Thursday, November 14, 2013

CARA KIRIMAN WANG POS


CARA KIRIMAN WANG POS | AHAHAHAHAHA..Kenapa Sha gelak besar....?? Sebab Sha happy laaa...Sha baru menyelesaikan masalah Sha...yang Sha perap berminggu-minggu...Padahal benda simple sahaja. Apa-apapun Sha percaya masih ada yang mencari cara untuk membuat kiriman wang pos. Tujuan untuk membuat kiriman wang pos adalah untuk keselamatan dan ianya boleh dibayar balik. Rangkaian Pejabat Pos juga meluaskan transaksi kewangan serta pembelian Kiriman Wang dan pembayaran balik serta kemudahan pesanan atau surat lampiran.
   



Inilah rupa wang pos yang korang akan isi nanti.

Cara-cara :


1. Anda perlu ke kaunter pejabat pos dan mintak wang pos harga sekian-sekian...macam Sha perlukan Rm50...amik 2 keping...jadinya kena bayar Rm 101.20...
4. Isi borang dengan lengkap
5. Beli sampul surat dan setem Rm 0.60 pulak....tapi Sha tadi beli sampul Pos Express Rm3.
6. Selesai isi borang...jangan lupa ambil keratan kecil kat tepi borang tu untuk simpanan kita,,,,kemudian tulis la nama dan alamat penerima kat sampul surat itu tadi..
7. Last......campakkan...ehehehe...campakan surat itu tadi ke dalam tong yang disediakan...haaa..jangan dalam tong sampah pulak yer....campak dalam peti surat kat pejabat pos tu...

Akhirnyaaaaaa....ambe tau laa...blog yang ambe jumpa tu tak tipuuuuu...hua3....ambe ni pun satu...sah-sah laaa takkan blogger tu nak tipukan...tapi...untuk kepastian...ok laaa...dari ambe tersilap langkah....Terima Kasih untuk blogger sorang tu...
Sekarang ambe kongsi cerita ambe la kan...

Ciri-ciri Kiriman Wang Pos

1. Satu cara mudah untuk mengirim wang melalui rangkaian Pejabat Pos yang meluas.
2. Kiriman maksimum sehingga RM10,000.00
3. Perkhidmatan ini boleh didapati di semua cawangan Pejabat Pos berkomputer.
4. Pembayaran balik segera untuk Kiriman Wang yang luput (tidak melebihi satu (1) tahun dari tarikh keluaran).
5. Tarikh luput adalah tiga (3) bulan dari hari terakhir bulan pengeluaran

Sekian Cerita Petang..

11 comments:

  1. Thnx kongsi pngalaman...esok sy pn nk buat wang pos..

    ReplyDelete
  2. Huhuhu..sama2...just sharing...mana tau de org nasib n kepala ngn sy...ihikss

    ReplyDelete
  3. Salam sis, nak tanya yang ruangan 'bayar kepada' tu kita isi sendiri pakai pen ke atau pihak pos yang siap cetak kan? juz nak tanya sbb first time jugak ni nak buat kiriman wang pos..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam....Kita sendiri yg isi misha....:)..pakai pen...

      Delete
  4. As salam sis, nk campak ke dlm tong pos tu kt mn? Wrna ap tong tu?

    ReplyDelete
  5. Kt tujuan kiriman tu nk tulis apa yea klau kita beli online?

    ReplyDelete
  6. No. Ic kt bwh tndatangan penerima tu no. Ic penerima kn?

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum....saya nak tanya kalau wang pos rosak macam mana..

    ReplyDelete
  8. hai awak.. jumpa kat blog kita ke? ikikikikiki

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi

Follow Us @shalimarmohdyusof