Wednesday, July 22, 2020

ECO Shop is now exclusively on Shopee

July 22, 2020 3

ECO Shop is now exclusively on Shopee | The much-loved ECO Shop is now exclusively on Shopee. Fondly known as the “RM2.10 shop in my neighbourhood”, the homegrown brand has opened a store on the e-commerce platform where over 700 products are priced at RM2.10!

 

Malaysians can shop for their favourite items and household necessities from toiletries, gardening tools, jewellery, home decor, kids and baby care, kitchen and dining, pet supplies, stationery sets, travel accessories and more. What’s more, we hear that ECO Shop will continue to add more products on a weekly basis.

 

Home Improvement

 

 

Kitchen and Dining

 

 

Sports and Games

 


 

ECO Shop was established in June 2003 and today has over 138 outlets all around Malaysia. Expanding its presence to the online world allows its customers to shop safely from home without having to head out unnecessarily. The move to go online has also garnered encouraging results, just by looking at the listings, which goes to show that ECO Shop has grown into a lovable brand among Malaysians.

 

Dato Sri’ Lee Kar Whatt, Founder of ECO Shop said “ECO Shop is committed to providing customers with affordable and quality products. By expanding our business to Shopee, we can now ensure that more Malaysians are able to enjoy what we have to offer even if there is no ECO Shop outlet near their home. By launching our shop on Shopee, we will also provide ECO Shop’s loyal customers with greater convenience.”

 

Lee added, “In conjunction with our store launch, we will be having a Spend & Win Contest on 24 July 2020 where all customers stand to be one of 20 winners to win up to RM1000 worth of ECO Shop vouchers. There will also be in-store promotions that customers can enjoy for greater savings.”

 

To find out more on what ECO Shopee Malaysia has to offer on Shopee, head over to their store now at https://shopee.com.my/ecoshopmy.os or search “Eco Shop Malaysia” on the Shopee App. Don’t forget to mark your calendars so you don’t miss out on a chance to win ECO Shop vouchers!

Tuesday, July 14, 2020

FAMA, Shopee Lancarkan Pameran Durian Maya Pertama

July 14, 2020 1

FAMA, Shopee Lancarkan Pameran Durian Maya Pertama

Durian E-Fiesta menampilkan lebih daripada 220 tawaran durian



KUALA LUMPUR, 14 JULAI 2020 – Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) kini bekerjasama dengan Shopee, platform e-dagang no. 1 Malaysia untuk satu lagi inisiatif baharu, Durian E-Fiesta, sebagai bukti komitmen terhadap agenda digitalisasi dan e-dagangnya.


Dato’ Zainal Abidin bin Yang Razalli, Ketua Pengarah FAMA berkata, “Ketika wabak Covid-19 di Malaysia berada di puncaknya pada bulan Mac lalu, ia telah memberikan kejutan kepada seluruh negara dan pelbagai sektor termasuk sektor pertanian yang tidak terkecuali. Sebelum ini, tiada siapa yang menjangkakan bahawa mereka dapat menjual hasil segar dan sejuk beku secara atas talian, tetapi wabak ini telah mendorong banyak pihak termasuk para petani untuk meneroka penjualan atas talian buat julung kalinya. Langkah ini juga selari dengan harapan YAB Perdana Menteri agar sektor perniagaan dalam bidang e-dagang di pertingkatkan dan menjadikannya satu trend baharu urusniaga. Oleh demikian, kami bekerjasama dengan Shopee demi memberi lebih banyak insentif kepada sektor pertanian untuk terus berada di atas talian dan yang lebih penting lagi, lebih ramai petani akan mendapat manfaat walaupun selepas PKPP. Kami akan melaksanakan kerjasama ini melalui beberapa siri kempen bertema yang menarik bermula dengan Durian E-Fiesta di Shopee bersempena musim durian yang sudah tiba."


Durian E-Fiesta di Shopee akan menjadi pameran jualan durian maya pertama di Malaysia. Program ini akan berlangsung dari 15 hingga 19 Julai dan menampilkan lebih daripada 220 tawaran, para peminat durian boleh memilih daripada pelbagai jenis durian seperti Musang King, Udang Merah, D24, Hor Lor, Kampung, dan sebagainya.


Sebagai dorongan untuk transformasi perniagaan, FAMA dan Shopee akan memberi sokongan kepada peniaga durian melalui pembiayaan baucar menarik seperti potongan harga RM5 dengan perbelanjaan minimum RM1, potongan harga RM20 dengan perbelanjaan minimum RM100 dan banyak lagi. Selain itu, pengguna juga dapat menikmati Musang King di Jualan Kilat Shocking Sale pada harga RM10 sahaja ketika berlangsungnya Durian E-Fiesta.


Mengulas mengenai kolaborasi bersama FAMA, Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee berkata, “Biasanya tempoh inkubasi untuk penjual dan pengguna adalah yang paling sukar. Pertama sekali, kami perlu memastikan bahawa penjual kekal berada dalam sistem dan perkhidmatan mereka adalah pada tahap yang optima. Pada masa yang sama, kami harus melatih penerimaan pengguna dan membantu mereka dalam membiasakan diri untuk membeli hasil segar secara atas talian. Oleh itu, kami amat bersemangat kerana mempunyai rakan kerjasama seperti FAMA yang mempunyai pemahaman mendalam tentang ekosistem e-dagang dan bersedia bekerjasama dengan kami bagi mendorong digitalisasi sektor pertanian Malaysia. Selain itu, ini merupakan waktu yang terbaik untuk melaksanakan kerjasama ini memandangkan rakyat Malaysia merupakan penggemar tegar buah durian."


Kedua-dua organisasi ini juga telah mengambil kira para pengguna yang mungkin kurang menggemari Raja Buah. Justeru, Durian E-Fiesta juga akan turut memasarkan buah-buahan pilihan tempatan yang lain seperti manggis, mangga, nenas dan banyak lagi pada kempen tersebut. Edisi pertama kempen ini adalah terhad di Lembah Klang dan bagi memastikan kesegaran buah-buahan, penghantaran akan dilakukan pada hari berikutnya setelah pesanan dibuat.


Peniaga buah-buahan, terutamanya peniaga durian, akan menerima sokongan dan pendedahan pemasaran maksimum sepanjang kempen ini melalui paparan banner dalam aplikasi, laman mikro-khas, push notifications dan banyak lagi.


Adalah difahamkan bahawa objektif FAMA dan Shopee bagi kerjasama jangka panjang ini adalah untuk memacu sektor pertanian dalam mencapai kemampanan dalam jangka masa panjang menerusi perniagaan secara dalam talian. 


Shopee, dalam pada itu, mendedahkan bahawa lebih daripada 2 tan (2,000kg) durian telah dijual melalui platformnya dalam masa 24 jam setelah diberi pendedahan dalam kempen 6.6 Super Sale pada bulan Jun yang lalu. Kata kunci 'durian' juga merupakan salah satu perkataan yang paling banyak dicari pengguna di platform tersebut.


Untuk memuaskan pengidaman durian anda, kunjungi https://shopee.com.my/m/durian-e-fiesta 


Sebagai tambahan kepada Durian E-Fiesta, FAMA juga akan memberikan baucar kepada pelanggan yang membeli produk dari kedai rasmi mereka di Shopee. Layari https://shopee.com.my/agrobazaar_fama untuk menikmati potongan harga RM10 dengan perbelanjaan minimum RM50 bagi barangan seperti daging ayam, daging lembu, sayur-sayuran, buah-buahan dan banyak lagi.

Tuesday, July 07, 2020

You Must Try Out This New Fantastic Pizza That Includes Nasi Lemak

July 07, 2020 6
You Must Try Out This New Fantastic Pizza That Includes Nasi Lemak | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sejak musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan sejak bulan Mac lepas, Sha agak kerap melihat menu makanan secara online. Maklumlah bukan hari-hari lalu makan masakan sendiri, padahal kadang-kadang hilang idea untuk masak apa. Baru-baru ini ini bila melihat-lihat satu restoran makanan segera berdekatan kediaman maka terpandanglah sesuatu yang biasa tetapi  luar biasa. Sha biasanya kalau di rumah banyak makan nasi dan lauk-pauk jadi bila nak tukar selera mestilah sesuatu yang Sha tak biasa masak sendiri contohnya kek dan pizza. Kali ini bila terpandang menu pizza yang satu ni macam menarik perhatian jugalah. Apa yang pelik sangat tu?

Pizza Nasi Lemak


Ya, Pizza Nasi Lemak ada di Pizza Hut. Serius ! Lain macam bila nampak nasi lemak tradisional diubah suai menjadi Pizza Nasi Lemak. Sha yakin korang pun tak biasa dengar bukan? Tapi kini Pizza Nasi Lemak benar-benar wujud. Rupa-rupanya Pizza Nasi Lemak ini sudah ada di pasaran sejak 15 jun 2020. Jika sebelum ini kita ada dengar wujudnya burger nasi lemak, tapi kali ini Pizza Hut dengan kepakarannya mengeluarkan pelbagai pizza yang dekat dihati rakyat Malaysia khususnya iaitu Pizza Nasi Lemak. Sekarang korang boleh bayangkan tak bila pizza digabungkan dengan nasi lemak jadi apa? Macam tak masuk dek akal tapi itulah keistimewaan team Pizza Hut dalam mencipta kelainan pada pizza mereka. Seperti yang kita sedia maklum nasi lemak sudah sebati dengan rakyat Malaysia tidak kira kaum apa, agama apa majoritinya makan nasi lemak terutamanya untuk sarapan.



Topping Pizza Nasi Lemak


Pihak Pizza Hut sentiasa berusaha mempelbagaikan menu pizza dan semestinya mengikut selera rakyat Malaysia. Bagi meraikan kepelbagaian kaum dan budaya Pizza Hut memperkenalkan Pizza Nasi Lemak dengan slogan khasnya " Rasa Campur Lagi Bes Bersama" sebagai lambang perpaduan rakyat Malaysia. Pizza ini dicipta dalam bentuk pizza biasa tetapi menggunakan topping biasa yang terdapat dalam nasi lemak biasa. Antara topping yang digunakan adalah ayam yang digoreng rangup, ikan bilis, kacang tanah, timun batang dan tidak dilupakan bahan wajib iaitu sambal nasi lemak enak yang mengekalkan rasa nasi lemak walaupun dalam bentuk pizza. Bahagian poket tepi pizza pula diselitkan ayam yang telah diperap dengan santan dan istimewanya ditambah dengan keju bersama. Memang berbeza dan istimewa pizza kali ini sebab itulah kena cuba.


Tawaran & Harga Pizza Nasi Lemak


Nah ! Korang boleh bayangkan tak rasa Pizza Nasi Lemak yang fantastik sangat ni. Sha tengok pun teruja nak mencubanya. Tapi promosi Pizza Nasi Lemak ini hanyalah sehingga 31 ogos 2020 sahaja jadi jom cepat-cepat dapatkannya sekarang! Dalam kepala Sha sekarang nak ajak kawan-kawan pejabat  order Pizza Nasi Lemak, jadi bolehlah sama-sama merasa sama ada masyuk atau tidak bila pizza dicampur dengan nasi lemak ini.


Untuk dapatkan Pizza Nasi Lemak ini korang boleh dapatkan secara ala carte atau dalam bentuk set kombo. Pizza Nasi Lemak bersaiz regular adalah dengan harga Rm 38.90 sahaja. Terdapat beberapa deal iaitu set Pizza Nasi Lemak bersama garlic bread dan sup cendawan berkrim. Korang juga boleh rebut set jimat dengan set kotak besar Pizza Nasi Lemak dengan lain-lain menu iaitu seperti Bb Chicken Bolognese Sphagetti, Cheesy Chicken Fingers, New Orleans Drummet dan juga garlic bread. Yang pastinya semua berbaloi dengan harga.


Pesan Pizza Nasi Lemak Sekarang !


Jika korang tidak mahu bersesak-sesak di restoran korang boleh sahaja memesan secara online dengan mencari western food near me . Memandangkan kita masih berada dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini dan masih berjaga-jaga jadi apa kata kita buat pesanan dengan FoodPanda sahaja untuk kita kurangkan pergerakan dan sentuhan. Pengalaman Sha dengan rider FoodPanda pun mereka sentiasa menjaga ketetapan yang telah dibuat oleh kerajaan Malaysia. Jangan lupa semasa membuat pembayaran nanti set on pada "Contactless Delivery" untuk perhatian rider nanti.

Apa tunggu lagi? Jom buka FoodPanda dan cari Pizza Hut untuk dapatkan Pizza Nasi Lemak sekarang sebelum tempoh tawaran habis. Ingat! Sebelum 31 Ogos 2020 tau, jangan terlepas peluang keemasan untuk mencuba Pizza Nasi Lemak yang lain daripada yang lain ini.

Sunday, July 05, 2020

Waterfall Cameron Valley Bharat Tea Cameron Highlands, Pahang

July 05, 2020 3
Waterfall Cameron Valley Bharat Tea Plantations Cameron Highlands, Pahang | Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Setiap kali mahu bercuti kemana-mana pastinya kita akan mencari apa tempat menarik yang kita boleh kunjungi sepanjang bercuti di tempat itu. Malam jumaat yang lepas suami tiba-tiba bertanya mahu atau tidak naik ke Comeron Hinghlads? Ya, walaupun Cameron Highlands dengan kediaman kami hanya kurang dua jam perjalanan tetapi agak lama tidak ke sana kerana kesesakan yang sinonim dengan Cameron Highlands terutama pada hujung minggu dan dan cuti umum. Bila suami mengajak memang pucuk dicita ulam mendatanglah, terus setuju untuk ambil cuti kerana mahu pergi ketika hari bekerja untuk elakkan kesesakan melampau. Agak lama teringin nak menikmati kehijauan pokok teh dan air terjun cantik di Cameron Valley, maklumlah biasanya hanya lepak di Ladang Teh BOH. Bila nampak orang kongsikan di laman sosial kita pun teringin juga singgah bergambar disitu.

bharat tea

Waterfall Cameron Valley Bharat Tea Plantations Cameron Highlands

Lokasi Waterfall Cameron Valley


Pada mulanya tidak pasti di mana lokasi sebenar waterfall yang menjadi port bergambar yang cantik bila ke Cameron Highlands ini. Bila selidik agak mengelirukan kerana tak jumpa sesiapa yang kongsi lokasi sebenar waterfall terbabit. Jika korang nak tahu, Cameron Valley mempunyai 3 lokasi untuk kita singgah. Tempat yang menjadi kebiasaan untuk kami sekeluarga singgah adalah Cameron Valley TS3 yang mana memang wajib kami lalu jika naik ke sini melalui Simpang Pulai, Perak. Pertama sekali pada hari kami mencari lokasi waterfall kami singgah ke Cameron Valley TS 2 terlebih dahulu, kerana ingatkan waterfall ada di situ, nasib baik suami bertanya dahulu sebelum beratur panjang rupanya waterfall kecil itu terletak di Cameron Valley TS1. Cameron Valley TS1 hanya terletak 1 kilometer ke depan dari TS2 jadi kami bergerak ke sana selepas mengetahuinya. Jika ke Cameron Highlands melalui Tapah, korang akan melalui TS1 terlebih dahulu.


Akhirnya dapt juga merasai bergambar di sini. Hakikatnya memang tempat ini cantik seperti kebanyakan orang kongsikan, bersih dan sejuk mata memandang.


Harga Tiket untuk ke waterfall


Untuk ke waterfall pihak Bharat Tea Plantations ada menyediakan pengangkutan dengan kadar bayaran sebanyak Rm 12.00 untuk dewasa dan Rm 7.00 untuk kanak-kanak. Tapi kami mengambil keputusan untuk berjalan kaki sahaja dan bayaran masuk hanyalah Rm 3.00 untuk dewasa manakala kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah diberi masuk secara percuma. Bagi yang membawa keluarga yang berusia bolehlah ambil pengangkutan disediakan kerana perjalanan balik perlu mendaki, agak penat jadi tak sesuai untuk mereka. Semasa dalam perjalanan balik Abang Zaryth pun merungut penat tapi sampai juga akhirnya ke atas semula dan ramai yang lepak di tangga masih berkira-kira untuk turun atau tidak.


Gambar ini di ambil semasa dalam perjalanan menuruni bukit menuju ke waterfall. Dinasihatkan kalau korang nak bergambar bolehlah bergambar terlebih dahulu. Bukan apa bila dah dalam perjalanan balik semula, budak-budak penat dan tak ada mood nak bergambar dah.


Apabila sampai ke waterfall dimaksudkan tiga beranak ini mula buka kasut untuk merasai air yang mengalir bersih ini. Sha pula hanya ceduk-ceduk air buat sejukkan muka sahaja. 


Selepas penat bergambar di waterfall dan port-port cantik lain yang disediakan di kawasan ini jika korang terasa dahaga korang jangan risau trak minuman ini sedia menanti korang di sini. Jadi bolehlah korang menghilangkan dahaga terlebih dahulu sebelum mula mendaki naik ke atas kembali.

Alhamdulillah akhirnya tertunai impian nak datang ke sini. Maklumlah terkenang-kenang je bila selalu tengok gambar orang lain bergambar di sini sedangkan berkali-kali sampai Cameron Highlands kita tak pernah pun singgah. Jadi diharap selepas ini kalau korang pun teringin ke waterfall Cameron Valley Bharat Tea ini, ingat ya pilih Bharat Tea TS 1.