Monday, December 28, 2015

BILA ANAK BUAT PERANGAI | Sejak adik Fathia hadir dalam hidup kami, Abang Zaryth mula buat perangai yang seakan-akan cemburu. Mungkin kadang-kadang ibu lupa terlebihkan adik. Yelaa,adik fathia kan baby lagi semua ibu ayah kena buatkan. Tapi sesekali tidak akan membelakangkan abang, anak sulung ibu, anak pertama yang ada dalam rahim ibu. Sha yakin ramai ibu ayah diluar sana pun ada yang menghadapi situasi ini. Mungkin ada yang pandai mengawal situasi,mungkin ada yang tidak tahu. Disini nak kongsi sikit apa yang Sha jumpa kat facebook, jadi boleh laa kita  ibu ayah baiki.






Ok, ibu mesti jadi lebih positif lepas ni..
:)
REFARM KAMPAR, PERAK | Setelah beberapa kali menangguhkan untuk pergi bercuti ke sini, akhirnya 26 Disember 2015 [ sabtu ] baru-baru ini Sha berpeluang juga berkunjung ke Refarm,Kampar Perak. Selepas melihat review di http://www.shedaucu.com ,Sha yakin aktiviti yang ada disana dapat menggembirakan hati Zaryth. Seperti dijangkakan,memandangkan cuti umum 2 hari bersambung dengan hari minggu, maka memang ramailah pengunjung pada hari itu. Tetapi itu tidak menjadi alasan untuk tidak meneruskan aktiviti disana.


Antara pondok yang disediakan.

Seronok budak-budak ni..

Tempat berteduh yang disediakan.

Kami lambat masuk, tempat semua dah penuh. Tapi tempat tu dah disediakan meja dan kerusi tambahan ini. Nasib baik , kalau tak kena hampar tikar la jawapnya.

Gerai dan tempat sewa pelampung.

Paip mandi bilas , tandas dan bilik persalinan yang selesa disediakan. Bilangan tandas agak terhad.

Kawasan air terjun tu dah dikunci pagarnya. Kuciwa..

Antara tempat berkelah keluarga yang ada.

Kawasan sekitar Refarm.

Zaryth bersama biri-biri jadian.

Selain mandi, boleh bawa anak-anak tengok binatang yang ada seperti kuda ini.

Kolam menangkap ikan.

Arnab.

Kambing sedang cuba melepaskan diri. Hihihi.

3 beranak, Zaryth susah diajak bergambar sekarang.

Tak berapa jelas la pulak..

Abang Zaryth.

Depan pintu masuk, masa nak balik baru bergambar.

Adik fathia pun masuk air, gigih ibu belikan pelampung ni untuk adik main air sesama.

Hahahaha...budak takut air dalam...ayah usik lagi laaa...

Sekian kongsi gambar.

Info :
Harga Tiket : Rm10 /dewasa, Rm5/kanak-kanak.
Sewa pelampung disediakan.
Makanan dibenarkan masuk.
Refarm ni tepi jalan je..sekali tengok tak perasan pun dalam ni rupanya ada tempat macam ni.
tempat ni macam water park dalam kebun..hihi..
Selain kuda,arnab dan kambing ada juga itik dan angsa.
Terdapat jualan sayur dan tanaman.
Yang penting anak-anak suka.

Sekian.

Tuesday, December 22, 2015

CARA ELAK KELAM KABUT URUS ANAK SEBELUM PERGI KERJA | Sejak ada anak memang ibu-ibu perlu lebih pandai urus masa supaya tidak kelam kabut di waktu sebelum bergerak ke tempat kerja. Kadang-kadang Sha sendiri pun termengah-mengah jika apa yang patut ada tidak disediakan lebih awal. Mengejar masa ,berlari sana ke mari, beg sahaja tidak sudah 3 @ lebih.

Antara tindakan yang boleh anda ambil adalah :

1. BUAT JADUAL MENU UNTUK SEMINGGU.

2. SEMUA KEPERLUAN ANAK DISEDIAKAN SEBELUM MASUK TIDUR.

3. BAWA ALAT MAKE UP KE DAPUR.

4. BREAKFAST SIMPLE TAPI BERKHASIAT

5. SEDIA SECAWAN MILO JE PUN BOLEH..!!!

6. SUAMI KENA SALING MENOLONG

Kena ambil tahu semua ni, kalau tak nak mood kelaut pepagi. Selalu jugak jadi dalam masa mendisiplin kan diri. Kalau tak pun, set masa bangun awal pagi.

TAKE NOTE.

Thursday, December 17, 2015

CARA KUMPUL POINT PAMPERS DRYPERS | Masuk anak 2 baru Sha tahu cara kumpul point drypers untuk dapatkan hadiah daripada DRYPERS . Rugi betul, sebelum ini sebagai pelanggan tetap drypers untuk kegunaan Zaryth & Fathia , Sha tertanya-tanya macam mana nak dapat point. Masa dalam pantang yang lepas, Sha salah faham Sha g simpan barcode...Hahahaha..adeeehh laaaaa...plastik pampers dah buang.. konon barcode dah simpan boleh bawa balik perak nak key in memandangkan kat kampung tak ada internet.


Rupa-rupanya macam ni..


Ok,sekarang dah tahu..Sha mula kumpul balik point yang sebenarnya tersembunyi.



Kepada ibu-ibu yang sama macam Sha ni,tak tahu pasal ni..Sila bertindak sekarang
Dulu Sha daftar kat DRYPERS ni hanya untuk dapatkan free sample. Sekarang ni dah tahu kumpul point, tunggu nak cukup point untuk claim hadiah.. :D

Toin Betoii..!!!

Wednesday, December 02, 2015

PERBEZAAN ANTARA REDHA DAN PASRAH | Berasal daripada perkataan "Radhiya Yardha"
Daripada segi bahasa redha bermaksud : Terima sesuatu perkara dengan lapang dada tanpa merasa kecewa atau tertekan.


REDHA dengan qada'
Apabila tiada timbul dalam hati atau jiwa kita menentang nikmat atau bala daripada Allah S.W.T kerana kedua-duanya adalah ANUGERAH ALLAH S.W.T.

Berusaha menyelesaikan apa sahaja musibah yang datang adalah tanda-tanda kita redha dengan qada'.

Tidak membantah atau mengeluh.

REDHA TERCAPAI APABILA KITA YAKIN BAHAWA PERCATURAN ALLAH S.W.T ADALAH MELEBIHI PERCATURAN KITA SENDIRI.

SUMBER SAYA : KURSUS KEKELUARGAAN | A.F USTAZ HAJI KAMARUDDIN BIN ADAM
[ Pengarah Fatwa Mufti Negeri Perak ]

Follow Us @shalimarmohdyusof