HOME CONTACT SIAPA SAYA NOTA TUTOR NOTA CUTI NOTA RESEPI AIDY REVIEW SILERA CHIA SEED

Thursday, November 14, 2013

# ILMU

CARA KIRIMAN WANG POS

AHAHAHAHAHA..
Kenapa ambe gelak besar....??
Sebab ambe happy laaa...ambe baru menyelesaikan masalah ambe...yang ambe perap berminggu2 neh...Padahal benda simple jahh...weeeee
Pape pun tak kisah laa...ambe nak kongsi jugak cmne pun...sebab ambe tahu...bukan ambe sorang je yang xbiasa buat kiriman wang pos neh...daannnn...mesti ade yang tak pernah tengok borang dia pun kan??ihiksss..
Padahal ambe ade jumpa 1 blog yang ajar cara kiriman wang Pos ni..tapi macam tipu je,,,macam tak caye jer....baik ambe g kuprumkan dengan orang Pejabat Pos...hahaahah..



Nilaaa..rupa wang pos nye...Isi lengkap tauuu...
Cara-cara :
1. Anda g ke Pejabat Pos....ehehehe
2. Ambil nombor giliran.....ehehehe..
3. G kaunter mintak wang pos harga sekian2...macam ambe rm 50...amik 2 keping...jadinya kena bayar Rm 101.20...
4. Isi borang dengan lengkap
5. Beli sampul surat dan setem Rm 0.60 pulak....tapi ambe tadi beli sampul Pos Express Rm3...
6. Selesai isi borang...jangan lupa ambil keratan kecil kat tepi borang tu untuk simpanan kita,,,,kemudian tulis la nama dan alamat penerima kat sampul surat itu tadi..
7. Last......campakkan...ehehehe...campakan surat itu tadi ke dalam Tong yang disediakan...haaa..jangan dalam tong sampah pulak yer....campak dalam peti surat kat pejabat pos tu...

Akhirnyaaaaaa....ambe tau laa...blog yang ambe jumpa tu tak tipuuuuu...hua3....ambe ni pun satu...sah-sah laaa takkan blogger tu nak tipukan...tapi...untuk kepastian...ok laaa...dari ambe tersilap langkah....Terima Kasih untuk blogger sorang tu...
Sekarang ambe kongsi cerita ambe la kan...

Sekian Cerita Petang..

10 comments:

  1. Thnx kongsi pngalaman...esok sy pn nk buat wang pos..

    ReplyDelete
  2. Huhuhu..sama2...just sharing...mana tau de org nasib n kepala ngn sy...ihikss

    ReplyDelete
  3. Salam sis, nak tanya yang ruangan 'bayar kepada' tu kita isi sendiri pakai pen ke atau pihak pos yang siap cetak kan? juz nak tanya sbb first time jugak ni nak buat kiriman wang pos..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam....Kita sendiri yg isi misha....:)..pakai pen...

      Delete
  4. As salam sis, nk campak ke dlm tong pos tu kt mn? Wrna ap tong tu?

    ReplyDelete
  5. Kt tujuan kiriman tu nk tulis apa yea klau kita beli online?

    ReplyDelete
  6. No. Ic kt bwh tndatangan penerima tu no. Ic penerima kn?

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum....saya nak tanya kalau wang pos rosak macam mana..

    ReplyDelete
  8. hai awak.. jumpa kat blog kita ke? ikikikikiki

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi