Hot Posts

6/recent/ticker-posts

10 PERKARA YANG SIA - SIA

1. Lelaki atau wanita yang berdoa untuk dirinya sendiri, tapi tidak                 dimohonkannya doa untuk ibu - bapanya sendiri dan kaum muslimin.

2.Orang yang kerap kali membaca Al-Quran, tetapi tidak membaca secara tertib sampai seratus ayat setiap hari.

3. Lelaki yang masuk ke dalam masjid, kemudian ia keluar kembali dari masjid itu tanpa mengerjakan sOlat tahiyatul-masjid.

4. Orang-orang yang melewati tanah perkuburan, tapi tidak mengucapkan salam kepada penghuni-penghuni kubur dan tidak mendoakan untuk keselamatan arwah - arwah mereka.

5. Lelaki yang masuk pada hari jumaat ke suatu kota, kemudian ia keluar lagi dari kota itu tanpa mengerjakan solat jumaat berjemaah.

6. Lelaki atau wanita yang tinggal di suatu lingkungan dengan seorang ulama, tapi dia tidak mempergunakan kesempatan itu untuk menambah ilmu pengetahuan.

7. Dua orang lelaki yang bersahabat, tapi mereka tidak saling menanyakan tentang keadaan masing-masing dan keluarganya.

8. Lelaki yang mengundang seseorang menjadi tetamunya, tapi tidak diacuhkan dan tidak dilayani tetamunya itu.

9. Pemuda yang menjadikan zaman mudanya berlalu begitu sahaja tanpa memanfatkan waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan meningkatkan budu pekerti.

10. Orang yang tidak menyedari tetangganya yang merintih lantaran kelaparan, sedang ia sendiri makan kekenyangan di dalam rumahnya.

Wasalam...

Post a Comment

0 Comments