HOME CONTACT SIAPA SAYA NOTA TUTOR NOTA CUTI NOTA RESEPI AIDY REVIEW

Monday, January 29, 2018

RESEPI IKAN BILIS DAN TEMPE GORENG

January 29, 2018 5 Comments
RESEPI IKAN BILIS DAN TEMPE GORENG | Assalamualaikum, Salam Sejahtera. Kebiasaannya Sha memang tak ada idea untuk padankan lauk pauk dengan sayur apa. Waktu pagi Sha untung tak perlu ke pasar pagi sebab berhampiran rumah Sha ada jiran yang jual barang basah jadi Sha hanya perlu jalan kaki untuk beli barang basah cuma pilihan agak terhad jadi beli sahaja apa yang ada. Sha beli kuew teow, taugeh dan kuchai untuk masak kuew teow goreng sebagai sarapan. Lebihan taugeh untuk buat sarapan Sha padankan dengan lauk Kari Ayam untuk makan tengahari terjadilah Ikan bilis dan tempe goreng.

Sebenarnya Sha jarang sangat makan tempe ni, sejak duduk perak je Sha makan sebab boleh terima laa rasanya. Ingat ingat Sha ni kali ke 5 macam tu lah Sha beli tempe ni, haaa duduk perak dah 6 tahun dah..hihihi...


BAHAN-BAHAN

Ikan bilis
Tempe potong petak-petak
Taugeh
Kuchai
Cili Merah
Kiub Ikan Bilis
Bawang Merah dimayam
Bawang Putih dimayam

CARA MASAK

Goreng tempe dan ketepikan
Goreng Ikan Bilis ketepikan
Tumis bawang merah dan bawang putih, masukkan sedikit air dan letak kiub ikan bilis.
Masukkan Ikan bilis dan tempe yang siap digoreng tadi.
Akhir sekali masukkan taugeh dan sayur kuchai, kacau sekejap tutup api.

Sebenarnya Sha nak buat goreng sambal ikan bilis dan tempe ni, tapi lupa cili kisar tak ada. Jadi kita pusing jadi goreng biasa sahaja. Tapi rasa tak lengkap pula tiada apa-apa yang pedas..hihihi..

#dapurcikmar
#cikmarstory

Wednesday, January 24, 2018

SIAP SEDIA BERCUTI KE PHUKET

January 24, 2018 5 Comments


SIAP SEDIA BERCUTI KE PHUKET | Setakat ini hanyalah angan-angan, mungkin suatu hari nanti tertunai kan. Ramai yang pernah pergi sana cakap best jadi Sha pun sukalah dengar pengalaman kawan-kawan yang pernah pergi ke sana manalah tahu kan lepas ini ada rezeki Sha ke sana tambah pula sejak ada Adik Nur ni Sha sekeluarga belum bercuti kemana-mana tambah pula nak ke pulau. Masih awal tahun macam sempat je menabung untuk bercuti kemudian hari kan. Jadi kita ambil pengalaman rakan dulu sebagai panduan.

Sha nak kongsi dulu pasal trip bajet ke Phuket macam kawan Sha ambil kot-kot korang pun sedang rancang nak ke Phuket juga, sebelum itu nak cerita sikitlah tentang Phuket Island ni. Untuk makluman, sebenarnya Pulau Phuket ni adalah pulau paling besar di Thailand yang terletak di Lautan Andaman dan dikelilingi oleh 32 lagi pulau yang lain. Pulau ni juga kira antara pulau yang terdekat dengan Krabi, Phi Phi dan beberapa pulau lain kat sana. Kalau nak dibandingkan luasnya bandar Phuket ni boleh dikatakan ianya kecil sikit saja dari Singapore sebab dekat Phuket ni ada lebih kurang 103 buah kampung. Jadi, memang banyaklah tempat dan aktiviti yang kita boleh explore dan cuba di sana nanti.

Dari Kuala Lumpur ke Phuket, tak lain tak bukan kalau nak jimat masa memang kena naik flight. Nak naik kereta atau train pun boleh juga tapi memang akan kebas punggung laa jawabnya sebab perjalanan ambil masa lebih kurang 12 jam. Huhu. Tapi kalau naik flight sejam lebih macam tu saja dah sampai. Tapi bergantung juga dengan bajet kita lah macam mana. Jadi cakap pasal flight ni benda yang pertama sekali kena fikir mestilah nak yang murah lagi jimat kan? Jadi, tips untuk trip bajet ni kita boleh beli tiket masa promosi. Alaaa, tapi sekarang ni dah banyak dah promotion tiket Kuala Lumpur to Phuket flights yang murah-murah. Maksudnya kita tak perlu risau sangat, cuma kena rajin sikitlah buka website flights untuk semak promosi harga terbaru yang ada dan kalau boleh elakkan daripada tempah masa hari minggu sebab harga promosi biasanya dah sold out time tu..ooo..okay.

Seterusnya, untuk pengangkutan di Phuket nanti dicadangkan guna saja pengangkutan awam yang ada seperti teksi, mini bus, train dan lain-lain lagi. Selain dapat jimat kos, kita juga boleh merasa udara Thailand dengan lebih dekat lagi. Tapi ikut kesesuaian jenis percutian kita jugalah nanti. Kalau datang beramai-ramai dengan family dan kawan-kawan lebih daripada 5 orang, boleh sewa van persendirian terus untuk satu hari. Haaa, bolehlah kita gunakan van tu untuk ronda-ronda satu bandar Phuket ni dengan sepuas-puasnya tapi jangan pakai main redah saja tau. Pastikan juga kita ada itinerary, supaya dapat jimatkan masa dan minyak sebab kat sana katanya minyak memang mahal. Huhu.

Soal penginapan pula memang  digalakkan untuk tempah hotel awal-awal kalau tidak, memang kena bina setinggan cinta di kaki lima laa jawabnya. Ahahaha.. Yelah, trip dari Kuala Lumpur ke Phuket ni bukannya dekat sebab tu kena plan sebaik mungkin kan. Jadi, tips untuk tempah hotel macam biasalah kita boleh tengok reviews hotel tu dulu dan kalau boleh pilihlah hotel yang banyak kemudahan dan tak jauh daripada tempat makan yang sedap lagi halal, shopping mall dan lokasi-lokasi menarik yang kita nak pergi nanti. Kalau dah rasa macam okay dan selesa dengan sesuatu hotel tu, bolehlah book. Time travel ni, penjimatan masa memang amat penting tau sebab banyak tempat yang nak dilawati nanti. Jangan disebabkan pemilihan hotel yang kurang tepat, masa kita banyak terbuang pula. Eh, macam tak sabar pulak Sha ni kan.

Aktiviti utama kalau nak bercuti ke Phuket ni semestinya laa island hoping. Jadi, kita boleh pilih mana-mana pakej yang bersesuaian. Takut lari bajet? Memanglah kan..excited! semua nak buat..eheheh..tapi katanya masih ada juga yang menawarkan pakej yang murah-murah seperti Pakej James Bond Island yang mana kita boleh pergi ke 4 buah pulau dengan harga lebih kurang bawah 1500 bath saja tapi kalau rasa ada bajet lebih bolehlah pilih pakej Island Hopping untuk ke 7 buah pulau, termasuk makan tengahari dan minum petang sekali. Selain island tour, katanya kita juga boleh pergi town tour sama ada nak pakej siap ataupun pergi sendiri. Itupun kalau tahu jalan laa, kalau malas nak fikir dan tengok peta, pilih saja mana mana-mana pakej dengan agen kat tepi jalan. OOoo..macam banyak je agen tepi jalan tuu. Harga boleh tawar menawar lagi ikut bajet dan masa kita. Antara tempat-tempat menarik yang wajib kena pergi ialah Phang Nga Bay, Old Phuket Town, Pantai Patong, Trickeye 3D Museum, Hanuman World Phuket dan banyak lagi. Waahh, menarik kan?

Bab makanan pula, katanya di Thailand ni sebenarnya tak susah sangat nak cari makanan halal tapi masih kena berhati-hati juga terutamanya di streetfoods. Lagipun, di streetfoods memang ada orang Thai Muslim yang jual. Kebanyakan yang Muslim boleh cakap Bahasa Melayu loghat ala-ala Kelantan. Nampaknya macam senanglah Sha nanti sebab boleh kecek klate..senang nak berurusan dengan diaorang. Takdelah tergeliat lidah sangat. Hihi. Tapi elok juga kalau kita bawa maggie dan roti gardenia untuk sebagai bekalan nanti kan, manalah tahu malas nak keluar hotel. Tapi, tak risau sangat kot sebab hampir setiap satu blok kedai ada 7E atau kedai serbaneka 24jam. Haaa, dah get ready untuk terbang ke Phuket tak? Tunggu apa lagi? Jom book Kuala lumpur to Phuket flights sekarang juga! Enjoy our trip !

Nampaknya perlu ada perbincangan bersama keluarga tersayang nih, tambah pula lama dah tak bercuti kemana-mana. Eh gak-agak bulan berapa ya sesuai untuk bercuti? Pulau memang suka laaa..

KESIHATAN DI USIA MAKIN MENINGKAT

January 24, 2018 0 Comments

KESIHATAN DI USIA MAKIN MENINGKAT | Assalamualaikum semua. Hari ini Sha tertarik untuk berkongsi satu perkongsian sahabat di satu group whatapps.Perkongsian itu ditujukan kepada golongan yang berusia 45 tahun ke atas. Tapi Sha lebih suka ambil perkongsian ini untuk sesiapa sahaja, kerana setiap orang mengalami pertambahan usia dan perlu lebihkan disiplin dalam menjaga kesihatan.

Proses Penuaan (Aging Process) sudah bermula sejak umur 32 Tahun dengan  mulanya penurunan fungsi organ-organ (Seperti Ginjal/Buah Pinggang, Hati, Hypophyse dsbnya) dan Penurunan Hormon-Hormon (Seperti Testosteron, Growth Hormon, Coenzym Q10, Melatonin dan Antioxydant).

Pada Usia 45 thn Bermula Penurunan Estrogen untukk wanita dan penurunan Hormon Progesteron dan Testosteron untuk Lelaki.

Penuaan Adalah Suatu 'Penyakit' yang Berlangsung Kronik yang Sebenarnya Tidak Dapat Dicegah, Diubati dan Dikembalikan Menjadi Muda.

Penuaan Bukanlah Hukuman, tetapi Akibat 'Perintah dari Gen.'

Beberapa Penyakit yang Muncul Akibat Proses Penuaan, adalah;

1. Osteoporosis.
2. Metabolic Syndrome menjadi penyebab Penyakit Cardiovasculer (seperti Strok, Penyakit Jantung Koroner dan Hypertensi Renal).
3. Kanser (seperti Payudara, Colorectal/Usus, Prostat, Ovarian).
4. Alzeimer (Pikun).
5. SD (Sexual Dysfunction).

APA PULA YANG HARUS DILAKUKAN?

1. BERGERAK.

Jalan kaki 3-5 km/hari) dapat Mencegah Osteoporosis (Rapuh Tulang) dan Hypertension.

2. SENAM OLAH NAFAS

Seperti Pranayama, Orhiba, Cikung, Yoga dsb 2x/minggu. Paru-paru Perlu Latihan Deep/Maximal Breathing, untuk Meningkatkan Aliran Darah di Alveoli, Menuras CO2.

3. KURANGI KARBOHIDRAT

Cukup Protein, Buah & Sayur.

4. JAGA BERAT BADAN

Berat Ideal Lelaki (Tinggi Badan Kurangkan 100), Wanita (Tinggi Badan Kurangkan 110).
Lingkaran Perut Tak Boleh Lebih 80cm utk Wanita, 90cm utk Lelaki.
BMI Tak Boleh Lebih 30 kg/m2.

5. TEKANAN DARAH TIDAK BOLEH LEBIH 140/90.

Check BP Tiap Minggu.

6. KADAR GULA DARAH PUASA TIDAK BOLEH LEBIH 110, Trigliserida 150, HDL Harus Lebih 50.

Jadi Periksa Darah sekurang-kurangnya Tiap 6 Bulan.

7. WANITA WAJIB BUAT MAMMOGRAM dan PAP SMEAR Setiap Tahun

Kesan Awal Kanser Servik dan Payudara.

8. ISTIREHAT CUKUP

- Tidur 6 - 8jam sebaiknya seawal jam 10 malam
- Matikan Lampu (Merangsang Growth Hormon).
- Jangan Makan 3 jam Sebelum Tidur (Mencegah GERT & Sesak).
- Bantal Rendah (Meningkatkan Oksigen ke Otak).
- Miring ke Kanan (Mengurangi Beban Jantung).

9. KURANGI STRESS

- Jangan bekerja di luar Kapasiti atau kemampuan
- Perbanyak rasa Syukur, Doa atau Meditasi
 - Sentiasa Perbaiki Kualiti Ibadah, Iman, Sosial & Hiburan yang Positif

Luangkan masa sembang-sembang santai, bergurau-senda,  erat Silaturahim atau berkumpul dengan keluarga & teman-teman.

Elakkan marah-marah atau terlalu emosi, hindari hal-hal yang berpotensi membuat sedih atau angkara (Hukum/Permusuhan), Hadapilah Segalanya dengan Senyum Bahagia.


Hurmm..nampaknya perlu lebih beringatlah lepas ini kalau nak sihat kan.

Thursday, January 18, 2018

JAGA KESIHATAN BERSAMA OAT SEDAP

January 18, 2018 16 Comments
JAGA KESIHATAN BERSAMA OAT SEDAP | Pada zaman kini ramai yang sudah menyedari kepentingan menjaga kesihatan terutama dalam penjagaan diet makanan harian. Umum juga tahu kalau kita cari makanan untuk menjalani diet seimbang pasti Oat adalah salah satu makanan yang paling popular dan menjadi saranan pakar pemakanan. Tapi setahu Sha mana ada oat yang sedia sedap, biasa kena campur buah-buah atau perasa lain baru tekak boleh terima kan. Kini tidak lagi dengan Kayliz Granola Oat, semuanya cukup lengkap tidak perlu pelbagai campuran kerana ianya sudah cukup dengan campuran berkhasiat.


Care Liz Resources sebuah syarikat yang bertapak di Negeri Sembilan, Malaysia diasaskan pada bulan 16 September 2015. Syarikat ini mengeluarkan makanan kesihatan berasaskan oat. Bijirin oat (kayliz) dengan kombinasi rasa Sweet Potato, Chia Seed dan madu. Kombinasi bahan yang dipercayai kaya dengan khasiat tersendiri pasti memberi manfaat yang terbaik kepada pengguna.

Tahukah Anda?

Pengambilan Kayliz Granola dalam masa 30 minit ke 1 jam sebelum melakukan senaman akan lebih meningkatkan prestasi dan hasil kerana ianya :
- Membekalkan tenaga kepada kita untuk melakukan aktiviti.
- Terbaik untuk golongan yang mempunyai gaya hidup yang sibuk, pelajar dan ahli sukan. Mudah dan mengenyangkan!
- Membekalkan kalori, lemak baik, protein berkualiti, serat yang tinggi, mineral dan vitamin. Semuanya badan kita perlukan jadi memang baik masukkan dalam jadual menu makan kita.

Kandungan Kayliz Granola


Oat
Oat adalah antara bijirin yang paling sihat di dunia. Oat adalah bijirin bebas gluten dan sumber vitamin, mineral, serat dan antioksidan penting. Komposisi nutrien oat adalah sangat seimbang.

Keledek
Keledek adalah sumber vitamin A  yang paling baik ( dalam bentuk beta-karoten ). Keledek juga sumber terbaik Vitamin C, mangan, tembaga, asid pantotenik dan Vitamin B6.

Chia Seed
Chia Seed adalah makanan tertumpu mengandungi asid lemak Omega-3 yang sihat, karbohidrat, protien, serat, antioksida dan kalsium. Satu ounce ( lebih kurang 2 sudu besar) mengandungi 139 calories, 4 gram protein, 9 gram lemak, 12 gram karbohidrat dan 11 gram serat, vitamin tambahan dan mineral.

Madu
Madu dapat meningkatkan tahap kesihatan dalam menggalakkan antioksida di dalam badan manusia. Antioksida membantu menghalang radikal bebas di dalam badan daripada menyebabkan penyakit. Madu juga menggalakkan sistem imun, bertindak sebagai pencegahan melawan sebarang penyakit yang boleh melemahkan badan.

TIADA PENGAWET
TIADA PERASA TIRUAN
TIADA GULA TAMBAHAN
KURANG GULA

Dikilangkan Oleh :

Care Liz Resource
No 1723 Lorong 40 Taman Villa Lavender Height
70450 Seremban. Negeri Sembilan.

Dirumuskan oleh Dr Aishah Solution Sdn Bhd Pemenang Awards
 

Inginkan makanan yang sedap dan sihat? Pilihlah KayLiz Granola dengan slogan Crunchy, Delicious & Healthy sebagai pilihan anda sekeluarga.

Serius! Kayliz Gronala Oat amat sesuai untuk sesiapa yang sedang dalam proses untuk menurunkan berat badan kerana ianya boleh mengenyangkan dari pengambilan Kayliz Granola Oat sebagai sarapan kenyang sehingga waktu makan tengahari tiba. Pengambilan oat ini juga senang, tak perlu pelbagai campuran yang biasa di makan dengan oat lain hanya padankan Granola Oat bersama Susu Rendah Lemak macam Sha, ada juga yang makan dengan yogurt terpulang kepada pilihan masing-masing.

Jika nak tahu lebih lanjut tentang Kayliz Granola Oat ini korang boleh layari :

Facebook : KaylizHQ

Whatapps terus ke :

011-10906902
atau
019-62550010.

Jom cepat-cepat dapatkan Kayliz Granola Oat sekarang jugak. Ramai yang cakap dapat oat ni tak sempat nak makan sendiri, ahli keluarga yang rasa dulu makan sampai habis. Maknanya apa tu? Maknanya memang sedap la kan. Sha pun dah berapa hari tak keluar beli sarapan di luar, pagi-pagi masuk pantry keluarkan susu dan oat ni, campur Siap! Jimat duit Jimat Masa.

Monday, January 15, 2018

BBQ LAMB IPOH, PERAK

January 15, 2018 2 Comments
BBQ LAMB IPOH, PERAK | Kali ini untuk label makan best Ipoh Sha nak kongsi sebuah kafe yang menyediakan citarasa baru Asian Marinated Roasted Lamb, Beef Short Ribs dan Smoked Duck  dengan Ketuhar Timur Tengah Tradisional yang mendapat pengiktirafan daripada komuniti trip advisor dan pelancong tempatan. Kalau korang  nak tahu kafe ini baru sahaja berpindah daripada lokasi asalnya, kini kafe ini terletak di Jalan Sultan Iskandar Ipoh (Pekan Lama) , orang Ipoh mesti tahu lokasi ini yang mana dulunya menempatkan restoran Nashmir bersebelahan dengan SJK(C) Perak.

Pertama kali Sha datang ke sini Sha tertarik dengan persekitaran kafe ini yang agak luas dan selesa juga boleh buat pilihan sama ada ingin menikmati juadah di dalam atau luar kafe. Kaunter penyediaan menu juga berada di luar termasuk ketuhar Timur Tengah Tradisionalnya, jadi korang boleh tengok kesibukan pembantu dapur menyediakan masakan korang. Selain kawasannya yang luas untuk bawa keluarga menjamu selera, lebih penting Sha berpuas hati dengan kebersihan kafe ini.

 
Pemandangan kafe daripada luar memang menarik dengan pancaran cahaya lampu. Kalau korang perasan, belah kanan gambar berbumbung kecil tu adalah ketuhar Timur Tengah.

 
Inilah yang Sha cakap sambil makan sambil boleh tengok yang tergantung-gantung tu..macam mana lah tak tertarik buat kaki makan daging macam Sha ni elok je memanggil-manggil ni haaa..


Kentang bakar juga ada dalam salah satu hidangan menu yang ada di sini.

Ketika Sha dan keluarga sampai di kafe ini kebetulan kawasan ini baru lepas fogging menebabkan keadaan dan  baunya agak mengganggu jadi kami ambil peluang bertenang dahulu di bahagian dalam kafe dan membuat pesanan terlebih dahulu. Selepas asap fogging kian hilang kami mendapatkan tempat di luar kafe dan kalau korang cepat boleh la dapat satu meja yang agak romantik kalau berdua-duaan..ehehe..ada lampu kat tengah gitu..



 
 Bahagian luar kafe.


Bahagian dalam kafe. Kebetulan ada sebuah keluarga sedang siap sedia nak menyambut hari lahir ahli keluarga mereka kot, humm...macam best jugak kalau dapat sambut hari lahir kat sini kan..
Malam itu Sha dan suami memilih menu Rice Lamb dan Lamb Soup bersama roti. Pertama sekali Sha sangat sukakan  Lamb Soup di kafe ini tambah pula isinya agak berpatutan dengan harga. Kalau tak nak makan bersama roti korang boleh tukarkan roti kepada nasi tapi memandangkan Sha dah order Rice Lamb jadi Sha ambil set roti. Menu kedua Rice Lamb juga tidak mengecewakan walaupun adik yang ambil order tu cakap dagingnya tak sebanyak menu Lamb Cut tapi bagi Sha rasanya sudah mencukupi dengan kuantiti nasi yang ada. Daging kambing bakarnya cukup masak dan sedap perapannya tapi hati-hati dengan rempah yang ada dalam nasi, mungkin boleh mengganggu lidah korang jadi belek-belek dulu kalau korang nak makan cepat..😜  Di sini hanya ada satu jenis nasi sahaja, tapi korang boleh beli nasi secara ala carte dan padankan dengan menu lain sebagai lauk pauk.
 


Kepada yang nak ubah selera sekali sekala tu boleh lah ke kafe yang dimiliki oleh Pak Adie ni. Lepas makan bolehlah bergambar, sebab kawasannya agak cantik punyai air pancut dan kolam dikelilingi lampu-lampu berwarna warni.

 Ini Pak Adie , pemilik Kafe Bbq Lamb, Ipoh.

Kalau korang nak tengok apa menu yang ada kat sini boleh semak kat bawah, gambar semuanya ehsan daripada encik Suami Sha yang rajin tolong snapkan.



 



Sebelum ini Kafe Bbq Lamb terletak di Ampang Ipoh tapi kini telah berubah ke kawasan lebih dekat dengan pekan iaitu pekan lama People's Park.

BBQ Lamb Ipoh - Roasted & Grill ini dibuka dari 4.00 petang hingga 11.00 malam
Selasa Cuti
Untuk booking boleh hubungi Pak Adie atau Ros Putih

Kalau korang ikuti facebook BBQ Lamb- Roasted & Grill memang akan nampak pelbagai komen yang negatif dan positif. Tapi yang penting korang mesti pergi cuba dulu baru tahu ok! Sha sekeluarga sangat berpuas hati dengan perkhidmatan dan layanan pekerja di sini, Alhamdulillah makanan pun tidak lama menunggu dan sedap pulak tu. Jadi apa kata pakat-pakat cuba ubah selera di sini..😘  Mahu lihat kedai makan best Ipoh lagi? Boleh tengok sini , ianya antara kafe kegemaran Sha juga, Burger Banjir 8miles

Sunday, January 14, 2018

NAK TENGOK BALIK STATUS FACEBOOK LAMA

January 14, 2018 5 Comments
NAK TENGOK BALIK STATUS FACEBOOK LAMA | Kalau korang perasan bila kita layari facebook, facebook akan keluarkan kembali  status-status lama atau memori gambar beberapa tahun yang lepas tarikh yang sama semasa kita dalam talian. Misalnya hari ini 11 Januari 2018 kita akan dapat lihat mungkin status pada 11 Januari 2016 atau tahun-tahun lain sejak kita daftar akaun facebook itu sendiri. Tapi sebenarnya kita dapat lihat balik semua status kita  pada tahun-tahun lepas yang kadang-kadang kita tak percaya pun status itu kita pernah taip, kadang macam budak-budak nak-nak status zaman dulu tak matang lagi..hihihi..

Kalau korang nak tengok balik status facebook korang tahun-tahun sudah korang boleh klik tiga garisan pada sebelah kanan facebook seperti dalam gambar dibawah yang telah Sha tanda bintang tu.


Bila sudah klik garisan tiga tu korang scroll menu-menu yang ada sehingga sampai bahagian apps kemudian klik On This Day. Masa ni korang boleh la tengok status-status lama korang.

 

Bila baca balik status-status lama sesetengahnya macam tak percaya je diri sendiri yang tulis. Ada yang macam alim sangat, ada yang macam budak-budak sangat, ada yang ikut perasaan sangat dan ada yang jiwang sangat..ahahhaha...

Apa-apa pun betullah kita perlu berhati-hati dalam menulis status, menjaga kata-kata di media sosial kerana walaupun kita sudah padam, ianya tetap ada sebenarnya. Sha pernah mengikuti seminar bersama Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia (MCMC) yang selalu menekankan perkara ini demi kepentingan bersama untuk mengelakkan masalah di masa hadapan.

Gunalah media sosial dengan berhemah, elakkan menyebarkan fitnah atau berita tidak pasti. Sebaik-baiknya kongsilah sesuatu yang dapat memberi manfaat kepada semua golongan pembaca sama ada rakan-rakan, keluarga dan kenalan.

Tuesday, January 09, 2018

BIODATA INTAN NAJUWA

January 09, 2018 8 Comments
BIODATA INTAN NAJUWA | Assalamualaikum semua. Mungkin tidak semua orang layan drama TV3 tetapi Sha percaya drama ini semakin trending sekarang ini berdasarkan status kawan-kawan di media sosial yang meluahkan emosi dan komen masing-masing terhadap drama slot Akasia TV3 yang telah bermula pada 26 Disember 2017 iaitu Kekasih Paksa Rela. Pada mulanya Sha tidak berapa tertarik untuk menonton drama ini tapi bila sudah menonton satu episod macam tidak lengkap pula jika tidak meneruskan episod seterusnya, tak pasti apa daya tarikan drama itu sebenarnya...hihihi..


Ramai yang memuji pelakon baharu yang membawa watak utama iaitu Intan Najuwa sebagai Hanan Khaira seorang yang disifatkan comel. Pelakon yang utama lain dalam drama ini adalah Remy Ishak dan Ain Edruce. Pelakon-pelakon lain adalah Afzan Rahman, Dayang Areeda, Nynaa Harizal, Jalaludin Hassan, Emelda Rosemila, Fizz Fairuz, Aman Graseka, Khaty Azian, Azhar Amir, Fatin Afeefa, Sharifah Asyikin, Feiyna Tajudin, Mak Wan. Drama sebanyak 28 episod terbitan Creative Skill Solution Sdn Bhd, diarahkan oleh Idora Abdul Rahman ini boleh ditonton setiap hari Isnin hingga Khamis jam 7 malam di TV3.

WATAK PELAKON 
Remy Ishak sebagai Adham
Intan Najuwa sebagai Hanan Khaira
Ain Edruce sebagai Rosnaida
Jalaludin Hassan sebagai Dato Azman
Aman Gaseka sebagai Kamal
Dayang Areeda sebagai Shiqin
Afzan A.Rahman sebagai Firdhaus
Emelda Rosemila sebagai Suraya
Fizz Fairuz sebagai Yusman
Fatin Afeefa sebagai Zilla
Khaty Azian sebagai Puan Zuraida
Nynaa Harizal sebagai Nonie
Wan Julia (Mak Wan) sebagai Mak Senah
Azhar Amir sebagai Dato Idrus
Sharifah Asyikin sebagai Reena
Feiyna Tajudin sebagai Juju


Panjang lebar pulak sembang pasal cerita ini, jom kenali pelakon Intan Najuwa, Sha percaya followers pelakon ini semakin mencanak naik seiring dengan drama ini yang semakin popular.


BIODATA INTAN NAJUWA.

Nama Penuh : Intan Najuwa Binti Abdul wahid
Asal : Johor Bharu, Johor
Tarikh Lahir : 18 Ogos 1997
Drama/Filem : Hantu Punya Boss!, Khabar Dari Casablanca, Kekasih Paksa Rela.
Instagram : @intannajuwa
Yang Perlu tahu : Kalau korang follow instagram Intan Najuwa ini korang mesti perasan satu video beliau dengan Ain Edruce, menurut Ain Edruce, Intan Najuwa adalah seorang yang kuat tidur, gila-gila, kuat makan, takut pada matahari dan seorang yang mengambil berat.
Hemm...nampaknya Intan Najuwa juga sudah punya kekasih hati..wahhh...

Semoga Intan Najuwa terus maju tapi adakah mungkin ini sama macam fenomena Hanna Delisha sebelum ini? Maklumlah mereka dikenali dan dipuji kerana comel, tambah pula Intan Najuwa ni kecik molek je orangnya memang cute sangatlah. Selepas drama ini moga Intan Najuwa terus menambah produk lakonan dan meningkatkan mutu lakonan beliau.

P/s : Eh, yang bawak Nonie tu pun boleh tahan cantik..hihihi

Monday, January 08, 2018

CARA DAFTAR CIMBCLICKS

January 08, 2018 3 Comments
CARA DAFTAR CIMBCLICKS | Assalamualaikum semua. Jangan tidak percaya walaupun zaman makin canggih makin maju dan dunia hujung jari masih ada yang tidak menggunakan kemudahan online banking atau perbankan atas talian untuk mempermudahkan beberapa urusan yang dapat diselesaikan secara terus seperti memindahkan wang, pembayaran bil dan sebagainya. Hari ini Sha nak kongsikan cara untuk mendaftar cimbclicks. Walaupun ianya mudah masih ada yang tidak tahu, percayalah.

1. Pastikan anda mempunyai akaun bank CIMB Berhad. Semasa membuka akaun bank tersebut anda akan dibekalkan dengan sekeping kertas yang mempunyai maklumat nama dan no akaun anda.

2. Selepas membuka akaun staff bank akan maklum supaya anda mengaktifkan kad ATM atau mula memasukkan duit di dalam akaun simpanan bank.

3. Selesai memasukkan duit,di mesin ATM anda perlu membuat pilihan di menu untuk mendaftar CIMBclicks dan daftar no.telefon untuk urusan online banking di kemudian hari.


4. Anda buka laman web rasmi CimbClicks kemudian klik Log In. Untuk kali pertama selepas klik Log In, anda perlu klik register dan apabila klik register pop up seperti di bawah akan keluar anda perlu klik Register Now.


5. Apabila anda klik Register Now borang seperti ini akan keluar. Pendek kata semasa mendaftar cimbclicks anda perlu punya atau tahu no pada kad ATM dan no pin kad ATM yang ingin didaftarkan.



6. Bila dah selesai semua yang di atas, anda perlu cipta ID pengguna dan setting password anda akhir sekali anda sudah boleh menggunakan perkhidmatan perbankan online anda. Segala no TAC akan dihantar ke no.telefon yang telah anda daftar sewaktu mula-mula aktifkan kad di mesin ATM.

Tapi bila dah ada online banking jangan lupa duit dalam dompet pun perlu ada sebab tak semua urusan wang boleh diselesaikan secara online. Pastikan anda juga ingat ID dan password anda sendiri, jika lupa perlu ulang daftar kembali tetapi tidak perlu ke mesin ATM hanya ulang daripada Log In pertama dan seterusnya.

Sekian Terima Kasih.










DARUSSYIFA' BATU GAJAH PERAK

January 08, 2018 1 Comments
DARUSSYIFA' BATU GAJAH | Assalamualaikum semua. Kesembuhan hanya milik Allah SWT, kita ikhtiar dengan izinnya Allah menyembuhkan dengan kudratNya. Darussyifa' adalah Persatuan, Pengubatan & Kebajikan Islam Malaysia yang diasaskan oleh Allahyarham Tuan Guru Dato' Dr Haron Din yang berpusat di Darussyifa' Pusat Bandar Baru Bangi. Beliau yang lebih dikenali dengan pangilan Ustaz Haron Din bergiat dalam bidang rawatan dengan menggunakan doa-doa yang terdiri daripada ayat-ayat al-Qur’an dan Hadith serta sunnah Rasulullah S.A.W. Ia menjadi satu altematif kepada orang ramai dalam usaha mencari kesembuhan penyakit selepas mendapatkan rawatan dari klinik dan hospital. Kebanyakan pesakit yang datang bukan hanya mengalami penyakit fizikal tetapi juga melibatkan penyakit rohani seperti terkena ganguan makhluk halus dan seumpamanya.

Kenapa Sha kongsi tentang Darussyifa' ini? Baru-baru ini Sha ke Darussyifa' cawangan yang berdekatan dengan tempat tinggal Sha iaitu Pusat Rawatan Kecil Darussyifa' Batu Gajah untuk berusaha menyelesaikan masalah Adik Nur menangis pada waktu tengah malam tanpa sebab. Perkara ini memberi kesan kepada waktu tidur dan emosi Sha sekeluarga. Memandangkan Adik Nur seorang yang sihat dan hanya mengalami masalah untuk tidur nyenyak dan normal pada waktu malam jadi Sha dan suami mengambil keputusan untuk membawa Adik Nur menjalani rawatan di Darussyifa.




Alhamdulillah kali ini kali ketiga Sha ke sini memandangkan sebelum ini pusat rawatan ini ditutup beberapa minggu lepas kemudian terlambat pergi orang agak ramai jadi Sha dan suami ambil keputusan untuk pergi hari ahad dan rezeki kami antara yang awal tiba dan mendapat rawatan. Ustaz perawat memberi petua untuk diamalkan dan Sha juga ada membeli air dan dibaca ayat-ayat ruqyah, sebelum itu ustaz perawat ada juga membacakan ayat-ayat ruqyah terus ke Adik Nur. Untuk malam semalam Alhamdulillah Adik Nur tidak menangis teruk seperti malam-malam sebelumnya.


Pusat Rawatan Kecil Darussyifa' Batu Gajah ini beralamat di :

No 66 Kampung Changkat Larang
31500 Lahat
Perak Darul Ridzuan


Dan kalau korang nak tahu Pusat Darussyifa' yang berdekatan dengan tempat tinggal korang, boleh terus ke www.darussyifa.org untuk senarai pusat dan maklumat lanjut. Tiada bayaran dikenakan untuk rawatan, tetapi kita boleh membeli produk-produk yang ada dijual di pusat rawatan ini. Kita boleh membawa sendiri atau membeli air yang di sediakan oleh pihak pusat rawatan untuk pengunjung. Jika ingin membuat sumbangan kotak untuk sumbangan ada disediakan di dalam pusat terbabit. Datang sini tak perlu ambil nombor giliran ke apa, cuma kena tulis nama dalam buku daftar dan ustaz akan panggil ikut senarai nama ditulis semasa daftar.

Korang pun perlu maklum waktu-waktu pusat ini dibuka memandangkan waktunya adalah berlainan setiap hari dan tidak juga dibuka setiap hari. Untuk Pusat Rawatan Kecil Darussyifa Batu Gajah korang boleh tengok gambar pertama termasuk dengan no. telefon ustaz-ustaz yang bertugas untuk tempat lain korang boleh tengok waktu dan no.telefon ustaz-ustaz di www.darussyifa.org .

Semoga usaha kita untuk mendapat penyembuhan sama ada fizikal atau rohani berhasil dan diizinkan oleh Allah SWT.

Friday, January 05, 2018

TERSENARAI 100 BLOG PILIHAN HASRULHASSAN

January 05, 2018 13 Comments
TERSENARAI 100 BLOG PILIHAN HASRULHASSAN | Memasuki tahun baru 2018 pastinya setiap orang punya azam yang tercetus di dalam fikiran terus terselit didalam hati yang pastinya azam itu adalah sesuatu yang lebih baik dari masa sebelumnya. Di dalam dunia blogging yang asalnya Sha tidak menetapkan pencapaian apa-apa kini mahu lebih lagi hasil dalam berblog. Semalam duk scroll-scroll facebook terperasaan HH update 100 blog pilihan dalam entry beliau, HasrulHassan seorang blogger yang cukup dikenali dan menjadi rujukan blogger-blogger baru tidak kira dalam perkongsian tips-tips blog dan tips-tips menjadikan blog sebagai sumber pendapatan.

 

Sha amat berterima kasih kepada HH kerana sudi menyenaraikan blog Sha (No.14) sebagai salah satu blog pilihan. Semoga suatu hari nanti blog ini semakin matang seiring dengan usianya yang memasuki tahun ke-8. Walaubagaimanapun Sha ambil ini sebagai suntikan semangat bagi Sha yang masih belajar tentang dunia blog dan menjadi salah satu blog pilihan HH adalah sesuatu yang membanggakan Sha kerana blog Sha hanyalah blog kerdil yang menumpang rezeki di alam maya ini diberi penghormatan dan disenaraikan oleh blogger Otai HasrulHassan.com yang banyak memberi ilmu tentang SEO dalam penulisan blog.

Bagi blogger newbie dan yang masih belajar upgrade blog seperti Sha ni boleh ke www.hasrulhassan.com untuk mencari gali sebanyak mana ilmu di laman  HH tambah pula mana nak dapat ilmu percuma macam ni. Dulu tertiru lepas tu terminat sekarang dah tersayang dengan blog sendiri jadi marilah sama-sama kita memberi manfaat melalui perkongsian kita.

SERONOK KE BERKELUARGA?

January 05, 2018 2 Comments
SERONOK KE BERKELUARGA? | Rumahku Syurgaku perkataan yang sangat popular dikalangan masyarakat kita. Tetapi betulkah semua rumah adalah syurga bagi seseorang? Semua orang yang normal inginkan keseronokan di dalam hidup dan pastinya keseronokan itu berkait rapat dengan soal hati, perasaan hidup bersama keluarga atau pasangan masing-masing. Suasana yang seronok di rumah boleh mendorong kita terus pulang ke rumah selepas habis urusan diluar, suka berehat dirumah, suka menghiasi rumah dan mencipta keseronokan bersama ahli keluarga.


Sebagai manusia biasa yang tidak terlepas daripada salah dan silap. Oleh itu, kita perlu cuba bersifat sabar dengan kekurangan orang lain khususnya pasangan hidup dan anak-anak yang juga bersabar dengan kekurangan pada diri kita. Menurut Dr.Ahmad Kamal Ariffin, Pakar Kaunseling Keluarga di dalam majalah Mingguan Wanita slot Psikologi Perkawinan menyenaraikan beberapa perkara yang boleh menyebabkan rasa tidak seronok dalam berkeluarga iaitu :

1. Niat Tidak Betul
Niat berkahwin untuk merampas harta bakal suami/isteri.

2. Ilmu Tidak Cukup
Di dalam berkeluarga ilmu adalah sangat penting terutamanya ilmu keibubapaan, psikologi lelaki dan wanita dan kesantunan berbahasa dalam hidup berkeluarga.

* Perkahwinan itu adalah suatu perjalanan dan sesi pembelajaran daripada pengalaman sendiri.

3. Konsep kendiri lemah
Contohnya tidak memiliki jiwa beragama, hidup bermatlamatkan hiburan, wang, kepuasan nafsu dan kecantikan semata-mata.

4. Hati Busuk
Mempamerkan imej yang pengdengki, pengadu domba, prejudis akan bakat dan kelebihan orang lain dan penuh kesumat menjadikan pendamping kita tidak seronok.

5. Sikap Individualistik
Mementingkan keutamaan diri, kepuasan diri dan keuntungan diri sendiri sahaja. Lawan sikap ini adalah sikap prihatin yang menimbulkan nilai empati, bertanggungjawab dan penyayang.

Bukan sesuatu yang mudah untuk membasmi gejala yang tidak seronok hidup berkeluarga kerana ianya melibatkan soal hati, perasaan, kepercayaan dan budaya hidup seseorang setiap hari. Apabila bersikap baik, ia memberi kesan positif kepada mewujudkan keseronokkan hidup berkeluarga .

Sehubungan dengan itu kita semua mesti berusaha untuk memiliki perasaan seronok hidup berkeluarga setelah kita memilih untuk berkeluarga meninggalkan zaman bujang berseorangan. Sama-sama memperbaiki perkara-perkara yang tidak menyeronokkan supaya rasa seronok itu ada.

Ehhh...keluarga tu bukan bermaksud hanya yang ada pasangan hidup dan anak-anak sahaja tau, tapi yang tinggal dengan mak ayah dan adik beradik pun mesti nak seronok kan? Siapa lah yang nak hidup dalam kemurungan kesedihan kan.

Wednesday, January 03, 2018

MINDA POSITIF DI TAHUN BARU

January 03, 2018 12 Comments
MINDA POSITIF DI TAHUN BARU | Sebenarnya ini entry kedua dah Sha taip, tapi yang memula tadi tiba-tiba idea hilang jadi Sha padam terus. Tadi taip pasal tempat kerja, tahun ini Sha masih dikekalkan di unit yang sama oleh boss jadi kita terima seadanya mungkin Sha berjodoh kuat dengan unit sekarang ni..huhuhu. Sekarang ini Sha nak rajin-rajin buka emel rasmi jabatan sebab hq banyak kongsi sesuatu yang baik untuk warga jabatan yang sebenarnya mungkin tak ramai yang ambil peduli apa yang dikongsikan. Nah, sekali terfikir apa salahnya kongsi balik kat blog apa yang mereka hantarkan walaupun perkongsian itu sebenarnya adalah sumber daripada orang-orang yang berjaya.


Minda kita akan 3 kali ganda akan lebih efektif dan keratif jika kita positif. Setiap orang setiap tahun akan punya azam, semuanya yang baik-baik dan berjaya dalam hidup tapi bagaimanakah sepanjang perjalanan untuk menuju kejayaan itu adakah dengan cara yang betul atau tidak? adakah kita naik dengan usaha sendiri atau dengan menjatuhkan orang lain?

Anda gembira sebab anda berjaya atau anda berjaya kerana anda gembira.

Tips Memulakan Azam dengan Positif


1. Jangan Mula Daripada Kosong



Apabila kita menulis matlamat, walaupun matlamat harian, jangan bermula dengan kertas kosong. Tulis kejayaan-kejayaan kita supaya reset minda untuk positif. Bila kita sudah nampak kejayaan kita tahun ini (biarpun sikit) kita akan lebih bersemangat untuk capai lebih pada tahun baru seterusnya.

Tindakan : Senaraikan kejayaan dan tulis kejayaan lain yang sedang disasarkan.

2. Mulakan Hari Dengan Posting Positif


Mulai hari-hari kita dengan menghantar emel atau posting positif kepada rakan, pekerja dan sebagainya atau paling mudah senyum dan sapaan yang elok dengan orang yang kita jumpa setiap pagi. Zaman sekarang paling tidak mengucapkan salam di media sosial, amalkan 3S iaitu Salam, Senyum & Sapa.
Emel, posting dan riak muka yang negatif tanda kepada otak bahawa hari kita akan penuh dengan halangan. Tapi jika Senyum, Salam atau menulis sesuatu yang gembira dan positif pada waktu pagi akan meransang positiviti hari itu.

3. Guna Ayat Positif Dalam Menulis Matlamat


Apabila kita menulis resolusi dengan menggunakan perkataan "Saya sudah ada", "Saya Sudah Dapat" berbanding "Saya Akan.." atau "Saya Mahu.."
Guna bahasa positif dan tulis dengan terperinci. Energi kita pasti berbeza jika kita berbuat demikian.

4. Fokus Kepada Tabiat Positif


Sentiasa optimis. Tulis apa yang kita syukuri setiap hari, panjatkan kesyukuran pada Ilahi setiap hari, amalkan cara pernafasan yang betul dan catat kejayaan-kejayaan anda setiap hari. InsyaAllah hasilnya pasti terbaik.

Hari baru, tahun baru memerlukan aura positif yang hebat supaya anda mampu untuk menjalani waktu yang mendatang dengan yakin dan berjaya.

Apa lagi? setting balik azam kita dan cuba untuk positif walaupun negatif itu tetap ada tapi InsyaAllah kita setel dengan cara positif. 4 tips diatas adalah perkara yang ringkas yang boleh kita amalkan setiap hari semoga kita terus maju jaya.