Monday, October 09, 2017

PESERTA GIVEAWAY REFRESH BLOG

PESERTA GIVEAWAY REFRESH BLOG | Assalamualaikum pada yang belum join jom meriahkan giveaway ini Giveaway Refresh Blog yang sedang berlangsung iaitu daripada 5 oktober 2017 hingga 20 oktober 2017. Di sini Sha senaraikan link blog blogger yang telah sudi menyertai giveaway tak seberapa ini.




Agak memberansangkan penyertaan kali ini. Jutaan TERIMA KASIH kepada peserta di atas.. Tunggu tau sehingga 20 oktober ini. Korang free-free boleh blogwalking ke blog kawan-kawan kita ni, Sha pun buat senarai bagi senang Sha nak g jenguk-jenguk.

Korang nak join klik---------------> http://www.shalimaryusof.com/2017/10/giveaway-refresh-blog.html

Friday, October 06, 2017

Ayam Masak Butter Simple

AYAM MASAK BUTTER SIMPLE | Assalamualaikum..Hari ini tak tahu nak kongsi apa jadinya Sha kongsi sahaja apa Sha masak untuk makan malam. Setiap hari balik kerja mesti sakit kepala fikir idea nak masak apa kadang-kadang stress kalau en.suami tanya nak masak apa hari ni sebab tak tahu nak masak apa. Balik kerja mesti keluarkan barang-barang masak dulu seperti ayam atau ikan daripada freezer lepas tu baru buat keputusan nak masak apa biasanya sambil potong-potong bawang baru dapat idea. Jadi untuk malam ini Sha masakkan Ayam Masak Butter Simple untuk santapan sekeluarga.


Kalau dah namanya simple, semestinya bahan-bahan pun simple sahaja. Bahan-bahannya adalah ;

Ayam potong kecil
Tepung goreng segera
Bawang putih
Butter
Susu pekat
Daun kari
Cili padi
Garam

Cara-cara pun simple ;

Perap ayam dengan tepung dan goreng kemudian ketepikan.
V
V
Panaskan butter dalam kuali, tumis bawang putih yang ditumbuk, masukkan susu pekat. Sha masukkan air, lepas tu masukkan ayam yang digoreng tadi kaup balikkan , perasakan dengan sedikit garam dan tabur daun kari seterusnya letak cili padi. Siap! Makan dengan nasi panas memang terbaik.

Nah selesai untuk makan malam ini. Seterusnya kita fikir hari-hari esok pulak..

Thursday, October 05, 2017

GIVEAWAY REFRESH BLOG


GIVEAWAY REFRESH BLOG | Assalamualaikum rakan pembaca, rakan blogger sekalian agak lama Sha tak anjurkan giveaway jadi hari ini Sha nak lancarkan giveaway di bulan oktober ini. Agak-agak korang sudi tak join yea? Sambil-sambil itu Sha dengar lagu Cinta Terbaik daripada Cassandra Band jatuh cinta sejak dengar blogger Atiqah Norbaki smule lagu ini. Sha kongsi sikit lirik lagu ini , semacam je kan buat giveaway sambil dengar lagu Cinta Terbaik ni jiwang je mood kan..ahhahaha..


Jujur saja ku tak mampu 
Hilangkan wajahmu di hatiku 
Meski malam mengganggu 
Hilangkan senyummu di mataku
Ku sadari aku cinta padamu
 
Meski ku bukan yang pertama di hatimu 
Tapi cintaku terbaik untukmu 
Meski ku bukan bintang di langit 
Tapi cintamu yang terbaik
 
Jujur saja ku tak mampu 
Tuk pergi menjauh darimu
 Meski hatiku ragu
 Kau tak di sampingku setiap waktu
 Ku sadari aku cinta padamu
 
Meski ku bukan yang pertama di hatimu 
Tapi cintaku terbaik untukmu
 Meski ku bukan bintang di langit 
Tapi cintamu yang terbaik
 
Oh meski ku bukan yang pertama di hatimu
 Tapi cintaku terbaik untukmu 
Meski ku bukan bintang di langit 
Tapi cintamu yang terbaik
 
Oh meski ku bukan yang pertama di hatimu 
Tapi cintaku terbaik untukmu
 Meski ku bukan bintang di langit 
Tapi cintamu yang terbaik (cintaku yang terbaik) 
Tapi cintamu yang terbaik (cintaku yang terbaik) 
Tapi cintamu yang terbaik

Dah habis nyanyi? Jangan lupa pulak join giveaway ini yeaa. Korang mesti nak tahu apa hadiah yang menanti kan? Okeh untuk giveaway kali ini Sha sediakan hadiah seperti berikut :

1 x kain pasang
๐Ÿ˜๐Ÿ˜
1 x soft canvas handy bag
๐Ÿ˜๐Ÿ˜
1 x topup RM 10
๐Ÿ˜๐Ÿ˜
2 x saguhati

Syarat-syarat pun ringkas juga :

 Follow Blog : shalimaryusof.com & aidysreviews
Follow Instagram : shalimarmohdyusof
Follow FB Page : Bloggernotashalimar

๐Ÿ˜ŠDalam entry nanti korang share laa lagu kegemaran korang pulak yeaa..nak tahu juga. 
๐Ÿ˜ŠLetak Tajuk Entry [ Giveaway Refresh Blog ] dan Copy banner giveaway diatas dan linkkan ke entry ini.
๐Ÿ˜Š Sudah siap nanti jangan lupa copy link entry korang di ruangan komen entry ini yea..Nanti Sha jalan-jalan tengok okeh.

Itu sahaja jadi pada yang free-free tu boleh lah luangkan masa okeh.
Terima Kasih.

Wednesday, October 04, 2017

BANTAL COMEL UNTUK ADIK NUR

BANTAL COMEL UNTUK ADIK NUR | Sebenarnya ini kali pertama Sha beli barang cenderamata secara online atau offline ni, memang jarang Sha berminat nak order barang-barang macam ni tapi memandangkan banyak pilihan dan memang menarik pilihan-pilihan diberi jadi Sha cuba tempah satu untuk percubaan. Bila dah dapat hasilnya memang puas hati jadi nak tempah lagilah selepas ini. Yang penting barang yang dapat tu sebiji dengan setting yang kita customize masa tempah hari tu.


Nah, comel tak Adik Nur? Gambar masa ke Pulau Pangkor dulu ni...bukan main kan posing Adik Nur..Kali ini Sha letak gambar adiknya dulu, dalam kepala dah rancang ni nak tempah 2 lagi bantal..ehehehe..untuk Abang Zaryth satu, satu lagi Ibu dan Ayah diaoranglah pulak..Jadi tunggu...jangan sampai Sha kemaruk nak tempah sini je nanti, yelah kadang hadiah-hadiah ni malas sangat nak fikir dan nak keluar beli pilih kat kedai dengan anak-anak ni susah sikit tak boleh nak bagi tumpuan jadi bila dah boleh tempah secara online ianya sangat membantu.
Sha terima mesej daripada pihak ninja van dalam 2 hari ini, tapi barang tak dapat tapi sebenarnya barang dah terima, kawan yang tak bagitahu maklumlah barang terima semasa Sha ada kerja luar biasanya Sha yang penerima barang-barang kawan. Nasib baik perkhidmatan ninjavan ini akan maklum melalui emel status penghantaran, terkejut juga barang dapat tapi status delivered! Tengok-tengok ada nama kawan yang terima saja tak bagitahu, saja jela kawan Sha tu kan. Tak tahu kita ni dah tak sabar nak tengok hasil customize sendiri walaupun ringkas sahaja susun atur yang Sha buat, puas hati dengan kualiti gambar yang diprint pada bantal ini.


Korang kalau nak bantal macam ini atau apa-apa yang boleh dijadikan hadiah sempena hari lahir seseorang, hari ulang tahun, cenderamata majlis atau apa-apa majlis lain korang boleh sahaja tempah di https://www.printcious.com/my . Korang cuba lah belek-belek kat situ tengok apa yang sesuai untuk korang tempah untuk yang teristimewa. Selain bantal korang jangan risau sebab pelbagai barangan lagi yang korang boleh abadikan kenangan seperti pada t-shirt, mugs, phone cases, ceramic tiles, puzzles, mouse pads, mini tes, baby rompers, coasters, button badges, caps, canvas, bags, keychains, aprons, luggage tags, door hangers dan juga fridge magnet macam bantal dalam kategori cushions. Banyak pilihan kan? jadi korang boleh jadikan ini salah satu idea hadiah hari istimewa akan datang!

Sha order pada 27 September 2017 dan terima pada 3 Oktober 2017 kiranya dalam 1 minggu korang boleh dapat tempahan yang korang buat tu jadi korang boleh bajetlah berapa lama korang boleh dapat hadiah yang korang design sendiri dan boleh hantar terus pada penerimanya nanti sebagai kejutan. Untuk seterusnya Sha kena pilih gambar Abang Zaryth pulak, bukan senang nak ada gambar elok anak bertuah sorang tuh.

Friday, September 29, 2017

KEBAIKAN HALIA

KETAHUI KEBAIKAN HALIA | Kita kadang-kadang sibuk mencari makanan sihat diluar walhal dalam tidak sedar bahan-bahan dalam masakan biasa kita dirumah sudah cuku mempunyai khasiat dan zat yang diperlukan. Dalam perubatan tradisional  halia banyak digunakan untuk membantu menyelesaikan masalah kesihatan. Halia boleh digunakan di dalam masakan sama ada secara mentah, kering, sebuk atau jus dan ianya penuh dengan zat yang baik untuk tubuh serta minda. Jom kita tengok apa kebaikan halia ini sebenarnya.

Sumber Google


๐ŸŒˆMELEGAKAN LOYA
Biasanya halia digunakan untuk hilangkan mabuk laut, muntah-muntah kesan pembedahan dan wanita hamil boleh cuba untuk hilangkan morning sickness.

๐ŸŒˆMENGURANGKAN SAKIT OTOT & LENGUH SENDI
Ianya memberi kesan walau mengambil masa.

๐ŸŒˆRENDAHKAN GULA DALAM DARAH
Dikatakan anti diabetes. Ada kajian pesakit diabetes mengamalkan halia setiap hari ia dapat memperbaiki bacaan gula dalam darah.

๐ŸŒˆMERAWAT KETAKCERNAAN KRONIK.
Halia dikatakan mampu mempercepatkan pembuangan najis terhadap orang yang mengalami masalah ini. Elok sangatlah macam tu untuk orang yang mengalami sembelit ya.

๐ŸŒˆMENGURANGKAN SENGGUGUT
Melegakan kesakitan akibat tempoh haid. Kaum hawa yang ada masalah senggugut boleh lah cuba amalkan serbuk halia mana tahu serasi dengan korang. Senggugut ni boleh tahan juga kalau jenis yang kuat tu boleh sampai muntah.

๐ŸŒˆMERENDAHKAN TAHAP KOLESTROL
Tahap kolestrol yang tinggi berisiko penyakit jantung. Makanan yang diambil setiap hidangan mempunyai risiko tahap kolestrol jahat yang tinggi. Jadi kita seimbangkan dengan mengambil halia sebagai salah satu hidangan setiap hari, bahaya kolestrol tinggi ni boleh membunuh dalam senyap dan tiba-tiba.

๐ŸŒˆLEGAKAN BATUK
Biasanya kalau batuk petuanya madu atau limau sekarang kita cuba halia pula yang dikatakan sebagai penawar jangkitan kuman sama ada makan mentah, jus halia atau teh halia. Halia dikatakan 'panas' mampu membersihkan lendir dari paru-paru yang menjadi punca batuk. Minum halia dapat membantu melegakan tekak dan paru-paru, menyokong sistem imun dan mengeluarkan lendir. Selain minum, minyak halia boleh disapu di dada dan dibelakang badan untuk legakan batuk.

๐ŸŒˆ MENGELUARKAN ANGIN DALAM BADAN
Siapa biasa amal halia untuk keluarkan angin dalam badan. Cuba korang buat, InsyaAllah kentutlah korang sampai perut korang terasa lega dan selesa.

Sebagai tambahan korang boleh tengok sini. Sha karang balik nak cuba buat kat rumah sebab Sha dan anak-anak batuk juga sehari dua ini.


Banyak rupanya khasiat halia ni tapi tidaklah tahu semuanya. Jadi apalagi jom kita amalkan pengambilan halia dalam hidangan kita setiap hari. Selain halia korang juga perlu tahu ---> kebaikan daun pandan   <-- bahan yang selalu ada kat dapur juga terbaik.

ROTI SOSEJ

ROTI SOSEJ | Selalu tak ada idea nak makan apa malam-malam, balik kerja termenung kat dapur tak tahu nak masak apa kadang datang rasa tak nak makan nasi. Nak buat kuih selalu tak jadi selalu gagal,ahhaha.. tapi semalam Sha buat juga walaupun ringkas boleh bagi kenyang perut sendiri, suami dan anak-anak. Alaahh..roti sosej pun nak kongsi? biar laaa...ahahha...๐Ÿ˜‹

 
 Bahan-Bahan pun ringkas sahaja :
Roti Gardenia
Sosej
Telur
Minyak untuk menggoreng.


Sha roll je roti tu pakai gelas kasi leper. ..huhu..lepas tu letak sosej kat tengah-tengah, sosej tu Sha belah dua. Masa duk roll-roll roti tu En.Aidy datang nak tolong memang dia tak nak makan nasi sangat malam-malam sekarang ni tapi kalau Sha masak dia makan je..huhu.. Jadinya En.Aidy roll dan gulung roti tu dengan sosej kat tengah, lepas tu gam tepi roti tu dengan telur supaya tak terbuka gulungan. Sementara itu Sha panaskan minyak masak jadi tak buang masa lah, En.Aidy celup roti siap gulung tu dengan telur jadi Sha yang gorengkan.

Alhamdulillah kenyang kami 4 beranak lagi sedap cicah dengan sos cili. Adik Nur antara yang makan banyak roti tu...adoii...anak suka, ibunya yang tak laju sangat kat dapur..padahal sekejap je buatnya. Lepas ini boleh buat lagi lah yea sayang-sayang semua.

Korang jangan mengata yeaa..hihi..

Thursday, September 28, 2017

SEGMEN SUAI KENAL BLOGGERS SELURUH MALAYSIA

SEGMEN SUAI KENAL BLOGGERS SELURUH MALAYSIA | Hari ini Sha luang masa sikit sertai segmen yang adik comel kita ni buat iaitu blogger www.sofinahlamudin.com atau lebih mesra disapa sebagai Sofie blogger dari Labuan. Syarat-syarat penyertaan pun tak berat untuk ditunaikan. Tujuan segmen ini amatlah membantu blogger-blogger di Malaysia ini saling mengenali sekali gus membantu menaikkan followers, dan penting juga nak maklumkan segmen ini ada hadiah yang sangat menarik kalau dapat!

http://www.sofinahlamudin.com/p/segmen-suai-kenal-blogger.html

Apalagi tanpa buang masa izinkan saya kenalkan diri secara ringkas :

๐Ÿ™‹ Nama Penuh : Shalimar Binti Mohd Yusof

๐Ÿ™‹ Umur : 30 Tahun [ 07031987 ]

๐Ÿ™‹ Nama Panggilan :

๐Ÿ˜‰Sha [ Ni nama sejak pindah Perak sebab masa berkawan Encik Suami nak panggil Sha jadi bila pindah ni orang dah kenal dengan nama Sha..kita on jelaa ]

๐Ÿ˜‰Mar [ Kalau satu group tu ada nama Sha..baik panggil saya Mar..hihi]

๐Ÿ˜‰Kak Mar [ Nama paling popular dari kecik sampai sekarang , kawan sekolah kawan kampung , keluarga memang panggil Kak Mar...rasa lebih rapat gitu..]

๐Ÿ˜‰CikMa [ Nama mesra baru ]

๐Ÿ™‹ Asal : Besut, Terengganu

๐Ÿ™‹ Tinggal : Perak [ Sejak permohonan tukar lulus! 1 Februari 2012 ]

๐Ÿ™‹ Mula Blogging : 2010 Masa itu ada kawan MIRC ada blog, kita bukak jugak..huhu..tapi aktif dalam 3 tahun ni.

๐Ÿ™‹ Kerja : Sepenuh Masa sejak 14 Ogos 2008

๐Ÿ™‹ Keluarga : Suami + Abang Zaryth + Adik Nur ๐Ÿ˜๐Ÿ˜ Mak + Ayah + Adik Tina + Adik E

๐Ÿ™‹ Belajar : Tak tinggi sebab masa masuk Sem 2 pada awal tahun 2008 tarik diri dari Ijazah pengajian Kajian Sosial di UNIMAS sampai sekarang tak sambung-sambung balik..aahahha...tapi kerja dalam bidang sosial jugak.. ahaha,,suami cakap masuk U..U-turn..

๐Ÿ™‹ Sejenis Yang : Jenis suka lasak, tak suka make up, suka makan sup, kuat makan, kurang sabar, tak suka shopping , ringkas.

Rasanya itu sahaja dari saya, Selamat Berkenalan semua...nak tahu lebih lanjut pm tepi...kih3.. Korang pun jom la join..sumpah hadiah dia menarik sangat...

Untuk Menyertai Segmen Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...