Tuesday, September 26, 2017

TEKNIK KUSYUK DALAM SOLAT

TEKNIK KUSYUK DALAM SOLAT | Semenjak dua menjak ini Sha tak ada idea sangat nak kongsi apa sebenarnya tapi tak ingin ketinggalan dan tak ingin perkongsian terputus jadi Sha mengambil keputusan berkongsi apa yang yang dapat daripada buku Indahnya Hidup Bersyariat yang Sha anggap sangat berguna sebagai panduan daripada kelahiran sesorang itu hingga kematiannya. Alhamdulillah semoga insan yang menghadiahkan Sha bulu ini beroleh keberkatan dan kita saling memanjangkan ilmu yang disampaikan oleh Dato' Ismail Kamus bersama Mohd Azrul Azlen Ab.hamid ini. Untuk hari ini Sha pilih untuk berkongsi Teknik Kusyuk Dalam Solat.



BIL
TEKNIK
1
Melaksanakan solat secara berjemaah (paling afdal di masjid)
2
Menjaga makanan dan minuman agar terjamin halalnya.
3
Membanyakkan sedekah kepada fakir miskin.
4
Jangan solat dengan menangguh untuk membuang air kecil atau air besar dan perkemaskan segala urusan  supaya tidak timbuk kebimbangan di dalam solat.
5
Mengambil wuduk dengan sempurna supaya air mengenai semua anggota yang wajib serta mengingati niat atau doa apabila air melalui setiap anggota.
6
Memakai pakaian yang bersih dan kemas seperti hendak menghadap pembesar.
7
Tempat sujud dipastikan supaya tidak ada gambar yang mengganggu fikiran dan membimbangkan hati.
8
Mengingati mati dan kemungkinan itu merupakan solat terakhir sekali dalam hidup.
9
Menyedari bahawa ia sedang berhadapan dengan Allah yang Maha Agung dan Maha mengetahui segala rahsia hambaNya.
10
Memenuhkan dada dengan perasaan takut dan rendah diri terhadap Allah yang melihat segala gerak geri kita
11
Memahami segala bacaan dalam solat termasuk ayat-ayat Quran dan segala zikir.
12
Sebelum mengangkat takbir,membaca surah al-Nas,selawat atas Nabi SAW istigfar dan apa-apa bacaan untuk menjauhkan gangguan syaitan.
13
Memandangkan ke tempat sujud dan tidak terlalu banyak menggerakkan anggota dan berpaling semasa dalam bersolat.
14
Memusatkan seluruh ingatan kepada solat
15
Memanjangkan sedikit tempoh semasa rukuk dan sujud
16
Memastikan tidak ada gangguan dalam kawasan kita bersolat
17
Jangan memandang ke kiri dan ke kanan.

Marilah sama-sama kita membaiki ibadah kita semoga ianya lebih berkualiti dan diterima oleh Allah SWT.

Siapa belum baca ---->>  Sifat-sifat Mazmumah atau Sifat Yang Dicela <---- korang jemput baca yeaa..semoga kita dapat muhasabah diri kerana sifat-sifat memang ada dalam diri setiap manusia.

Monday, September 25, 2017

PILIH HADIAH UNTUK TERSAYANG DI PRINTCIOUS.COM

PILIH HADIAH UNTUK TERSAYANG DI PRINTCIOUS.COM | Sha bukan seorang yang berseni jauh lagi seorang yang kreatif tapi teringin juga nak buat benda cantik-cantik dengan hasil tangan dan rekaan daripada idea sendiri yang tentunya lebih memberi nostalgia kepada bakal penerima nanti. Mungkin lepas ini tak perlu pening-pening kepala lagi tak perlu ke kedai nak tempah lepas tu nak fikir design kat kedai orang dah, kadang-kadang kat kedai ni banyak gangguan tapi kini dengan santai anda boleh buat tempahan hadiah atau cenderahati secara online dan yang penting anda boleh cipta sendiri corak, warna dan gambar apa yang anda nak letak dan design seperti yang anda impikan, senang bukan? Printcious.com-Precious gift from your heart amatlah sesuai untuk anda yang masih mencari-cari idea hadiah apa nak bagi di hari istimewa nanti. Cuma anda perlu cari masa dan hadap komputer peribadi sahaja untuk merealisasikan hadiah anda. Semuanya sesuai untuk hadiah hari lahir, perkahwinan, pertunangan, ulang tahun dan majlis karporat.

 

Printcious.com memberi  perkhidmatan design and customise your gift jadi inilah peluang korang nak curahkan idea dan sekali gus menyatakan kasih sayang dan ikhlas pada yang tersayang dalam bentuk barang. Jangan risau, di sini korang boleh pilih pelbagai bentuk hadiah yang korang nak seperti t-shirt, mugs, cushions, phone cases, ceramic tiles, puzzles, mouse pads, mini tes, baby rompers, coasters, button badges, caps, canvas, bags, keychains, aprons, luggage tags, door hangers dan juga fridge magnet. Korang tak percaya? tengok ni haaa...macam-macam korang boleh buat mengikut citarasa korang ataupun citarasa si penerima nanti dan  mungkin itu lebih dihargai memandangkan manusia mempunyai citarasa berlainan kan jadi korang boleh buat keputusan dengan lebih bebas.


Kalau macam ni gayanya sakit kepala fikir idea lagi tak tahu lah nak cakap, memang menarik dan sesuai sangat untuk menjadi simpanan yang tersayang.  Dalam banyak-banyak pilihan yang ada Sha tertarik pada ceramic tiles, kenapa? Sha tengah berangan nak dekorasi bilik belakang tu jadi bilik manis-manis semanis Nur Zaryth Fathia...huhuhu..jadi nak letak laa gambar dua beradik tu kat situ bagi tambah sweet ikatan adik beradik ni..hihi..

Bab nak design tu korang tak perlu risau caranya ringkas sahaja tak perlu takut nak klik mana. Yang pasti korang klik create akan keluar pilihan dan bila korang dah pilih korang customise it! Masa inilah korang nak curahkan kasih sayang korang macam mana, nak letak gambar mana, kata-kata apa, nak letak trademark korang sendiri ke sebagai ingatan buat yang istimewa tu.


Macam yang korang nampak kat customise tools tu add text dan image yang korang inginkan. Senangkan cuma korang kena pandai susun atur sahaja, pilih warna background, tulisan yang sesuai dan icon yang menarik terus klik DONE sahaja. Bila dah siap add to cart dan buat pembayaran korang tunggu je pihak printcious.com buat kerja.

Semoga yang tersayang terharulah dengan ciptaan korang sendiri tu..hihii..Pada yang tak pernah bagi kejutan atau hadiah tu boleh laa cuba yeaa..bagi sweet sikit hubungan korang tu. Hadiah-hadiah dan pilihan kat sini semuanya sesuai untuk lelaki atau perempuan juga sesuai untuk pelbagai sambutan seperti hadiah hari lahir, perpisahan atau cenderahati apa-apa keraian. Senang betul zaman sekarang ni kan betul-betul dihujung jari...!

SIFAT-SIFAT MAZMUMAH

SIFAT-SIFAT MAZMUMAH ATAU TERCELA | Assalamulaikum rakan-rakan pembaca hari ini Sha ingin berkongsi sesuatu yang Sha ambil dari buku hadiah perkahwinan Sha dahulu iaitu buku Indahnya Hidup Bersyariat. Mungkin korang juga mempunyai buku ini mungkin juga ada yang tidak pernah lihat buku ini jadi Sha ingin ambil bahagian yang Sha rasa amat berguna untuk dikongsikan bersama rakan-rakan semoga kehidupan kita semakin lebih baik..InsyaAllah. Menurut Imam Al-Ghazali, antara sifat-sifat mazmumah adalah :


1. Gemar Makan Dan Minum.

Terdapat hadis yang diriwayatkan daripada Nabi SAW yang bermaksud :
"Yang terlebih afdal (utama) pada Allah itu ialah orang yang banyak berlapar dan banyak takafur (berfikir sambil meneliti). Dan yang terlebih benci kepada Allah itu ialah orang yang banyak makan,banyak tidur dan banyak minum."

-Mereka yang selalu kekenyangan akibat gemar makan dan minum akan terhindar daripada melakukan ibadah kerana sentiasa terdorong untuk tidur dan rehat-

2. Banyak Berkata-kata Yang Sia-sia

Mengumpat,menghina,berdusta dan bertengkar.
Firman Allah SWT yang bermaksud :
"Tidak ada kebaikan pada kebanyakkan bisikan-bisikan mereka,kecuali bisikan-bisikan daripada orang yang menyuruh (manusia) memberi sedekah, atau berbuat makrfu atau mendamaikan antara manusia.
(Surah Al-Nisa' : 114)

Terdapat hadis yang diriwayatkan daripada Nabi SAW yang bermaksud :
"Sesiapa beriman kepada Allah dan hari kiamat, berkatalah yang baik atau diam sahaja"

3. Marah.

Sifat marah berpunca daripada kurang sikap sabar dalam menghadapi sebarang keadaan yang selalunya didorong oleh pengaruh syaitan yang ingin merosakkan iman dan diri.
Sifat ini beserta sifat-sifat lain seperti sombong, bongkak, tidak boleh ditegur dan lain-lain.


4. Hasad Dengki Dan Iri Hati

Sifat ini lahir daripada rasa kurang senang dengan nikmat yang dikecapi oleh orang lain lalu mengharapkan nikmat itu terhapus daripadanya.

Hadis yang diriwayatkan oleh Nabi SAW yang bermaksud :
" Hasad itu memakan (memusnahkan) kebajukan, sebagaimana api memakan (membakar) kayu."

Allah SWT juga berfirman yang bermaksud :
"Sekiranya kamu mendapat kebaikan, nescaya mereka akan berasa kurang senang , tetapi apabila kamu mendapat kecelakaan mereka bersuka ria kerananya.
(Surah Al-Imran :120)

Untuk mengelakkan perasaan hasad,dengki dan iri hati ini seseorang itu perlu selalu mengamalkan sifat tawaduk (rendah diri), mengucap puji dan syukur kepada Allah atas nikmat yang dikecapi oleh saudara seislam kita. Mudahan kita juga akan dilimpahi Allah nikmat yang serupa kelak..amin..


5. Kasih Pada Harta

Tidak Salah tapi kemewahan yang membawa kepada sifat bakhil,tamak haloba dan membazir dibenci oleh Islam.
Agama kita menuntut orang yang kaya dan berada menunaikan tanggungjawab kepada masyarakat seperti bersedekah, berzakat dan membelanjakan harta ke jalan Allah.
Allah SWT berfirman yang bermaksud :
"Hai orang beriman janganlah kamu dilalaikan oleh harta kekayaanmu dan anak pinakmu daripada mengingati Allah. Sesiapa berbuat demikian, maka tergolonglah mereka dikalangan orang yang rugi.
(Surah al-munafiqun : 9)


6. Takbur

Allah SWT berfirman yang bermaksud :
"Apabila dikatakan kepadanya : "Takutilah Allah,"ia lalu dipengaruhioleh kemegahan (takbur) yang membawanya kepada dosa,cukuplah neraka jahanam (sebagai balasannya)
(Surah al-Baqarah : 206 )

Antara sebab takbur : Nasab Keturunan, kuasa pemerintahan, kecantikan, kelebihan ilmu, banyak pengikut dan banyak ibadat.

7. Riyak

Sifat untuk menarik pandangan orang dengan menampakkan pelbagai amalan baik untuk mendapatkan pujian, pangkat atau kedudukan.
Sifat yang nyata menunjuk-nunjuk dalam amal ibadat dan riyak tersembunyi ialah beratnya hati untuk beramal jika bersendiri tetapi jika ramai menyaksikan dia ringan.

8. Ujub

Ertinya : berasa hairan dengan keistimewaan dan kelebihan diri sendiri. Berkaitan rapat dengan takbur dan riyak.

Sifat ini boleh diatasi dengan sentiasa memikir bahawa tidak ada benda yang kekal di dunia ini.

Sentiasa hisab atau meneliti kekurangan diri sendiri (muhasabah) sebagai hamba Allah akan melahirkan jiwa yang murni dan bebas daripada sifat-sifat tercela ini.


9. Kasih Akan Dunia

Hati yang sentiasa berpaut kepada kehidupan dan kesenangan duniawi akan menyebabkan seseorang itu takut mati.

Allah SWT berfirman yang bermaksud:
Ketahulah sesungguhnya kehidupan dunia adalah permainan, senda gurau, perhiasan, bermegah-megah antara kamu dan berlumba-lumba dalam mengumpul harta kekayaan dan anak pinak.
(Surah al-hadid : 20)

Segala yang dijadikan dimuka bumi ini adalah sebagai perhiasan dan cubaan kepada manusia untuk menilai baik buruk amalan seseorang itu. Jadi sama-samalah kita saling mengingati. Korang tau tak pentingnya buat kerja memulakan dengan Bismillah? nampak mudah tapi InsyaAllah diberkati.

Sunday, September 24, 2017

DAUN PANDAN BUKAN SEKADAR WANGI TAPI BANYAK GUNANYA

DAUN PANDAN BUKAN SEKADAR WANGI TAPI BANYAK GUNANYA | Assalamualaikum, lamanya cuti kan jadi rutin cuti melayan kerenah anak-anak laa jawabnya bila dan masuk hari bekerja petang baru jumpa anak kan. Jadi bila mana dah cuti, ibu-ibu pun macam-macamlah idea nak masak apa kan untuk keluarga tapi macam Sha ni tak banyak idea nak masak. Hah dalam banyak-banyak juadah korang masak mesti ada yang menggunakan Daun Pandan sebagai bahan semula jadi yang digunakan untuk warna dan bau kan tapi korang tau tak apa kelebihan lain daun pandan ini? Kalau korang nak tahu korang boleh baca sini sampai habis.

sumber google

Seperti yang korang tahu daun pandan secara tradisionalnya digunakan dalam masakan untuk menambah rasa harum pada nasi, kuih atau kek. Selain bau ia dijadikan perasa makanan, pewarna dan pewangi. Kalau nasi tu biasanya nasi minyak, nasi hujan panas dan nasi lemak laa yang biasa kita letak daun pandan ni kan kalau tak letak macam tak lengkap hidangan korang kan.

Selain kegunaan untuk makanan daun pandan ini juga dikatakan boleh digunakan dalam perubatan tradisional seperti untuk pesakit darah tinggi iaitu dengan meminum air rebusan daun pandan untuk menurunkan tekanan darah. Dikatakan air daun pandan boleh mematikan kuman dalam darah.

Air rebusan itu juga membantu mereka yang mempunyai masalah tidur yang dikatakan boleh memberi ketenangan dan membantu untuk tidur.

Pada yang mengalami masalah rambut gatal dan berkelemumur anda boleh menumbuk daun pandan hingga hancur kemudian tambah sedikit air untuk disapu pada rambut dan dibiar seketika sebelum dicuci.

Daun Pandan sebagai pencegah lipas ! Hanya dengan mengikat beberapa keping daun pandan kemudian diletakkan didalam almari pakaian untuk mencegah lipas dari memasuki almari. Semestinya ianya lebih selamat daripada menggunakan racun serangga. Hemm...bagus ni.\

Pewangi semula jadi. Ya yang ini mesti korang pun sudah biasakan? Daun pandan dijadikan pewangi kereta atau apa-apa almari. Lebih murah dan menjimatkan daripada membeli pewangi berjenama lain bukan?

Korang tau tak walaupun pokok daun pandan ni senang nak jaga sampai ke sudah Sha tak ada poko pandan, asyik mati je,...huhuhu..

Thursday, September 21, 2017

NASI KERABU SEDAP DI KOTA BHARU

NASI KERABU SEDAP DI KOTA BHARU | Alhamdulillah, balik kampung baru-baru ini dah alang-alang duk kat Kota Bharu kan jadi Sha carilah kedai makan sedap-sedap..maklumlah Kota Bharu kan syurga makanan. Tapi malangnya banyak pulak kedai tak buka mungkin sebab hari jumaat kot. Nasib baiklah Pak Cik Tokey hotel tu ada bagitahu serba sedikit kawasan situ, kat mana kedai runcit kedai makan semua Alhamdulillah kedai-kedai tu jalan kaki kejap sahaja sudah sampai. Kami pun jalanlah mengikut arah yang pak cik tu ceritakan akhirnya sampailah kami ke Kedai Nasi Kerabu Kak Ma Kambing Bakar, nasi kerabu kalau kena dengan bakar-bakar memang terbaik.

Seperti biasa kalau makan nasi kerabu Sha mesti pilih nasi kerabu daging bakar sebab jarang orang buat daging bakar, ayam bakar insyaAllah senang jumpa. Sebelum ni kat Seri Iskandar, Perak ni dah jumpa kedai nasi kerabu sedap walaupun hanya gerai payung tapi tak lama kemudian hilang entah ke mana. Kalau terasa nak makan nasi kerabu kenalah pergi kedai mak cik kelantan sorang tu, itu pun kalau tak lama kalau lambat memang tak merasa la jawabnya.


Signboard ini terpampang di sebelah luar kedai Kak Ma Nasi Kerabu deh...intai-intaila sampai jumpa sampai boleh rasa sedak tara mana okeh tepi jalan sahaja di cabang empat lampu issyarat Kg.Cherang.

 
Orang ramai mengunjungi Kedai Nasi Kerabu Kak Ma pagi itu. Kak Ma yang pakai tudung warna oren tu.

Nasi Kerabu bermacam lauk disediakan. Lauk Ikan, ayam dan daging semua ada. Jom makan nasi kerabu di kelantan.


Ini hidangan yang Sha pilih, tak lepas peluang menikmati rumpai atau orang kelantan panggil kerabu sarey..mavelous..tambah pula tidak dilupakan kewajipan dengan adanya solok lada, telur masin dan keropok keping.

Macam mana? Ada yang terliur tak dengan Nasi Kerabu Daging Bakar Kedai Nasir Kerabu Kak Ma ni? Dahla Kak Ma tu pun salah satu nama panggilan Sha..huhuhuu...macam kedai sendiri pulak..hihihi...kat dinding kedai ini juga terdapat gambar-gambar tokey kedai dengan beberapa artis seperti Abby Abadi, Mustafa Kamal dan ramai lagi. Di sini korang jangan risau jika anak-anak tak makan nasi kerabu tau, disediakan mee goreng dan bihun goreng juga untuk mereka.

Sha kongsi gambar nasi kerabu ni di laman sosial facebook , ramai kawan komen kat sini memang sedap..Haaa...korang kalau ke kota bharu boleh acu cuba try test okeh. Korang juga boleh cari page Kak Ma Nasi Kerabu ni tengok apa yang mereka kongsi.

Sekian cerita nasi kerabu saya.

Wednesday, September 20, 2017

CARA TERBAIK REHAT DI PEJABAT

CARA TERBAIK REHAT DI PEJABAT | Waktu rehat adalah waktu yang ditunggu setiap kali tibanya waktu tengahari iaitu jam 1.00 petang. Apa yang korang lakukan sepanjang waktu rehat? Terdapat pekerja yang tidak berehat dan masih meneruskan kerja yang tidak selesai. Situasi berkenaan biasa dilihat apabila ada kerja yang perlu diselesaikan cepat dan mempunyai dateline. Walaubagaimanapun korang kena juga ambil waktu untuk berehat walaupun sekejap untuk memastikan kita terus bertenaga untuk melalukan kerja seterusnya. Betul tak? Korang juga kena tahu waktu mana korang perlu rehat tuu..

Image result for kerja
Sumber Google

1. Pertengahan Pagi
Ambil masa antara sebelum makan tengah hari ia boleh membuat anda lebih bersemangat. Jangan biarkan tenaga anda habis sebelum waktunya.

2. Berbual @ Berborak
Berboraklah dengan rakan sekerja kerana ia akan membuatkan anda lebih relaks dan jauh dari tekanan kerja. Cipta ruang waktu yang menyenangkan dengan topik santai seperti bercakap tentang hobi, tentang family, aktiviti selepas balik kerja atau bertukar resepi!

3. Rehat Yang Cukup
Rehat jauh dari meja kerja anda. Mungkin korang boleh ajak rakan berjalan ditaman, shopping barang dapur atau window shopping sebagai alternatif untuk berehat.

4. Lakukan Apa yang Diminati
Buat aktiviti yang korang suka! Supaya tubuh kita lebih segar.

5. Solat
Sebagai orang Islam boleh terus solat kebiasaanya waktu solat zohor adalah dalam waktu rehat jadi ambil waktu ini untuk segarkan otak dengan melalukan ibadah.

6. Lakukan senaman ringan.
Ringan je..senaman jari jemari tangan dan kaki. Cuba berjalan ke ruang lain pejabat jangan terlalu duduk di kerusi. Malas sangat nak bangun kat kerusi sendiri pun korang boleh buat pergerakan ringkas.

Apa lagi yang korang buat waktu rehat? kongsi laa mana tahu orang lain boleh amalkan juga dan tukar rutin biasa, lari dari kebosanan.

CARA LETAK SCROLL BOX UNTUK BLOGLIST

CARA LETAK SCROLL BOX UNTUK BLOGLIST | Assalamualaikum..sebenarnya dah lama nak buat tapi tak buat-buat, sekarang baru wujud scroll box pada blog Sha memandangkan sekarang dah ada bloglist baru untuk Sha kunjungi iaitu Family AFB dan Blogger Pantai Timur yang baru diwujudkan baru-baru ini. Jadi sebelum Sha lupa nak buat macam mana Sha nak kongsi kat sini mana tahu satu hari Sha terkacau html blog sendiri atau kawan-kawan yang lain juga sedang mencari kan korang boleh la rujuk sini. Eh, macam pernah terkena je memang laah pernah..
Contoh Scroll Box

Tujuan Sha letak Scroll Box ini adalah untuk kemaskan bahagian sidebar blog Sha memandangkan bloglist yang Sha letak boleh tahan banyak jadi rasanya lebih elok Sha letakkan scroll box sebegini jadi Sha tak perlu tengok senarai panjang. Jom tengok apa yang Sha buat untuk dapatkan scroll box seperti diatas:

1. Log In Blogger  > Theme >  Edit HTML

2. Tekan CTRL + A > CTRL + F dan cari tajuk bloglist contoh seperti Sha "AFB FAMILY"

3. Bila sudah jumpa tajuk berkenaan korang cuba cari dibawah tajuk tu kod ini 

<div class='widget-content'>

4. Bila sudah jumpa kod berkenaan korang gantikan kod itu kepada kod dibawah


<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:400px;'>


haaa.. yang warna merah tu saiz tinggi scroll box, korang boleh setting ikut saiz korang nak.

5. Akhir sekali sebelum tekan SAVE, korang preview terlebih dahulu untuk memastikan scroll box berfungsi takut keluar error kan. Bila berjaya preview tekan save.

Semoga berhasil
Terima Kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...