Thursday, April 30, 2020

Resepi Daging Masak Hitam Menggunakan Periuk Noxxa Model Lama

April 30, 2020 0
Resepi Daging Masak Hitam Noxxa | Jika sebelum ini periuk noxxa sentiasa dalam kotak, tetapi bermula bulan puasa dimusim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini Sha cuba menggunakannya untuk membantu Sha di dapur. Sebelum ini bukannya apa, bila barang dalam kotak jadi malas nak keluarkan tambah pula bila balik kerja sudah terbiasa masak cara biasa dan fobia yang dulu pun masih menghantui jadi semuanya perlu ambil masa yang sesuai untuk belajar. Padahal fungsi periuk noxxa ini adalah untuk memudahkan dan memjimatkan masa untuk memasak sepatutnya jika faham tidak perlu risau masakan tidak menjadi. Selepas mencuba memasak Nasi Arab Noxxa baru-baru ini Sha memberanikan diri untuk memasak Daging Masak Hitam Noxxa pula.

Kini nak memasak menggunakan periuk noxxa agak yakin dengan bantuan grup pengguna noxxa di facebook yang tidak lokek untuk berkongsi resepi dan cara memasak. Mungkin selepas ini Sha nak mencuba untuk membuat kek atau kuih muih pula. Sementara itu jom kita tengok dulu bahan-bahan dan cara memasak daging masak hitam yang memang mudah tetapi sedap.

daging masak hitam noxxa

Resepi Mudah Daging Masak Hitam


Bahan-bahan memasak Daging Masak Hitam Sedap dan Mudah


1 kg daging dipotong dan dibersihkan
2 biji bawang besar (dikisar)
6 ulas bawang putih (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
2 sudu besar cili boh
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 sudu kecil jintan manis
2 sudu kecil jintan putih
1 sudu besar kerisik
1/2 cawan kicap ( Sha gunakan kicap cap mudim )
Garam

Cara-cara memasak Daging Masak Hitam


1. Setkan periuk noxxa pada ketetapan Stir Fry (SF), masukkan minyak masak tunggu minyak panas kita tumiskan bahan-bahan kisar diikuti kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, jintan manis dan jintan putih sehingga naik bau.

2. Kemudian masukkan daging yang telah dipotong tadi dan kacau.


3. Masukkan kerisik dan kicap kemudian gaul semua bahan supaya sebati.

4. Tutup periuk Off SF kemudian tekan High Pressure (HP) untuk 25 minit dan tekan ON. 25 minit adalah untuk lembutkan daging.

5. Selepas siap 25 minit, tunggu sekejap dan set tombol ke STEAM untuk keluarkan wap di dalam periuk. Dalam 3 minit korang boleh boleh buka penutup periuk dan set periuk ke SF teruskan memasak hingga kuah Daging Masak Hitam kita sedikit pekat.

6. Dalam menunggu daging masak hitam menjadi sedikit pekat kita rasa sedikit kuahnya untuk memastikan semuanya dah cukup rasa. Garam boleh ditambah bila hampir masak untuk mengelakkan masakan kita terlebih masin.


Koleksi Resepi Masakan Daging




Sha masak daging masak hitam mudah ini selepas waktu isyak untuk juadah bersahur pada paginya. Tambah pula suami perlu bekerja malam dan musim PKP ini agak susah nak dapatkan makanan untuk bersahur disekitar pejabat jadi Sha perlulah sediakan juadah yang mudah untuk suami panaskan nanti. Paling best tujuan Sha masak guna periuk noxxa ini adalah untuk memastikan daging cepat empuk maklumlah kejar masa, biasanya rebus daging daging cara biasa agak memakan masa yang agak lama.

Wednesday, April 29, 2020

Cara Untuk Order Makanan Menggunakan Aplikasi FoodPanda

April 29, 2020 3
Sha, semalam aku nak makan kek nak order dengan FoodPanda tapi aku tak ada duit tunai jadi tak jadilah aku nak order.

Kenapa tak bayar pakai online terus?

Boleh ke?

Mestilah boleh, tambah musim PKP ni semua bayar online.

Yeke? Kalau macam tu cuba kau ajar aku macam mana nak bayar online


Begitulah antara sedikit perbualan antara Sha dengan seorang rakan sekerja. Sha pun semasa mula-mula kenal FoodPanda memang bayar tunai tetapi selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) lebih kerap bayar secara online jadi tak perlu berlama-lama dengan rider foodpanda. Jika bayar secara tunai mungkin ambil masa untuk tunggu rider bagi baki jika kita bagi bayaran tidak genap. Kalau kawan Sha tahu foodpanda boleh bayar online pasti keinginan dia untuk makanan kek sudah dapat ditunaikan pada hari itu.

cara download foodpanda

Cara Untuk Order Makanan Menggunakan Aplikasi FoodPanda | Sebenarnya Sha menggunakan perkhidmatan FoodPanda ini buat pertama kalinya pada minggu kedua PKP kerana kekeringan idea untuk makan tengahari dengan anak-anak. Bagi mengelakkan kebosanan memakan masakan sendiri Sha mengambil keputusan untuk membuat pesanan makanan melalui aplikasi FoodPanda. Tetapi sayangnya tak banyak kedai yang menggunakan perkhidmatan FoodPanda dikawasan perumahan kami. Bersyukur juga ada beberapa kedai yang menyediakan makanan yang sedap termasuk restoran makanan segera. Selepas PKP dilanjutkan nampaknya betambah pilihan kedai yang berdaftar dengan FoodPanda.

Cara Order Makanan Melalui FoodPanda


Sebelum kita belajar cara untuk membayar pesanan foodpanda secara online jom kita belajar cara untuk membuat pesanan melalui aplikasi FoodPanda terlebih dahulu. Memandangkan majoriti kita hari ini adalah pengguna telefon pintar sama ada android atau iOs lebih mudah jika kita memuat turun aplikasi FoodPanda pada telefon pintar kita. Selepas muat turun ianya mempercepatkan lagi proses kerana kita tidak perlu membuat tetapan setiap kali kita ingin membuat pesanan.

Selepas memuat naik aplikasi kita mendaftar masuk dan masukkan lokasi kita. Contoh Sha sendiri masukkan dua alamat iaitu satu untuk penghantaran ke rumah satu alamat penghantaran ke pejabat kerana itu lokasi yang kerap Sha membuat tempahan. Setiap lokasi Sha labelkan Home dan Work. Walaubagaimanapun sebenarnya kita tak perlu susah pun untuk tetapkan alamat kerana kita boleh klik mengesan lokasi terkini kita di aplikasi foodpanda.


1. Pertama sekali kita perlu klik pada butang Log In / Create Account dan pilih sama ada daftar menggunakan akaun facebook atau menggunakan alamat emel anda sendiri.



 2. Bila siap mendaftar kita akan nampak perubahan pada pilihan dimana kita boleh setting apa yang patut disana terutamanya alamat penghantaran.



3. Klik pada My Order akan keluar gambar diatas dan klik pada "BROWSE RESTAURANT IN YOUR AREA". Selepas itu anda akan nampak pilihan restoran yang menggunakan perkhidmatan FoodPanda di sekitar anda. Anda mungkin boleh nampak banyak kedai tetapi ianya bergantung kepada masa operasi sesebuah kedai dan di sana anda boleh nampak kedai mana yang telah beroperasi dan waktu kedai lain yang akan beroperasi. Contoh di tempat Sha waktu pagi tidak banyak pilihan, tetapi pada waktu petang pelbagai pilihan yang ada disediakan. Paling seronok jika ada restoran kegemaran kita turut menggunakan khidmat rider FoodPanda tambah pula musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang tidak membenarkan kita pergi merata-rata tanpa tujuan.




4. Setelah membuat pilihan restoran yang anda mahukan, anda boleh memilih makanan-makanan yang anda ingin pesan. Semasa membuat pilihan anda boleh membuat nota contohnya anda mahukan ayam bahagian mana. Boleh tetapkan berapa bilangan yang anda mahu kemudian klik "ADD TO CART"


5. Bila klik "ADD TO CART" anda akan nampak seperti diatas, jika tidak ada apa-apa lagi pesanan untuk ditambah anda boleh klik pada "VIEW YOUR CART" untuk melihat keseluruhan pesanan anda. Di sini anda boleh ubah jika ada perubahan. Jika anda ingin batalkan sesuatu menu anda hanya klik pada menu sehingga keluar butang "remove", jika anda mahu tambah tempahan anda klik pada menu sebanyak mana bilangan yang anda mahu.


6. Apabila selesai menentu menu pesanan, jangan lupa masuk sebarang kod baucer penjimatan pembelian terutamanya bagi pengguna baru.

Kod Voucher FoodPanda

i. [ JOMDINNER ]

Diskaun 25% untuk pengguna baru.Penebusan adalah terhad sehingga 15 Mei 2020 untuk jam 6.00 petang hingga 8.00 malam.

ii. [ JOMBREAKFAST ]

FoodPanda Promo Code sehingga 60% untuk pesanan waktu pagi antara pukul 9.00 pagi hingga 11.00 pagi.

iii. [ FIVEFORYOU ]

Untuk pesanan pertama anda jangan lupa masukkan kod baucer ini jimat RM 5.00 dengan pembelian minimum RM 10.00.

Untuk kod baucer anda boleh dapatkan dari masa ke semasa. Diingatkan supaya anda tidak suka-suka keluar daripada proses pembelian kerana mungkin anda kehilangan peluang untuk menggunakan baucer tersebut.


7. Selepas itu anda perlu memilih cara pembayaran sama membayar secara tunai kepada rider FoodPanda, bayar menggunakan kad kredit atau debit dan bayar secara atas talian seperti cimbclicks, maybank2u dan lain-lain.

8. Akhir sekali barulah kita boleh klik " PLACE ORDER "

Kita boleh perkembangan penyediaan tempahan kita tadi jadi boleh anggarkan rider FoodPanda akan sampai di hadapan rumah kita. Setakat ini pengalaman Sha Bersama FoodPanda berjalan dengan baik dan jika ada kelewatan akan dimaklumkan. Jika anda mahu membuat tempahan melalui laman web anda boleh layari 

Monday, April 27, 2020

Resepi Daging Dendeng Yang Sedap Dan Ringkas

April 27, 2020 2
Resepi Daging Dendeng Yang Sedap Dan Ringkas | Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Alhamdulillah hari ini kita sudah masuk hari keempat bulan Ramadhan 1441H. Selepas maghrib tadi Sha sempat menghabiskan bahagian juzuk yang diamanahkan oleh sebagai salah seorang peserta tadarrus Al-Quran Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Negeri Perak. Untuk tahun ini Sha mengambil juzuk ke 26 sambil itu menyelesaikan bacaan juzuk-juzuk lain yang Sha mulai sebelum Ramadhan tiba. Bersyukur ke hadrat Ilahi masih diberikan kesihatan untuk menjalani ibadah puasa tahun 2020 ini. Semoga kita sentiasa diberkati selalu. Bila tiba bulan puasa mulalah kumpul balik resepi sendiri yang jarang buat terutamanya resepi kegemaran untuk susun balik jadual masak untuk sahur dan berbuka nanti. Kali ini Sha nak kongsi lauk kegemaran Sha dan suami iaitu resepi daging dendeng perak.


Daging Dendeng adalah antara masakan kesukaan suami Sha dan Sha pun sudah jatuh hati sejak mengenali resepi ini pada awal-awal kahwin dulu selepas menemani suami hadir ke kenduri biras Sha yang terletak di Teluk Intan, Perak. Seperti biasa kalau dah namanya hanti daging, masak apa pun InsyaAllah Sha tidak menolak tambah pula dikatakan ini adalah menu istimewa dimajlis perkahwinan hari itu.

Suami Sha cakap kalau yang betul-betul punya daging dendeng, petuanya kalau daging beratnya 1 kg, bawang merah pun perlu 1 kg jugak baru asli. Bunyinya agak renyah sebab kena kupas bawang banyak, tapi kalau nak sedap kenalah ikut resepi orang Perak yang ajar. Tanpa buang masa lagi jom kita tengok apa resepi untuk daging dendeng bawang goreng ini.

Resepi Daging Dendeng Perak


Bahan-bahan Masak Daging Dendeng


1 kg daging
1 kg Bawang Merah ( Dimayam )
Halia ( Dimayam )
Bawang Putih ( Dimayam )
Cili Kering ( Direbus & Dikisar )
Garam
Kicap

Cara-cara Memasak Daging Dendeng


Langkah 1 : Rebus daging sampai empuk

Langkah 2 : Setelah daging empuk kita hiris nipis-nipis

Langkah 3 : Daging dihiris tadi diketuk @ ditumbuk dalam lesung

Langkah 4 : Perap daging dengan kicap

Langkah 5 : Goreng daging sekejap...
( Selesai bab daging kita boleh ketepika terlebih dahulu )

Langkah 6 : Dengan minyak goreng daging tadi...kita goreng pula bahan-bahan yang telah dimayam tadi hingga terbit bau wangi, kemudian angkat dan ketepikan.

Langkah 7 : Dengan minyak sama juga, kita tumis cili kisar tadi dengan anggaran 2 sudu sahaja untuk elak terlalu pedas, kalau suka pedas boleh letak lebih.

Langkah 8 : Tambah kicap dalam kuali dan kacau sehingga sebati.

Langkah 9 : Kita masukan daging yang digoreng tadi diikuti dengan bahan-bahan dimayam yang telah digoreng tadi. Goreng semua bahan didalam kuali sehingga semuanya sebati.


Semua bahan-bahan nampak ringkas sahaja tetapi agak mengambil masa untuk menyiapkannya kerana beberapa proses seperti merebus, perap, hiris dan ketuk daging sebelum proses masak sebenar. Nak potong bawang sekilo tu pun agak bercinta nak siapkan. Sekarang anak-anak dah besar mungkin boleh ringankan kerja ibu didapur jadi bolehlah minta tolong apa yang patut dengan mereka. Sha kalau dapat lauk macam ni memang buat lebih sebab boleh makan berulang-ulang dan selalu curi-curi buka kuali untuk meratah. Jadi apa lagi, selepas ini menu nasi panas dengan daging dendeng pula punya giliran.

Sunday, April 26, 2020

Resepi Nasi Arab Ayam Mandy Menggunakan Periuk Noxxa Beserta Dengan Sos Dan Jelatah

April 26, 2020 3
Resepi Nasi Arab Ayam Mandy Menggunakan Periuk Noxxa Beserta Dengan Sos Dan Jelatah | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Lebih kurang dua tahun kakak ipar hadiahkan periuk noxxa tetapi boleh dikira dengan jari berapa kali Sha menggunakannya. Kenapa jarang gunakan periuk noxxa? Walaupun ianya memudahkan dan membantu kita memasak dengan cepat tetapi akibat satu kejadian ketika pertama kali Sha menggunakannya telah menyebabkan Sha sedikit serik. Nak tahu apa yang telah terjadi? Sha cuba untuk memasak lauk kegemaran Sha iaitu daging goreng kunyit, tetapi akhirnya semua daging keras renting kehitaman. Mungkin pada masa itu Sha tidak mengikut manual arahan dengan betul. Selepas kejadian itu Sha kemas dan simpan balik periuk di dalam kotaknya.

nasi arab mandy

Semalam dalam duduk berfikir menu untuk berbuka puasa hari kedua, Sha teringatkan beras basmathi yang dibeli dua minggu lepas masih belum digunakan. Akhirnya Sha mengambil keputusan untuk memasak Nasi Arab Mandy dengan menggunakan periuk noxxa. Kebetulan pula suami Sha mahu keluar kedai, jadi Sha kirimkan bahan yang tidak ada ada di dapur. Dengan bantuan blogger Wani Sukarno, Sha dijemput masuk ke grup masakan menggunakan periuk noxxa di laman sosial facebook. Rupanya banyak resepi telah dikongsikan oleh pengguna periuk noxxa di dalam grup tersebut dan ramai yang telah berkongsi resepi nasi arab di sana. Sha pun memulakan misi mencari resepi dan langkah yang paling senang difahami. Jam waktu itu sudah menunjukkan jam 6.30 petang agak lambat untuk memasak juadah berbuka puasa, suami pula asyik mengusik risau nasi tak masak sebelum waktu berbuka. Dalam waktu bergaduh manja dengan suami di dapur tangan Sha tak berhenti bergerak dan perlu merujuk resepi. Jom kita tengok resepi yang Sha telah gunakan untuk memasak Nasi Arab Mandy yang sedap ini.


RESEPI NASI ARAB MANDY NOXXA


Pertama sekali untuk memasak nasi arab mandy, persedian awal adalah bahan-bahan untuk ayam.

Bahan-bahan Ayam

1 ekor ayam dicuci bersih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk kunyit
garam
pewarna kuning

Cara penyediaan

Memandangkan Sha tak ada stok ayam dipotong empat jadi Sha gunakan stok ayam yang telah siap dipotong. Gaulkan ayam dengan semua bahan diatas dan perap. Sha perap dalam pukul 3.30 petang sedia untuk digoreng pada waktu yang sesuai sebelum berbuka puasa.


Bahan-bahan untuk nasi arab mandy



5 cawan beras basmathi yang dibersihkan dan ditos - Sha gunakan jenama faiza
5 cawan air
1/2 biji bawang besar Holland*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
bahan bertanda * dikisar bersama
---
1 sudu besar serbuk jintan putih*
1 sudu besar serbuk jintan manis*
1 sudu besar serbuk ketumbar*
1 batang kayu manis*
2 bunga lawing*
bunga cengkih*
buah pelage*
bahan bertanda * bahan tumis
1/3 cawan kismis
garam secukupnya , sha guna 2 sudu kecil
3 sudu besar minyak sapi


Cara penyediaan Nasi Aram Ayam Mandy Noxxa Langkah Demi Langkah

1. Set periuk noxxa di Stir Fry (SF), jangan lupa tekan ON. Masukkan minyak masak secukupnya untuk goreng ayam yang telah diperap petang tadi. Goreng sehingga sedikit kering dan keluarkan. Jika minyak banyak keluarkan lebihan minyak.

2. Masukkan minyak sapi dan tumis bahan yang telah dikisar tadi diikuti bahan tumis yang lain. Tumis sehingga naik bau.

3. Masukkan beras yang telah dittos tadi dan kacau sedikit.

4. Masukkan air diikuti dengan garam, serbuk kunyi/ pewarna kuning dan kismis. Gaul semua bagi sebati.

5. Ambil ayam yang telah digoreng tadi dan susun diatas beras, letakkan daun bawang dan daun sup diatas ayam.

6. Tutup periuk, pastikan tombol ke arah PRESSURE dan tekan HIGH PRESSURE untuk 8 minit dan tekan ON.

7. Selepas selesai 8 minit tunggu lebih kurang 3 minit sebelum tukar tombol kepada STEAM dan tekan OFF.

8. Buka penutup dan keluarkan ayam perlahan-lahan.

9. Kacau sedikit nasi biar sebati dan boleh keluarkan nasi untuk dihidangkan. Boleh susun ayam diatas nasi kembali.

mandy chikcen recipe



Resepi Sos Nasi Arab

1 biji tomato
5 biji cili padi merah & hijau
Garam
Gula
1/2 biji lemon diperah

Semua bahan diatas dikisar bersama.

Acar / Jelatah Nasi Arab

Timun batang dipotong dadu
Buah tomato dipotong dadu
Garam
Gula
Cuka

Semua bahan digaul bersama.

nasi arab noxxa

Alhamdulillah akhirnya menjadi juga Nasi Arab Mandy Sha walaupun adalah barang yang ada dalam resepi asal tapi kat dapur Sha tak ada contohnya akar daun ketumbar. Tapi tak apa suami dan anak-suka makan semuanya cukup rasa. Waktu berbuka puasa jam 7.23 petang memang ngam-ngam semua dah siap masak. Untuk sup Sha gunakan resepi sup tulang biasa sahaja. Selepas memasak menggunakan periuk noxxa kali Sha ada sedikit keyakinan untuk mencuba resepi lain menggunakan noxxa lagi. InsyaAllah. Sha masak banyak daripada biasa kerana memang niat nak bersahur dengan nasi arab jugak, tambah senang untuk Sha bekalkan suami yang berkerja malam itu untuk bersahur di pejabat.

Friday, April 24, 2020

Resepi Masak Ayam Kam Heong Pembuka Selera Di Waktu Sahur

April 24, 2020 4
Resepi Masak Ayam Kam Heong Pembuka Selera Di Waktu Sahur | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Alhamdulillah bersyukur kita ke hadrat Ilahi kerana masih di beri peluang untuk merasai nikmat 1 Ramadhan 1441H [ 24 April 2020 ]. Walaupun kita masih berada dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan telah diumumkan pelanjutan tempoh PKP semalam selepas pengumuman tarikh berpuasa, sebagai orang Islam kita wajib menjalani ibadah puasa seperti biasa. Mungkin suasana banyak berbeza kerana kita sudah biasa dengan kepelbagaian pilihan menu sama ada kuih muih yang kita boleh dapatkan di bazar-bazar Ramadhan kini agak terhad untuk mendapat juadah luar, jadi air tangan sendiri menjadi keutamaan.


Bila tiba bulan mulia Ramadhan Sha mesti teringat saat waktu mula-mula kahwin dulu. Suami pun dah boleh baca persoalan pertama Sha bila tiba puasa kerana kami dibesarkan dengan suasana dan menu berbeza. Katanya " Sayang, tahun ketiga ayah dah beradaptasi dengan cara menu sayang". Kita bukannya apa, risau bila fikirkan menu sahur dan berbuka ni bila perut lapar takut masing-masing nak ikut selera sendiri. Bila bazar Ramadhan tidak ada lagilah risau sebabnya kalau tiba selera tak nak makan masakan sendiri kita boleh beli luar, nampaknya sekarang kena rajin belek grup yang sediakan perkhidmatan penghantaran makananlah jika ada yang berdekatan rumah. Ok untuk sahur pertama pagi tadi Sha sediakan Ayam Masak Kam Heong kesukaan suami dan anak-anak. Harapnya menu hari ini dapat memberi tenaga sepanjang hari kepada kami. Lagipun ini menu paling cepat dan mudah disediakan.

RESEPI AYAM MASAK KAM HEONG


Perapan Ayam

8 ketul ayam
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil garam

Bahan Masak

1 biji bawang besar holland
2 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kari ayam
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
daun kari
5 biji cili padi
garam * jika perlu
gula * jika perlu
Air
Minyak masak


CARA MEMASAK AYAM MASAK KAM HEONG MUDAH DAN SEDAP


1. Perap ayam dengan tepung jagung dan sedikit garam lebih kurang 5 minit kemudian goreng hingga masak.

2. Panaskan 2 sudu besar minyak dan tumiskan bawang besar Holland dan bawang putih yang telah dihiris nipis sehingga lembut. Diikuti dengan daun kari.

3. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Gaul bahan-bahan ini hingga sebati, masukkan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.

4. Selepas itu masukkan ayam yang kita telah goreng tadi dan gaul ayam sehingga sebati dengan tumisan tadi.

5. Letak sedikit gula dan garam juga cili padi.


----------------------> Koleksi resepi lauk pauk yang simple dan sihat  untuk keluarga



Sebenarnya sudah lama tak masak Resepi Ayam Masak Kam Heong ini, 2 hari lepas Sha masak balik nampaknya suami dan anak-anak suka sangat makan dengan nasi panas. Jadi Sha ambil keputusan untuk bersahur dengan lauk ayam kam heong sahaja. Apa menu sahur korang? Korang jenis sahur makan apa ya? Maklumlah ramai-ramai kawan yang Sha kenal, masing-masing punya kelainan dalam penentuan juadah. Apa-apa pun biarlah menu kita seimbang dan cukup untuk keperluan seharian kita. Berbuka nanti jangan berlebih-lebih juga.

Wednesday, April 22, 2020

Kali Pertama Cuba Resepi Kuah Rojak Buah Yang Mudah Dan Sedap

April 22, 2020 10
Kali Pertama Cuba Resepi Rojak Buah Yang Mudah Dan Sedap | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Tiga hari lepas ada kawan bagi buah mempelam satu plastik, tapi tak tahu nak makan dengan apa. Kebiasaannya Sha akan beli colek buah atau rojak buah di kedai berdekatan pejabat sahaja, disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) masih berjalan kedai buah tersebut tutup. Ikutkan boleh sahaja Sha cicah buah mempelam dengan kicap dicampur dengan belacan juga cili seperti sebelum ini. Memandangkan PKP ini kita banyak masa dirumah berbanding pergi ke pejabat jadi apa salahnya kita rajinkan diri untuk mencuba resepi kuah rojak buah sendiri bukan? Bila belek-belek pelbagai resepi colek buah yang dijumpai dan Sha pilih satu untuk dicuba dan diolah mengikut cita rasa Sha sendiri.

resepi kuah rojak 

Jom tengok resepi kuah rojak buah yang memang mudah ini. Masak pun tak lama cuma kena tunggu kuah rojak kita sejuk itu sahaja yang ambil masa.

RESEPI KUAH ROJAK BUAH YANG MUDAH DAN SEDAP


Bahan-bahan Untuk Buat Kuah Rojak Buah

10 keping cili kering dibuang biji dan direbus sehingga lembut
1 cm belacan
2 cawan gula pasir
1 keping kecil gula melaka
1 sudu kecil garam
2 sudu besar kicap
2 sudu besar tepung gandum
3 biji bawang merah dimayam halus
1 sudu besar kacang tanah ditumbuk

Cara-cara untuk membuat kuah rojak buah yang cepat

1. Pertama sekali kita kisar cili kering yang telah direbus dengan belacan.
Sha tak letak belacan yang banyak sebab nanti gatal muka, resdung.

2. Panaskan kuali dan masukkan bahan yang dikisar tadi.

3. Nampak cili kering masak, masukkan gula pasir, gula melaka, garam, kicap dan bawang merah.

4. Gaul bahan-bahan didalam kuali sehingga sebati

5. Apabila semuanya nampak sebati, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga mencapai kepekatan yang kita suka.

6. Akhir sekali Sha letak kacang tanah yang telah ditumbuk tadi.

7. Bila susah pekat elok, kita boleh tutup api dan kacau terlebih dahulu dan siap. Tunggu sejuk barulah boleh mula mencicah.
 

Resepi yang Sha kongsikan ini adalah untuk orang yang ada resdung, tidak tahan dengan belacan atau bahan lain. Sha letak sedikit belacan pun hidung Sha mula gatal-gatal juga. Bagi yang ok, resepi ini korang boleh tambah dengan otak udang atau udang kering. Selain itu resepi ini sesuai bagi yang tidak suka pedas. Jika korang nak tahu, Sha asingkan kuah rojak ini untuk Sha sendiri jika nak makan bersama anak-anak. Anak-anak tak makan pedas jadi Sha potong cili padi dan tambah di dalam kuah rojak ini sebelum makan. Penggemar pedas memang tak puas kalau makan tak pedas dengan cili api.

Apa komen suami Sha?

Sedap cuma mungkin lebih sesuai kacang tanah diasingkan, dicampur ketika mahu menjamu selera lebih baik. Baiklah lepas ini kita cuba tak campur terus kacang tanah dalam kuah rojak buah ini.

Kenapa letak bawang merah?

Sha memang suka makan bawang merah. Bila kita mayam bawang merah dan letak dalam resepi kuah rojak buah ini, bila kita cicah ada sesuatu melekat pada buah rasanya lebih syok. Bawang merah dengan cili potong tadi melekat.

Apa lagi korang? Bolehlah cuba resepi kuah rojak buah yang mudah dan cepat ini untuk dinikmati bersama buah kegemaran korang. Maklumlah nak dapatkan kuah rojak buah kegemaran korang dikedai pada waktu ini mungkin agak terhad. Bahan-bahan untuk buat colek buah ini pun bahan asas didapur kita sahaja.

Sunday, April 19, 2020

Resepi Ketupat Sotong Versi Kelantan

April 19, 2020 3
Pertama Kali Cuba Masak Resepi Ketupat Sotong Versi Kelantan | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Sebenarnya sudah 2 hari Sha beli sotong dengan niat memang nak buat ketupat sotong style kelantan. Sebab apa Sha sebut style Kelantan? Sebab setahu Sha ketupat sotong ada dua versi sama ada style Kelantan atau ketupat sotong style Terengganu. Apa beza kedua-dua ketupat sotong ini? Dari segi warna pun kita sudah boleh nampak bezanya, jika ketupat sotong style Terengganu warna kuahnya putih. Sha lahir dan dibesarkan di Besut, Terengganu iaitu sempadan antara negeri Kelantan dan Terengganu. Membesar dengan selera Kelantan dan Terengganu memang menarik kerana emak Sha yang berasal dari Kota Bharu besarkan Sha dengan masakan style Kelantan dan style Terengganu. Jika nasi dagang emak Sha biasakan Sha dengan Nasi Dagang Terengganu sehinggakan Sha tak boleh terima nasi dagang belah Kelantan tetapi untuk ketupat sotong emak Sha biasa buat Ketupat Sotong Style Kelantan.

ketupat sotong style kelantan

Pada pendapat Sha, sotong yang sesuai digunakan adalah bersaiz sederhana kerana nanti apabila ketupat sotong masak jadi comel-comel sahaja untuk dihidangkan.

RESEPI KETUPAT SOTONG VERSI KELANTAN

Bahan-Bahan Untuk Membuat Ketupat Sotong Versi Kelantan


6 ekor sotong bersaiz sederhana
1 cawan beras pulut
3 cawan santan
1/2 keping gula melaka
Sekeping daun pandan
1/2 sudu kecil garam
***
Lidi dipotong lebih kurang sepanjang 4-5 cm untuk cucuk dan sambung kepala sotong dengan badan nanti.

Cara-cara Memasak Ketupat Sotong Style Kelantan


1. Pertama sekali kita rendam beras pulut yang dibersihkan dengan 1/2 cawan santan dan sedikit garam. Ketepikan.

 2. Sementara menunggu beras pulut diperap, kita bersihkan sotong tanpa buang kulit luar. Asingkan kepala sotong dan bersihkan apa yang patut. Toskan.

3. Selepas semuanya siap kita boleh mula mengisi beras pulut yang diperap dengan santan tadi ke dalam sotong. Diingatkan supaya tidak mengisi sotong dengan sepenuhnya bagi memberi ruang kepada pulut tadi masak. Jika penuh pulut akan keluar dari sotong kita tadi.

 

4. Selepas isi beras pulut di dalam sotong, kita ambil balik kepala sotong dan masukkan kembali di bahagian kepala sotong cantumkan dengan menggunakan lidi.


5. Setiap kali siap cantumkan kembali kepala sotong kita susunkan sotong-sotong di dalam periuk.


6. Selepas siap susun sotong, masukkan lebihan santan tadi ke dalam periuk. Jangan lupa letakkan daun pandan yang disimpul rapi dan letakkan sedikit garam.


7. Bila separuh masak letakkan gula melaka. Biarkan gula melaka mencari di dalam periuk bersama santan.


8. Jangan tinggalkan Ketupat Sotong di dalam periuk, nanti hangit. Pastikan gula melaka cair sepenuhnya dan sebati dengan santan dan bahan-bahan lain. Nampak kuah sedikit pekat kita boleh tutup api.

[ Tengah cari lauk berasaskan sotong? Boleh masak Sotong Goreng Kunyit Berkuah ]

Alhamdulillah akhirnya selepas bertahun-tahun tak makan ketupat sotong ini hari ini dapat juga merasa tambah pula dengan air tangan sendiri. Resepi Ketupat Sotong Style Kelantan yang mudah ini hanya sesuai untuk orang yang biasa makan manis, yang tak biasa dengan manisan mungkin tak suka sangat. Sebenarnya masa masak ketupat sotong ini terbit juga rasa risau jika pulut di dalam sotong tidak masak, maklumlah pertama kali masak.

Tuesday, April 14, 2020

Resepi Mee Kari Simple

April 14, 2020 4
Resepi Mee Kari Simple | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ini Sha masuk kerja selepas 22 hari tak masuk pejabat. Sebenarnya sepanjang PKP ini Sha terasa masa berlalu cepat, sedar-sedar sudah hampir sebulan mematuhi arahan kerajaan kita. Kadang-kadang duduk rumah hingga tak pasti hari apa, berapa hari bulan. Sepanjang PKP pelbagai perubahan cara kerja juga dibuat. Tugas Sha hari ini membuka satu kumpulan whatapps untuk Orang Kena Pengawasan (OKP) yang dikenakan perintah mahkamah supaya menjalani program pemulihan dadah bersama Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK). Mereka ini sepatutnya melapor diri di pejabat pada setiap bulan, tetapi oleh disebabkan PKP pihak AADK telah menangguhkan program tersebut bagi mematuhi kawalan pergerakan demi memutuskan rantaian virus Covid-19 ini. Alhamdulillah hari ini Sha dapat mengumpulkan sebilangan OKP di dalam satu kumpulan untuk terus menyampaikan maklumat terkini dan memastikan OKP terus melakukan usaha untuk meninggalkan najis dadah. Setakat ini kumpulan yang diwujudkan untuk OKP ini berjalan dengan baik, OKP kerjasama yang baik kepada pegawai.

mee kari sedap dan mudah

Bebalik kepada tajuk Sha diatas. Sebenarnya sudah beberapa hari Sha teringin makan mee, sama ada nak makan mee bandung atau mee kari tetapi akhirnya Sha memilih untuk membuat mee kari dengan alasan nak mengasah bakat supaya mee kari Sha makin sedap dan nampak rupa mee kari. Maklumlah Sha memang tak berapa pandai masak mee kari, maka terjadilah mee kari simple ini dengan bahan-bahan seadanya.


RESEPI MEE KARI SIMPLE



1 bungkus mee kuning
1 genggam isi kerang
Isi ayam
1 ketul daging sebesar penumbuk Sha dihiris
1 biji ubi kentang di potong dadu
kacang panjang dipotong 1 inci dicelur
1 pokok sayur sawi dipotong 1 inci dicelur
1 biji cili merah dihiris-hiris
Taugeh dicelur
1 batang fish cake
1 paket fishball
2 batang serai
3 beradik
4 biji telur direbus
3 biji limau nipis / limau kasturi
1 kotak santan
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
3 sudu cili boh*
1 paket rempah kari adabi dibancuh dengan air.

CARA MEMASAK MEE KARI SEDAP SIMPLE


1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk untuk menumis bahan yang telah diblend diiuti dengan rempah kari yang telah dibancuh dengan air.

2. Tumis sekali dengan rempah 3 beradik dan serai yang telah diketuk. Tumis hingga pecah minyak.

3. Bila bahan tumis sudah masak, masukkan isi kerang, isi ayam, daging yang telah dihiris, ubi kentang, fish cake dan fishball kemudian masukkan air. Reneh sehingga masak.

4. Kemudian barulah masukkan santan. Kacau perlahan sehingga masak cantik.


resepi mee kari tanpa udang

Apabila kuah mee kari siap kita boleh hidang bersama dengan bahan-bahan lain. Hidang semua bahan, jadi bila nak makan pilih bahan yang kita nak maklumlah tak semua orang makan sayur yang ada. Alhamdulillah kali ini nampaknya ada rupa mee kari macam di kedai jugaklah berbanding percubaan mee kari Sha sebelum ini. Korang jangan gelak yaa, memang Sha gagal sikit bab kari ni, tetapi memandangkan  suami dan anak-anak suka makan kena belajar jugaklah resepi mee kari paling mudah. Macam Sha suka mee kari tetapi suami dan Abang Zaryth suka makan dengan kuew teow jadi Sha biasanya akan beli 1 paket mee dan 1 paket kuew teow biar semua dapat merasa kegemaran masing-masing. Yang penting mee kari dan kuew teow kari ibu habis.

Bosan makan mee kari boleh tukar masak mee goreng daging pun sedap juga.

Selepas ini ada keyakinan sikit nak masak mee kari kalau ada orang nak dating rumah kan. Yang Sha belajar, Sha tak perlu letak banyak lauk dalam mee kari Sha kali ini kerana masih ada baki lauk akhir-akhir kuah. Kena berjimatlah sikit lepas ni.

Friday, April 10, 2020

5 Restoran Makanan Segera Di Kajang Selangor

April 10, 2020 5
5 Restoran Makanan Segera Di Kajang Selangor | Makanan segera adalah merujuk kepada makanan yang dapat disiapkan dan dihidangkan dengan pantas. Apa jua jenis makanan yang dapat disiap dan dihidangkan boleh dianggap makanan segera biasanya dikhususkan untuk makanan yang disaji di dalam restoran atau kedai menggunakan ramuan yang sudah dimasak ataupun dipanaskan terdahulu dan dihidang kepada pelanggan dalam bentuk berbungkus ataupun untuk dibawa pulang. Dalam sekali atau 2 kali sebulan Sha juga ada mengambil makanan segera jika teringin atau sudah bosan memasak lauk pauk biasa. Contoh makanan segera adalah seperti burger, pizza atau makanan yang disejuk beku lain.


Restoran Makanan Segera Di Kajang Selangor

Setiap negeri di Malaysia pasti mempunyai restoran segera, begitu juga di Kajang, Selangor. Lokasinya yang padat dengan penduduk pastinya restoran makanan segera ada dimana-mana sahaja untuk memenuhi keperluan penduduk setempat. Kajang yang terletak di daerah Hulu Langat merupakan kawasan yang pesat membangun di Selangor mahupun dari sudut infrastruktur dan penduduknya. Terletak berhampiran dengan pusat pentadbiran negara iaitu Putrajaya dan tidak jauh dari ibu negara kita Kuala Lumpur. Kedudukan Kajang yang strategik ini terus membuka peluang dan menarik pelabur untuk membuka restoran makanan segera di sini. Restoran segera apa yang terdapat di Kajang Selangor? Jom kita lihat.

Burger King


Burger King adalah salah satu pilihan restoran makanan segera yang menyediakan pilihan pelbagai hidangan burger. Walaubagaimanapun selain burger di Restoran Burger King juga ada menyediakan pilihan lain seperti salad sayuran, naget, kentang goreng dan beberapa jenis pencuci mulut. Disamping makanan, Burger King juga terdapat pelbagai pilihan air sama ada panas atau sejuk.


Domino's Pizza


Domino's Pizza merupakan salah satu restoran makanan segera pilihan Sha jika teringin makan pizza. Kebetulan kedudukannya tidak jauh dari tempat kerja tambah pula harganya berpatutan. Domino's Pizza menyediakan pelbagai pilihan pizza sama ada toppingnya daripada ayam atau pun daging. Kebiasaanya Sha juga tidak melepaskan peluang untuk menempah menu lain seperti ayam, roti dan sup cendawan.

MarryBrown


MarryBrown adalah salah satu restoran makanan segera yang menjadi pilihan Sha kerana sesuai untuk seisi keluarga Sha. Menu kegemaran Sha adalah Nasi Ayam MarryBrown kerana sos ayamnya yang sedap. Selain itu, bubur MarryBrown juga adalah menu kegemaran anak-anak Sha. MarryBrown juga bukan sahaja menyediakan set nasi tetapi juga terdapat pilihan burger dengan set seperti Fish "n" Chips dan naget.


The Chicken Rice Shop


Restoran The Chicken Rice Shop adalah salah satu restoran nasi ayam kegemaran Sha kerana di sini terdapat pelbagai pilihan terutamanya sayuran dan lauk tambahan. Selain nasi ayam pelbagai saiz yang sedap, di sini juga ada pilihan masakan mee, rojak dan wantan serta hidangan sampingan yang lain.



Restoran Subway


Restoran yang kerap Sha singgah jika sedang menjalankan diet sihat. Restoran segera ini banyak menyediakan pelbagai pilihan sandwich. Menariknya sandwich ini kita boleh mengikut citarasa kita sendiri kerana pilihan sayur dan sos adalah terpulang kepada pelanggan. Tidak dilupa juga rotinya yang mempunyai pelbagai pilihan dan rasa. Restoran Subway juga menyediakan menu wrap dan salad, jadi memang sesuai untuk diet sihat anda. Hidangan sampingan lain adalah seperti biskut juga roti bakar.

Nampaknya pelbagai pilihan restoran makanan segera ada di Kajang, Selangor ini. Pilihan hanya tinggal di tangan kita untuk menentukan untuk makan apa hari ini. Berita baiknya jika korang nak makan salah satu makanan di atas korang tak perlu berkunjung ke restoran tersebut, korang boleh menggunakan perkhidmatan fast food delivery Malaysia sahaja. Maklumlah di zaman serba moden dan mengejar masa ini kita boleh memanafaatkan kemudahan yang ada. Bila sudah buat tempahan korang tunggu sahaja rider FoodPanda datang hantar makanan korang di depan pintu rumah. Selain Kajang, perkhidmatan FoodPanda juga ada di seluruh Malaysia. Jika korang nak tahu sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sempena mencegah penularan Covid-19 ini perkhidmatan ini masih berjalan dan Sha sendiri di Perak telah menggunakannya lebih 2 kali.

Thursday, April 09, 2020

Senarai 25 Mommy Blogger Yang Aktif Di Malaysia

April 09, 2020 8
Senarai 25 Mommy Blogger Yang Aktif Di Malaysia | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Blogger merupakan kerjaya kedua Sha selepas kerja hakiki. Dunia yang penuh dengan warna warni, pembelajaran dan hubungan baru bersama rakan alam maya. Dari alam maya ramai juga yang telah menjadi rakan didunia nyata. Apa yang seronok? Blogger kebanyakannya mempunyai latar belakang yang berlainan dan pengalaman yang berlainan, jadi bila masing-masing berkongsi sesuatu di blog boleh lah kita baca dan ambil tahu. Jika sebut mommy blogger pastilah banyak yang berkongsi tentang parenting, resepi dan lifestyle. Sha rasa bertuah kerana dapat mengenali mereka tambah pula sekarang ramai yang sedang mengikuti kelas blogging bersama-sama. Jadi jangan ingat untuk menjadi blogger itu adalah semudah membuka akaun blogger tetapi banyak yang harus dipelajari terutamanya cara penulisan yang baik dan kenali blog sendiri bagi menentukan hala tuju blog sendiri. Walaupun tahun ini adalah merupakan tahun ke 10 Sha menulis, tetapi masih belum belajar banyak perkara tentang blogger tetapi dengan perkongsian rakan-rakan inilah sedikit sebanyak Sha belajar daripada pengalaman masing-masing.


25 Mommy Blogger Yang Aktif Di Malaysia



1. www.sishawa.com



Seorang mommy blogger sepenuh masa. Blogger yang pernah Sha jumpa, mempunyai semangat yang kuat untuk berjaya dengan membina nama dengan blognya. Berasal dari utara tanah air tetapi kini menetap di Kelantan. Mengenali beliau pada mulanya seorang yang aktif dalam memperkenalkan blogger pantai timur. Sha banyak belajar tentang blog melalui beliau dan beliau juga seorang yang berani.




2. www.ehbelogaku.com


Blogger Ina juga kenal kerana geng pantai timur. Mommy Blogger yang tinggal di Kuantan, Pahang. Seorang blogger yang suka berkongsi tentang kecantikan. Sha kenal Ina pun sebabnya perkongsian tentang cara urutan. Seperti yang Sha cakap, blogger ini mempunyai kemahiran masing-masing dalam hidup jadi perkongsian mereka kita boleh ambil.


3. www.khalisahazrina.com


Blogger Lisa juga seorang mommy blogger. Seronok tengok perkongsian Lisa ini kalua kita ikuti beliau di laman facebook, maklumlah Sha tak ramai kawan tinggal di luar negara. Banyak berkongsi tips untuk bercuti dan gambar-gambar beliau pun cantik-cantik.



4. www.mimiazirah.com


Mommy Blogger yang suka warna pink ! Patutlah kalau ke blog beliau semuanya pink. Orang kata yang suka pink ini lembut hatinya, betul ke? Hehehehe...


5. www.fadzirazak.com


Mommy Blogger Fadzi. Seorang blogger lifestyle juga yang suka kongsi tips-tips yang beliau rasa sesuai untuk dikongsikan. Aktif menyertai event atau jemputan.




6. www.azlindaalin.com


Mommy Blogger Alin. Pernah jumpa sekali semasa di event Blue-Blue Playland di Ipoh tapi tak sempat sembang. Beliau juga seorang rajin berkongsi tentang lifestyle. Pencapaian beliau dalam berblog pun boleh tahan, siap ada award lagi. Nak dapatkan nasihat tentang insurans? Boleh cari beliau.


7. www.mariafirdz.com


Mommy blogger yang bergelar pendidik. Dulu sebelum Sha menyertai mana-mana komuniti blogger, kalau cari apa-apa banyak juga jumpa perkongsian Kak Maria. Banyak tips daripada beliau.



8. www.fizaizawa.com


Mommy blogger cantik ini banyak sertai event. Waahhh… banyak gambar beliau dan anak-anak masuk majalah yea. Nama anak beliau Huwainaa, sama dengan nama boss kitalah.


9. www.kisahsidairy.com


Mommy blogger yang banyak kongsi tentang parenting, homeschooling, resepi dan macam-macam lagi. Jika mahu blogger dari Johor boleh hubungi beliau.


10. www.fizarahman.com


Seorang parttime blogger. Kagum betul laa Sha dengan mommy blogger yang punya 4 orang anak ini. Sha punya 2 orang anak ini pun dah pening. Memang SuperMom.


11. www.yatizul.com


Mommy blogger ini juga aktif membuat review produk. Selain review produk, beliau juga rajin ikuti drama-drama melayu yang popular.

12. www.shahadafauzi.com


Setahu Sha , Mommy blogger yang Sha panggil Adda ini pun orang utara tetapi tinggal di Terengganu selepas berkahwin. Orang Pantai Timur dan Orang Utara ni memang berjodoh ya? ahahahaa. Walaupun surirumah tapi Sha bangga dengan Adda nih rajin berniaga, punya bisnes editing juga. Orang kuat persatuan anak istimewa Terengganu, tabiklah.


13. www.ummizarra.com


Mommy blogger yang kuat juga ni. Walaupun mempunyai kerjaya sendiri kuat membesarkan anak-anak maklumlah punya pasangan barisan hadapan negara.


14. www.kakgojes.com


 Mommy Blogger Kak Gojes punya 3 orang anak. Blogger yang berasal daripada Ranau, Sabah.


15. https://modernmumthingy.com


Cuba korang tengok beliau. Macam-macam ada seperti parenting, melancong, resepi, pelbagai tips dan review tempat makan juga drama.

16. www.mrsliez.com


Blogger yang banyak kongsi tentang lifestyle juga. Aktif di media sosial beliau, selalu berkongsi tentang motherhood, masakan dan DIY.

17. www.adianiez.com


Mommy blogger yang berkerjaya. Banyak bercerita tentang lifestyle, anak-anak dan suka jalan-jalan juga Nampak gayanya.

18. www.shamieraosment.com


Mommy blogger cantik ini blognya berbahasa inggeris. Punya 4 orang anak tapi aktif memperkenalkan produk di blog dan media sosial beliau.
19. www.aliafarhan.com


Mommy blogger yang suka masak juga. Paling best tengok beliau pergi melancong.

20. www. bondezaidalifah.com


Mommy blogger yang disapa sebagai bonde ini seorang yang ceria. Sha dengan bonde ni ada dalam beberapa group whatapps blogger.

21. www.ajumohit.com


Mommy blogger yang Sha baru kenali. Bila beliau menyertai kelas online Bersama biters baru kenal beliau. Itulah yang seronok dapat kenal kawan baru dan kongsi-kongsi ilmu bersama.



22. www.mrspip.com


Mommy blogger yang bukan calang-calang juga seorang bekas engineer. Kan dah cakap blogger ni ada pelbagai latar belakang.


23. www.iamfuzy.com



Mommy blogger yang banyak pengalaman hidup ni. Selalulah tengok beliau update apa-apa macam ibu-ibu nasihat anak-anak.



24. www.apekinah.com


Mommy blogger yang aktif menyertai pelbagai event yang dianjurkan. Orang Perak, pernah jumpa sekali semasa menyertai Bufet Ramadhan di Bukit Merah Resort pada tahun 2019. Kecil molek orangnya, baik pula tu.


25. www.shalimaryusof.com


Mommy blogger berasal daripada Terengganu sekarang menetap di Perak. Event di Perak InsyaAllah akan hadir.

*****

Semua senarai blogger yang aktif di Malaysia ini sekarang bernaung di bawah Bites Media Consultant untuk memudahkan pengurusan dan perkongsian ilmu di sana. Senarai ini merupakan blogger-blogger yang masih giat berkongsi di medium blog, facebook dan instagram. Sebarang kerjasama atau rundingan boleh hubungi pihak Bites Media Consultant.