HOME CONTACT SIAPA SAYA NOTA TUTOR NOTA CUTI NOTA RESEPI AIDY REVIEW SILERA CHIA SEED

Tuesday, November 14, 2017

AYAM REBUS DENGAN SOS HALIA BAWANG

November 14, 2017 17 Comments
RESEPI AYAM REBUS DENGAN SOS HALIA BAWANG | Assalamualaikum semua hari ini Sha nak kongsi satu resepi yang sesuai untuk makanan diet. Kenapa Sha cakap masakan ini sesuai untuk orang berdiet? Sebab rebus ayam tanpa perasa apa-apa mestilah sihat sangat kan..ehheeh.. Mula-mula tengok kawan masak dan kongsi di instagram beliau, sebenarnya beliau mempunyai blog masakan tapi sudah lama tak dikemaskini sungguh sayang sebab akak tu memang suka masak Sha pun suka tengok masakannya. Resepi ini Sha olah sendiri kerana tuan punya pencetus belum balas komen Sha jadi Sha cuba sendiri memandangkan bila Sha google tak jumpa resepi bagai disebut olehnya.

AYAM REBUS

Ayam potong 4 - Sha pakai mengukus elektrik

SOS HALIA BAWANG

Daun bawang - Potong dadu
Bawang Merah - dadu
Halia - Cincang halus
Cili padi
Bawang Putih
Minyak
Kicap

Cara-caranya ringkas

Panaskan minyak masak
Masukkan semua bahan dan tumis
Akhir sekali renjis kicap dalam sos

 

Sesuai dimakan bersama nasi panas-panas. Suami Sha pun boleh terima lauk ini maksudnya selepas ini boleh masak lagi. Kalau google dengan bahasa inggeris banyak keluar resepi daripada vietnam mungkin akak tu masak masakan belah sana la kot yeaa.. apa-apa pun memang boleh masuk dan sihat dengan halia tu rasa macam lauk  berpantang selepas bersalin pulak.

Nak cuba rasa macam mana boleh cuba.

Friday, November 10, 2017

TIPS BERPAKAIAN

November 10, 2017 14 Comments
TIPS BERPAKAIAN | Belum habis berkongsi ilmu hasil Seminar Keterampilan Diri bersama cutecarry baru-baru ini. Untuk kali ini Sha kumpulkan tips yang dikongsi tentang pilihan pakaian. Tak kira perempuan ke lelaki ke memang perlu jaga penampilan paling ringkas pun mesti tilik baju apa yang sesuai dengan tempat nak pergi kan. Sha perasan suami Sha suka ikut warna baju Sha kalau nak keluar ke mana-mana..hehehehe...nasib baik suka juga beli  t-shirt sama tapi saiz je berlainan. Sha tak banyak baju blouse tapi banyak t-shirt cuma sekarang macam baru-baru nak punya blouse lebih daripada t-shirt biar lebih wanita gitu...owwhh,,,pengaruh umur sangat kan..baru 30 tahun.
sumber google


BERKENAAN PAKAIAN

  • Jangan pakaian baju kurung dengan jaket blazer.
  • Kenali jenis blazer - Belahan belakang 2 belahan dari UK, 1 belah dari US dan tiada belah dari Itali. Jika punggung besar sesuai yang tiada belah untuk menutupi
  • Pilih baju ukur labuh tidak lebih dari genggaman tangan.
  • Jika miliki paha besar elok memilih seluar warna gelap 
  • Jika dada jenis bidang elakkan keronsang atau aksesori besar dibahagian bahu, labuh baju sesuai atas lutut.
  • Badan jenis besar atas sesuai pakai skirt jenis duyung.

BERKENAAN KASUT

  • Waktu yang sesuai untuk membeli kasut adalah pada waktu tengahari ketika kaki kembang. Jadi jangan terkejut kalau beli waktu lain kemungkinan kasut itu terketat pula.
  • Letak lilin pada tempat yang biasa sakit apabila kita beli kasut baru yang kebiasaannya sakit pada belakang kaki.
  • Pilih kasut yang tidak terlalu pendek dan tidak terlalu panjang. Tips memilih kasut adalah mengukur dengan cara nadi ke nadi iaitu nasi pergelangan tangan ke nadi celah siku.
  • Kenali jenis bentuk kaki anda untuk memastikan ianya sesuai dan tidak menyakitkan. Jika kasut bertutup dan tidak sesuai dengan boleh menyebabkan kuku kaki rosak.
  • Untuk lelaki tips memilih stokin adalah mengikut warna kasut.
  • Untuk wanita berdasarkan warna baju atau warna mute

BERKENAAN BEG TANGAN

  • Saiz beg tangan juga penting untuk mengelakkan anda tampak terlalu besar atau kecil. Saiz yang sesuai adalah sama besar dengan lebar badan sendiri.
  • Jika beg tali panjang pastikan ianya paras pinggang tidak terlalu pendek dan terlalu labuh.
  • Letak beg sebelah kiri.
  • Cuba elakkan memakai sling beg dan letak beg di bahagian depan. Ini boleh menampakkan badan anda lebih besar dan boleh menampakkan aset dada anda dan perut lebih ke hadapan.
Sha suka sling bag..ahahaha..nak tahu senang je kan bila bawak budak kecik 2 orang kat rumah tu. Lepas ni tak nak sling-sling dah letak je kat sebelah bahu. Apa yang perlu ubah kita ubah jela yeaa.,..
Terima kasih atas ilmu yang dikongsi yea En.Hafiz Bin Mustapha.

Thursday, November 09, 2017

SEMINAR KETERAMPILAN DIRI

November 09, 2017 24 Comments


SEMINAR KETERAMPILAN DIRI | 7 November 2017 (Selasa) yang lepas Sha berpeluang menyertai Seminar Keterampilan Diri " Akak Cantik Bertumit Tinggi" bersama Hafiz Mustapha (CuteCarry) anjuran Puspanita Negeri Perak yang telah diberlangsung dari jam 8.00 pagi hingga 3.30 petang di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan. Seminar ini telah dibahagikan kepada 3 modul iaitu "Apppearance", "Behavior / Etiquette" dan "Communication/Development". En.Hafiz telah menjalankan perkhidmatan sebagai Perunding Imej secara serius sejak 5 tahun lepas yang mana sebelum ini beliau merupakan seorang Pegawai Tadbir & Diplomatik di sebuah kementerian.

Seminar kali ini adalah seminar paling happening yang Sha pernah hadiri, penceramahnya memang berkomunikasi terus dengan peserta dengan keadaan santai dan sarat dengan tips sehingga terasa sayang jika tertinggal setiap bait kata beliau. Banyak yang Sha dapat belajar dan tahu sepanjang seminar ini berlangsung maklumlah Sha memang seorang yang sangat ringkas jarang sekali mengenakan solekan ketika bekerja mungkin keadaan bekerja yang santai menyebabkan Sha selesa dengan keadaan ini kecuali jika perlu keluar pejabat dan menyertai mana-mana mesyuarat barulah nak kenakan sedikit warna pada muka ini.

Paling menarik adalah tips mengenai pemilihan pemakaian mungkin sebelum ini kita sebagai wanita kita memang ambil berat tentang warna sesuai atau tidak, potongan sesuai atau tidak tapi kali ini tipsnya lebih terperinci yang boleh melahirkan perkataan "ooooo..macam tuu rupanya". 

Antara point yang En.Hafiz tekanan di dalam seminar 1 hari itu adalah seperti :

1. Cara berkomunikasi
2. Penjagaan rambut
5. Jauh diri dari perkara negatif, cuba menjadi seorang positif
6. Tips cara berpakaian.
7. Sedikit protokol
8. tips memilih kasut dan beg tangan.

Slogan yang sentiasa digunakan oleh En.Hafiz dalam hidup adalah " Sentiasa Berubah " . Perubahan yang dimaksudkan sudah tentu berubah ke arah yang lebih baik, lebih cantik dan lebih elok. Pada yang sedang mencari Perunding Imej, penceramah En.Hafiz Bin Mutapha atau Cutecarry ini memang sangat dicadangkan kerana seminar bersama beliau tidak akan bosan dan kering gusi.

Kalau nak kenal siapa cutecarry ni korang boleh terjah,, En.Hafiz banyak kongsi kat blog beliau tauu

Instagram CuteCarry
Facebook CuteCarry

"SENTIASA BERUBAH"

Wednesday, November 08, 2017

TIPS BELI MINYAK WANGI

November 08, 2017 18 Comments
TIPS BELI MINYAK WANGI ATAU PERFUME | Walaupun Sha bukan peminat minyak wangi dah alang-alang En.Hafiz Cutecarry berkongsi sesuatu yang bagus untuk dikongsikan bersama rakan-rakan apa salahnya Sha panjangkan tips berkenaan kan. Wanita memang suka wangi-wangian termasuk Sha tapi Sha tak adalah sejenis yang suka berhabisan bab bau-bauan ni sebab itu minyak wangi yang Sha ada tak habis-habis kalau kawan-kawan cerita pasal minyak wangi ni Sha tercengang jelaa tak berapa tahu tapi kalau sebut nama-nama perfume tu Sha kenallah, nak komen bau tu tak tahulah pulak. Sedangkan jenama lain jenama nama sendiri pun Sha tak tahu bau macam mana...ahahahaha...jangan terkejut Sha adalah satu jenama minyak wangi ini bukan edit tauu..kih4..alahai alangkah bagusnya minyak wangi memang Sha yang punya.

bangga walaupun bukan Sha punya...hihihi



Selain pemilihan minyak wangi berdasarkan citarasa bau masing-masing, kita juga perlu tau tips-tips lain sebelum anda membuat keputusan untuk membeli minyak wangi. 

Tips Beli Minyak Wangi

Pastikan korang cuba tips ini terlebih dahulu sebelum mengeluarkan wang untuk membayar!
  • Cuba sembur pada kulit dan tunggu 20 minit untuk memastikan minyak wangi tersebut sesuai atau tidak dengan kita. Jika selepas 20 minit bau minyak wangi masih melekat pada kulit kita, kita boleh beli minyak wangi tersebut. Pendek kata korang boleh sembur dan pergi jalan-jalan tengok barangan lain sebelum membuat keputusan untuk beli atau tidak.
  • Cuba goncang botol minyak wangi, elakkan beli minyak wangi yang mengeluarkan buih yang banyak kemungkinan minyak wangi terbabit tidak original.
  • Cuba sembur pada kulit jika tidak meleleh minyak wangi anda memang original dan boleh beli.

Tips Penjagaan Minyak wangi

Sudah beli jangan letak minyak wangi merata-rata pulak yea.
  • Jangan letak perfume di tempat panas
  • Letak perfume di dalam kotak asal perfume
  • Letak perfume di dalam peti sejuk untuk kekalkan baunya.

Tips Pakai minyak wangi


Pakai minyak wangi pun biar kena pada tempatnya oleh itu kenalilah bahagian yang sesuai untuk calit minyak wangi anda.

  • Belakang telinga kiri dan kanan
  • Belakang tengkuk
  • Nadi pergelangan tangan kiri dan kanan
  • Tengah buah dada.
Pada peminat minyak wangi mungkin sudah tahu tips-tips di atas yang belum tahu boleh lah ubah cara pilih, cara jaga dan cara pakai korang. Terima kasih cutecarry sudi kongsi banyak tips dalam seminar 7 november 2017 semalam. Nanti Sha kongsi tips lain pula selepas ini.