HOME CONTACT SIAPA SAYA NOTA TUTOR NOTA CUTI NOTA RESEPI AIDY REVIEW SILERA CHIA SEED

Thursday, August 10, 2017

# ILMU # TUTORIAL

SEO DARI 46 PERATUS KE 100 PERATUS

SEO DARI 46 PERATUS KE 100 PERATUS | Petang semalam sambil sembang dalam group #afbdotmy baru Sha sedar dah lama tak periksa SEO blog ni...dulu pernah 46 % juga tetapi tiada jalan keluar akhirnya Sha meminta pertolongan daripada blogger shedaucudotcom untuk menyelesaikan masalah Sha pada masa itu dan berhasil dalam masa yang singkat sahaja. Memang terus meningkat ke 100% selepas diperiksa melalui laman web chkme.com/  tapi ni cerita beberapa bulan dulu laa.

Hari ini cuba juga usaha cari penyelesaian kerana Sha dapati SEO Sha telah berubah kembali menjadi 46 %. Mungkin disebabkan beberapa perubahan yang Sha lakukan pada blog Sha kebelakangan ini. Alhamdulillah, seperti mana masalah adsense Sha diselesaikan begitu jugalah dengan masalah SEO kali ini. Jika adsense sebelum ini Sha mesej terus ke Abe We iaitu pemilik blog WayneHarraz  untuk penyelesaian yang juga orang yang mendorong Sha menyertai komuniti blogger #afbdotmy yang dinaungi oleh Mommy Irra kini blog Abe We sendiri telah menjadi rujukan Sha untuk menyelesaikan masalah SEO Sha daripada 46% kepada 100% kembali.

Masalah blog Sha adalah bahagian <head> rupanya. Jadi Sha ingin berkongsi juga sedikit pengalaman tutorial SEO dengan  menyelesaikan masalah peratusan SEO rendah  :

1. Pada dashboard blogspot kita pilih theme dan klik Edit HTML.

 

 2. Kemudian copy coding dibawah :



[
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><meta content='text/html; charset=UTF-8' http-equiv='Content-Type'/><meta content='blogger' name='generator'/><title><data:blog.pageName/> ~ <data:blog.title/></title><link expr:href='data:blog.homepageUrl + &quot;favicon.ico&quot;' rel='icon' type='image/x-icon'/><link expr:href='data:blog.url' rel='canonical'/><link expr:href='data:blog.homepageUrl + &quot;feeds/posts/default&quot;' expr:title='data:blog.title + &quot; - Atom&quot;' rel='alternate' type='application/atom+xml'/><link expr:href='data:blog.homepageUrl + &quot;feeds/posts/default?alt=rss&quot;' expr:title='data:blog.title + &quot; - RSS&quot;' rel='alternate' type='application/rss+xml'/><link expr:href='&quot;http://www.blogger.com/feeds/&quot; + data:blog.blogId + &quot;/posts/default&quot;' expr:title='data:blog.title + &quot; - Atom&quot;' rel='alternate' type='application/atom+xml'/></b:if><link href='http://www.blogger.com/openid-server.g' rel='openid.server'/><link expr:href='data:blog.homepageUrl' rel='openid.delegate'/><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;archive&quot;'><meta content='noindex' name='robots'/></b:if><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'><title> <data:blog.title/>Nama Blog Anda</title><meta content='Deskripsi Blog Anda' name='description'/><meta content='keyword1,keyword2' name='keywords'/><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><title><data:blog.pageName/> ~ <data:blog.title/></title></b:if></b:if><b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'><meta content='Deskrisi Blog Anda' name='description'/><meta content='keyword1,keyword2' name='keywords'/><meta content='Kode Verifikasi Alexa' name='alexaVerifyID'/><meta content='Kode Verifikasi Google' name='google-site-verification'/><meta content='Kode Verifikasi Bing' name='msvalidate.01'/><meta content='https://plus.google.com/+shalimaryusof' name='author'/></b:if>
]


 3. Search <head> kemudian paste coding di atas bahagian bawah <head>. Korang perlu tukar perkataan berwarna merah kepada korang punya yang berkaitan lah.




 4. Selepas menukar perkataan berwarna merah tu korang save. Kemudian semak balik di chkme.com apa perubahan yang berlaku pada peratusan tadi.

Ok..Sha dah kembali ke 100%...Alhamdulillah...Terima kasih lagi kepada Abe We.

14 comments:

  1. Wah..dah 100%. Tahniah!

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih...huhu..kena pantau laa ni bila buat perubahan

      Delete
  2. tahniah kak sha.. alhamdulillah dah 100%

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq busyra...xleh usik sgt rupanye html tuu

      Delete
  3. Bab seo saya sgtlah lemah, blog saya tak smpai 30% pun..
    Lepas ni insya allah, mrs pip akan cuba perbaiki.
    N thanks tau sharing entry ni...

    ReplyDelete
  4. Tengkiu sharing entri ni . InsyaAllah ccl akan guna ..nak juga seo 100%

    ReplyDelete
  5. Terima kasih di atas perkongsian, mesti cuba nanti ni...

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi