Wednesday, March 26, 2014

TUTORIAL TRANSPARENT HEADER

Assalamualaikum..
Dalam duk tak ada cerita nak note hari ini..
ambe pun ambil peluang belajar cara-cara nak transparentkan header blog
Incek Suami ambe pernah tanya ambe..kenapa tak pernah transparentkan header blog?
Asyik duk letak gambar full colour je..
Ambe jawap laaa tak reti..hehhehee
Jadi..ambe belajar hari ini...rupa-rupanya simple sahaja ..
dan untuk hasil pertama ni ambe buat simple-simple jer..memandangkan tak berapa ada idea..
Jom mulakan :

STEP 1 :

Buka photoshop anda, dan pilih new > saiz bergantung pada saiz blog anda
Kemudian create header anda sendiri
Contoh simple saya, taip sahaja...:D



Kemudian anda klik pada background > belah kanan warna putih > klik pada mata sebelah kiri
Seperti yang ambe tunjuk dengan anak panah.
Okeh..anda akan dapati gambar tadi akan bertukar menjadi seperti ini
petak-petak pada background
Dan...okehh..anda dah boleh save header baru anda dengan klik > save as

Save As > format PNG yeaaa....
Korang tengok elok-elok...
PNG sahaja ....!!!

Sekarang ..boleh tengok hasil di KLIK SINI

2 comments:

  1. wah! Pandainya. sy x de program photoshop. kalau ada dah lama i reka header yg canggih-manggih..

    ReplyDelete
  2. huhu..bru bljr je ni abe kie..kena explore lg..ni xde masa sgt nk create..jd simple jela dapt..abe kie wt msti boleh amik uph nnti...

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...