SHALIMAR YUSOF

Blog ini dibangunkan untuk catatan peribadi dan perkongsian info bersama pembaca semoga mendapat manfaat

Thursday, June 27, 2019

Rumah Ronald McDonald Kubang Kerian Kini Telah Dibuka Di Hospital Universiti Sains Malaysia. Apakah Fungsi Dan Kelebihannya?

Rumah Ronald McDonald Kini Telah Dibuka Di Hospital Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian Kelantan | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Korang perasan tak jika korang ke mana-mana cawangan restoran McDonald's terdapat tabung di kaunter mereka? Nak tahu ke manakah sumbangan itu disalurkan? Inilah salah satu hasil sumbangan korang. Baru-baru ini iaitu pada 23 Jun 2019 telah menjadi saksi pembukaan Rumah Ronald McDonald Di HUSM. Persatuan Kebajikan Rumah Ronald McDonald Malaysia (RMHC Malaysia) dan McDonald's Malaysia dengan Hospital Universiti Sains Malaysia (Hospital USM) telah mengadakan gotong-royong sempena rumah Ronald McDonald di Hospital Universiti Sains Malaysia bagi menyambut keluarga pediatrik yang mendapat rawatan di hospital USM dan hospital-hospital sekitarnya.


Gabungan Mantap Persatuan Kebajikan Ronald McDonald Bersama Hospital USM Kubang Kerian Kelantan
Azmin Jaafar, Presiden RMHC dan Pengarah Urusan McDonald's Malaysia berkata "Rumah Ronald McDonald ini ditubuhkan kerana terdapat keperluannya yang amat tinggi di Hospital USM yang merupakan hospital rujukan yang menerima lebih 20,000 pesakit setahun. Kemudahan seperti ini penting kerana ia bukan sahaja memberi kemudahan dan penginapan untuk meringankan beban keluarga pesakit, malah ia juga sedikit sebanyak memberi keluarga-keluarga ini kekuatan emosi dengan sokongan keluarga-keluarga lain yang bersama-sama menemani anak-anak mereka yang sakit."

Ybhg. profesor Datuk Dr Asma Ismail, Naib Canselor Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian berkata,

"Dengan adanya Rumah Ronald McDonald di Hospital USM, ahli keluarga sentiasa dapat bersama dengan anak-anak mereka sepanjang tempoh mereka menerima rawatan di hospital. Ini adalah penting kerana secara tidak langsung ia menggalakkan pemulihan kesihatan pesakit-pesakit pediatik dengan kadar yang pantas kerana sokongan fizikal dan emosi daripada ahli keluarga."


Dengan kos pembinaan  bernilai RM 4 juta, Rumah Ronald McDonald Kubang Kerian di Hospital USM dilengkapi dengan 18 buah bilik serta ruang makan, ruang istirehat, dapur, bilik dobi, bilik permainan, dan lain-lain kemudahan untuk penghuni. Selain daripada itu, rumah ini juga ternyata lebih istimewa dengan adanya Bilik Sensori Ronald McDonald yang menyediakan peralatan multi deria khas yang disumbangkan kepada Hospital USM untuk membantu perkembangan kanak-kanak istimewa.

Rumah Ronald McDonald yang direalisasikan hari ini adalah sumbangan RMHC Malaysia, McDonald's Malaysia, rakan-rakan niaga, dan pelanggan-pelanggan McDonald's yang menyumbang  melalui tabung RMHC yang terletak di lebih daripada 275 restoran McDonald's di seluruh negara.

Kenali Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian Kelantan.

Selama ini agak kerap ke HUSM kerana temujanji ibu tersayang, malah kedua-dua anak Sha juga dilahirkan di HUSM Kubang Kerian jadi dikongsikan sedikit tentang Hospital Universiti Sains Malaysia ini.

HUSM mula beroperasi sebagai hospital pengajar yang memberi perkhidmatan awam pada tahun 1983. Diterajui oleh Prof Dr. kamaruzaman Wan Su, Pengarah pertama hospital USM bersama 2 orang timbalan serta 570 staf pelopor. Kini, selama 30 tahun berkhidmat kepada masayarakat, Hospital USM dengan bilangan staf mencecah 3322 orangn pengarah hospital sebagai penerajunya menawarkan pelbagai perkhidmatan klinikal dan sokongan klinikal bukan sahaja kepada masyarakat setempat malahan seluruh negara.

Hospital USM telah dirasmikan oleh KDYMM Al-Sultan Kelantan, Sultan Ismail Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra pada 26 Ogos 1986. Tujuan utama penubuhan hospital USM adalah untuk menjadi hospital pengajar bagi bidang Sains Perubatan, Sains Pergigian dan Sains Kesihatan. Selain itu, hospital USM menyediakan perkhidmatan rawatan kepada pesakit disamping memberi peluang kepada para penyelidik untuk menjalankan aktiviti penyelidikan.

Apakah Sebenarnya RMHC ?


RMHC Malaysia tekah ditubuhkan pada Februari 1990 sebagai organisasi bukan berasaskan keuntungan dengan misi untuk mewujudkan, mencari dan menyokong program-program yang mampu meningkatkan kesihatan  dan kesejahteraan kanak-kanak kurang bernasib baik di Malaysia. RMHC menjalankan empat program utama untuk menyokong teras Kesihatan, Pendidikan dan Kebajikan. Program-program ini ialah Rumah Ronald McDonald, Bilik Sensori Ronald McDonald, "Gift Of Smile" dan Program Pek Kembali ke Sekolah. Sejak 28 tahun lalu, RMHC telah memberi impak dalam kehidupan lebih 20,000 kanak-kanak melibatkan kesihatan, pendidikan dan kebajikan dengan pembiayaan lebih RM 16 juta. Dana untuk program-program yang dijalankan diperolehi daripada sumbangan ikhlas individu menerusi tabung yang terdapat di restoran-restoran McDonald's dan juga tajaan serta sumbangan dari rakan korporat.

Gotong-Royong Sebelum Pembukaan RMHC Kubang Kerian Kelantan.



Sehari sebelum pembukaan RMHC Kubang Kerian Kelantan iaitu pada hari sabtu 22 Jun 2018 telah diadakan sesi gotong-royong yang telah dihadiri oleh ramai orang secara sukarela menyumbangkan tenaga. Turut hadir adalah Profesor Dato' Dr Ahmad Sukari Halim yang merupakan Pengarah Kampus Kesihatan USM Kubang Kerian Kelantan sendiri. Terharu juga dengan sokongan daripada
Rumah Ronald McDonald juga turut turun padang. Maklumlah RMHC Kubang Kerian Kelantan ini merupakan Rumah Ronald McDonald kedua di Malaysia selepas yang pertama dibuka di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, Kuala Lumpur pada tahun 1999.



Penanaman pokok yang dikenali sebagai "pokok doa" turut dilakukan pada bahagian halaman tengah rumah ini sebagai simbolik tanda kasih penuh harapan dengan kalungan doa dari semua yang terlibat secara langsung dan tak langsung untuk para pesakit dan penghuni di sini. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul dan inilah sedikit sebanyak usaha yang mampu pihak McDonald hulurkan pada masyarakat.


Sha dan rakan-rakan juga berbangga dapat menjadi penyokong kepada program kebajikan seperti ini dan secara langsung berkongsi kemudahan yang RMCH sediakan kepada masyarakat dan insan yang memerlukan diluar sana. Berdasarkan pengalaman sendiri yang tinggal di luar Kota Bharu dan selalu berurusan dengan HUSM, sumbangan seperti ini amat berguna kerana dapat menjimatkan kos, masa dan tenaga.

Kemudahan Di Rumah Ronald McDonald Kubang Kerian, Kelantan

 

Pertama kali menjejak kaki ke dalam bilik Rumah Ronald McDonald ini Sha agak terpegun kerana ianya seperti masuk ke bilik hotel memang selesa dan bersih untuk dihuni dan sesuai untuk membantu kepulihan pesakit.


                       Kaunter Pendaftaran                                             Surau Lelaki & Perempuan

                                                         Bahagian Dapur yang luas dan selesa

                                Sudut BBQ                                                                Bilik Dobi

 

Ruang rehat luar yang dapat memberikan ketenangan dan angin luar kepada pesakit dan peneman pesakit.

 

Pesakit juga dapat melepaskan kebosanan walaupun dalam proses menjalani rawatan kerana Rumah Ronald McDonald direka dengan mesra dan sesuai dengan umur pesakit sendiri.

Bagaimanakah cara untuk memohon Rumah Ronald McDonald Kubang Kerian Kelantan ?

  • Dibuka untuk keluarga pesakit pediatrik sahaja yang berumur 18 tahun dan ke bawah.
  • Pesakit mestilah tinggal di luar kawasan Kota Bharu.
  • Semasa mendapat rawatan di pediatrik, boleh mengambil borang permohonan dan kemukakan ke bahagian kebajikan HUSM.
  • Selepas permohonan diluluskan oleh HUSM barulah layak untuk masuk ke Rumah Ronald McDonald dengan bayaran RM 5.00 sahaja sehari.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Rumah Ronald McDonald (RMH), sila layari http://www.rmhc-malaysia.my/ , atau jika ingin menyumbang melalui sumbangan tunai atau bantuan sukarela anda boleh menghubungi cawangan RMH di PPUKM, Kuala Lumpur di talian 03-91735994 untuk keterangan lebih lanjut.

Jadi korang jangan tertanya-tanya lagi kemanakah sumbangan korang selama ini. Semoga rezeki kita sentiasa bertambah dan mampu membantu insan yang memerlukan seperti mereka yang menerima rawatan di sini.

Wednesday, June 26, 2019

5 Tempat Menarik Di Shah Alam Dan Pilihan Hotel Yang Selesa Sekitar Shah Alam

5 Tempat Menarik Di Shah Alam Dan Pilihan Hotel Yang Selesa Sekitar Shah Alam | Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera semua. Teringat dulu ketika Sha bersama suami dan Abang Zaryth ke Shah Alam atas urusan kerja dan perlu bermalam untuk berehat tetapi agak terhad untuk mencari hotel di sana tambah tak banyak maklumat tentang hotel-hotel di sana yang kami dapat pada masa itu. Kebiasaanya Sha ke kawasan Shah Alam adalah untuk bercuti sambil membeli belah jadi memerlukan hotel yang selesa untuk melepaskan lelah bersama keluarga dan menawarkan harga yang berpatutan sesuai dengan bajet. Maklumlah biasanya kami akan ke hotel selepas penat membeli belah dan melakukan aktiviti di luar. Sha dahulunya bila sebut Shah Alam selalu tertanya-tanya apa yang best di Shah Alam, kebetulan pada masa itu I-City Shah Alam baru sahaja dibuka, jadi adalah tempat yang Sha boleh tuju pada masa itu sambil bawa Abang Zaryth yang masih bayi. Rupanya ada lagi tempat menarik di Shah Alam ini, jom kita tengok tempat riadah yang ada.

5 Tempat Menarik Di Shah Alam Selangor


1. Taman Tema Air Wet World

 

Tarikan yang ada di Taman Tema Air Wet World Shah Alam ini adalah seperti Super Hurricane, Monsoon Buster, Thunder River, Kiddy Typoon Lagoon, Caribbean Rider, Whirlwind Escape, Bermuda Triangel, Island Of Treasures, Pirate Cove, Pirate Challenge, Function Square, Cabana & Food Kiosk.

Harga Tiket :

Untuk anak tinggi 90 cm kebawah adalah percuma
Kanak-kanak - Normal (90cm-130cm) RM 42, Mykad (90cm - 130cm) RM32
Dewasa - Normal (130cm keatas) RM 47, Mykad (130cm keatas) RM 37


2. I-City Shah Alam


Antara yang kita boleh nikmati di I-City Shah Alam adalah seperti 

  • Water World I-City - Taman tema air yang memperkenalkan Riding Tornado pertama di Asia Tenggara
  • Snowalk - Persekitaran artik 50, 000 kaki persegi dikekalkan di bawah 5 darjah Celcius
  • City Of Digital Lights - Taman yang menghiburkan dengan lebih 1 juta lampu LED
  • Fun World - menawarkan aktiviti dan permainan yang berorientasikan keluarga dengan muzium lilin interaktif pertama Malaysia, The Carpet Red, dan Muzium Kesenian pertama Malaysia

3. Skytrex Shah Alam



Terletak 3 km di dalam hutan seluas 817 hektar Taman Botani Negara Shah Alam, taman ini hanya 40 minit memandu dari pusat bandar Kuala Lumpur dan boleh diakses melalui banyak lebuhraya ke Shah Alam.

Selasa hingga Jumaat
Kedatangan Pertama: 0900 pagi
Perlepasan terakhir: 1400 petang


* Ditutup pada hari Isnin kecuali semasa Cuti Sekolah dan cuti umum terpilih.

Sabtu, Ahad dan Cuti Umum *
Kedatangan Pertama: 0830 pagi
Berlepas terakhir: 1500 petang


* Dibuka pada hari cuti umum. Sila rujuk pengumuman pada media sosial kami untuk kemas kini terkini.  
 

4. Taman Botani Shah Alam

Tertarik pula Sha dengan apa yang ada di Taman Botani Shah Alam ini. Pelbagai aktiviti yang menarik boleh dilakukan bersama keluarga tersayang.



5. Setia City Mall Shah Alam



Tak pernah jejak lagi ke Setia City Mall ni, tapi bila tengok gambar macam menarik terutamanya pemandangan pada waktu malam, katanya ada air pancut meriah berwarna-warni. Nampaknya kalau ke Shah Alam boleh laa melepak di sini. Alang-alang dah kongsi tempat menarik di Shah Alam, Sha nak kongsi juga hotel yang menarik sebagai penginapan percutian.

Hotel Yang Menarik Dan Selesa Di Shah Alam


1. Concorde Hotel


Hotel ini terletak di pusat bandar Shah Alam berstatus 4 hotel 4 bintang pastinya akan memberi keselesaan kepada kita sekeluarga. Paling penting harganya amat berpatutan dengan biliknya yang disediakan. Mengikut kebiasaanya suami Sha akan memastikan Sha memilih hotel yang mempunyai kolam renang dan hotel ini adalah pilihan yang tepat tambah pula dari sini bkita boleh menyaksikan pemandangan sekitar Shah Alam.

2. Grand Bluewave Hotel


Pertama kali melihat hotel ini Sha agak terpesona dengan hiasan hotel ini. Jika korang ingin mengunjungi Masjid Biru atau membeli-belah baju raya di PKNS atau SACC Mall, maka amat sesuailah untuk anda menginap di hotel yang seterusnya ini. Hotel bertaraf lima bintang ini hanya terletak 5 minit sahaja dari masjid jika anda berjalan kaki!

Walaupun ia kelihatan mewah dan korang mungkin tertanya-tanya tentang harganya, tak perlu risau. Jika anda pandai mendapatkan harga tawaran, harga bilik di sini boleh bermula serendah RM199 sahaja bagi bilik standard!

Kemudahannya sudah pasti lengkap. Anda boleh beriadah di kolam renang, mencuba menu makanan Halal Cina dan Jepun di restoran atau bersenam di gimnasium. Ruang biliknya sudah pasti luas, lantainya lembut dengan karpet, dan bilik mandinya dilengkapi dengan alat mandian dan tab mandi.

3. Geno Hotel


Antara pilihan terbaik bagi korang yang ingin menginap di hotel yang terletak berhampiran dengan Subang Jaya dan Shah Alam adalah Geno Hotel. Jika anda menempah hotel di sini, mudah untuk anda pergi ke kedua-dua bandar besar ini.

Ia adalah hotel yang serba baru. Sebaik sahaja menapak masuk ke ruang lobi, anda pasti akan terus berasa selesa dengan kecantikan dan tahap kebersihan hotel ini. Katil dalam bilik tetamu pun luas serta masih lagi baru dan empuk. Selain kemudahan yang lengkap, Geno Hotel juga terletak berhampiran dengan kedai-kedai dan restoran.Jadi korang risau pasal nak cari makan kat mana.

4. Hotel de Art @ i-City


Korang bercadang untuk membawa ahli keluarga anda bercuti di taman tema i-City? Apa kata cuba mempertimbangkan untuk bermalam di Hotel de Art @ i-City! Anak-anak pasti sukakan hotel ini.

Dekorasinya serba meriah, berwarna-warni dan artistik. Melihat mural di luar bangunan hotel dan hiasan lobi pun, anda sudah pasti teruja. Untuk pengetahuan korang, Hotel de Art adalah hotel bajet di Shah Alam berstatus tiga bintang yang menawarkan harga berpatutan.

Untuk bilik Art Twin, harganya bermula serendah RM101 semalam dan anda boleh mendapat lebih banyak diskaun, sehingga RM90 ketika tawaran diberikan. Ruang biliknya sederhana, cukup selesa untuk anda bergerak dan berehat selepas perjalanan jauh dari rumah anda.

Info tambahan: Terdapat lagi satu cawangan Hotel de Art di Shah Alam, iaitu di Seksyen 7.



5. Acapella Suite Hotel






Acapella Suite Hotel adalah antara hotel menarik di Shah Alam bagi mereka yang perlu bermalam selepas menonton perlawanan bola sepak di Stadium Shah Alam, menghadiri orientasi atau konvokesyen di Management & Science University (MSU), mahupun sekadar bercuti di bandar ini.

Yang bagusnya tentang Acapella Suite Hotel ini adalah ruang biliknya yang sangat luas. Kalau anda mempunyai keluarga besar dan akan membawa anak-anak ke Shah Alam, hotel ini sesuai untuk anda. Sesetengah bilik turut mempunyai dapur kecil, balkoni, dan ruang duduk berasingan.
Kelengkapan di sini juga lengkap. Anda boleh menggunakan kemudahan gimnasium, kolam renang outdoor yang besar, dan restoran untuk sarapan pagi anda. Memang seronok jika dapat menginap di sini dengan keluarga tersayang!

Itu baru 5 pilihan hotel yang menarik minat Sha untuk ke Shah Alam selepas ini, untuk dapatkan info mengenai hotel-hotel lain untuk yang ada di Shah Alam, Selangor, korang boleh layari website ini  Di Bagasi.my ada banyak info lengkap berserta gambar tentang keadaan hotel, harga sewa semalaman dan lokasi. Sangat mudah untuk bantu korang buat pilihan nanti.

https://bagasi.my/hotel-di-shah-alam/

Sambil menaip sambil berangan memang seronok! Bila dah dapat banyak info dan maklumat hotel-hotel di Shah Alam, bolehla Sha merancang percutian seterusnya. Persediaan sebelum pergi bercuti atau ada urusan di sesuatu tempat, mencari hotel yang bersesuaian dengan saiz keluarga, keselesaan dan tempat yang strategik di samping harga yang berpatutan sangat diperlukan supaya kita tidak perlu sakit kepala di saat akhir.

Wednesday, June 19, 2019

Setting Nombor Telefon Waris Pada Lock Screen Telefon Bimbit

Setting Nombor Telefon Waris Pada Lock Screen Telefon Bimbit | Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Baru-baru ini seorang rakan sekerja Sha telah tertinggal dompet dan telefon bimbitnya di sebuah stesen minyak. Rezeki dia tertinggal ditempat yang ada cctv dan pekerja stesen minyak mengambil tanggungjawab untuk menghubungi rakan Sha. Tetapi kebanyakkan pengguna telefon bimbit pastinya akan menetapkan kekunci atau kata laluan untuk akses telefon bimbit untuk keselamatan bukan? Tetapi Sha tertarik pada perkongsian rakan Sha kerana tetapan yang dilakukannya telah membantu pihak stesen minyak menelefon ahli keluarga terdekatnya berdasarkan nombor yang tertera pada skrin telefon bimbit. Pastinya kita tahu apabila skrin terkunci kita tak akan dapat akses maklumat yang ada dalam telefon bimbit jadi apabila kita buat tetapan sebegini jika orang baik hatinya akan mencari nombor yang boleh dihubungi untuk memaklumkan kedudukan telefon dan barangan yang ditemui. Memandangkan Sha pengguna telefon bimbit jenama Samsung jadi Sha tunjukkan untuk Samsung untuk jenama lain Sha tak pasti.

Seperti gambar di atas korang boleh nampak bahagian bawah tarikh dan haribulan terdapat nombor waris.

 

Pertama sekali korang perlu ke bahagian setting.

  

Kemudian pilih Lock Screen And Security.



Selepas itu pilih Info And App Shortcuts untuk kemaskini maklumat pemilik telefon bimbit. Serius Sha tak pernah setting apa-apa pada bahagian ini, kalau kes ini tak terjadi Sha pun tak ambil tahu.

  
3 pilihan ini akan keluar korang perlu pilih Owner Information.

 Haaa... kat sini korang letaklah apa yang korang nak tambah, contoh yang Sha letak adalah nama waris terdekat iaitu nombor telefon suami Sha sendiri.


 Bila dah masukkan maklumat korang, klik DONE.

Sekarang korang dah boleh periksa balik menjadi atau tidak tetapan yang korang buat. Bila jadi pada kawan sendiri baru nak setting macam ni, kalau tak memang tak setting sampai sudah. Selain cara ini kita juga boleh setting pada emergency calls.

Sunday, June 16, 2019

How To Bring Up Your Credit Score Risk Grade In Singapore



Understanding how your credit score in Singapore is evaluated is significant to being financially healthy. There will come a point in time in most Singaporeans’ lives when taking a bank loan is necessary. The most common example is a home loan, car loan, business or education loan. You may also use the housing loan calculator to determine your monthly payments for a simple loan. A credit risk grade of AA makes it easy to be eligible for such loans. When a large amount of cash is needed during an emergency, personal instalment loans can also go a long way.Those who cannot maintain a good credit score frequently find themselves underprivileged of these essential financial products. Unlike some other countries, banks in Singapore seldom vary the interest rate based on your credit grade. If you have bad credit, you will either be given a smaller loan or be rejected.This is why it is important to keep your credit score healthy. The worse it is, the less you can borrow for a car, house, education or starting a business. Here is how to bring up your credit risk score and get it to AA rating, the highest possible credit grade.

1. Repay loans on time every month

By the time you receive a second or third letter of reminder of late payment, your credit score would have dropped. This will happen whether or not the bank waives lay payment fines.For credit cards, always repay at least the minimum sum, before the billing cycle ends. At SingSaver, we recommend that credit card bills be repaid in full every month in order to save on the interest repayments.For loans such as mortgages or personal instalment loans, inform your bank early if you think you may miss payments. Alternatively, speak to a credit counsellor. It is possible that the bank will work out an alternative repayment scheme, which will do less damage to your credit rating.

2. Avoid multiple loan enquiries in quick succession
If you make four or five loan applications within a short span or within a single month of time, you could be identified as “credit hungry.” It has the meaning of typical behaviour for someone in financial difficulty, such as someone who has just been retrenched or is in debt.Spread out your loan applications whenever possible. If you are trying to find a cheaper interest rate loan, use the comparison tools on SingSaver to compare offers with the lowest interest rate. It is not advisable to apply for multiple loans and enquiries all at once.

3. Limit number of open credit facilities
In general, avoid having more than four to five credit facilities personal lines of credit, credit cards, personal loans, and so forth. At any rate, it is not advisable to hold six or seven credit cards or credit lines. You are likely to get confused by the various billing cycles and miss payments.Always close off credit cards you are no longer in use, which will also save you paying the annual fee. For personal lines of credit, there is little reason to have more than one. If you find a credit line with a lower interest rate, close your current credit line and switch to the cheaper one.

4. Never default on loans
If you default on a loan, it will appear on your credit report indeterminately. A single major default can make it impossible to ever get a credit card, line of credit, or home loan. If you cannot make repayment, always seek credit counselling and have your debt restructured. While it will lower your credit grade, it is better than defaulting. Furthermore, defaulting will result in legal action if you have the money but simply refuse to make repayment.

5. Meet short-term loan repayments to repair damaged credit
If you have a bad credit grade, the easiest way to repair it is by settling in full any short-term or small loans. Over time, this will go a long way to repairing your damaged credit once the bureau sees you are making repayments on time and in full.If you currently have a credit grade of B or under, start doing this a year or two before you apply for major loans, such as a home loan. This could bring you the desired AA rating by the time you send in your application.