Thursday, August 31, 2017

SAMBUTAN HARI KEBANGSAAN KE 60

SAMBUTAN HARI KEBANGSAAN KE 60 | Alhamdulillah hari ini 31 Ogos 2017 adalah tahun ke 60 kita menyambut hari kemerdekaan negara kita yang tersayang. Sungguh meriah disambut bersama dengan penutupan Sukan Sea Kuala Lumpur semalam. Hari ini Sha meluangkan masa bersama suami dan anak-anak untuk menghadiri Sambutan Hari Kemerdekaan ke 60 Peringkat 9Negeri Perak yang saban tahun diadakan di hadapan Dewan Bandaraya Ipoh dan Padang Ipoh Perak.

Bergerak dari rumah jam 7.15 pagi dan tiba di Padang Ipoh lebih kurang jam 8.00 pagi. Mendapatkan parking kereta kemudian mengisi perut dengan bekalan nasi goreng yang Sha masak jam 5.30 pagi. Anak-anak Sha siapkan lebih kurang jam 6.40 pagi yelaa..nak pujuk bangun pagi si kecil Fathia tu susah sikit..hhuhu..
Sha dan Adik Fathia tak dapat ke depan pun ramai sangat orang kan..


Salah satu kontijen yang kawan Sha sertai..johan bagi kategori Daerah iaitu Daerah Perak Tengah.


Cantikkan baju mereka ni.

Ini je yang Sha sempat amik gambar..huhu..yang lain banyak video.

Hari ini Sha bersemangat juga tambahan ada beberapa orang rakan sekerja juga mengambil bahagian dalam pembarisan pada hari ini. Terbaik sungguh mereka ni..dan mereka juga mengecapi kemenangan dalam kategori masing-masing. Tak sia sia nampaknya mereka giat berlatih dalam seminggu dua ni. Tahniah kepada mereka dan semua yang memberi persembahan yang terbaik dan kemas.

Bersyukur kita hadrat Ilahi dengan anugerah keamanan yang dikecapi oleh rakyat negara kita selama ini. Sama samalah kita doakan semoga apa yang kita lalui ini dipanjangkan hingga akhirnya.

Tuesday, August 29, 2017

BAHAGIA BARU BERJAYA ATAU BERJAYA BARU BAHAGIA

BAHAGIA BARU BERJAYA ATAU BERJAYA BARU BAHAGIA | Seronok mendengar perkongsian daripada Prof Dr Muhaya pada petang semalam. Perkongsian yang membuka mata hati kita sebagai hamba Allah SWT dalam menjalani kehidupan harian. Di sini Sha nak kongsi sedikit point yang Sha dapat daripada hasil live facebook semalam.


1. Otak adalah untuk bahagia, berdoa semoga bahagia dunia dan akhirat BUKAN untuk hari ini sahaja.

2. Tenang adalah apabila kita bersama Allah SWT.

3. Sesiapa yang bermasalah, bertaubatlah jadilah khalifah (pemberi manfaat) yang baik buat yang Allah SWT suruh.

4. Elak " Ketagih Pleasure Without Meaning"

5. Setiap kali bangun tidur - fikir apa yang nak kita syukuri hari ini dan apa nak bagi manfaat hari ini.

6. Manusia sekarang banyak kejar cita-cita bukan makna kehidupan sebenar.

7. Buang fikiran negatif, jangan ada benci dalam diri, jangan bercakap benda tidak elok yang boleh menyebabkan rezeki susah nak masuk.

8. Hentikan sikap suka menunjuk.Hentikan berkongsi sesuatu yang tidak memberi manfaat di media sosial terutama yang berniat untuk mendapatkan pujian dan like yang tinggi.

9. Jaga hubungan dengan Allah SWT, jaga aurat dan ibadah.

10. Nak bahagia carilah ilmu, bertaubat dan cari kawan yang baik.

PILIHLAH BAHAGIA DULU BARU BERJAYA!

ORANG YANG BAHAGIA ADALAH ORANG YANG MERASA CUKUP DAN MEMBAHAGIAKAN ORANG LAIN.

Monday, August 28, 2017

KEK HARI JADI TAK JADI

KEK HARI JADI TAK JADI | Sebagaimana tajuk entry kali ni Sha nak catat kenangan sikitlah kat sini. Sha ni memang tak pernah buat pun kek lain selain kek coklat, niat dihati nak la buat kek hari lahir Fathia sendiri tapi apakan daya seperti mana terjadinya kehancuran karipap hari tu macam tu jugaklah hancurnya hati kek idaman tak menjadi.

Berangan lah nak buat kek rainbow untuk anak perempuan sorang tu dengan harapan berwarna warnilah hari lahir dia kan. Ingatkan jadilah macam kek cantik dibawah ni.

sumber google
Akhirnya?(lupa nak snap gambar) mungkin nipis sangat aduan yang Sha letak atau ovan terlalu panas dua lapis yang Sha bakar tu sama je warnanya, bahagian atas memang keras dah boleh buat main piring terbang kat padang dah gayanya.

Malang lagi bila Sha buat keputusan untuk membuat kek coklat sahaja untuk Adik Thia, siap cantik kek terjadi.
 
Tapi tau tak korang, kek coklat Sha ni sape makan mesti darah tinggi.......masin sungguh. Sha belek balik plastik yang Sha beli rupanya Sha terbeli garam halus, bukannya gula halus okeeeeeeyyyy...Ya Allah...masa tu rasa macam nak menangis. Sha keluar tengok tv sekejap pujuk diri, buat balik kek coklat dan akhirnya Sha cuba hias..jadilah macam niiii......>


Buruk kann, sebab dah kecewa banyak kali gagah juga nak buat kan, hari dah pun malam ini je yang Sha leh usahakan setakat ini. Lantak lerr...kannnnn...bagai disiat-siat je hati ni tau takkk...adalah warna warni sikit kan..

Korang jangan gelak tauuu...hati kita pedih sangat.,,,ahahahaha...

Saturday, August 26, 2017

MERDEKA! MERDEKA! LAZADA SALE

MERDEKA! MERDEKA!  BLOGGER CONTEST LAZADA | Fuhhh...meriah betul rasanya dapat menyertai contest yang diadakan oleh lazada Malaysia ni. Kali ini Lazada menganjurkan contest sempena Sambutan Kemerdekaan Malaysia ke-60 yang akan disambut pada 31 Ogos 2017 nanti. Belum terlambat untuk sertai , jom ramai-ramai memeriahkan semoga ada rezeki kita.


Bagi memenuhi syarat contest tersebut Sha cuba jawab ok!

1. What do you love about being Malaysian?

Saya sebagai rakyat Malaysia amat bersyukur walaupun pelbagai kekangan yang ada Malaysia masih mengekalkan kemakmuran yang ada. Malaysia terkenal dengan budaya, makanan dan hasil bumi yang memberi tuah. Malaysia juga kaya dengan tempat pelancongan yang menarik dan semulajadi yang sudah tentu menjadi pilihan kepada pencinta alam seperti saya. Walaupun hidup dalam pelbagai kaum sama ada dalam semenanjung , Sabah dan Sarawak kita masih mampu bersatu di bawah satu pentadbiran Negara. Yang paling penting rakyat Malaysia saling menghormati walaupun berlainan bangsa dan agama juga Malaysia juga mampu menghasilkan produk tempatan yang disegani dan diiktiraf oleh orang luar.

2. Choose your favorite local brand here : http://www.lazada.com.my/malaysian-brands/


CARLO RINO


3. Select two products from the Malaysian brand(s) that you love

Wanita memang tidak boleh dipisahkan dengan tas tangan. Sha memang suka yang ada pelbagai cara guna ni terutama shoulder drop tu, senang bila menguruskan anak.


ii) 
 

Nampak manis sangat reben tu kan. Sangat sesuai digayakan ke majlis-majlis rasmi juga majlis perkahwinan . Sha menyukai brand Carlo Rino ini kerana ianya tahan lama dan lasak.

Jadi apa tunggu lagi kan jom kita beli belah di Merdeka! Merdeka! Sale (http://www.lazada.com.my/merdeka-sale/) yang sedang berlangsung dari 25 Ogos 2017 hingga 31 Ogos 2017 ini yang mana korang boleh dapat diskaun sehingga 80%.

Friday, August 25, 2017

PETUA MENGULANGKAJI PELAJARAN



PETUA MENGULANGKAJI PELAJARAN | Memandangkan tahun ini adik Sha iaitu Tina akan menghadapi peperiksaan penting Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2017 tidak lama lagi Sha terpanggil untk berkongsi tips yang diberikan oleh Dato' Dr Mohd Fadzilah Kamsah sebagai panduan adik-adik.


Antara tips yang diberikan adalah :
  • Pilih atau cari tempat yang tenang dan serasi dengan jiwa kita untuk memastikan keselesaan.
  • Siapkan semua 'bekalan' dengan sempurna
  • Duduk tegak dikerusi yang selesa
  • Membaca doa penerang hati semoga dipermudahkan.
  • Membaca buku atau nota mengikut teknik membaca yang betul
  • fikir dan ingat kembali isi utama
  • catat/lakar untuk merancang ingatan yang lebih.
  • semak semula ketepatan maklumat
  • ulang sebut atau ceritakan pada orang lain membantu kita mengingat lebih dari membaca sahaja.
  • Membuat rumusan daripada semua maklumat
  • jawab soalan atau latih tubi.
  • tampal maklumat yang rumit di dinding
  • Baca doa tanda kesyukuran selepas belajar.
  • Doa, Usaha, Istiqamah dan Tawakal [DUIT]
  •  
  •  
  • YOU CAN DO IT

Tuesday, August 22, 2017

RESEPI KARI AYAM PERANAKAN

RESEPI KARI AYAM PERANAKAN | Baru-baru ini di saat ketandusan idea nak masak, kebetulan sedang menonton rancangan masakan di televisyen jadi Sha praktis kan terus selepas itu memandangkan bahan-bahan yang digunakan memang ada stok dalam peti sejuk.

Rancangan yang Sha maksudkan itu adalah rancangan Mangkuk Tingkat Bersama Ili, episod hari tu Ili memasak untuk pelakon Keith Foo dan isterinya Kim Raymond. Memang terliur masa tuu jadi kita masak terus, rasanya lain sikit berbanding kari biasa yang Sha masak sebelum ini. Korang nak buat kelainan korang leh ambil resepi ni cubalah.

BAHAN-BAHAN

Ayam
Lobak Merah
Serai
Santan
Bawang Merah
Bawang Putih
Rempah kasar 3 sekawan
Rempah Kari
Daun kari
Daun limau purut
Garam
Gula

CARA-CARA

Ayam diperap dengan kunyit dan garam kemudian digoreng.
Masukkan sedikit minyak masak dan tumis 3 sekawan, serai dan daun kari. Kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih  yang telah dipotong dadu. Tumis sehingga berbau wangi dan masukkan rempah kari tumis hingga pecah minyak. Masukkan sedikit air, lobak merah dan ayam yang telah digoreng tadi. Selepas itu tuang santan dan kacau sebati perasakan, akhir sekali letakkan daun limau purut.

Inilah kejadiannyaaa..Alhamdulillah boleh buat lagi selepas ini.

APLIKASI SNOW

APLIKASI SNOW | Terjebak dengan adik masa balik kampung baru-baru ini. Ahahaha...biasanya tak layan sangat, tapi boleh duk gelak-gelak dengan adik-adik tu layan jelaa . Diaorang tu tak kira dah mak ayah ke apa pun jadi mangsa jugak, mak ayah pun layan jugak laa mereka. Sha balik rumah install laa juga SNOW ni suka-suka ngan anak-anak pulak.

 

Ini antara yang Sha buat pepagi sebelum mula kerja..ahahha...tunjuk kat kekawan sambil buat boleh buat bahan gelak hiburkan hati. Tapi biasanya tak lama Sha install benda macam ni..huhu..Semalam layan dengan anak-anak memang anak-anak suka je tengok muka diaorang berubah macam-macam.


Nampak sangat Sha kebosanan kan?ahahha..Layan jela sekali sekala..

Monday, August 21, 2017

BILA BALIK KAMPUNG

BILA BALIK KAMPUNG | Pada khamis yang lepas 17 Ogos 2017 Sha telah mengambil cuti untuk menziarahi mak ayah dan saudara mara dikampung yang tidak berapa sihat. Bila dikampung memang tak berupdate lah blog ni memandangkan internet dikampung memang siput...huuhuu..telefon pun jarang-jarang elok linenya. Kali ini Sha pulang ke kampung bersama Adik Thia sahaja memandangkan Abang Zaryth ada temujanji dengan doktor lagi.



Dalam duk tak sihat biasalah orang tua bila anak-anak ada depan mata macam lupa sakit mereka. Sha balik memang makan banyak, maklumlah ayah dah sediakan jadual makan untuk hari-hari Sha kat kampung...macam mana anak dia nak diet...tapi bukan selalu dengan mereka kan jadi Sha leyan jela.

Hari Sha sampai kampung tu sebenarnya dalam kul 7 petang gerak dari batu gajah dalam pukul 12.30 tengahari, melalui Cameron Highland agak pening juga. Sha sampai tu masak ala kadar dengan lauk yang boleh menyebabkan perut Sha menerima makanan dengan banyak...ahahahah...biasalah kan kalau dah ada budu, jering, tempoyak apa lagi nak dikatakan.

Hari Jumaat ayah dan mak dah sediakan daging perap garam untuk masak lauk makan tengahari iaitu Gulai Daging Masin Dengan Daun Kaduk iaitu lauk kegemaran Sha. Kalau dah namanya kegemaran tu memang makan menambah-nambah laa..ayah seronok laa kalau nampak Sha makan banyak apa yang dia sediakan. Sha sebenarnya tak banyak duk di dapur adik-adik Sha lagi terer masak dari kakak diaorang nehh..Lepas makan nasi kena makan durian pulak. Alhamdulillah rezeki ada pokok durian peninggalan arwah tok nenek , jadi cucu cicit dapatlah merasa kalau nak harapkan buah kat kedai memang tak makan laa..mahal sangat. Belah malam pulak adik-adik Sha ajak buat puding roti, Sha layan jelaa..adik-adik ni memang ada bakat..sedap..cantik elok je puding tuu..

Hari Sabtu ayah beli 4 ekor ikan patin buat masak tempoyak dan masak asam pedas. Ayah beli buat makan ramai-ramai dengan keluarga pak muda, ikan patin masak tempoyak juga adalah lauk kegemaran Sha tambah-tambah kalau air tangan mak,,fuhh...ditambah pulak daging goreng, memang menambah lagi la Sha jawabnya.

Ayah dan mak memang tak leh ditukar ganti walau macam mana pun..setiap kali balik kampung mesti ada je orang tanya tak nak tukar balik kerja kat kampung ke.. Biasanya jawab dalam hati je..sape la yang gila tak nak duk kat kampung sendiri..kann...tapi selalu ayah yang jawabkan, Sha ikut teraju keluarga mana teraju dia bawak dia ikut je. Ayah memang dari dulu, selalu bagi bahu bila Sha memerlukan tu pun akhir sekali Sha menangis di bahu masa dapat surat kelulusan pertukaran ke Perak. Ya, dia insan yang selalu menyokong aku. Kasih sayang ayah mak mana leh cerita dengan kata-kata pun sebab tak ada ukuran kan.

Aihh...tersedih pulak Sha waktu ni..huhu..
Oklahh...cukuplah takat ni dulu cerita.

Sunday, August 20, 2017

Program Jom Jimat Elektrik

TELOK PANGLIMA GARANG, 27 JULAI 2017 – Seramai 26 orang pelajar dan 3 guru pembimbing dari SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG), Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan yang terletak di Telok Panglima Garang untuk menjalankan program Kembara Jom Jimat Elektrik sempena pertandingan Toyota Eco Youth (TEY) 2017SMKTPG dipilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut di peringkat kebangsaan. Kumpulan pelajar dari SMKTPG yang dikenali sebagai Team Eco Panglima ini telah menjalankan program Kembara Jom Jimat elektrik selama 3 bulan. 


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Team Eco Panglima bersama guru pembimbing, Pn. Norazimah yang berdiri dua dari kanan

Meningkatkan kesedaran kepada penduduk tentang kepentingan menjimatkan elektrik


Tujuan program Kembara Jom Jimat Elektrik ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Kesan penggunaan elektrik yang berlebihan ini membawa kepada pemanasan sejagat. 

Menjadi tanggungjawab Team Eco Panglima untuk memberi kesedaran kepada penduduk setempat akan kesan negatif penggunaan elektrik yang berlebihan ini disamping memberi tips menjadi pengguna yang bijak kepada penduduk Taman Seri Medan. 



jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bersama salah seorang penduduk Taman Seri Medan ketika menjalankan soal selidik

Pn. Norazimah Abd Talib selaku guru pembimbing Team Eco Panglima berkata, "Kami telah menyebarkan risalah tentang penggunaan serta kepentingan penjimatan elektrik kepada para penduduk di Taman Sri Medan tersebut. Disamping itu, kami juga menerangkan cara-cara untuk menjimatkan elektrik, seterusnya mengurangkan kadar bayaran bil elektrik."


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bunting Kembara Jom Jimat Elektrik di Taman Seri Medan
"Melalui pemerhatian dan maklumat yang kami peroleh ketika pertama kali beramah mesra bersama para penduduk Taman Sri Medan, kadar bayaran bil elektrik mereka mencecah RM200 - RM500. Walau bagaimanapun, kami telah mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan jumlah bil tersebut. Lawatan kali kedua pada bulan Julai, kami memperoleh keputusan yang agak mengejutkan di mana terdapat penduduk yang berjaya mengurangkan jumlah bil mereka daripada RM500 kepada RM200 ke atas dengan menggunakan langkah-langkah yang dicadangkan oleh kami."

Beliau mengakhiri wawancara dengan berharap agar lebih ramai lagi penduduk dapat mengurangkan kadar bayaran bil elektrik di samping dapat mengurangkan kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. 




~ Sharing is caring from Cikgu Norazimah ~

Wednesday, August 16, 2017

RINDUNYA RANCANGAN GAME SHOW ZAMAN DULU

RINDUNYA RANCANGAN GAME SHOW ZAMAN DULU | Mungkin mengikut peredaran masa rancangan tv masa kini lebih banyak kepada hiburan semata-mata. Kalau lihat sekarang pelawak agak mendominasi industri seni tanah air. Pada Sha game show tempatan sekarang kebanyakkannya tidak memberi pengetahuan seperti rancangan pada zaman Sha sedang membesar dulu.
Mungkin korang juga merindui kartun-kartun dan game show yang lebih memberi ilmu pengetahuan dan boleh menerbitkan perkataan ooooo...yeekkee...baru tahuu...Antara game show yang Sha layan dulu adalah seperti Di Mana Joe Jambul yang banyak menguji pengetahuan am dan kemahiran geografi negara yang disertai oleh pelajar sekolah. Game show ini bukan sekadar hiburan, riuh rasanya bila saat menghafal kedudukan dan meletakkan tiang-tiang di peta yang disediakan.

 

Selain Di Mana Joe Jambul Sha juga meminati rancangan Roda Impian yang pernah diterajui oleh Halim Othman,Abby Abadi, Allahyarham Hani Mohsin, Eja, Kieran, Fauziah Gous. Rancangan yang menguji minda ini sangat menarik dan mendebarkan. Sebagai penonton di rumah sangat teruja berusaha bersama dengan peserta menyelesaikan perkataan disebalik kotak-kotak yang ada. Rancangan ini juga menyelitkan pengetahuan am seperti peribahasa, peristiwa dan pelbagai kategori lagi.
Ini hanyalah contoh rancangan yang melekat dihati Sha kerana rancangan tersebut amat sesuai ditonton bersama keluarga tersayang tak perlu disensor kata-kata. Suka sangat berlumba mencari jawapan dengan ayah dan mak, seronok kalau dapat jawab dulu daripada mereka. Iyalah dalam berhibur biarlah ada isi juga orang kata.

Mungkin Sha ni pemikiran cara lama sikit jadi kebanyakkan game show zaman ini Sha tak layan secara konsisten, tertonton pun belum tentu layan sampai habis berbeza game show seperti ini yang bahasanya juga sesuai untuk pelbagai peringkat umur, tidak melalut dan merosakkan bahasa jiwa bangsa kita. Zaman sekarang kalau nak layan dengan anak-anak pun perlu bimbingan.

Korang apa rancangan gameshow yang korang boleh layan sampai habis?

Tuesday, August 15, 2017

SPAGHETI TOM AYAM AYAM

SPAGHETI TOM YAM AYAM | Sebenarnya ni hanyalah resepi campak dan belasah je, tak ada idea nak masak apa sebab malas nak masak nasi kena fikir lauknya pulak. Jadi Sha belek-belek laci jumpa spaghetti dan Sha amik keputusan untuk masak spaghetti dan terus rebus dulu spagheti yang ada sementara fikir nak masak macam mana sambil tu tangan potong apa yang patut. Selepas siap potong bahan-bahan pun belum buat keputusan nak masak macam mana dalam pada tu google laa resepi-resepi yang ada tapi banyak bahan tak cukup jadi Sha buat keputusan untuk goreng biasa je. Tapi akhirnya sambil masak sambil capai apa yang ada depan mata dan telah menghasilkan ini. Tak tahulah kot ada orang lain dah buatkan, tapi Sha tetap nak namakan Spagheti Tom Ayam Simple sebab kebiasaanya bahan-bahan ni dah ada di dapur masing-masing kan.

BAHAN-BAHAN

Spaghetiee yang direbus dengan sedikit garam
Potongan ayam
Perencah tom yam
Sos tomato
Cream cheese
Tomato dipotong dadu
Bawang putih dicincang
Garam

CARA-CARA

Tumis bawang putih dengan minyak zaitun.
Masukkan potongan ayam
Masukkan perencah tom yam,cream cheese dan perasakan. 
Kemudian masukkan spagheti kacau hingga sebati. Taburkan tomato didadu tadi. Sha suka makan spaheti masam-masam jadi sha letak sos tomato...kalau korang tak nak letak boleh je. Kacau sebati kemudian boleh hidang..suka pedas. ..leh letak cili macam Sha..hihi..

Nasiblah rasanya tak pelik dan menepati apa yang Sha suka, masam pedas lemak cheese..kat rumah ada cream cheese je..kalau ada cheese lain mungkin letak cheese lain..sedap dimakan sama ada panas-panas atau dah sejuk.

Cubalah!! jangan nanti ada yang sakit perut sudah lah yeaaa...hiihi

BERKAT BACAAN YASSIN

BERKAT BACAAN YASSIN | Alhamdulillah hari ini Sha dan rakan sekerja keluar menjalankan program keagamaan dan kerohanian bersama klien kami. Mereka juga manusia biasa yang hidup dalam masyarakat ramai telah memberi kerjasama yang baik dan berjaya memimpin dan membaca bacaan surah yassin bersama-sama. Seramai 50 orang klien telah hadir untuk menjalani program kerohanian yang melibatkan bacaan Surah Yassin bersama-sama.


Tujuan program ini adalah supaya dapat melahirkan klien yang berakhlak dan mengikut ajaran agama Islam seperti sepatutnya serta seimbang dari segi jasmani, emosi dan rohani. Klien akan lebih faham program ini membantu mereka mengekalkan kepulihan dalam komuniti dan berusaha mendorong mereka menyertai aktiviti keagamaan yang diadakan di kawasan tempat tinggal klien sendiri. Selain itu, mereka dapat menerapkan kembali nilai-nilai murni dan keyakinan diri dalam diri mereka dalam membantu mengekalkan kepulihan mereka dalam komuniti.

Program kali ini juga mendapat kerjasama baik daripada mereka walaupun terdapat segelintir yang tidak dapat mengikuti bacaan dengan lancar sekurang-kurangnya penyertaan mereka dapat menyentuh perasaan sebagai orang islam dan menarik mereka kembali kepada kegiatan agama dan menjadikan agama sebagai tiang untuk mereka berpegang dan berusaha merubah diri mereka ke arah yang lebih baik dan menjauhkan diri mereka daripada najis dadah.

Dalam mencemuh lebih baik kita mendoakan mereka berubah dan mendoakan ahli keluarga kita sendiri dijauhkan daripada najis dadah yang orang sedia tahu bukan senang untuk mereka tinggalkan sekelip mata.

#jauhidadah 

Monday, August 14, 2017

BEZA PENJARA SEUMUR HIDUP VS PENJARA SEUMUR HAYAT


 


BEZA PENJARA SEUMUR HIDUP VS PENJARA SEUMUR HAYAT | Berikutan daripada beberapa kes yang terjadi di negara kita kebelakangan ini yang mencetuskan kemarahan nitizen seperti kes rogol yang dilakukan oleh keluarga terdekat mangsa rogol sendiri ramai yang masih belum jelas dengan hukuman yang dijatuhkan selepas hukuman memakan ribuan bulan disebut.

Penjara adalah hukuman biasa yang dikenakan kepada pesalah. tempoh penjara paling minima ialah  satu (1) hari. Penjara adalah suatu tempat menahan banduan yang belum atau yang telah dijatuhi hukuman penjara. Banduan yang belum dijatuhi hukuman dipanggil banduan reman yang terdiri daripada orang yang ditahan dipenjara sementara menunggu hari perbicaraan.

Hukuman Seumur Hidup adalah banduan yang dijatuhkan hukuman penjara selama 30 tahun dan bukannya hingga ke akhir hayat. Kebiasaannya ada juga pesalah yang dijatuhkan hukuman penjara ini akan dibebaskan awal daripada tempoh diberikan berdasarkan kelakuan baik atau atas sebab lain.

Hukuman Seumur Hayat pula banduan yang dijatuhkan hukuman sepanjang hayat mereka pendek kata mereka tidak mempunyai tarikh bebas.

Selain Penjara, Malaysia juga mempunyai Pusat Pemulihan Akhlak (PPA) untuk menahan orang tahanan dibawah Ordinan Darurat (ketenteraman awam dan mencegah jenayah) 1969 dan Akta Dadah Berbahaya (Langkah-Langkah Pencegahan Khas) 1985.
Tempat Tahanan Perlindungan (TTP) pula tempat menahan orang tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960.

Sumber : prison.gov.my

ULANG TAHUN PERKHIDMATAN KE - 9

ULANG TAHUN PERKHIDMATAN KE - 9 | Hari ini 14 Ogos 2017 adalah ulang tahun ke-9 iaitu tempoh perkhidmatan Sha bersama agensi pekerjaan sekarang yang mana Sha telah melapor diri pada 14 Ogos 2008.

Ramai betul masa tu pengambilan untuk sesi sama dengan Sha. Tak pasti berapa ramai yang hadir lapor diri sama-sama tapi yang ditempatkan 1 pejabat dengan Sha adalah seramai 12 orang. Hadir lapor diri bersama dengan mak ayah di Jalan Pusara, Kuala Terengganu. Lapor diri dijalankan secara beramai-ramai di suatu tempat yang dijadualkan oleh pihak cawangan negeri pada masa itu.

Selepas lapor diri kami bergerak ke pejabat pertama kami di daerah masing-masing dengan menaiki van jabatan. Memandangkan kami memang kebanyakan berasal dari daerah yang sama jadi tak ada masalah komunikasi dan lancar sahaja persahabatan terjalin antara kami tambah pula kami masih bujang...hihihi...tapi tak ada yang berjodoh satu pejabat.

Alhamdulillah, awal kemasukan Sha ditempatkan dalam unit penguatkuasaan, kemudian bertukar unit pencegahan dan lagi unit pemulihan. Kerja di agensi macam ni memang dipusing je unit mengikut arahan ketua pegawai setempat. Tempat kerja sekarang adalah penempatan ketiga bagi Sha dan berada dalam unit pemulihan.

Sepanjang perkhidmatan Sha tahun lepas adalah pertama kali Sha mendapat rezeki anugerah perkhidmatan cemerlang 2016. Semoga kami terus tabah dalam menjalani ranjau dugaan dalam mejalani pekerjaan. Moga pekerjaan kami memberi manfaat kepada yang memerlukan dan diberkati Allah S.W.T.

Amin...

Thursday, August 10, 2017

HARI KHAMIS HARI SIHAT

HARI KHAMIS HARI SIHAT | Kenapa hari khamis je? hari lain tak sihat ke? hari lain sihat kalau diri sendiri buat jadual..hihihi.. Maksud Sha sihat disini ialah hari melakukan senaman dan bergerak aktif lebih daripada hari-hari lain. Tempat kerja Sha telah memilih hari khamis sebagai hari sukan dan riadah jadi kami akan berpakaian sukan untuk melakukan aktiviti seperti senaman, sukan atau gotong - royong.

Hari ini Khamis 10 Ogos 2017 kami telah memilih untuk melakukan senaman pagi di Tasik Universiti Teknologi Petronas (UTP) Tronoh, Perak. Bergerak dari pejabat pada jam 8.30 pagi dalam pukul 9.00 pagi kami mula buat regangan. Kali ini adalah kali pertama diketuai oleh pegawai baru yang merupakan bekas tentera laut dan pegawai kastam jadi sedikit disiplin laa..hihihi berbanding kalau buat sendiri-sendiri kan..


 

Bukan senang dapat keluar daripada pejabat untuk melakukan aktiviti macam ni biasanya gotong royong di pejabat sahaja atau main badminton kebiasaanya. Ini kali pertama dapat ke Tasik UTP beramai-ramai macam ni tu pun tak semua join kami disebabkan pelbagai komitmen tugas di pejabat. Macam ni memang biasanya on je kalau ada aktiviti macam ni sebab suka dan minat lagi pula kerja penting kat pejabat selesai dulu kan jadi bolehlah beriadah mengeluarkan peluh selain mengeratkan silaturrahim antara kami.

Kiranya tak sia-sia lah kan pengarah bagi peluang macam ni kecuali bila ada kerja rasmi perlulah berpakaian batik seperti biasa. Ada ruang dan peluang kita rebutlah yeaaa...bukan selalu sebenarnya dapat macam ni biasanya Sha perlu set masa awal datang ke pejabat untuk jogging 2 pusingan di Tasik UTP ini sebelum waktu bekerja.

Oklah, harapnya hidup sihat dapat diteruskan. Tambah pula trainer ni siap nyanyi sambil bersenam..😆 Sha ni manalah pandai nyanyi..lirik pun tak ingat sangat walaupun lagu tu hari-hari dengar....kih4

SEO DARI 46 PERATUS KE 100 PERATUS

SEO DARI 46 PERATUS KE 100 PERATUS | Petang semalam sambil sembang dalam group #afbdotmy baru Sha sedar dah lama tak periksa SEO blog ni...dulu pernah 46 % juga tetapi tiada jalan keluar akhirnya Sha meminta pertolongan daripada blogger shedaucudotcom untuk menyelesaikan masalah Sha pada masa itu dan berhasil dalam masa yang singkat sahaja. Memang terus meningkat ke 100% selepas diperiksa melalui laman web chkme.com/  tapi ni cerita beberapa bulan dulu laa.

Hari ini cuba juga usaha cari penyelesaian kerana Sha dapati SEO Sha telah berubah kembali menjadi 46 %. Mungkin disebabkan beberapa perubahan yang Sha lakukan pada blog Sha kebelakangan ini. Alhamdulillah, seperti mana masalah adsense Sha diselesaikan begitu jugalah dengan masalah SEO kali ini. Jika adsense sebelum ini Sha mesej terus ke Abe We iaitu pemilik blog WayneHarraz  untuk penyelesaian yang juga orang yang mendorong Sha menyertai komuniti blogger #afbdotmy yang dinaungi oleh Mommy Irra kini blog Abe We sendiri telah menjadi rujukan Sha untuk menyelesaikan masalah SEO Sha daripada 46% kepada 100% kembali.

Masalah blog Sha adalah bahagian <head> rupanya. Jadi Sha ingin berkongsi juga sedikit pengalaman tutorial SEO dengan  menyelesaikan masalah peratusan SEO rendah  :

1. Pada dashboard blogspot kita pilih theme dan klik Edit HTML.

 

 2. Kemudian copy coding dibawah :



[
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><meta content='text/html; charset=UTF-8' http-equiv='Content-Type'/><meta content='blogger' name='generator'/><title><data:blog.pageName/> ~ <data:blog.title/></title><link expr:href='data:blog.homepageUrl + &quot;favicon.ico&quot;' rel='icon' type='image/x-icon'/><link expr:href='data:blog.url' rel='canonical'/><link expr:href='data:blog.homepageUrl + &quot;feeds/posts/default&quot;' expr:title='data:blog.title + &quot; - Atom&quot;' rel='alternate' type='application/atom+xml'/><link expr:href='data:blog.homepageUrl + &quot;feeds/posts/default?alt=rss&quot;' expr:title='data:blog.title + &quot; - RSS&quot;' rel='alternate' type='application/rss+xml'/><link expr:href='&quot;http://www.blogger.com/feeds/&quot; + data:blog.blogId + &quot;/posts/default&quot;' expr:title='data:blog.title + &quot; - Atom&quot;' rel='alternate' type='application/atom+xml'/></b:if><link href='http://www.blogger.com/openid-server.g' rel='openid.server'/><link expr:href='data:blog.homepageUrl' rel='openid.delegate'/><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;archive&quot;'><meta content='noindex' name='robots'/></b:if><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'><title> <data:blog.title/>Nama Blog Anda</title><meta content='Deskripsi Blog Anda' name='description'/><meta content='keyword1,keyword2' name='keywords'/><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><title><data:blog.pageName/> ~ <data:blog.title/></title></b:if></b:if><b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'><meta content='Deskrisi Blog Anda' name='description'/><meta content='keyword1,keyword2' name='keywords'/><meta content='Kode Verifikasi Alexa' name='alexaVerifyID'/><meta content='Kode Verifikasi Google' name='google-site-verification'/><meta content='Kode Verifikasi Bing' name='msvalidate.01'/><meta content='https://plus.google.com/+shalimaryusof' name='author'/></b:if>
]


 3. Search <head> kemudian paste coding di atas bahagian bawah <head>. Korang perlu tukar perkataan berwarna merah kepada korang punya yang berkaitan lah.




 4. Selepas menukar perkataan berwarna merah tu korang save. Kemudian semak balik di chkme.com apa perubahan yang berlaku pada peratusan tadi.

Ok..Sha dah kembali ke 100%...Alhamdulillah...Terima kasih lagi kepada Abe We.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...