HOME CONTACT SIAPA SAYA NOTA TUTOR NOTA CUTI NOTA RESEPI AIDY REVIEW SILERA CHIA SEED

Tuesday, August 15, 2017

# RESEPI

SPAGHETI TOM AYAM AYAM

SPAGHETI TOM YAM AYAM | Sebenarnya ni hanyalah resepi campak dan belasah je, tak ada idea nak masak apa sebab malas nak masak nasi kena fikir lauknya pulak. Jadi Sha belek-belek laci jumpa spaghetti dan Sha amik keputusan untuk masak spaghetti dan terus rebus dulu spagheti yang ada sementara fikir nak masak macam mana sambil tu tangan potong apa yang patut. Selepas siap potong bahan-bahan pun belum buat keputusan nak masak macam mana dalam pada tu google laa resepi-resepi yang ada tapi banyak bahan tak cukup jadi Sha buat keputusan untuk goreng biasa je. Tapi akhirnya sambil masak sambil capai apa yang ada depan mata dan telah menghasilkan ini. Tak tahulah kot ada orang lain dah buatkan, tapi Sha tetap nak namakan Spagheti Tom Ayam Simple sebab kebiasaanya bahan-bahan ni dah ada di dapur masing-masing kan.

BAHAN-BAHAN

Spaghetiee yang direbus dengan sedikit garam
Potongan ayam
Perencah tom yam
Sos tomato
Cream cheese
Tomato dipotong dadu
Bawang putih dicincang
Garam

CARA-CARA

Tumis bawang putih dengan minyak zaitun.
Masukkan potongan ayam
Masukkan perencah tom yam,cream cheese dan perasakan. 
Kemudian masukkan spagheti kacau hingga sebati. Taburkan tomato didadu tadi. Sha suka makan spaheti masam-masam jadi sha letak sos tomato...kalau korang tak nak letak boleh je. Kacau sebati kemudian boleh hidang..suka pedas. ..leh letak cili macam Sha..hihi..

Nasiblah rasanya tak pelik dan menepati apa yang Sha suka, masam pedas lemak cheese..kat rumah ada cream cheese je..kalau ada cheese lain mungkin letak cheese lain..sedap dimakan sama ada panas-panas atau dah sejuk.

Cubalah!! jangan nanti ada yang sakit perut sudah lah yeaaa...hiihi

39 comments:

  1. Wah..letak pes tomyam yer..tk dapat digambarkan rasanyer camner . Nnti ccl nak cuba ..sbb ccl hantu spageti juga

    ReplyDelete
  2. Resepi menarik. Nak cuba pulak resepi spageti tomyam ni.

    ReplyDelete
  3. Macam2 cara leh masak spagethi ..janji kena rajin je..

    ReplyDelete
  4. Wah kreatif nya awak ni ...bolehla cuba nnt

    ReplyDelete
  5. first time ngr ni kak. sedapnya. boleh try nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab xdgr lg la k.shalimar buat busyra..huhu

      Delete
  6. Wow mesti sedap Rasa pedas masam. Gitu

    ReplyDelete
  7. Walaupun idea memasak dtg secara spontan tapi dapat resepi yang menarik .Ok juga rasa masam pedas...Akak suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. biarkan sudip dan kuali berbicara yeaa,,huhu

      Delete
  8. lovely... boleh cuba nanti. biasa guna bee hoon saja..

    tq darling for d recipe

    ReplyDelete
  9. First time dengar ni.. Nampak pun macam menari.. btw singgah and follow sini..

    https://ceritaaisyaismail.blogspot.my/

    ReplyDelete
  10. wah nampak macam sedap, bahan pun simple je boleh dapat kat dapur, stok mee spageti tu selalu ada kat rumah ni. anak2 suka makan spageti bolognese, boleh try yang tomyam plak nanti :D

    yanmie
    www.yanmieonline.com

    ReplyDelete
  11. first time ni dengar spagheti tom yam. biasanya tomato dgn cendawan je. boleh la lain kli try resepi ni hehe

    ReplyDelete
  12. Simplenya resipi bahan pun sikit tak banyak rasa ok ker. Kalau sedap terangkat nak cuba juga lah hehehe orang bujang masak malas yang susah2 heheheeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahah..semalam makn pedas2..panas2,,peluh2 ler jugaa

      Delete
  13. Nampak sedap. Boleh lah cuba resepi ni nanti.

    ReplyDelete
  14. Belum pernah cuba resepi ini... Tekak kalau tomyam... kena makan dengan nasi xpun dengan bihun je... Tekak melayu kan he...23x

    ReplyDelete
  15. kena try nih. sebab ta pernah buat.

    Lisa
    www.blogmamalisa.com

    ReplyDelete
  16. Resepi baru ni.. Mesti kena cuba. Nampak menyelerakan betul.

    ReplyDelete
  17. Waa macam sedap je ni 1st time dgr hee boleh cuba nanti :)

    ReplyDelete
  18. Thanks sebab sharing - pasni bleh try resipi gini. Saya pun selalu takde idea nak masak apa hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi