Monday, September 25, 2017

PILIH HADIAH UNTUK TERSAYANG DI PRINTCIOUS.COM

PILIH HADIAH UNTUK TERSAYANG DI PRINTCIOUS.COM | Sha bukan seorang yang berseni jauh lagi seorang yang kreatif tapi teringin juga nak buat benda cantik-cantik dengan hasil tangan dan rekaan daripada idea sendiri yang tentunya lebih memberi nostalgia kepada bakal penerima nanti. Mungkin lepas ini tak perlu pening-pening kepala lagi tak perlu ke kedai nak tempah lepas tu nak fikir design kat kedai orang dah, kadang-kadang kat kedai ni banyak gangguan tapi kini dengan santai anda boleh buat tempahan hadiah atau cenderahati secara online dan yang penting anda boleh cipta sendiri corak, warna dan gambar apa yang anda nak letak dan design seperti yang anda impikan, senang bukan? Printcious.com-Precious gift from your heart amatlah sesuai untuk anda yang masih mencari-cari idea hadiah apa nak bagi di hari istimewa nanti. Cuma anda perlu cari masa dan hadap komputer peribadi sahaja untuk merealisasikan hadiah anda. Semuanya sesuai untuk hadiah hari lahir, perkahwinan, pertunangan, ulang tahun dan majlis karporat.

 

Printcious.com memberi  perkhidmatan design and customise your gift jadi inilah peluang korang nak curahkan idea dan sekali gus menyatakan kasih sayang dan ikhlas pada yang tersayang dalam bentuk barang. Jangan risau, di sini korang boleh pilih pelbagai bentuk hadiah yang korang nak seperti t-shirt, mugs, cushions, phone cases, ceramic tiles, puzzles, mouse pads, mini tes, baby rompers, coasters, button badges, caps, canvas, bags, keychains, aprons, luggage tags, door hangers dan juga fridge magnet. Korang tak percaya? tengok ni haaa...macam-macam korang boleh buat mengikut citarasa korang ataupun citarasa si penerima nanti dan  mungkin itu lebih dihargai memandangkan manusia mempunyai citarasa berlainan kan jadi korang boleh buat keputusan dengan lebih bebas.


Kalau macam ni gayanya sakit kepala fikir idea lagi tak tahu lah nak cakap, memang menarik dan sesuai sangat untuk menjadi simpanan yang tersayang.  Dalam banyak-banyak pilihan yang ada Sha tertarik pada ceramic tiles, kenapa? Sha tengah berangan nak dekorasi bilik belakang tu jadi bilik manis-manis semanis Nur Zaryth Fathia...huhuhu..jadi nak letak laa gambar dua beradik tu kat situ bagi tambah sweet ikatan adik beradik ni..hihi..

Bab nak design tu korang tak perlu risau caranya ringkas sahaja tak perlu takut nak klik mana. Yang pasti korang klik create akan keluar pilihan dan bila korang dah pilih korang customise it! Masa inilah korang nak curahkan kasih sayang korang macam mana, nak letak gambar mana, kata-kata apa, nak letak trademark korang sendiri ke sebagai ingatan buat yang istimewa tu.


Macam yang korang nampak kat customise tools tu add text dan image yang korang inginkan. Senangkan cuma korang kena pandai susun atur sahaja, pilih warna background, tulisan yang sesuai dan icon yang menarik terus klik DONE sahaja. Bila dah siap add to cart dan buat pembayaran korang tunggu je pihak printcious.com buat kerja.

Semoga yang tersayang terharulah dengan ciptaan korang sendiri tu..hihii..Pada yang tak pernah bagi kejutan atau hadiah tu boleh laa cuba yeaa..bagi sweet sikit hubungan korang tu. Hadiah-hadiah dan pilihan kat sini semuanya sesuai untuk lelaki atau perempuan juga sesuai untuk pelbagai sambutan seperti hadiah hari lahir, perpisahan atau cenderahati apa-apa keraian. Senang betul zaman sekarang ni kan betul-betul dihujung jari...!

SIFAT-SIFAT MAZMUMAH

SIFAT-SIFAT MAZMUMAH ATAU TERCELA | Assalamulaikum rakan-rakan pembaca hari ini Sha ingin berkongsi sesuatu yang Sha ambil dari buku hadiah perkahwinan Sha dahulu iaitu buku Indahnya Hidup Bersyariat. Mungkin korang juga mempunyai buku ini mungkin juga ada yang tidak pernah lihat buku ini jadi Sha ingin ambil bahagian yang Sha rasa amat berguna untuk dikongsikan bersama rakan-rakan semoga kehidupan kita semakin lebih baik..InsyaAllah. Menurut Imam Al-Ghazali, antara sifat-sifat mazmumah adalah :


1. Gemar Makan Dan Minum.

Terdapat hadis yang diriwayatkan daripada Nabi SAW yang bermaksud :
"Yang terlebih afdal (utama) pada Allah itu ialah orang yang banyak berlapar dan banyak takafur (berfikir sambil meneliti). Dan yang terlebih benci kepada Allah itu ialah orang yang banyak makan,banyak tidur dan banyak minum."

-Mereka yang selalu kekenyangan akibat gemar makan dan minum akan terhindar daripada melakukan ibadah kerana sentiasa terdorong untuk tidur dan rehat-

2. Banyak Berkata-kata Yang Sia-sia

Mengumpat,menghina,berdusta dan bertengkar.
Firman Allah SWT yang bermaksud :
"Tidak ada kebaikan pada kebanyakkan bisikan-bisikan mereka,kecuali bisikan-bisikan daripada orang yang menyuruh (manusia) memberi sedekah, atau berbuat makrfu atau mendamaikan antara manusia.
(Surah Al-Nisa' : 114)

Terdapat hadis yang diriwayatkan daripada Nabi SAW yang bermaksud :
"Sesiapa beriman kepada Allah dan hari kiamat, berkatalah yang baik atau diam sahaja"

3. Marah.

Sifat marah berpunca daripada kurang sikap sabar dalam menghadapi sebarang keadaan yang selalunya didorong oleh pengaruh syaitan yang ingin merosakkan iman dan diri.
Sifat ini beserta sifat-sifat lain seperti sombong, bongkak, tidak boleh ditegur dan lain-lain.


4. Hasad Dengki Dan Iri Hati

Sifat ini lahir daripada rasa kurang senang dengan nikmat yang dikecapi oleh orang lain lalu mengharapkan nikmat itu terhapus daripadanya.

Hadis yang diriwayatkan oleh Nabi SAW yang bermaksud :
" Hasad itu memakan (memusnahkan) kebajukan, sebagaimana api memakan (membakar) kayu."

Allah SWT juga berfirman yang bermaksud :
"Sekiranya kamu mendapat kebaikan, nescaya mereka akan berasa kurang senang , tetapi apabila kamu mendapat kecelakaan mereka bersuka ria kerananya.
(Surah Al-Imran :120)

Untuk mengelakkan perasaan hasad,dengki dan iri hati ini seseorang itu perlu selalu mengamalkan sifat tawaduk (rendah diri), mengucap puji dan syukur kepada Allah atas nikmat yang dikecapi oleh saudara seislam kita. Mudahan kita juga akan dilimpahi Allah nikmat yang serupa kelak..amin..


5. Kasih Pada Harta

Tidak Salah tapi kemewahan yang membawa kepada sifat bakhil,tamak haloba dan membazir dibenci oleh Islam.
Agama kita menuntut orang yang kaya dan berada menunaikan tanggungjawab kepada masyarakat seperti bersedekah, berzakat dan membelanjakan harta ke jalan Allah.
Allah SWT berfirman yang bermaksud :
"Hai orang beriman janganlah kamu dilalaikan oleh harta kekayaanmu dan anak pinakmu daripada mengingati Allah. Sesiapa berbuat demikian, maka tergolonglah mereka dikalangan orang yang rugi.
(Surah al-munafiqun : 9)


6. Takbur

Allah SWT berfirman yang bermaksud :
"Apabila dikatakan kepadanya : "Takutilah Allah,"ia lalu dipengaruhioleh kemegahan (takbur) yang membawanya kepada dosa,cukuplah neraka jahanam (sebagai balasannya)
(Surah al-Baqarah : 206 )

Antara sebab takbur : Nasab Keturunan, kuasa pemerintahan, kecantikan, kelebihan ilmu, banyak pengikut dan banyak ibadat.

7. Riyak

Sifat untuk menarik pandangan orang dengan menampakkan pelbagai amalan baik untuk mendapatkan pujian, pangkat atau kedudukan.
Sifat yang nyata menunjuk-nunjuk dalam amal ibadat dan riyak tersembunyi ialah beratnya hati untuk beramal jika bersendiri tetapi jika ramai menyaksikan dia ringan.

8. Ujub

Ertinya : berasa hairan dengan keistimewaan dan kelebihan diri sendiri. Berkaitan rapat dengan takbur dan riyak.

Sifat ini boleh diatasi dengan sentiasa memikir bahawa tidak ada benda yang kekal di dunia ini.

Sentiasa hisab atau meneliti kekurangan diri sendiri (muhasabah) sebagai hamba Allah akan melahirkan jiwa yang murni dan bebas daripada sifat-sifat tercela ini.


9. Kasih Akan Dunia

Hati yang sentiasa berpaut kepada kehidupan dan kesenangan duniawi akan menyebabkan seseorang itu takut mati.

Allah SWT berfirman yang bermaksud:
Ketahulah sesungguhnya kehidupan dunia adalah permainan, senda gurau, perhiasan, bermegah-megah antara kamu dan berlumba-lumba dalam mengumpul harta kekayaan dan anak pinak.
(Surah al-hadid : 20)

Segala yang dijadikan dimuka bumi ini adalah sebagai perhiasan dan cubaan kepada manusia untuk menilai baik buruk amalan seseorang itu. Jadi sama-samalah kita saling mengingati. Korang tau tak pentingnya buat kerja memulakan dengan Bismillah? nampak mudah tapi InsyaAllah diberkati.

Sunday, September 24, 2017

DAUN PANDAN BUKAN SEKADAR WANGI TAPI BANYAK GUNANYA

DAUN PANDAN BUKAN SEKADAR WANGI TAPI BANYAK GUNANYA | Assalamualaikum, lamanya cuti kan jadi rutin cuti melayan kerenah anak-anak laa jawabnya bila dan masuk hari bekerja petang baru jumpa anak kan. Jadi bila mana dah cuti, ibu-ibu pun macam-macamlah idea nak masak apa kan untuk keluarga tapi macam Sha ni tak banyak idea nak masak. Hah dalam banyak-banyak juadah korang masak mesti ada yang menggunakan Daun Pandan sebagai bahan semula jadi yang digunakan untuk warna dan bau kan tapi korang tau tak apa kelebihan lain daun pandan ini? Kalau korang nak tahu korang boleh baca sini sampai habis.

sumber google

Seperti yang korang tahu daun pandan secara tradisionalnya digunakan dalam masakan untuk menambah rasa harum pada nasi, kuih atau kek. Selain bau ia dijadikan perasa makanan, pewarna dan pewangi. Kalau nasi tu biasanya nasi minyak, nasi hujan panas dan nasi lemak laa yang biasa kita letak daun pandan ni kan kalau tak letak macam tak lengkap hidangan korang kan.

Selain kegunaan untuk makanan daun pandan ini juga dikatakan boleh digunakan dalam perubatan tradisional seperti untuk pesakit darah tinggi iaitu dengan meminum air rebusan daun pandan untuk menurunkan tekanan darah. Dikatakan air daun pandan boleh mematikan kuman dalam darah.

Air rebusan itu juga membantu mereka yang mempunyai masalah tidur yang dikatakan boleh memberi ketenangan dan membantu untuk tidur.

Pada yang mengalami masalah rambut gatal dan berkelemumur anda boleh menumbuk daun pandan hingga hancur kemudian tambah sedikit air untuk disapu pada rambut dan dibiar seketika sebelum dicuci.

Daun Pandan sebagai pencegah lipas ! Hanya dengan mengikat beberapa keping daun pandan kemudian diletakkan didalam almari pakaian untuk mencegah lipas dari memasuki almari. Semestinya ianya lebih selamat daripada menggunakan racun serangga. Hemm...bagus ni.\

Pewangi semula jadi. Ya yang ini mesti korang pun sudah biasakan? Daun pandan dijadikan pewangi kereta atau apa-apa almari. Lebih murah dan menjimatkan daripada membeli pewangi berjenama lain bukan?

Korang tau tak walaupun pokok daun pandan ni senang nak jaga sampai ke sudah Sha tak ada poko pandan, asyik mati je,...huhuhu..

Thursday, September 21, 2017

NASI KERABU SEDAP DI KOTA BHARU

NASI KERABU SEDAP DI KOTA BHARU | Alhamdulillah, balik kampung baru-baru ini dah alang-alang duk kat Kota Bharu kan jadi Sha carilah kedai makan sedap-sedap..maklumlah Kota Bharu kan syurga makanan. Tapi malangnya banyak pulak kedai tak buka mungkin sebab hari jumaat kot. Nasib baiklah Pak Cik Tokey hotel tu ada bagitahu serba sedikit kawasan situ, kat mana kedai runcit kedai makan semua Alhamdulillah kedai-kedai tu jalan kaki kejap sahaja sudah sampai. Kami pun jalanlah mengikut arah yang pak cik tu ceritakan akhirnya sampailah kami ke Kedai Nasi Kerabu Kak Ma Kambing Bakar, nasi kerabu kalau kena dengan bakar-bakar memang terbaik.

Seperti biasa kalau makan nasi kerabu Sha mesti pilih nasi kerabu daging bakar sebab jarang orang buat daging bakar, ayam bakar insyaAllah senang jumpa. Sebelum ni kat Seri Iskandar, Perak ni dah jumpa kedai nasi kerabu sedap walaupun hanya gerai payung tapi tak lama kemudian hilang entah ke mana. Kalau terasa nak makan nasi kerabu kenalah pergi kedai mak cik kelantan sorang tu, itu pun kalau tak lama kalau lambat memang tak merasa la jawabnya.


Signboard ini terpampang di sebelah luar kedai Kak Ma Nasi Kerabu deh...intai-intaila sampai jumpa sampai boleh rasa sedak tara mana okeh tepi jalan sahaja di cabang empat lampu issyarat Kg.Cherang.

 
Orang ramai mengunjungi Kedai Nasi Kerabu Kak Ma pagi itu. Kak Ma yang pakai tudung warna oren tu.

Nasi Kerabu bermacam lauk disediakan. Lauk Ikan, ayam dan daging semua ada. Jom makan nasi kerabu di kelantan.


Ini hidangan yang Sha pilih, tak lepas peluang menikmati rumpai atau orang kelantan panggil kerabu sarey..mavelous..tambah pula tidak dilupakan kewajipan dengan adanya solok lada, telur masin dan keropok keping.

Macam mana? Ada yang terliur tak dengan Nasi Kerabu Daging Bakar Kedai Nasir Kerabu Kak Ma ni? Dahla Kak Ma tu pun salah satu nama panggilan Sha..huhuhuu...macam kedai sendiri pulak..hihihi...kat dinding kedai ini juga terdapat gambar-gambar tokey kedai dengan beberapa artis seperti Abby Abadi, Mustafa Kamal dan ramai lagi. Di sini korang jangan risau jika anak-anak tak makan nasi kerabu tau, disediakan mee goreng dan bihun goreng juga untuk mereka.

Sha kongsi gambar nasi kerabu ni di laman sosial facebook , ramai kawan komen kat sini memang sedap..Haaa...korang kalau ke kota bharu boleh acu cuba try test okeh. Korang juga boleh cari page Kak Ma Nasi Kerabu ni tengok apa yang mereka kongsi.

Sekian cerita nasi kerabu saya.

Wednesday, September 20, 2017

CARA TERBAIK REHAT DI PEJABAT

CARA TERBAIK REHAT DI PEJABAT | Waktu rehat adalah waktu yang ditunggu setiap kali tibanya waktu tengahari iaitu jam 1.00 petang. Apa yang korang lakukan sepanjang waktu rehat? Terdapat pekerja yang tidak berehat dan masih meneruskan kerja yang tidak selesai. Situasi berkenaan biasa dilihat apabila ada kerja yang perlu diselesaikan cepat dan mempunyai dateline. Walaubagaimanapun korang kena juga ambil waktu untuk berehat walaupun sekejap untuk memastikan kita terus bertenaga untuk melalukan kerja seterusnya. Betul tak? Korang juga kena tahu waktu mana korang perlu rehat tuu..

Image result for kerja
Sumber Google

1. Pertengahan Pagi
Ambil masa antara sebelum makan tengah hari ia boleh membuat anda lebih bersemangat. Jangan biarkan tenaga anda habis sebelum waktunya.

2. Berbual @ Berborak
Berboraklah dengan rakan sekerja kerana ia akan membuatkan anda lebih relaks dan jauh dari tekanan kerja. Cipta ruang waktu yang menyenangkan dengan topik santai seperti bercakap tentang hobi, tentang family, aktiviti selepas balik kerja atau bertukar resepi!

3. Rehat Yang Cukup
Rehat jauh dari meja kerja anda. Mungkin korang boleh ajak rakan berjalan ditaman, shopping barang dapur atau window shopping sebagai alternatif untuk berehat.

4. Lakukan Apa yang Diminati
Buat aktiviti yang korang suka! Supaya tubuh kita lebih segar.

5. Solat
Sebagai orang Islam boleh terus solat kebiasaanya waktu solat zohor adalah dalam waktu rehat jadi ambil waktu ini untuk segarkan otak dengan melalukan ibadah.

6. Lakukan senaman ringan.
Ringan je..senaman jari jemari tangan dan kaki. Cuba berjalan ke ruang lain pejabat jangan terlalu duduk di kerusi. Malas sangat nak bangun kat kerusi sendiri pun korang boleh buat pergerakan ringkas.

Apa lagi yang korang buat waktu rehat? kongsi laa mana tahu orang lain boleh amalkan juga dan tukar rutin biasa, lari dari kebosanan.

CARA LETAK SCROLL BOX UNTUK BLOGLIST

CARA LETAK SCROLL BOX UNTUK BLOGLIST | Assalamualaikum..sebenarnya dah lama nak buat tapi tak buat-buat, sekarang baru wujud scroll box pada blog Sha memandangkan sekarang dah ada bloglist baru untuk Sha kunjungi iaitu Family AFB dan Blogger Pantai Timur yang baru diwujudkan baru-baru ini. Jadi sebelum Sha lupa nak buat macam mana Sha nak kongsi kat sini mana tahu satu hari Sha terkacau html blog sendiri atau kawan-kawan yang lain juga sedang mencari kan korang boleh la rujuk sini. Eh, macam pernah terkena je memang laah pernah..
Contoh Scroll Box

Tujuan Sha letak Scroll Box ini adalah untuk kemaskan bahagian sidebar blog Sha memandangkan bloglist yang Sha letak boleh tahan banyak jadi rasanya lebih elok Sha letakkan scroll box sebegini jadi Sha tak perlu tengok senarai panjang. Jom tengok apa yang Sha buat untuk dapatkan scroll box seperti diatas:

1. Log In Blogger  > Theme >  Edit HTML

2. Tekan CTRL + A > CTRL + F dan cari tajuk bloglist contoh seperti Sha "AFB FAMILY"

3. Bila sudah jumpa tajuk berkenaan korang cuba cari dibawah tajuk tu kod ini 

<div class='widget-content'>

4. Bila sudah jumpa kod berkenaan korang gantikan kod itu kepada kod dibawah


<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:400px;'>


haaa.. yang warna merah tu saiz tinggi scroll box, korang boleh setting ikut saiz korang nak.

5. Akhir sekali sebelum tekan SAVE, korang preview terlebih dahulu untuk memastikan scroll box berfungsi takut keluar error kan. Bila berjaya preview tekan save.

Semoga berhasil
Terima Kasih.

Tuesday, September 19, 2017

APA NAK BUAT KALAU TERSEDAK MAKANAN, SALAH BANTAL ATAU KEBAS

APA NAK BUAT KALAU TERSEDAK MAKANAN, SALAH BANTAL ATAU KEBAS | Alhamdulillah pagi ini ada kawan kongsikan kat aplikasi whatapps tentang 4 pengetahuan am yang wajar dikongsi kerana ianya boleh terjadi dalam kehidupan seharian kita seperti hilangkan tersedak makan, salah bantal, krem kaki dan kaki semuat-semut ataupun kebas. Jom kita tengok apa nak buat untuk selesaikan masalah ini. InsyaAllah perkongsian ini berguna untuk kita dan menolong orang lain. Caranya adalah seperti berikut :

JIKA TERSEDAK MAKANAN

Hanya perlu "mengangkat tangan"
Belum cuba biasanya tepuk belakang je..ehehehe

SALAH BANTAL

Kadangkala ketika bangun tidur akan berasa sakit di sekitar tengkuk dan belikat, orang biasanya panggil salah bantal tapi tak tahu laa apa kesalahan bantal tu dah buat kan..hihii..Ok, apa yang harus kita buat bila terjadi macam ni? Ketika salah bantal, kita cuba angkat kaki, kemudian tarik ibu jari kaki dan picit dengan memutarkan ke arah atau berlawanan arah jarum jam. Salah bantal ni memang mengganggu aktiviti jika tak hilang.

KRAM KAKI

Ketika kram kaki kiri angkat tangan kanan tinggi-tinggi dan ketika kram kaki kanan angkat tangan kiri tinggi-tingi InsyaAllah akan terasa lebih selesa. Kram ni boleh terjadi secara tiba-tiba jadi perlu tahu cara nak hilangkannya.



KAKI SEMUT-SEMUT ATAU KEBAS

Ketika kaki kiri kebas, goncang atau hayun telapak tangan kanan dengan sekuat tenaga, ketika kaki kanan kebas, goncang atau hayun telapak tangan kiri dengan sekuat tenaga.

Perkongsian Fb Dato'Dr Fadzillah Kamsah.

Jom cuba !

Monday, September 18, 2017

HOTEL BAJET SEKITAR HUSM

HOTEL BAJET DI KOTA BHARU | [Review] 14 September 2017 (Khamis) yang lepas Sha pulang ke kampung secara tanpa dirancang awal berikutan ayah Sha dah masuk wad hari ke 4 akibat penyakit hati. Sha dan keluarga tidak terus balik ke kampung sebaliknya kami ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian untuk melawat ayah. Kawan-kawan doakan ayah Sha kembali sihat yeaa susah hati juga bila berjauhan ni. Agak penat perjalanan dari Perak ke Kelantan ni jadi kami sekeluarga membuat keputusan untuk mencari hotel bajet berdekatan HUSM Kubang Kerian untuk istirehat satu malam dan terus melawat ayah lagi tambah pula ada perkhabaran ayah dapat keluar wad keesokkan harinya. Selepas cuba mencari kami akhirnya memilih Hotel Na'iim di Kampung Cherang yang berjarak 5.6 km dari HUSM. Alhamdulillah bilik banyak kosong, masa itu hujan tengah lebat jadi lambat sikitlah check in untuk lebih jimat kami menggunakan apps booking.com untuk lebih jimat.


 

Terletak di cabang 4 Kg.Cherang, pemiliknya seorang yang agak ramah menerangkan kawasan tersebut sangat mudah mendapatkan makanan. Kampung Cherang ini agak dikenali dengan colek tapi hari tu tak ada rezeki Sha kebanyakan kedai tutup. Kedai runcit ada dikiri kanan hotel jadi kat sini korang takkan risau jika ada barang keperluan tak cukup atau tertinggal. Di tingkat bawah hotel ada satu kopitiam yang agak sedap masakannya.
Selepas satu malam kami berehat di situ keesokan paginya kami bersarapan di Kedai Nasi Kerabu Kak Ma Kambing Bakar yang mana kami empat beranak hanya jalan kaki ke sana. Alhamdulillah hotel ini walaupun hotel bajet tetapi selesa kerana biliknya agak selesa untuk berehat tambah pula kami ambil bilik Family 4 beds yang mana 2 katil single disatukan dan dua lagi katil single jadi tak adalah berebut katil kami 4 beranak kan.

Jarak untuk ke HUSM tak adalah lama sangat sebenarnya tapi kesesakan di lampu isyarat mungkin mengambil masa lebih sikit daripada sepatutnya. Ok, kalau korang nak hotel bajet sekitar HUSM ni korang boleh cuba hotel ni setakat nak rehatkan badan setelah menempuh perjalanan jauh amatlah sesuai.

MURAL DI BUKIT KELUANG BESUT TERENGGANU

MURAL DI BUKIT KELUANG BESUT TERENGGANU | Baru balik dari jenguk mak ayah kat kampung Sha ambil peluang juga bawa suami, anak-anak dan adik ke pantai berdekatan dengan rumah kat kampung. Pantai paling dekat adalah Pantai Bukit Keluang yang sememangnya menjadi tempat Sha dan keluarga beriadah dari kecil hingga sekarang macam sekarang Sha pula bawak anak. Pantai ini mengalami perubahan dan pembangunan dari masa ke masa yang mampu menarik pelancong dan orang tempatan berkunjung ke sana. Pernah baca review rakan blogger yang ke sana komen kat sana tak disediakan kemudahan surau, kini masalah itu tiada lagi kerana satu surau telah disediakan berhampiran kedai makan dan tandas awam. Untuk kali ini Sha ingin berkongsi satu tarikan yang ada iaitu mural di kaki bukit keluang, Sha pun dapat tahu dari orang kampung kongsi di media sosial mereka jadi Sha tak nak lepaskan peluang berkunjung sendiri.

 

Terdapat 4 gambar yang disediakan  disini, kebetulan semasa Sha ke sana ada pasangan pengantin sedang bergambar dengan mural terbabit. Gambar yang ada adalah mengikut gambaran pada puncak Bukit Keluang itu sendiri. Korang boleh cuba aktiviti hiking di sini jika ada masa terluang dan menikmati pemandangan yang indah dari atas bukit. Mengikut pengalaman Sha, Sha lebih suka memulakan hiking dari bahagian belakang bukit dahulu berbanding bahagian depan yang perlu melalui anak tangga terlebih dulu kiranya naik ikut jalan tanah dan turun ikut anak tangga.


Sebelum bawa anak-anak bermain pasir pantai Sha mengajak suami untuk bergambar sekejap disini. Dinding mural ini terletak di kaki bukit keluang iaitu pertengahan jalan ke bahagian belakang bukit berkenaan. Lebih lanjut jika anda ingin ke Pantai Bukit Keluang, anda boleh boleh ke kanan atau kiri yang mana di cabang tiga kalau pilih ke kiri anda akan terus ke pantai manakala kalau ke kiri anda akan ke muara sungai dan lebih bertenang kerana tidak ramai orang kebiasaannya. Jika ke pantai memang penuh dengan pengunjung yang menikmati ombak dan bermain aktiviti yang ada seperti banana boat dan ke pulau berdekatan menaiki bot dengan bayaran tertentu.

Semoga selepas ini Pantai Bukit Keluang terus bertambah baik dengan fasiliti yang cukup untuk menampung kehadiran pengunjung. Korang ke sana takkan risaulah pasal makanan kini berderet kedai makan dan gerai yang dibuka sepanjang jalan berhampiran pantai. Macam biasalah kalau ke pantai layan keropok lekor dan satey ikan pun dah sedap ye tak.

Oklah setakat ini dulu, lepas gian Sha sentuh pasri pantai..huhuhu

Wednesday, September 13, 2017

SANTAI PETANG

 
 
Sumber google
 
SANTAI PETANG | Kalau tadi sedikit berat bacaannya, petang ni kita baca satu cerita.

Petikan temuramah dengan pengusaha kambing..

Pemuda : Baguslah ternakan biri-biri pak cik. Boleh saya tanya beberapa soalan tak?

Pak Cik : Boleh aje..

Pemuda : Berapa jauh biri-biri ini berjalan setiap hari?

Pak Cik : Yang mana satu yang putih atau yang hitam?

Pemuda : Yang putih.

Pak Cik : Kalau yang putih berjalan lebih kurang 6 kilometer setiap hari.

Pemuda : Yang hitam

Pak Cik : Yang hitam pun sama

Pemuda : Berapa banyak pulak rumput biri-biri ini makan setiap hari?

Pak Cik : Yang mana, yang putih atau yang hitam.

Pemuda : Yang putih

Pak Cik : Ah yang putih makan lebih makan lebih kurang 4 kilo rumput setiap hari.

Pemuda : Dan yang hitam?

Pak Cik : Yang hitam pun sama

Pemuda : Berapa banyak bulu yang mereka hasilkan setiap tahun?

Pak Cik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?
 
Pemuda : Yang putih
 
Pak Cik : Aaa...yang putih menghasilkan sekitar 6 kilo bulu setiap tahun.
 
Pemuda : Dan Yang Hitam?
 
Pak Cik : Yang hitam pun sama..
 
Pemuda : Kenapa pak cik membezakan biri-biri pak cik yang putih dan yang hitam,padahal jawapan semuanya sama je?
 
Pak Cik : mestilah..Sebab biri-biri yang putih tu pak cik yang punya.
 
Pemuda : Ooooo...gitu kee...habis yang hitam tu siapa punya?
 
Pak Cik : Yang hitam pun sama..
 
JANGAN STRESS...😁😁😁

KHIDMAT MASYARAKAT DALAM PEMULIHAN DADAH

 

KHIDMAT MASYARAKAT DALAM PEMULIHAN DADAH | Dalam pemulihan daripada penyalahgunaan dadah yang diletakkan di bawah pengawasan dalam komuniti salah satu program yang dijalankan adalah program khidmat masyarakat yang memerlukan seseorang penagih dan bekas penagih melibatkan diri dalam program bersama-sama masyarakat dan sesama mereka.

Pelbagai bentuk dan kaedah rawatan pemulihan yang disediakan untuk memberi peluang kepada penagih untuk pulih kembali walaupun ianya  rumit, kompleks pendek kata bukan kerja senang. Rawatan dan pemulihan penagihan dadah sukar dicapai dalam tempoh yang singkat. Lazimnya ianya satu proses yang panjang dan berterusan kerana penagihan adalah penyakit kronik dan mudah berulang. Mengubah sikap masyarakat untuk terlibat dalam memerangi dadah bukanlah satu yang mudah malahan sering mendapat respon dan tanggapan yang negatif. Sikap tidak prihatin, stigma negatif dengan menganggap masalah dadah adalah masalah orang lain menyulitkan usaha pencegahan dan pemulihan.

Program ini adalah juga bertujuan untuk membantu golongan mereka kembali ke dalam kehidupan bermasyarakat  yang lazimnya akan memandang serong kepada mereka dengan melibatkan mereka dalam pelbagai aktiviti sosial kawasan setempat seperti program keagamaan, gotong royong dan majlis keraian.

Melalui program ini ianya membuka peluang kepada mereka untuk bercampur dengan masyarakat tanpa rasa rendah diri sekali gus memberi harapan baru kepada golongan ini .Masyarakat perlu maklum bahawa kepulihan dadah adalah sepanjang hayat, mereka perlukan motivasi dan sokongan daripada orang tersayang dan sekelilingnya. Sokongan sosial yang lemah tidak dapat membantu penagih menghindari relapse dan gagal mengamalkan gaya hidup yang sihat disamping komuniti terdekat. Oleh kerana keperluan sokongan ini terdapat juga khidmat kaunseling untuk keluarga penagih dan bekas penagih ini kerana keluarga adalah insan terdekat bagi mereka.

Terdapat penagih dan bekas penagih mempunyai keluarga yang sangat sempurna dari mata kasar, isteri yang setia dan anak-anak yang berjaya dalam pelajaran dan kerjaya ketahuilah mereka juga kekadang berasa malu berkeadaan begitu, kalaulah dadah ini senang ditinggalkan alangkah bahagianya mereka dan kita juga sebagai masyarakat.

Oklah sekian dulu iklan khimat masyarakat dari saya..
Jauhilah Dadah Durjana

Monday, September 11, 2017

BLOGGER PANTAI TIMUR

BLOGGER PANTAI TIMUR | Semalam rentetan daripada status blogger sishawa di laman sosial facebook yang mengenalkan diri sebagai blogger pantai timur jadi apalagi Sha pun komen jugalah status sis hawa kita tu..huhu..kami kenal sejak sama-sama memenangi contest lazada yang lepas. Daripada facebook kami panjangkan ke grup whatapps geng-geng blogger pantai timur waahh..akhirnya ada juga geng pantai timur sebagai anak terengganu mestilah Sha join kan.

 

Siapa lagi nak join team pantai timur boleh maklum yeaa..Di sini Sha lampirkan senarai blogger pantai timur setakat ini.


Salam perkenalan semua...pada yang sudi join jangan segan-segan bagitahu yeaa..

Terima Kasih.

NAK KURUS

NAK KURUS | Itulah perkataan yang hari-hari dengar, hari-hari sebut tapi tak tahu bila hari nak mula..ahhahaha..macam Sha laaa...terlalai sekejap patut  rasa cepat je bekalan beras dalam bekas dah nak habis rupanya seiring dengan kenaikan berat badan. Mampu berhuhuhu jela dalam hati ini akibat diri sendiri juga. 2 minggu sudah Sha kurang minum air walhal air adalah amat penting dalam diet harian kita yang mana dengan berat badan kini Sha memerlukan 2.5 liter air setiap hari. Hari ini di tempat kerja Sha pulun makan lagi, tengok lah apa Sha makan pagi ini...meriah bukan? Walau apa pun hari ini sha cuba minum 8 gelas air maklumlah bila dah air tak minum sembelit lah jadinya.


Tapi hari ini Sha nak kongsi juga apa yang perlu kalau nak kurus manalah tahu korang sedang cari inisiatif untuk kurus juga kan. bukan nak kurus sangat pun sebenarnya nak berat ideal tu je Sha tak sesuai kurus sangat sebab muka tembam..dan dah bosan dari kecil orang cakap Sha budak sakit selepas kahwin baru berat naik dan bila dah berat naik orang cakap comel ..aahahha..tapi tak adalah cuba naikkan berat badan lagi lepas tu kan..cuba kekalkan dan kawal biasa-biasa sahaja jadi turun naik tu. Ok, jom tengok apa perlu kalau nak berat badan turun :

  • Cari SEBAB KENAPA NAK KURUS! Haaa..korang mesti ada sebabkan nak turunkan berat badan jadikan sebab itu sebagai pendorong.

  • Setkan berapa kg korang nak turun...kalau tak nak set jangka lama...korang set untuk 1 minggu atau 1 bulan dulu...1 minggu nak turun 2 kg ke cam tuu..

  • Kurangkan atau TOLAK minuman manis terutamanya minuman bergas! memang jahat niii...sekali ambil memang susah nak turun berat.

  • Pastikan membuang setiap hari. Cukupkan air, Sha ni sembelit sebab tak minum air lahh...Chia Seed pun tak ambil..tapi pagi ni mula balik bersama chia seed dan air kosong.

  • Katakan tidak kepada makanan segera dalam apa jua bentuk.

  • Berkawan dengan penimbang. Dulu rajin timbang sekarang tak kawan tu yang berat naik tak sedar diri tuu...Kebiasaan Sha monitor berat pada waktu pagi setiap hari memang nampak perubahan dan boleh kira berapa gram turun setiap hari ..hihihihi..

  • Download apps yang boleh membantu anda dalam buat senaman, yang punya alarm!! Cuba ikut jadual yang ditetapkan dalam apps tersebut contohnya 30 days challenge
  • Cuba kurangkan ais juga.
Apa tunggu lagi jom ambil langkah sekarang, lambat bertindak lambat jugalah dapat hasilnya kan.

SEKOLAH DAHULU DAN SEKOLAH SEKARANG


SEKOLAH DAHULU DAN SEKOLAH SEKARANG | Assalamualaikum, salam sejahtera buat pembaca coretan Sha setiap hari tanpa jemu, apa khabar ya semua. Didoakan semoga pembaca semua dan juga ahli keluarga kita beroleh kesihatan yang baik. Pembaca coretan yang tidak seberapa ini mungkin ramai yang sudah bergelar ibu dan bapa. Apabila sudah menjadi ibu dan bapa tiba pula fasa anak-anak perlu mendaftar persekolahan. Di dalam rutin harian menyiapkan anak ke sekolah Sha terfikir juga cabaran-cabaran yang akan dihadapi anak-anak pada masa hadapan. Anak Sha pun kini sudah memasuki usia 5 tahun sedang mengikut alam persekolahan tadika sementara memasuki pra sekolah pada tahun hadapan. Sungguh Sha mengakui ibu bapa kini perlu lebih ke depan berdasarkan pengalaman rakan-rakan yang sedang melalui fasa anak-anak sedang membesar dan bersekolah ini. Tidak perlu jauh adik-adik Sha sendiri pun masih bersekolah sudah merasai tekanan sedikit sebanyak hasil perubahan sistem pembelajaran pada hari ini berbeza dengan zaman Sha dahulu.

Sekolah dahulu dan sekolah sekarang mempunyai perbezaan dari pelbagai sudut yang boleh kita nampak dari segi sosial, sistem pendidikan, dan kos pembelajaran juga infrastruktur. Jika dilihat dari segi sistem pendidikan masa kini memang banyak perubahan yang berlaku seiring dengan zaman. Jika dulu tidak banyak pilihan dalam subjek dan aliran kini anak-anak boleh memilih sekolah mengikut minat dan peluang yang ada. Kementerian Pendidikan Malaysia sendiri telah memperkenalkan pra sekolah berbanding dulu hanya wujud tadika disediakan untuk pendidikan awal kanak-kanak tapi kini bagi anak yang berumur 4 hingga 6 tahun sudah boleh mendaftar juga meningkatkan kualiti pendidikan prasekolah dengan menjadikan prasekolah swasta sebagai sebahagian daripada sistem pendidikan kebangsaan. Antara pengkelasan sekolah ialah wujud Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) yang mempunyai etos, karakter dan identiti sendiri. Sekolah-sekolah ini akan melonjakkan kecemerlangan pelajar ke peringkat lebih tinggi dan mempunyai personaliti unggul dalam  semua bidang tidak kurang juga ianya menjadi inspirasi kepada sekolah-sekolah lain untuk membangunkan kecemerlangan mereka ke tahap lebih tinggi. Jika dahulu akademik sahaja diukur kini penglibatan ko-kurikulum pelajar juga diambil kira dalam mengukur tahap kecemerlangan mereka. Menyebut tentang aliran pembelajaran yang ada kini kita dapat lihat anak-anak berpeluang  memilih sekolah yang sepenuhnya akademik , sekolah teknik dan vokasional juga sekolah kebangsaan agama. Sekolah Berasrama Penuh (SBP) yang dipertanggungjawabkan dibawah Unit Sekolah Berasrama Penuh Bahagian Sekolah juga disediakan kepada pelajar cemerlang yang terpilih tak lupa juga institusi pendidikan lain yang ditubuhkan iaitu Sekolah Pendidikan Khas dan Sekolah Sukan. Selain itu, waktu pembelajaran juga berbeza jika dahulu satu sesi sahaja kini ada sekolah yang mempunyai dua sesi pembelajaran iaitu pagi dan petang. Aliran dan subjek-subjek yang ada kini adalah sangat bersesuaian untuk persediaan pelajar menuju ke tahap pembelajaran yang lebih tinggi. Subjek-subjek yang ditawarkan juga pelbagai pelajar boleh mengambil subjek untuk tambah nilai dalam peperiksaan.

Selaras dengan perkembangan teknologi semasa, pihak KPM telah memperkenalkan Teknologi Maklumat dan Komunikasi dalam sistem pendidikan yang meliputi prasarana, pengisian, kemudahan pendidikan dan latihan perguruan. KPM telah melaksanakan pelbagai projek ICT dengan membekalkan komputer sebagai penyediaan infrastruktur ICT. Jika dahulu papan hitam digunapakai kini papan putih, komputer, jaringan internet dan alat bantu mengajar yang lebih canggih digunakan dalam sesi pembelajaran seperti kelengkapan multimedia /cd pembelajaran interaktif. E-learning meliputi aplikasi dan proses pembelajaran berdasarkan komputer, kelas visual dan kolaborasi digital yang mengandungi teks, gambar, animasi, streaming video dan audio melalui intranet , audio, video tape, tv satelit dan CD-ROM. Tugas-tugas guru juga semakin bertambah apabila banyak urusan adalah secara atas talian seperti memasukkan keputusan peperiksaan ke dalam sistem dan ibu bapa kini juga perlu memohon kemasukan ke sekolah melalui atas talian juga berbanding dahulu hanya melalui manual dan borang yang disediakan oleh pihak sekolah. Jika dahulu pelajar university memerlukan komputer dan ini tapi kini bukan mereka sahaja tugasan sekolah juga kebanyakannya memerlukan komputer dan internet untuk menyediakan bahan-bahan pembelajaran bagi memenuhi tugasan yang diberikan. Tidak lupa juga kini pelbagai perkhidmatan dalam talian yang disediakan seperti semakan atau permohonan, pelbagai maklumat tentang pendaftaran sekolah anak-anak, maklumat untuk pertukaran guru-guru dan maklumat lain yang berkaitan dengan pendidikan negara kita.

Dari segi sudut sosial pendidikan negara juga tidak ketinggalan mengalami perubahan mungkin kerana mentaliti rakyat kini yang merangkumi pihak pelajar, guru dan ibu bapa yang menjadi unsur yang saling berhubungan dalam mencapai matlamat. Sekolah akan maju dan berkembang apabila unsur-unsur ini bersatu harmoni dan menjalankan tanggungjawab masing-masing. Guru adalah pegawai yang diberi mandat menjalankan kegiatan di sekolah mereka perlu dihormati dan dipatuhi selagi tidak bercanggah dengan peraturan dan mereka bertanggungjawab mendidik pelajar dan memberi hukuman jika murid melanggar undang-undang sekolah. Pada zaman ini ibu-bapa adalah amat berbeza dengan sekolah dahulu kerana ibu bapa harus lebih adil apabila anak-anak dikenakan tindakan dahulunya tiada kes tular seperti mana hari ini apabila anak dikenakan denda walaupun hukuman ringan terdapat ibu-bapa yang terus melenting menyalahkan satu pihak. Pemakaian pakaian juga dipelbagaikan mengikut tugas seperti pengawas, pustakawan, pembimbing rakan sebaya dan lain-lain selain itu di peringkat sekolah menengah atas iaitu tingkatan 6 juga sudah berubah jika dahulu memakai pakaian seragam sekolah kini tidak lagi. Jika dulu anak-anak dilatih apabila habis waktu sekolah mereka akan ke kelas mengaji bila petang anak-anak akan diberi peluang bermain bersama kawan-kawan. Tiba-tiba teringat zaman sekolah dulu, memang terbaik. Sekarang anak-anak balik sekolah pun lewat, kejar tuisyen pula habis belajar balik sekolah mengadap gajet atau melayari internet kurang bersosial bersama keluarga dan kawan-kawan.

Kos perbelanjaan persekolahan juga semakin meningkat berbanding dahulu. Bukan sahaja bahan pembelajaran dan buku-buku tambahan yang perlu juga alat bantu belajar yang lain bekalan duit ke sekolah juga berbeza seiring peningkatan ekonomi sara hidup kini. Jika dulu RM 2.00 hingga RM 3.00 sudah mencukupi kini RM 5.00 pun belum tentu cukup untuk belanja disekolah tapi budak zaman sekarang ada yang segan nak bawak bekal ke sekolah. Kalaulah duit itu digunakan ke jalan yang betul tak apalah kan jangan ke lain pula, tambah pula kes-kes ponteng banyak terjadi berbanding dahulu. Belum kira pengangkutan ke sekolah zaman dahulu ada jalan kaki dan berbasikal kalau yang manja sikit ibu bapa hantarkan, macam Sha dulu, kini perkhidmatan bas sekolah disediakan tunggu bayar sahaja setiap bulan tidak pun manja cara sekarang bagi motorsikal untuk kegunaan anak pergi sekolah sendiri mungkin kerana kekangan masa ibu bapa yang kebanyakkannya kedua-dua bekerja.

Masih banyak lagi sebenarnya perbezaan jika kita selami secara mendalam dan melalui pemerhatian tambah pula bagi ibu bapa yang punya anak bersekolah. Diharapkan dengan perubahan yang dilalui anak-anak dapat harungi dengan cemerlang dan ibu bapa juga dapat memberi kerjasama yang baik bagi memastikan segala perancangan yang diatur berjalan lancar dan sekali gus generasi kini dapat menjadi anak bangsa yang cemerlang dan terbilang dalam bidang masing-masing. Sha berdebar juga tunggu giliran anak-anak masuk sekolah 2 tahun lagi selain anak Sha pun kena bersedia untuk membimbing mereka iyalah semestinya kalau mereka tak faham mereka akan tanya orang tua kan.

Pada kawan-kawan yang anak dah bersekolah kongsilah tips dan pengalaman cara nak layan soalan anak-anak kita yang semakin mencabar.
Terima kasih.

Wednesday, September 06, 2017

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki didiagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantikeruntukmati dan erti kata lain kanser bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah.
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantikeruntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan berkhemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengelilingi Kepulauan Sabah dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihatin dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. Allhamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulurkan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik daripada yang menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusiaan itu lebih bermakna.

Jum kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan ( mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...