

Ketika kram kaki kiri angkat tangan kanan tinggi-tinggi dan ketika kram kaki kanan angkat tangan kiri tinggi-tingi InsyaAllah akan terasa lebih selesa. Kram ni boleh terjadi secara tiba-tiba jadi perlu tahu cara nak hilangkannya.



KAKI SEMUT-SEMUT ATAU KEBAS

Ketika kaki kiri kebas, goncang atau hayun telapak tangan kanan dengan sekuat tenaga, ketika kaki kanan kebas, goncang atau hayun telapak tangan kiri dengan sekuat tenaga.

Perkongsian Fb Dato'Dr Fadzillah Kamsah.

Jom cuba !

Monday, September 18, 2017

HOTEL BAJET SEKITAR HUSM

HOTEL BAJET DI KOTA BHARU | [Review] 14 September 2017 (Khamis) yang lepas Sha pulang ke kampung secara tanpa dirancang awal berikutan ayah Sha dah masuk wad hari ke 4 akibat penyakit hati. Sha dan keluarga tidak terus balik ke kampung sebaliknya kami ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian untuk melawat ayah. Kawan-kawan doakan ayah Sha kembali sihat yeaa susah hati juga bila berjauhan ni. Agak penat perjalanan dari Perak ke Kelantan ni jadi kami sekeluarga membuat keputusan untuk mencari hotel bajet berdekatan HUSM Kubang Kerian untuk istirehat satu malam dan terus melawat ayah lagi tambah pula ada perkhabaran ayah dapat keluar wad keesokkan harinya. Selepas cuba mencari kami akhirnya memilih Hotel Na'iim di Kampung Cherang yang berjarak 5.6 km dari HUSM. Alhamdulillah bilik banyak kosong, masa itu hujan tengah lebat jadi lambat sikitlah check in untuk lebih jimat kami menggunakan apps booking.com untuk lebih jimat.


 

Terletak di cabang 4 Kg.Cherang, pemiliknya seorang yang agak ramah menerangkan kawasan tersebut sangat mudah mendapatkan makanan. Kampung Cherang ini agak dikenali dengan colek tapi hari tu tak ada rezeki Sha kebanyakan kedai tutup. Kedai runcit ada dikiri kanan hotel jadi kat sini korang takkan risau jika ada barang keperluan tak cukup atau tertinggal. Di tingkat bawah hotel ada satu kopitiam yang agak sedap masakannya.
Selepas satu malam kami berehat di situ keesokan paginya kami bersarapan di Kedai Nasi Kerabu Kak Ma Kambing Bakar yang mana kami empat beranak hanya jalan kaki ke sana. Alhamdulillah hotel ini walaupun hotel bajet tetapi selesa kerana biliknya agak selesa untuk berehat tambah pula kami ambil bilik Family 4 beds yang mana 2 katil single disatukan dan dua lagi katil single jadi tak adalah berebut katil kami 4 beranak kan.

Jarak untuk ke HUSM tak adalah lama sangat sebenarnya tapi kesesakan di lampu isyarat mungkin mengambil masa lebih sikit daripada sepatutnya. Ok, kalau korang nak hotel bajet sekitar HUSM ni korang boleh cuba hotel ni setakat nak rehatkan badan setelah menempuh perjalanan jauh amatlah sesuai.

MURAL DI BUKIT KELUANG BESUT TERENGGANU

MURAL DI BUKIT KELUANG BESUT TERENGGANU | Baru balik dari jenguk mak ayah kat kampung Sha ambil peluang juga bawa suami, anak-anak dan adik ke pantai berdekatan dengan rumah kat kampung. Pantai paling dekat adalah Pantai Bukit Keluang yang sememangnya menjadi tempat Sha dan keluarga beriadah dari kecil hingga sekarang macam sekarang Sha pula bawak anak. Pantai ini mengalami perubahan dan pembangunan dari masa ke masa yang mampu menarik pelancong dan orang tempatan berkunjung ke sana. Pernah baca review rakan blogger yang ke sana komen kat sana tak disediakan kemudahan surau, kini masalah itu tiada lagi kerana satu surau telah disediakan berhampiran kedai makan dan tandas awam. Untuk kali ini Sha ingin berkongsi satu tarikan yang ada iaitu mural di kaki bukit keluang, Sha pun dapat tahu dari orang kampung kongsi di media sosial mereka jadi Sha tak nak lepaskan peluang berkunjung sendiri.

 

Terdapat 4 gambar yang disediakan  disini, kebetulan semasa Sha ke sana ada pasangan pengantin sedang bergambar dengan mural terbabit. Gambar yang ada adalah mengikut gambaran pada puncak Bukit Keluang itu sendiri. Korang boleh cuba aktiviti hiking di sini jika ada masa terluang dan menikmati pemandangan yang indah dari atas bukit. Mengikut pengalaman Sha, Sha lebih suka memulakan hiking dari bahagian belakang bukit dahulu berbanding bahagian depan yang perlu melalui anak tangga terlebih dulu kiranya naik ikut jalan tanah dan turun ikut anak tangga.


Sebelum bawa anak-anak bermain pasir pantai Sha mengajak suami untuk bergambar sekejap disini. Dinding mural ini terletak di kaki bukit keluang iaitu pertengahan jalan ke bahagian belakang bukit berkenaan. Lebih lanjut jika anda ingin ke Pantai Bukit Keluang, anda boleh boleh ke kanan atau kiri yang mana di cabang tiga kalau pilih ke kiri anda akan terus ke pantai manakala kalau ke kiri anda akan ke muara sungai dan lebih bertenang kerana tidak ramai orang kebiasaannya. Jika ke pantai memang penuh dengan pengunjung yang menikmati ombak dan bermain aktiviti yang ada seperti banana boat dan ke pulau berdekatan menaiki bot dengan bayaran tertentu.

Semoga selepas ini Pantai Bukit Keluang terus bertambah baik dengan fasiliti yang cukup untuk menampung kehadiran pengunjung. Korang ke sana takkan risaulah pasal makanan kini berderet kedai makan dan gerai yang dibuka sepanjang jalan berhampiran pantai. Macam biasalah kalau ke pantai layan keropok lekor dan satey ikan pun dah sedap ye tak.

Oklah setakat ini dulu, lepas gian Sha sentuh pasri pantai..huhuhu

Wednesday, September 13, 2017

SANTAI PETANG

 
 
Sumber google
 
SANTAI PETANG | Kalau tadi sedikit berat bacaannya, petang ni kita baca satu cerita.

Petikan temuramah dengan pengusaha kambing..

Pemuda : Baguslah ternakan biri-biri pak cik. Boleh saya tanya beberapa soalan tak?

Pak Cik : Boleh aje..

Pemuda : Berapa jauh biri-biri ini berjalan setiap hari?

Pak Cik : Yang mana satu yang putih atau yang hitam?

Pemuda : Yang putih.

Pak Cik : Kalau yang putih berjalan lebih kurang 6 kilometer setiap hari.

Pemuda : Yang hitam

Pak Cik : Yang hitam pun sama

Pemuda : Berapa banyak pulak rumput biri-biri ini makan setiap hari?

Pak Cik : Yang mana, yang putih atau yang hitam.

Pemuda : Yang putih

Pak Cik : Ah yang putih makan lebih makan lebih kurang 4 kilo rumput setiap hari.

Pemuda : Dan yang hitam?

Pak Cik : Yang hitam pun sama

Pemuda : Berapa banyak bulu yang mereka hasilkan setiap tahun?

Pak Cik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?
 
Pemuda : Yang putih
 
Pak Cik : Aaa...yang putih menghasilkan sekitar 6 kilo bulu setiap tahun.
 
Pemuda : Dan Yang Hitam?
 
Pak Cik : Yang hitam pun sama..
 
Pemuda : Kenapa pak cik membezakan biri-biri pak cik yang putih dan yang hitam,padahal jawapan semuanya sama je?
 
Pak Cik : mestilah..Sebab biri-biri yang putih tu pak cik yang punya.
 
Pemuda : Ooooo...gitu kee...habis yang hitam tu siapa punya?
 
Pak Cik : Yang hitam pun sama..
 
JANGAN STRESS...😁😁😁
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...