Thursday, January 30, 2020

3 Tips Persediaan Ke Bali Indonesia

January 30, 2020 2

3 Tips Persediaan Ke Bali IndonesiaAssalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hampir satu bulan kita memasuki tahun 2020, adakah antara pembaca sudah merancang sebarang destinasi percutian? Pergi bercuti dengan keluarga dan kawan-kawan setelah penat bekerja adalah satu nikmat yang tak dapat nak dinafikan. Tak semestinya kita kena pergi tempat yang mahal untuk rasa keseronokan tu. Bagi Sha, pergi bercuti ini lebih kepada untuk merehatkan minda dan spend masa dengan keluarga dan sahabat-sahabat kita. Buat aktiviti yang santai-santai je pun dah memadai untuk kita.


Korang tahu tak? Antara tempat yang Sha teringin nak jejaki adalah Bali, Indonesia. Kenapa Sha tertarik untuk memilih Bali sebagai tempat percutian. Pada Sha Bali adalah antara tempat yang sangat cantik. Khabarnya kebanyakkan orang yang datang ke Bali adalah untuk honeymoon. Tapi tak salah kalau yang single atau memang inginkan percutian yang aman damai memilih Bali sebagai destinasi percutian.


Bali mempunyai keindahan yang tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata. Dan ia merupakan antara tempat yang terletak sangat tak jauh dari Malaysia. Jadi rasa sayang kalau kita tak pernah sampai di sana. Sebab kosnya tidaklah mahal baik kos penerbangan, makanan mahupun penginapan. Tambah pula Sha dan suami memang peminat percutian yang tenang dan jauh dari hiruk piruk kota.


Melalui beberapa pembacaan dan kajian, jika Sha ingin ke Bali, Sha pasti akan memilih pakej yang berpatutan dengan bajet Sha sendiri seperti yang ditawarkan oleh Traveloka. Sebab harga yang ditawarkan agak berbaloi. Dan ia sentiasa ada promotion. Tinggal kita pilih je yang mana kita yang nak. Kalau korang nak cuba Emirates flight booking pun boleh dengan Traveloka ni. Yelah sesekali naik penerbangan yang selesa apa salahnya kan.Flights to Bali online promo pun korang boleh dapat dekat Traveloka ni.


Flight Tiket

Bagi Sha flight tiket ke Bali even bukan waktu promo return pun tidaklah mahal sangat kalau kena pada masanya. Tetapi semestinya korang boleh jimat lagi banyak kalau beli masa promo terutamanya masa Airasia Freeseat tu. Kalau pandai pilih tarikh and booking awal untuk return boleh dapat RM200+- je.

Kalau nak tambah luggage, ambillah 20kg - 40kg lepas tu share je dengan member depends on berapa orang yang join trip tu. Tak perlu setiap orang tu nak beli 20kg, membazir. Kalau korang jenis yang backpack lagi jimat tak payah fikir luggage.

On board meal perlu ke untuk ke Bali? Kalau tanya Sha, mungkin tak perlu pun sebab flight duration dalam 3 jam je. Just kita kena pastikan before naik tu, kita dah makan dulu sesiap. Naik flight, bila dah boleh buka phone tu, pasang headphone ke earphone pastu tidur. Sedar-sedar dah sampai. Nanti next makan dekat sana pula nanti. Senang.

Supir

Kalau nak jalan ke sana kena book supir awal-awal daripada Malaysia. Buat itinerary sendiri. Lepas tu minta quotation harga dengan beberapa supir dan bandingkan. Pilihlah yang mana lebih berbaloi. Kenapa Sha cakap lebih berbaloi bukan murah? Sebab kena tengok juga jenis kenderaan yang dibawa dan muatan kita juga.

Better untuk kita gunakan supir yang ada berbanding sewa kereta dan drive sendiri. Sebab kita sendiri tak tahu bagaimana struktur jalan tempat yang kita nak pergi tu. Bagi saya ia akan lebih menyusahkan kita. Ambil supir ni lebih fleksibel berbanding kita terus travel guna pakej. Sebab kita boleh susun sendiri tempat yang kita nak pergi tanpa terikat dengan jadual yang dah sedia ada. Memang betul pun sebabnya bukan semua tempat kita nak pergi kan? Masa tak panjang kena pilih juga tempat nak dituju. Ini Sha belajar dari pengalaman sebelum inilah.

Makanan Halal

Untuk korang yang nak aim foodhunting, Sha rasa Bali adalah tempat yang tidak berapa sesuai. Sebab tempat yang menyediakan makanan halal itu agak terhad kerana agama dan budayanya yang agak jauh berbeza dengan kita jika nak di bandingkan dengan Yogjakarta, Jakarta atau Banda Acheh yang orang beragama Islam tu lebih ramai.

Namun begitu, tidaklah langsung tak ada makanan halal cumanya kita kena pastikan kedai itu betul-betul punya logo halal. Sebab tu gunanya supir itu tadi untuk mudah kita berkomunikasi sebab mereka lebih tahu di mana. Just, kita kena bagitau merekalah kalau bajet kita tak banyak untuk bawa kita ke kedai makan yang biasa-biasa je bukan ke restoran yang agak mahal.


Dan sebagai info tambahan, Sha tak menggalakkan korang untuk travel bersama anak kecil ke Bali ni kerana struktur tempatnya yang banyak juga memerlukan kita berjalan kaki. Kalau nak travel dengan anak-anak, better cari tempat yang lebih relax untuk mereka. Menurut pengalaman sebagai ibu, anak relax ibu ayah pun relax dan semuanya dapat bercuti dengan gembira.

Friday, January 24, 2020

Syarat-Syarat Pengawasan AADK

January 24, 2020 4
Syarat-syarat Pengawasan AADK | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Perkongsian kali adalah dengan niat mahu keluarga yang mempunyai ahli keluarga terlibat dengan penyalahgunaan dadah mengetahui dan memahami kekangan yang akan dihadapi apabila perlu menjalani hukuman perintah pengawasan selepas keputusan dikeluarkan oleh mahkamah. Perintah pengawasan adalah antara 2 tahun atau 3 tahun.


Borang 4
Akta Penagih Dadah (Rawatan Dan Pemulihan) 1983
(Perenggan 6(1)(b) dan subseksyen 6(2))


Perintah menjalani pengawasan ini adalah syor daripada Pegawai Pemulihan Agensi Antidadah Kebangsaan dan setelah memberi orang tersebut untuk membuat representasi. Bagi yang nak tahu apakah yang Orang Kena Pengawasan (OKP) kena lalui sepanjang di bawah 2 tahun atau 3 tahun pengawasan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM)

Maksud OKP adalah ialah ;

i) mana-mana individu yang telah mendapat perintah mahkamah atau secara sukarela menjalani rawatan dan pemulihan di pusat pemulihan dan selepas tamat tempoh yang tetapkan individu tersebut perlu menjalani pengawasan di AADK Daerah. 

ii)  mana-mana individu yang telah diperintahkan oleh mahkamah atau secara sukarela menjalani pengawasan di AADK Daerah.

Seksyen 6(1)(b) - mana-mana individu yang telah diperintahkan oleh majistret untuk diletakkan dibawah pengawasan seorang pegawai ditempat yang ditetapkan selama tempoh tidak kurang daripada 2 tahun dan tidak lebih daripada 3 tahun.

Syarat - Syarat Pengawasan


a) Orang tersebut hendaklah tinggal di kawasan ................. ( kawasan tempat tinggal OKP)

b) orang tersebut hendaklah sentiasa memberitahu pegawai tempat kediamannya dan tidak boleh menukar tempat kediamannya atau meninggalkan kawasan tempat kediamannya tanpa kebenaran bertulis Ketua Pengarah ;

*OKP perlu membuat permohonan untuk pindah kawasan sama ada pindah sementara atau pindah kekal. Pindah sementara bermaksud mendapatkan kebenaran keluar kawasan dalam masa tempoh tertentu dengan mengisi dokumen yang berkaitan terlebih dahulu.

c) orang tersebut hendaklah melaporkan diri di ........................ (sebagaimana yang ditetapkan oleh majistret) tidak lewat dari 72 jam dari tarikh perintah ini dan pada ....................... hari bulan tiap-tiap bulan kalendar antara 6.00 pagi dan 6.00 petang;

d) orang tersebut tidak boleh mengambil, menggunakan atau memiliki apa-apa dadah berbahaya;

e) orang tersebut hendaklah menjalani apa-apa ujian pada bila-bila masa dan di mana-mana tempat sebagaimana yang diperintahkan oleh pegawai ; dan

*Saringan ujian urin akan diadakan secara berkala, di dalam operasi atau ditangkap polis didapati positif urin diperingkat makmal akan didakwa.

f) orang tersebut hendaklah menjalani apa-apa program bagi pemulihan penagih dadah yang diadakan oleh Kerajaan.

*Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) akan menjalankan program pemulihan bersama penagih dadah yang akan dikendalikan oleh Pegawai Pemulihan. Jika didapati gagal Unit Rawatan, Perubatan dan Pemulihan akan menjalankan tindakan bagi memastikan OKP hadir mengikuti program. Seterusnya jika masih gagal Unit Penguatkuasaan akan mengambil tindakan lanjut.

Boleh Baca --- > Fungsi AADK & Unit Dalam AADK Daerah

Perkongsian ini adalah kerana tidak semua keluarga memahami dan mengetahuinya disebabkan tidak semua ahli keluarga hadir ke mahkamah atau berjumpa dengan pegawai untuk penerangan yang lebih jelas. Pematuhan kepada syarat-syarat pengawasan ini adalah penting untuk menjaga atau mengelakkan sebarang tindakan atas langgar syarat yang bakal dikenakan jika tidak dipatuhi tambah pula hukumannya adalah penjara dan sebatan.

Nota - 24 januari 2020 : 2 OKP #AADKPT telah dihadapkan ke mahkamah, masing-masing dijatuhi hukuman 14 bulan dan 16 bulan dan 2 sebatan.

Wednesday, January 22, 2020

Resepi Spaghetti Oglio Olio Mudah Dan Cepat

January 22, 2020 4
Resepi Spaghetti Oglio Olio Mudah Dan Cepat | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Alahaii Shalimar, asyik nak resepi yang mudah dan cepat sahaja yea, malas masak ke? Aahhaahaa... Nak buat macam mana, tak nak masak lagi teruk kan? Lapar pulak suami dan anak-anak. Sebenarnya Sha sekarang cuba nak jaga waktu makan yang betul, jadi kena masak awal dan cepat laa itu yang perlukan menu yang ringkas sahaja. Target Sha setiap hari untuk makan malam adalah makan pada atau sebelum pukul 7.00 petang atau paling lambat jam 7.30 petang. Balik kerja sampai rumah pun paling tidak dalam pukul 5.30 petang, sampai-sampai rumah terus keluarkan lauk untuk nyah beku. Sambil lauk cair dan boleh di masak, Sha ambil masa untuk rehat dan tanya khabar suami dan anak-anak terlebih dahulu, kemudian Sha cuba curi masa untuk berbasikal lebih kurang 50 minit jadi dalam masa 2 jam selepas balik kerja Sha sepatutnya sudah siap menjamu selera untuk makan malam. Kali ini suami buat permintaan untuk masakan Spaghetti Oglio Olio, tetapi di rumah hanya ada Angle Hair kira jadi jugalah gantikan spaghetti. Tamat waktu kerja terus Sha singgah tesco untuk beli udang.

RESEPI SPAGHETTI OGLIO OLIO


1 paket spaghetti [ Sha guna jenama kimball sebab murah.. ehehee]
2 ulas bawang putih
15 ekor udang
3 stick isi ketam
10 biji tomato ceri
1/2 biji lada benggala
1 kiub pati ayam
Lada hitam
Daun parsley
2 sudu keju parmesan
Minyak Zaitun
2 keping cili kering

CARA-CARA MEMASAK SPAGHETTI OGLIO OLIO


1. Sementara menyediakan bahan-bahan untuk memasak kita rebus terlebih dahulu spaghetti dengan air, sedikit garam dan minyak masak.

2. Sha asingkan kepala udang daripada badannya, tetapi bukan untuk dibuang ya.

3. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih yang telah dicincang halus bersama cili kering yang telah digunting kecil-kecil. Jangan lupa masukkan kepala udang yang kita telah asingkan tadi tumis bersama.

4. Masukkan spaghetti yang telah siap direbus tadi,gaul kemudian masukkan semua bahan lain iaitu udang, isi ketam , lada benggala, tomato ceri, kiub ayam, lada hitam, daun parsley dan keju.

5. gaul sehingga semuanya masak dan sekata. Jika tidak cukup rasa boleh perasakan dengan garam dan juga gula.

Sha siap masak lebih kurang pukul 7.00 petang, jadi sempatlah bersiap mandi semua dan Abang Zaryth pun dah balik sekolah agama. Bila pukul 7.00 petang semua dah ada dalam rumah, jadi boleh makan seperti yang dijadualkan.

Ada satu cerita, bila ceduk-ceduk spaghetti oglio olio kita suami Sha datang tanya kenapa lain? bukan ke sepatutnya ada kuah putih? Rupa-rupanya suami Sha salah buat permintaan, dalam kepala dia teringin nak makan spaghetti karbonara bukannya oglio olio. Nampaknya kena tunggu permintaan lain kalilah untuk Spaghetti Karbonara ya sayang. Yang ini kita makan dulu sampai habis, nasib baik bertambah juga keluarga Sha makan. Alhamdulillah.

Tuesday, January 21, 2020

Resepi Sotong Goreng Kunyit Berkuah Mudah Dan Cepat

January 21, 2020 4
Resepi Sotong Goreng Kunyit Berkuah Mudah Dan Cepat | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sebenarnya jarang sekali Sha beli sotong untuk hidangan di rumah kerana suami dan anak-anak kurang menggemari menu sotong dan suami Sha pula lebih sukakan sotong goreng celup tepung berbanding masakan jenis lain terutamanya yang berkuah. Walaubagaimanapun itu tidak menghalang Sha untuk menyediakan hidangan ini bila Sha memang teringin sangat nak makan sotong goreng kunyit. Sebenarnya Sha terasa sangat teringin selepas melihat instagram Dato' Ramli MS atau Tok Ram. Opsss, itu bukan bermakna Sha suka belek instagram untuk tengok gambar makanan ya cuma ikuti perkembangan Tok Ram sepanjang Gegar Vaganza musim yang lepas jadi terlihatlah perkongsian Tok Ram itu. Sebelum Sha lupa resepi Sotong Goreng Kunyit Berkuah ini, Sha nak catatkan di sini maklumlah sesekali masak Sha kerap terlupa resepi walaupun pernah masak.

sotong goreng kunyit mudah

Bila sebut sotong goreng kunyit pasti ada yang suka goreng kering dan ada yang suka yang berkuah macam Sha. Untuk kali ini Sha kongsikan resepi jenis yang berkuah kerana nak dipadankan dengan lauk lain yang dimasak kering. Hidangan kering yang sesuai pada Sha adalah seperti telur dadar atau ikan goreng dilengkapkan dengan sambal memang padu. Jika korang nak pedas lagi boleh tambah cili padi, jika ada ahli keluarga tak makan pedas korang boleh buat macam Sha sahaja iaitu cili padi yang Sha guna Sha tak ketuk hanya letak sahaja. Nanti kalau nak pedas Sha ambil cili dan pecahkan dalam pinggan sendiri sahaja sebabnya kesiankan anak-anak nanti mereka makan sikit sahaja.

Lagi Resepi Sotong -------- > Resepi Sotong Bakar Ala Thai

RESEPI SOTONG GORENG KUNYIT


3 ekor sotong
10 batang kacang buncis dipotong serong
1/2 batang lobak dipotong bulat
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 biji cili padi
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu sos tiram
1/2 kiub ayam
1 cawan air
Anggaran 3 sudu besar minyak masak
Garam *jika perlu
Gula *jika perlu

CARA MEMASAK SOTONG GORENG KUNYIT


1. Bersihkan sotong, buang kulit sotong, dakwat dan mulutnya kemudian potong bulat-bulat dan bersih juga toskan. Selepas tos, perap sotong dengan garam dan serbuk kunyit.

2. Panaskan minyak masak, tumis bawang besar dan bawang putih.

3. Masukkan sos tiram, kiub pati ayam dan air. Kacau sebati

4. Kemudian masukkan sotong, kacang buncis dan lobak. Kacau hingga sebati dan semua bahan masak.

5. Jika perlu korang boleh perasakan lagi dengan garam dan gula.




Alhamdulillah walaupun anak-anak tak suka rasa sotong tetapi mereka makan juga nasi dengan kuah yang ada. Selepas makan lauk ini memang legalah Sha sebab hilang rasa mengidam. Sebenarnya kebetulan juga pada masa itu Sha ke pasar dan sotong pula saiz cantik dan menarik, jadi apa lagi layan selera anak tekaklah jawabnya. Selain sayur kacang buncis dan lobak merah, korang boleh tukarkan kepada kacang panjang atau tambah sayur laun yang sesuai dan yang korang suka termasuklah bunga kubis. Haaa.. apa lagi korang nak fikirkan, jika balik kerja buntu tak tahu nak masak apa boleh masak sotong goreng kunyit mudah macam Sha ni, ringkas sahaja.

Jika musim buah gajus berbuah tiba, Sha antara yang paling seronok nak beli sotong kerana antara resepi sotong lain yang Sha suka adalah Sotong Masak Lemak Gajus dan Sotong. Pernah cuba? Kalau belum nanti bila musim gajus berbuah jangan lupa cuba masak ya.

Saturday, January 18, 2020

Makan Tengahari Di Kedai Nasi Arab Di Seri Iskandar Perak

January 18, 2020 8
Makan Tengahari Di Kedai Nasi Arab Di Seri Iskandar Perak | Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hari ini Sha nak kongsikan satu tempat makan di Seri Iskandar, Perak. Kalau dah namanya bekerja di kawasan ini, semestinya kena selalu mempelbagaikan tempat makan bila tiba waktu rehat kerana ada satu masa kita akan bosan dengan kedai makan yang selalu kita jamu selera. Baru-baru ini rakan pejabat Sha memperkenalkan satu kedai makanan arab di Seri Iskandar Perak, biasanya Sha dengar sahaja mereka bercerita tentang satu kedai masakan arab jadi kali ini Sha sendiri berpeluang untuk merasai sendiri juadah yang ada. Kedai yang Sha maksudkan adalah Restoran Lazeezi, jika korang ada singgah di Seri Iskandar untuk makan citarasa arab bolehlah singgah ke sini.


Lokasi Restoran Lazeezi ini adalah sebaris dengan Restoran Chillex Concept Seri Iskandar. Dkatakan diusahakan oleh orang syria. Kawasan Seri Iskandar memang sesuai dibuka pelbagai menu kerana penduduknya adalah pelbagai bangsa disebabkan wujudnya universiti antarabangsa seperti Universiti Teknologi Petronas (UTP) dan Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) lain.


Dekorasi ringkas Restoran Lazeezi. Korang boleh nampak Shawarma di bahagian depan sekali. Di bawah Sha sertakan menu yang Sha pernah cuba di Restoran Lazeezi ;

shakshuka

Set kegemaran Sha sendiri iaitu Shakshuka. Pada awalnya Sha tak tahu pun Shakshuka ini memang didatangkan satu set dengan Mulawah, kali pertama terorderlah 2 keping mulawah. Mulawah yang macam roti canai ditaburi habbatus sauda. Mulawah dimakan bersama padanannya iaitu masak telur hancur bersama sos cili, sos tomato, bawang, jintan dan rempah hitam. Harga untuk set ini hanya Rm 6.00.

Shawarma Sandwich Cheese

Falafel Platter : 12 crispy Falafel Rings, dihidangkan dengan flate bread dan garlic sauce.

Yop makan Shawarma Rice


Selain Shakshuka, Sha juga sukakan Shawarma Salad. Harga Rm 10.00.


MENU DI RESTORAN LAZEEZI SERI ISKANDAR, PERAK
( Restoran makanan arab di Seri Iskandar )








Jika korang nak ke Restoran Lazeezi korang boleh berkunjung lebih kurang pukul 1 petang. Restoran ini terletak sebaris dengan Kafe Chillex Concept dan Kafe La Cushy Seri Iskandar. Pekerja di sini juga boleh berbahasa Inggeris dan bahasa melayu juga.

Sunday, January 12, 2020

Langkah Mengelak Virus Influenza Daripada Berjangkit Kepada Kanak-Kanak

January 12, 2020 3
Langkah Mengendali Pesakit Influenza Kanak-Kanak | Assalamulaikum dan salam sejahtera. Kementerian Kesihatan kini mengharapkan ibu bapa lebih peka memastikan kesihatan anak-anak dan tidak menghantar anak ke sekolah jika sakit. Hal ini berikutan penularan virus Influenza di negara kita. Influenza merupakan jangkitan dengan menunjukkan gejala utama seperti demam selesema, batuk dan gejala lain seperti sakit kepala, sakit otot, sakit sendi, sukar bernafas, cirit birit dan kelesuan. Wabak yang disebabkan oleh virus bermusim itu boleh mengakibatkan jangkitan demam selesema yang ringan terhadap kumpulan orang biasa tetapi boleh menyebabkan jangkitan teruk kepada golongan berisiko tinggi seperti kanak-kanak, orang tua, ibu mengandung dan mereka yang mempunyai penyakit kronik lain.

Langkah Pencegahan virus Influenza



  • Jika terdapat keperluan, gunalah ubat paracetamol mengikut dos yang tepat, di samping mendemah bahagian badan seperti kepala, kaki dan badan dengan tuala basah (tepid sponging);
  • Elakkan daripada memberi ubat Non-Steroidal Anti Inflammatory Drugs (NSAIDS) untuk mengurangkan demam kerana terdapat bukti klinikal yang menunjukkan penggunaannya boleh meningkatkan risiko komplikasi jangkitan influenza seperti radang otak di kalangan kanak-kanak;
  • Memastikan pesakit minum secukupnya supaya kekal terhidrat; dan
  • Sila bawa pesakit tersebut berjumpa doktor dengan segera sekiranya demam tidak berkurangan atau mempunyai gejala penyakit influenza seperti demam selsema atau flu, sakit tekak, batuk dan gejala lain seperti sakit kepala, sakit otot, sakit sendi dan kelesuan.

Bagaimana Virus Influenza Berjangkit




Siapa berisiko tinggi mendapat Virus Influenza


Selain itu, sebagai langkah pencegahan penularan jangkitan influenza pula, KKM mengingatkan orang ramai agar sentiasa mengekalkan tahap kebersihan diri yang tinggi, kerap membasuh tangan dengan menggunakan air dan sabun atau hand sanitizer, mengamalkan adab batuk yang baik dan cara hidup sihat. Orang awam secara amnya dan golongan berisiko tinggi khususnya adalah digalakkan untuk mendapatkan suntikan vaksin influenza di fasiliti kesihatan swasta di seluruh negara. Bagi mereka yang mempunyai gejala jangkitan influenza adalah dinasihatkan untuk mengamalkan perkara berikut:



  • Berehat di rumah dan tidak pergi ke tempat awam dan sesak dengan ramai. Sekiranya perlu ke tempat awam, kita dinasihatkan untuk memakai penutup hidung dan mulut (face mask) dengan betul bagi mengelakkan penularan jangkitan melalui pernafasan

  • Menutup hidung dan mulut dengan tisu, tuala atau sapu tangan apabila batuk atau bersin. Seterusnya, tisu yang telah digunakan perlu dibuang dengan segera ke dalam tong sampah;
  • Elakkan dari berkongsi peralatan peribadi seperti tuala, sapu tangan dan sebagainya dengan orang lain.
  • Segera berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan bagi mendapatkan rawatan lanjut sekiranya gejala bertambah teruk seperti demam dan batuk, sakit tekak yang berterusan.
Di dalam keadaan sekarang kita perlu peka dan cuba elakkan daripada terkena virus. Semoga kita dan ahli keluarga kita terutama anak-anak yang berada di taska, rumah pengasuh, tadika dan sekolah dijauhkan daripada segala penyakit. Jangan ambil mudah, cuba amalkan apa yang sepatutnya.

Thursday, January 09, 2020

Tips Bagaimana Menghadapi Ahli Keluarga Terlibat Dengan Penyalahgunaan Dadah

January 09, 2020 3
Tips Bagaimana Menghadapi Ahli Keluarga Yang Terlibat Dengan Penyalahgunaan Dadah | Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Dadah seperti yang umum tahu adalah musuh No 1 Negara. Meninggalkan dunia penagihan dadah adalah bukan sesuatu yang mudah kerana bagi Sha ianya berbentuk subjektif bukan objektif dengan hanya katakan saya mahu berubah, saya tak nak ambil dadah lagi . Kenapa Sha berkata sebegini? Kerana sepanjang terlibat dengan pemulihan dadah, diakui sendiri oleh ribuan klien yang sedang menjalani hukuman menjalani pengawasan dalam komuniti. Hal ini disokong dengan adanya kes klien berulang sehingga lanjut usia.


Pemulihan penagihan dadah memerlukan usaha sepanjang hayat kerana penagihan dadah adalah satu penyakit kronik yang mudah berulang (chronic relapsing disease) dan berpanjangan. Ini bermakna, penagihan dadah ini akan kekal dengan individu yang menyalahgunakannya pada masa yang panjang, di mana terdapat individu yang bergantung dengan dadah untuk hidup. Namun, individu yang terlibat dalam penagihan dadah ini boleh dipulihkan dan mampu berhenti menggunakan dadah.

Penagihan dadah menyebabkan individu sukar untuk berfungsi dalam kehidupan sehariannya. Ia memberi kesan kepada bagaimana individu tersebut bertindak dengan keluarganya, di tempat kerja dan dalam masyarakat. Ia adalah sesuatu yang sukar dan mencabar bagi mengubah banyak perkara pada satu-satu masa dan tidak kembali kepada tabiat yang lama.

Bagaimana Menghadapi Ahli Keluarga Terlibat Dengan Penyalahgunaan Dadah?


Pelbagai reaksi yang biasa Sha hadapi sama ada dalam bentuk positif dan negatif apabila klien/orang awam atau ahli keluarga datang untuk mengadu tentang ahli keluarga terdekat telah terlibat dengan penyalahgunaan dadah dan tidak kurang mengesyaki penglibatan berdasarkan perubahan orang yang dimaksudkan. Bagi yang dapat mengesan perubahan diucapkan syabas kerana ianya menunjukkan anda mengambil berat tentang ahli keluarga anda. MARAH & TERKEJUT adalah reaksi normal kita sebagai manusia tetapi setiap masalah yang timbul pasti ada usaha untuk selesaikannya.

Antara yang korang boleh buat adalah :


1. Jangan panik dan terus melenting.
Kenalpasti apa tindakan yang korang perlu ambil. Paling penting korang kena berfikir dalam keadaan bertenang, jadi ambillah masa untuk tenangkan diri terlebih dahulu. Jika ada keluarga atau rakan yang dipercayai, korang boleh berkongsi dan meminta pendapat.

2. Bersedia untuk menghadapi pelbagai kemungkinan.
Untuk masalah sebegini korang perlu berfikir panjang dan jadilah seorang yang waras.

3. Mencari maklumat tentang dadah yang diambil.
Kenali dadah yang ahli keluarga korang ambil. Ketahui jenis, kesan dan tanda-tanda.

4. Dapatkan kaunseling atau nasihat daripada agensi penguatkuasaan berkaitan dadah seperti AADK.
Jangan segan untuk merujuk kes ini kepada pihak berwajib. Negara kita mempunyai Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) dibawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) sebagai tempat untuk rujukan.

5. Jiwa kena kuat & positif kerana tidak semua penagih tidak baik.
Ahli keluarga korang mesti korang kenal bagaimana mereka dengan korang sendiri. Sama ada orangnya tidak membawa masalah atau memberi masalah kepada keluarga.

6. Ketahuilah sokongan daripada keluarga adalah penting untuk mengawal kebergantungan kepada dadah.

MENYOKONG ANAK BUKAN DENGAN MENGHALANG ANAK MENJALANI RAWATAN PEMULIHAN.

Masalah penagihan dadah memang sukar ditangani. Penagih seolah-olah tidak insaf untuk pulang ke pangkal jalan. Hakikatnya, tidak semua penagih seperti itu, malah ada yang bersusah-payah untuk pulih tetapi tetap gagal. Bagi memastikan penagih tidak menagih semula, sokongan dan pembabitan keluarga dalam program pemulihan amat penting. Dapati usaha memulihkan penagih lebih berjaya apabila keluarga memberi sokongan khususnya daripada ibu bapa dan adik-beradik.

Rawatan dan pemulihan yang komprehensif melalui pendekatan pemulihan dalam institusi dan pemulihan dalam komuniti. Penekanan telah diberikan kepada pelaksanaan program psikososial, rawatan perubatan dan latihan kemahiran dan kerjaya serta meluaskan pendekatan kerohanian dan keagamaan.

AADK juga sentiasa berusaha meningkatkan keberkesanan rawatan dan pemulihan yang meliputi keperluan fizikal, mental, sosial dan spiritual supaya individu yang terperangkap dalam penagihan dadah ini  boleh mendapatkan semula kehidupan mereka kembali dan hidup bebas dadah.  Peluasan perkhidmatan AADK telah dilakukan dalam usaha untuk menyediakan rawatan dan pemulihan selama mereka memerlukannya.

Jika korang perasan, drama yang sedang ditayangkan di TV3 iaitu Adellea Sofea lakonan Mira Filzah & Ungku Ismail pada jam 7.00 petang adalah suatu drama yang menarik untuk ditonton kerana jarang sekali jalan cerita membabitkan hero seorang penagih dadah jenis kokain.


Sha tak sabar nak tunggu kesudahan drama ini, adakah pengakhiran yang baik atau sebaliknya? Setakat ini ahli keluarga ramai yang menyokong dan tidak kurang ada yang menjadi syaitan untuk menyebabkan Fir "trigger" sekali gus mencetus rasa rindu kepada dadah kembali.

Kesimpulannya, tips yang Sha nyatakan adalah berdasarkan pengalaman menghadapai ahli keluarga penagih. Bagi keluarga yang menyokong, korang memang kuat dan selalu menyentuh hati kami dan dalam didoakan keluarga kita yang tersilap langkah dapat kembali ke pangkal jalan. Suka Sha tekankan di sini, ramai yang tanya penagih dadah boleh berubah ke? BOLEH. Ramai ke yang dah pulih? TAK RAMAI TAPI ADA kerana ianya perlu ada kekuatan dalaman daripada mereka sendiri. NAK KUAT? Perlulah SOKONG.

Tuesday, January 07, 2020

Drama Adellea Sofea | Bolehkah Fir Tinggalkan Dadah ?

January 07, 2020 5
Drama Adellea Sofea | Bermula 6 Disember 2019 yang lepas, drama Adellea Sofea mengisi slot Akasia TV3 setiap isnin hingga jumaat pada jam 7.00 petang. Drama yang yang dibintangi pelakon-pelakon hebat yang memainkan peranan kuat dalam drama ini adalah Mira Filzah, Ungku Ismail Aziz , Jasmine Suraya, Roy Azman, Fazlina Ahmad Daud, Bella Dally, Josiah Hogan, Fizo Omar, Uchee Fukada, Kazar dan ramai lagi. Setiap watak yang ada dalam drama ini memberi pengajaran yang berlainan.


Sinopsis Adellea Sofia

Adellea Sofea adalah watak yang dilakonkan oleh Mira Filzah, seorang anak sulung dalam keluarga berkerja sebagai pensyarah dan selalu diaju soalan perkahwinan. Sofea berkenalan dengan Firdaus (Fir) lakonan Ungku Ismail. Ungku Ismail ingin mengahwini Sofea walaupun baru kenal dan ibu Fir pun berkenan dengan Sofea dan memujuk Sofea menerima Fir sehingga mereka berkahwin. Kebahagiaan perkahwinan mereka diduga dengan pelbagai dugaan termasuk selepas  kantoi Fir sebenarnya penagih dadah sejak bangku sekolah. Walaupun terluka Sofea mengambil keputusan untuk terus setia bersama Fir dan membantu Fir untuk pulih.

Apa yang menarik tentang Adellea Sofea ? Nilai-nilai murni

Untuk pertama kali Sha tertarik dengan drama ini adalah kerana Sha tahu ada babak yang dilakonkan di Klinik Cure & Care Sungai Besi (AADK), teringin juga nak tengok apa peranan AADK dalam drama ini maklumlah bukan selalu drama-drama melayu menyelitkan elimen pemulihan dadah dalam sesebuah karya.

Drama ini menekankan pentingnya kekuatan tali kekeluargaan dalam menyokong perubahan ke arah kebaikan terutamanya dalam kepulihan daripada penyalahgunaan dadah.

Berubah ke arah kebaikan pastinya ada cabaran yang akan dilalui seperti rakan yang negatif, hadir untuk menimbulkan trigger (pencetus) kepada penggunaan dadah kembali.

Watak Sofea yang tidak membuat keputusan dalam keadaan marah.

Keegoan seseorang biarlah bertempat.

Di dalam suatu perkahwinan, suami isteri haruslah mengambil tanggungjawab masing-masing dan tidak terlalu menyerah tugas pada satu bahu sahaja walaupun sibuk berkerja. Nilai ini kita boleh lihat watak mama dan papa Firdaus & Ilya.

Tidak kira dalam kebahagiaan atau kesempitan, sentiasalah mengingati padaNya Yang Maha Besar mohonlah kekuatan daripadaNya.

Bolehkah seorang penagih dadah meninggalkan dadah?

Jawapannya TIDAK MUSTAHIL dan ada contoh yang berjaya meninggalkan dunia penagihan tetapi kepulihan adalah sepanjang hayat. Mereka perlu berwaspada dan menjaga diri sendiri supaya mereka tidak kembali ke kancah penagihan.

Kini berbaki 6 hari lagi daripada 28 episod drama Adellea Sofea, jom sama-sama kita tonton apakah kesudahan pengorbanan Sofea.

Fungsi Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Dalam Masyarakat

January 07, 2020 3
Fungsi Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Dalam Masyarakat | AADK dan masyarakat berpisah tiada itulah perumpamaan yang sesuai untuk menggambarkan AADK memerlukan sokongan masyarakat sekeliling untuk sama-sama mencegah penyalahgunaan dadah di negara ini. Ada siapa peduli masalah dadah kalau tidak ada ahli keluarga yang terlibat? Pentingkah ambil tahu tentang pencegahan penyalahgunaan dadah? AADK selalu menekankan terutamanya jika ada ceramah di mana-mana sama ada di sekolah, institusi pengajian tinggi (IPT) , tempat kerja dan komuniti tentang dadah dan memperkenalkan apakah fungsi AADK sebenarnya dalam masyarakat. Sha kongsikan di sini bagi memudahkan korang mengenali AADK, hal ini kerana di luar sana selalu Sha diajukan soalan seperti apakah tugas AADK dalam usaha memerangi penyalahgunaan dadah di Malaysia.



Fungsi AADK Dalam Masyarakat

Bercakap tentang fungsi AADK, Sha ingin memperkenalkan unit-unit utama yang ada di dalam AADK. Setiap unit memainkan peranan penting yang berlainan fungsi, untuk kali ini Sha memfokuskan kepada fungsi yang ada di AADK Daerah, untuk pengetahuan korang AADK ada di setiap daerah seluruh negara Malaysia.

Bahagian/Unit Di dalam AADK


Unit Pencegahan


Suka Sha kongsikan tentang Unit Pencegahan terlebih dahulu kerana memegang pepatah "Mencegah Lebih Baik Daripada Mengubati". Unit Pencegahan adalah tunggak penting dalam menyampaikan mesej pendidikan tentang bahayanya dadah dan menyeru segenap masyarakat untuk sama-sama ambil kisah. Menjadi unit yang penting kerana perlu menjalinkan hubungan baik dengan orang awam, sekolah, institusi pengajian tinggi (IPT), tempat kerja sektor swasta dan sektor awam. Setiap tahun akan ada peruntukan untuk menjalankan program bersama masyarakat dan menjalankan ujian urin seperti mana saranan kerajaan setiap kakitangan perlu menjalani saringan ujian urin termasuklah kakitangan AADK sendiri. Tidak lupa juga selain rakyat biasa, unit pencegahan banyak berhubung dengan pemimpin masyarakat setempat untuk mengetahui keadaan setiap kawasan di bawah tanggungjawab setiap AADK Daerah. Selain ceramah, AADK juga cuba memenuhi jemputan mengadakan pameran antidadah dan keluar bertemu masyarakat.

Pencegahan merupakan strategi jangka panjang yang bertujuan untuk melindungi seseorang dari terlibat dengan penyalahgunaan dadah. Untuk mencapai tujuan ini, seseorang itu perlu meningkatkan faktor pelindung dan mengurangkan faktor berisiko. Dengan wujudnya kekuatan ini, setiap individu akan berjaya mencegah dirinya dari terlibat dengan gejala dadah walaupun ia mudah dan senang diperolehi.

Unit Rawatan, Perubatan & Pemulihan


Unit Pemulihan menjalankan program ke atas klien yang telah dijatuhkan hukuman menjalani pemulihan di dalam komuniti ( klien pengawasan ). Tempoh pengawasan adalah 2 tahun atau 3 tahun yang mana mereka perlu mengikuti program-program pemulihan bersama AADK bersama Pegawai Pemulihan yang ada. Jika korang nak tahu, untuk program pemulihan bersama AADK meliputi beberapa menu program dan kerohanian. Pendek kata jika di AADK Daerah, Unit Pemulihan adalah unit yang akan berhubung terus dengan klien yang sedang menjalani program pemulihan.

Objektif Unit Rawatan, Perubatan & Pemulihan :
  • Merawat dan memulihkan individu yang terlibat dalam penyalahgunaan dadah.
  • Mengekalkan kepulihan individu.
  • Membantu seseorang individu kembali kepada gaya hidup sihat tanpa dadah.
  • Memperbaiki status kesihatan dan mengurangkan risiko kesihatan akibat tingkahlaku penagihan.
  • Memperbaiki status sosial dan integrasi individu untuk berfungsi secara produktif dalam keluarga, tempat kerja dan masyarakat.

Unit Penguatkuasaan & Keselamatan


Agensi Antidadah Kebangsaan menguatkuasakan, menjalankan fungsi seperti yang dinyatakan dalam Seksyen 6 Akta AADK 2004 kecuali Akta Dadah Berbahaya 1952, Akta Dadah Berbahaya (Langkah-langkah Pencegahan Khas) 1985 dan Akta Dadah Berbahaya (Perlucuthakkan Harta) 1988.

Di dalam penguatkuasaan Akta Penagih Dadah (Rawatan dan Pemulihan) 1983, penekanan telah diberikan kepada  seksyen-seksyen seperti berikut:



Fungsi Unit Penguatkuasaan & Keselamatan

  • Melaksanakan Operasi Mengesan Dan Menangkap Orang Yang Disyaki (OYDS) Penagih Dadah
  • Pengurusan Orang Kena Pengawasan (OKP)
  • Pengendalian aduan berkaitan dengan permasalahan dadah
  • Pembukaan kertas siasatan ke atas OKP yang telah melanggar syarat-syarat pengawasan
  • Pendakwaan ke atas kertas siasatan yang telah mendapat arahan tuduh daripada Timbalan Pendakwa Raya
  • Pemantapan Pematuhan Pengurusan Keselamatan dan Institusi Pemulihan Dadah
Unit-unit yang ada ini sangat berkaitan satu sama lain dan perlu selalu bekerjasama dalam mencegah, membantu kepulihan klien pengawasan dan memastikan klien mengikut syarat-syarat pengawasan berdasarkan perintah mahkamah.

Selain menjalankan pemulihan dalam komuniti, AADK juga mempunyai beberapa institusi yang menjalankan pemulihan dalam institusi seperti Pusat Pemulihan Narkotik ( PUSPEN ), Klinik Cure & Care dan Cure & Care Service Centre (CCSC).

Friday, January 03, 2020

Catatan Memori Hari Pertama Persekolahan Sesi 2020

January 03, 2020 5
Hari Pertama Persekolahan Sesi 2020 | Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Ilahi kerana kita masih berpeluang melangkah ke tahun baru iaitu tahun 2020. Tidak terlambat rasanya untuk Sha mengucapkan Selamat Tahun Baru buat rakan-rakan dan pembaca sekalian. Semoga apa yang terjadi sepanjang 2019 kita jadian panduan dan lonjakan untuk lebih baik pada tahun ini dan seterusnya sama ada dari segi duniawi, rohani dan akhirat. Tahun ini Sha tidak keluar ke mana-mana untuk menyambut tahun baru hanya lepak di rumah bersama keluarga dan tidur tahun 2019 bangun tahun 2020 lah pendek kata tambah pula di Ipoh tak ada sambutan macam dulu, setiap tahun diadakan di setiap daerah di dalam negeri Perak. Alhamdulillah pada tahun ini kedua-dua anak Sha telah memasuki alam persekolahan iaitu Abang Zaryth sudah darjah 2 manakala Adik Nur pula Prasekolah 5 tahun.


Pengalaman Menghantar Anak Hari Pertama Sekolah Tahun 2020


Media sosial 1 dan 2 januari 2020 meriah dengan perkongsian rakan-rakan ibu melayan kerenah anak-anak di hari pertama persekolahan. Sha sebagai seorang ibu pun seronok melihat pelbagai ragam anak-anak yang pertama kali ke sekolah seperti anak kedua Sha iaitu Adik Nur sendiri yang mula melangkah ke Pra Sekolah di umur 5 tahun. Memandangkan Abang Zaryth sudah darjah 2, dia dah kenal dan tahu mana tempat nak tuju jadi tak ada masalah bagi Sha dan suami, tambah pula dia pun teruja berjumpa dan bersama rakan-rakan sekelas dia masa darjah satu.


Tahun 2020 adalah kali pertama untuk Adik Nur menjejakkan kaki ke sekolah. Alhamdulillah, senang bangun pagi iaitu jam 6.00 pagi untuk bangun dan bersiap. Sebenarnya Sha risau juga sebabnya Adik Nur tak dibiasakan bangun awal selalunya hantar rumah pengasuh angkat dia masuk kereta kemudian angkat masuk rumah pengasuh pun dia tak sedar. Memang jarang dia akan bangun awal kalau dibiarkan lebih-lebih lagi kalau hari cuti..ehehehe


Adik Nur memang awal-awal mintak nak pakai tudung bila pergi sekolah, jadi ibu layankan sahaja dia.


Adik Nur adalah antara murid paling awal masuk kelas, jadi ibu apalagi ajak Adik Nur selfie dulu selepas Adik Nur bersalam dengan cikgu dan mommy. Selepas sahaja selfie Sha tak tunggu lama, terus gerak ke dewan untuk menjenguk Abang Zaryth pula. Tidak lama berada di sekolah kerana semuanya baik-baik sahaja dan Sha meninggalkan anak-anak di bawah tanggungjawab guru-guru mereka. Mudah-mudahan cikgu baik, anak ibu pun baik.


Tahun ini juga adalah tahun pertama Abang Zaryth memasuki kelas agama. Ibu sedikit keliru kerana sistem pembelajaran agama di sini agak berlainan berbanding ibu dahulu, maklumlah negeri pun lain kan. Demi tidak mahu Abang Zaryth ketinggalan dalam ilmu agama Ibu mendaftarkan Abang Zaryth ke sekolah agama rakyat paling dekat dengan kediaman. Jadi setiap hari Abang Zaryth akan belajar di 2 buah sekolah berlainan. Ermmm.. ibu dulu sekolah biasa dan kelas agama di sekolah sama, kelas sama tak perlu ke mana-mana hanya perlu tunggu ustazah KAFA datang ke sekolah.

Ibu tak minta banyak pun, biarlah Abang Zaryth dan Adik Nur dapat belajar dengan baik. Menuntut ilmu yang elok untuk bekalan dunia dan akhirat.