Monday, October 23, 2017

PULANGNYA AYAHANDA KE RAHMATULLAH

PULANGNYA AYAHANDA KE RAHMATULLAH | Pertama sekali Al-Fatihah buat ayahanda Sha yang telah kembali ke Rahmatullah pada 13 Oktober 2017 (Jumaat) bersamaan 23 Muharram 1439 yang lepas. Bersyukur ke hadrat Ilahi kerana diberi kesempatan oleh Yang Maha Esa untuk Sha berada di sisi ayah sehingga saat nafas terakhirnya.


Sebenarnya 12 Oktober 2017 (Khamis) Sha dalam perjalanan ke Ipoh untuk berkursus, di dalam perjalanan Sha menerima panggilan daripada adik di kampung menyatakan ayah tenat jadi tanpa membuang masa Sha menelefon suami untuk maklum dan ajak suami pulang ke kampung segera. Lebih kurang jam 10.00 pagi kami bertolak dari Perak menuju ke Terengganu dan sampai pada jam 4.00 petang.

Allahyarham ayahanda Sha dilahirkan pada 11 Ogos 1953 dan perginya pada umur 64 tahun selepas 3 bulan mengalami masalah hati. Sakitnya bermula daripada batu karang di hempedu kemudian merebak ke hati menyebabkan perutnya membengkak. Satu bulan sebelum pemergiannya arwah telah mendapatkan rawatan di Hospital Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian, masih menanti temujanji seterusnya dan keputusan darah yang telah diambil namun bila sudah waktunya seperti dijanjikan oleh-Nya tiada siapa yang dapat menghalang.

Bersyukur sangat kerana Allah SWT memakbulkan doa Sha untuk diberi kesempatan berada disisi keluarga jika berlaku saat begini. Sempat satu malam bersama ayah yang didapat tidur dengan ditemani adik Sha malam itu, kami berada disisi ayah sepanjang malam. Beberapa orang bapa dan ibu saudara Sha yang menemani ayah malam itu. Sebelum Sha sampai ke kampung ada doktor yang datang ke rumah cuba mengubati tetapi tubuh ayah sudah tidak dapat menerima sebarang suntikan.

13 Oktober 2017 bila masuk waktu tengahari kata-kata ayah sudah tidak dapat difahami dengan jelas. Lebih kurang jam 3.10 petang ayah menghembuskan nafasnya yang terakhir disisi mak Sha dan anak-anak serta adik beradik arwah. Ayah pergi dengan tenang petang itu dengan iringan bacaan surah yassin dan ucapan syahadah.

Seminggu Sha bercuti untuk menguruskan urusan yang patut seperti menyelesaikan pusaka, pencen dan keperluan rumah memandangkan mak Sha pun tidak berapa sihat tambah pula adik-adik masih bersekolah. Alhamdulillah setakat ini urusan yang ada telah dipermudahkan olehNya semoga seterusnya berjalan lancar dan mak Sha harapnya diberikan kesihatan yang baik kembali. Didoakan arwah ayah ditempatkan dikalangan orang yang beriman kepadaNya dan dilapangkan kuburnya InsyaAllah.

Saturday, October 21, 2017

PEMENANG GIVEAWAY REFRESH BLOG SHALIMARYUSOF.COM

PEMENANG GIVEAWAY REFRESH BLOG SHALIMARYUSOF.COM | Alhamdulillah sempat juga Sha siapkan nama pemenang untuk GA Sha yang telah berlangsung sejak 5 oktober 2017 hingga 20 oktober 2017. Baru pulang bercuti selepas pemergian ayah tersayang pada 13 oktober 2017 (jumaat) yang lepas Sha cuba menunaikan janji-janji hadiah yang akan Sha mula hantar pada pemenang pada isnin ini..InsyaAllah. Pemenang GA kali ini Sha masih menggunakan random.org sebagai pemetik nombor peserta yang bertuah jadi Sha ingin mengucapkan tahniah kepada pemenang kali ini. Senarai 40 orang peserta korang boleh tengok di sini--> Peserta giveaway refresh blog terima kasih daun keladi.



Pemenang-pemenangnya adalah seperti berikut :

1 x kain pasang
(14) https://robiahtul.blogspot.my/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
๐Ÿ˜๐Ÿ˜
1 x soft canvas handy bag
(39) http://akusukaketawa.blogspot.my/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
๐Ÿ˜๐Ÿ˜
1 x topup RM 10
(13) http://mummysupplementshop.blogspot.com/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
๐Ÿ˜๐Ÿ˜
2 x saguhati
(37) http://www.akuseorangtraveler.com/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
(2) http://www.sheilainspire.com/2017/10/giveaway-refresh-blog.html

Alhamdulillah, akhirnya selesai juga Giveaway Sha untuk kali ini tinggal Sha nak hantar hadiah pada pemenang sahaja. Pada peserta lain Terima Kasih sudi join semoga tidak serik untuk menyertai GA Sha seterusnya jika ada rezeki. Sebelum mengundur diri Sha kongsikan lirik lagu tema drama Titian Cinta untuk korang yang sudi mengunjungi shalimaryusof.com.



Penyanyi : Asfan Shah Judul Lagu : Sumpah Cintaku


Lirik Lagu Sumpah Cintaku (OST Titian Cinta)
disaat saling mengenali
ku tahu cinta mu memanggil
dalam perasaan yang tak kau dengari
lambaian mu di dalam mimpi

bayangan senyum bidadari
indah segenap rasa tak terbagi
belah lah jasad ku
tirai kenangan ku

pasti akan kau jumpa api cinta menyala
hingga akhir nafas ini
sayang sampai akhir pasti
cinta ku tersimpul mati

di syurga tetap kau ku nanti
sumpah cintaku hanya padamu

disaat saling mengenali
ku tahu cinta mu memanggil
dalam perasaan yang tak kau dengari

belah lah jasad ku trai kenangan ku
pasti akan kau jumpa api cinta menyala
hingga akhir nafas ini
sayang sampai akhir pasti
cinta tak bisa berganti
sumpah ku hanya kau disisi

genggam tanganmu yang suci
sampai rambutku memutih
cinta ku tersimpul mati
di syurga tetap kau ku nanti
huooo... ooo...
(sumpah cintaku hanya padamu)

hingga akhir nafas ini
sayang sampai akhir pasti
cinta tak bisa berganti
sumpah ku hanya kau disisi
genggam tanganmu yang suci
sampai rambutku memutih
cinta ku tersimpul mati
di syurga tetap kau ku nanti

sumpah cintaku hanya padamu
sumpah cintaku hanya padamu

P/S ; KEPADA PEMENANG SILA HUBUNGI SHA MELALUI EMEL sakurasmy@gmail.com dengan lampiran :

Nama Penuh :
Alamat :
No.Telefon :
Telco No.Telefon (bagi pemenang topup)


SEKIAN, TERIMA KASIH.

Monday, October 09, 2017

PESERTA GIVEAWAY REFRESH BLOG

PESERTA GIVEAWAY REFRESH BLOG | Assalamualaikum pada yang belum join jom meriahkan giveaway ini Giveaway Refresh Blog yang sedang berlangsung iaitu daripada 5 oktober 2017 hingga 20 oktober 2017. Di sini Sha senaraikan link blog blogger yang telah sudi menyertai giveaway tak seberapa ini.



27. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
28. http://anzrarizalbuddy.blogspot.my/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
29. http://seindahcerita.blogspot.com/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
30. http://www.kasihjuju.com/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
31. http://at-tarmizi.blogspot.my/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
32. http://missobsesi.blogspot.my/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
33. https://eyranasrin.blogspot.com/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
34. http://renex89.blogspot.my/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
35. http://www.syazwanizunidan.com/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
36. https://jombercontest.blogspot.my/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
37. http://www.akuseorangtraveler.com/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
38. http://thezofiroh.blogspot.my/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
39. http://akusukaketawa.blogspot.my/2017/10/giveaway-refresh-blog.html
40. http://www.sishawa.com/2017/10/giveaway-refresh-blog.html

Agak memberansangkan penyertaan kali ini. Jutaan TERIMA KASIH kepada peserta di atas.. Tunggu tau sehingga 20 oktober ini. Korang free-free boleh blogwalking ke blog kawan-kawan kita ni, Sha pun buat senarai bagi senang Sha nak g jenguk-jenguk.

Thursday, October 05, 2017

GIVEAWAY REFRESH BLOG


GIVEAWAY REFRESH BLOG | Assalamualaikum rakan pembaca, rakan blogger sekalian agak lama Sha tak anjurkan giveaway jadi hari ini Sha nak lancarkan giveaway di bulan oktober ini. Agak-agak korang sudi tak join yea? Sambil-sambil itu Sha dengar lagu Cinta Terbaik daripada Cassandra Band jatuh cinta sejak dengar blogger Atiqah Norbaki smule lagu ini. Sha kongsi sikit lirik lagu ini , semacam je kan buat giveaway sambil dengar lagu Cinta Terbaik ni jiwang je mood kan..ahhahaha..


Jujur saja ku tak mampu 
Hilangkan wajahmu di hatiku 
Meski malam mengganggu 
Hilangkan senyummu di mataku
Ku sadari aku cinta padamu
 
Meski ku bukan yang pertama di hatimu 
Tapi cintaku terbaik untukmu 
Meski ku bukan bintang di langit 
Tapi cintamu yang terbaik
 
Jujur saja ku tak mampu 
Tuk pergi menjauh darimu
 Meski hatiku ragu
 Kau tak di sampingku setiap waktu
 Ku sadari aku cinta padamu
 
Meski ku bukan yang pertama di hatimu 
Tapi cintaku terbaik untukmu
 Meski ku bukan bintang di langit 
Tapi cintamu yang terbaik
 
Oh meski ku bukan yang pertama di hatimu
 Tapi cintaku terbaik untukmu 
Meski ku bukan bintang di langit 
Tapi cintamu yang terbaik
 
Oh meski ku bukan yang pertama di hatimu 
Tapi cintaku terbaik untukmu
 Meski ku bukan bintang di langit 
Tapi cintamu yang terbaik (cintaku yang terbaik) 
Tapi cintamu yang terbaik (cintaku yang terbaik) 
Tapi cintamu yang terbaik

Dah habis nyanyi? Jangan lupa pulak join giveaway ini yeaa. Korang mesti nak tahu apa hadiah yang menanti kan? Okeh untuk giveaway kali ini Sha sediakan hadiah seperti berikut :

1 x kain pasang
๐Ÿ˜๐Ÿ˜
1 x soft canvas handy bag
๐Ÿ˜๐Ÿ˜
1 x topup RM 10
๐Ÿ˜๐Ÿ˜
2 x saguhati

Syarat-syarat pun ringkas juga :

 Follow Blog : shalimaryusof.com & aidysreviews
Follow Instagram : shalimarmohdyusof
Follow FB Page : Bloggernotashalimar

๐Ÿ˜ŠDalam entry nanti korang share laa lagu kegemaran korang pulak yeaa..nak tahu juga. 
๐Ÿ˜ŠLetak Tajuk Entry [ Giveaway Refresh Blog ] dan Copy banner giveaway diatas dan linkkan ke entry ini.
๐Ÿ˜Š Sudah siap nanti jangan lupa copy link entry korang di ruangan komen entry ini yea..Nanti Sha jalan-jalan tengok okeh.

Itu sahaja jadi pada yang free-free tu boleh lah luangkan masa okeh.
Terima Kasih.

Wednesday, October 04, 2017

BANTAL COMEL UNTUK ADIK NUR

BANTAL COMEL UNTUK ADIK NUR | Sebenarnya ini kali pertama Sha beli barang cenderamata secara online atau offline ni, memang jarang Sha berminat nak order barang-barang macam ni tapi memandangkan banyak pilihan dan memang menarik pilihan-pilihan diberi jadi Sha cuba tempah satu untuk percubaan. Bila dah dapat hasilnya memang puas hati jadi nak tempah lagilah selepas ini. Yang penting barang yang dapat tu sebiji dengan setting yang kita customize masa tempah hari tu.


Nah, comel tak Adik Nur? Gambar masa ke Pulau Pangkor dulu ni...bukan main kan posing Adik Nur..Kali ini Sha letak gambar adiknya dulu, dalam kepala dah rancang ni nak tempah 2 lagi bantal..ehehehe..untuk Abang Zaryth satu, satu lagi Ibu dan Ayah diaoranglah pulak..Jadi tunggu...jangan sampai Sha kemaruk nak tempah sini je nanti, yelah kadang hadiah-hadiah ni malas sangat nak fikir dan nak keluar beli pilih kat kedai dengan anak-anak ni susah sikit tak boleh nak bagi tumpuan jadi bila dah boleh tempah secara online ianya sangat membantu.
Sha terima mesej daripada pihak ninja van dalam 2 hari ini, tapi barang tak dapat tapi sebenarnya barang dah terima, kawan yang tak bagitahu maklumlah barang terima semasa Sha ada kerja luar biasanya Sha yang penerima barang-barang kawan. Nasib baik perkhidmatan ninjavan ini akan maklum melalui emel status penghantaran, terkejut juga barang dapat tapi status delivered! Tengok-tengok ada nama kawan yang terima saja tak bagitahu, saja jela kawan Sha tu kan. Tak tahu kita ni dah tak sabar nak tengok hasil customize sendiri walaupun ringkas sahaja susun atur yang Sha buat, puas hati dengan kualiti gambar yang diprint pada bantal ini.


Korang kalau nak bantal macam ini atau apa-apa yang boleh dijadikan hadiah sempena hari lahir seseorang, hari ulang tahun, cenderamata majlis atau apa-apa majlis lain korang boleh sahaja tempah di https://www.printcious.com/my . Korang cuba lah belek-belek kat situ tengok apa yang sesuai untuk korang tempah untuk yang teristimewa. Selain bantal korang jangan risau sebab pelbagai barangan lagi yang korang boleh abadikan kenangan seperti pada t-shirt, mugs, phone cases, ceramic tiles, puzzles, mouse pads, mini tes, baby rompers, coasters, button badges, caps, canvas, bags, keychains, aprons, luggage tags, door hangers dan juga fridge magnet macam bantal dalam kategori cushions. Banyak pilihan kan? jadi korang boleh jadikan ini salah satu idea hadiah hari istimewa akan datang!

Sha order pada 27 September 2017 dan terima pada 3 Oktober 2017 kiranya dalam 1 minggu korang boleh dapat tempahan yang korang buat tu jadi korang boleh bajetlah berapa lama korang boleh dapat hadiah yang korang design sendiri dan boleh hantar terus pada penerimanya nanti sebagai kejutan. Untuk seterusnya Sha kena pilih gambar Abang Zaryth pulak, bukan senang nak ada gambar elok anak bertuah sorang tuh.

Friday, September 29, 2017

KEBAIKAN HALIA

KETAHUI KEBAIKAN HALIA | Kita kadang-kadang sibuk mencari makanan sihat diluar walhal dalam tidak sedar bahan-bahan dalam masakan biasa kita dirumah sudah cuku mempunyai khasiat dan zat yang diperlukan. Dalam perubatan tradisional  halia banyak digunakan untuk membantu menyelesaikan masalah kesihatan. Halia boleh digunakan di dalam masakan sama ada secara mentah, kering, sebuk atau jus dan ianya penuh dengan zat yang baik untuk tubuh serta minda. Jom kita tengok apa kebaikan halia ini sebenarnya.

Sumber Google


๐ŸŒˆMELEGAKAN LOYA
Biasanya halia digunakan untuk hilangkan mabuk laut, muntah-muntah kesan pembedahan dan wanita hamil boleh cuba untuk hilangkan morning sickness.

๐ŸŒˆMENGURANGKAN SAKIT OTOT & LENGUH SENDI
Ianya memberi kesan walau mengambil masa.

๐ŸŒˆRENDAHKAN GULA DALAM DARAH
Dikatakan anti diabetes. Ada kajian pesakit diabetes mengamalkan halia setiap hari ia dapat memperbaiki bacaan gula dalam darah.

๐ŸŒˆMERAWAT KETAKCERNAAN KRONIK.
Halia dikatakan mampu mempercepatkan pembuangan najis terhadap orang yang mengalami masalah ini. Elok sangatlah macam tu untuk orang yang mengalami sembelit ya.

๐ŸŒˆMENGURANGKAN SENGGUGUT
Melegakan kesakitan akibat tempoh haid. Kaum hawa yang ada masalah senggugut boleh lah cuba amalkan serbuk halia mana tahu serasi dengan korang. Senggugut ni boleh tahan juga kalau jenis yang kuat tu boleh sampai muntah.

๐ŸŒˆMERENDAHKAN TAHAP KOLESTROL
Tahap kolestrol yang tinggi berisiko penyakit jantung. Makanan yang diambil setiap hidangan mempunyai risiko tahap kolestrol jahat yang tinggi. Jadi kita seimbangkan dengan mengambil halia sebagai salah satu hidangan setiap hari, bahaya kolestrol tinggi ni boleh membunuh dalam senyap dan tiba-tiba.

๐ŸŒˆLEGAKAN BATUK
Biasanya kalau batuk petuanya madu atau limau sekarang kita cuba halia pula yang dikatakan sebagai penawar jangkitan kuman sama ada makan mentah, jus halia atau teh halia. Halia dikatakan 'panas' mampu membersihkan lendir dari paru-paru yang menjadi punca batuk. Minum halia dapat membantu melegakan tekak dan paru-paru, menyokong sistem imun dan mengeluarkan lendir. Selain minum, minyak halia boleh disapu di dada dan dibelakang badan untuk legakan batuk.

๐ŸŒˆ MENGELUARKAN ANGIN DALAM BADAN
Siapa biasa amal halia untuk keluarkan angin dalam badan. Cuba korang buat, InsyaAllah kentutlah korang sampai perut korang terasa lega dan selesa.

Sebagai tambahan korang boleh tengok sini. Sha karang balik nak cuba buat kat rumah sebab Sha dan anak-anak batuk juga sehari dua ini.


Banyak rupanya khasiat halia ni tapi tidaklah tahu semuanya. Jadi apalagi jom kita amalkan pengambilan halia dalam hidangan kita setiap hari. Selain halia korang juga perlu tahu ---> kebaikan daun pandan   <-- bahan yang selalu ada kat dapur juga terbaik.

Thursday, September 28, 2017

SEGMEN SUAI KENAL BLOGGERS SELURUH MALAYSIA

SEGMEN SUAI KENAL BLOGGERS SELURUH MALAYSIA | Hari ini Sha luang masa sikit sertai segmen yang adik comel kita ni buat iaitu blogger www.sofinahlamudin.com atau lebih mesra disapa sebagai Sofie blogger dari Labuan. Syarat-syarat penyertaan pun tak berat untuk ditunaikan. Tujuan segmen ini amatlah membantu blogger-blogger di Malaysia ini saling mengenali sekali gus membantu menaikkan followers, dan penting juga nak maklumkan segmen ini ada hadiah yang sangat menarik kalau dapat!

http://www.sofinahlamudin.com/p/segmen-suai-kenal-blogger.html

Apalagi tanpa buang masa izinkan saya kenalkan diri secara ringkas :

๐Ÿ™‹ Nama Penuh : Shalimar Binti Mohd Yusof

๐Ÿ™‹ Umur : 30 Tahun [ 07031987 ]

๐Ÿ™‹ Nama Panggilan :

๐Ÿ˜‰Sha [ Ni nama sejak pindah Perak sebab masa berkawan Encik Suami nak panggil Sha jadi bila pindah ni orang dah kenal dengan nama Sha..kita on jelaa ]

๐Ÿ˜‰Mar [ Kalau satu group tu ada nama Sha..baik panggil saya Mar..hihi]

๐Ÿ˜‰Kak Mar [ Nama paling popular dari kecik sampai sekarang , kawan sekolah kawan kampung , keluarga memang panggil Kak Mar...rasa lebih rapat gitu..]

๐Ÿ˜‰CikMa [ Nama mesra baru ]

๐Ÿ™‹ Asal : Besut, Terengganu

๐Ÿ™‹ Tinggal : Perak [ Sejak permohonan tukar lulus! 1 Februari 2012 ]

๐Ÿ™‹ Mula Blogging : 2010 Masa itu ada kawan MIRC ada blog, kita bukak jugak..huhu..tapi aktif dalam 3 tahun ni.

๐Ÿ™‹ Kerja : Sepenuh Masa sejak 14 Ogos 2008

๐Ÿ™‹ Keluarga : Suami + Abang Zaryth + Adik Nur ๐Ÿ˜๐Ÿ˜ Mak + Ayah + Adik Tina + Adik E

๐Ÿ™‹ Belajar : Tak tinggi sebab masa masuk Sem 2 pada awal tahun 2008 tarik diri dari Ijazah pengajian Kajian Sosial di UNIMAS sampai sekarang tak sambung-sambung balik..aahahha...tapi kerja dalam bidang sosial jugak.. ahaha,,suami cakap masuk U..U-turn..

๐Ÿ™‹ Sejenis Yang : Jenis suka lasak, tak suka make up, suka makan sup, kuat makan, kurang sabar, tak suka shopping , ringkas.

Rasanya itu sahaja dari saya, Selamat Berkenalan semua...nak tahu lebih lanjut pm tepi...kih3.. Korang pun jom la join..sumpah hadiah dia menarik sangat...

Untuk Menyertai Segmen Ini

SETIA DENGAN DRYPERS WEE WEE DRY

SETIA DENGAN DRYPERS WEE WEE DRY |  Setiap kali gaji korang pun mesti keluar cari kelengkapan isi rumah antaranya keperluan bulanan anak-anak la iaitu lampin pakai buang dan susu memandangkan Adik Nur masih memakai lampin lagi hingga sekarang. Bermula daripada Abang Zaryth lagi Sha memang setia dengan Drypers Wee Wee Dry ni, bukan tak pernah cuba pampers lain tapi alih-alih akan bertukar juga kepada jenama ini.


Kenapa Sha setia dengan jenama Drypers ni? semestinya disebabkan kualiti dan harganya...huhu..Kualitinya memang tidak memberi masalah kepada kulit Abang Zaryth dan Adik Nur bebas daripada ruam. Harganya pula berpatutan dan mampu milik tapi kena pandai bezakan harga kat kedai juga sebab kadang-kadang kalau harga lebih daripada biasa Sha akan ke kedai lain. Apa lagi kelebihan dan ciri-ciri drypers ni ? Jom tengok..

ThinDRY ™ Core Lampin bukan sahaja tidak besar, teras nipis yang menyerap dan mengedarkan air kencing dengan berkesan. Dan korang perlu tahu, ia akan menjadi lebih selesa untuk anak kecil untuk bergerak. Penyimpanannya  juga mudah dan hanya mengambil sedikit ruang.

Flexi-Tape ™ Ini memudahkan korang membuka dan mengalihkannya beberapa kali tanpa lampin berubah bentuknya. Sama ada anak anda berdiri atau berbaring anda dengan mudah boleh mengubah lampin supaya ia terletak dengan sempurna.

Pihak drypers memilih bahan lampin dengan teliti agar sesuai dengan cuaca lembap. Bahan ini menyediakan peredaran udara yang baik untuk memastikan kulit bayi anda sejuk dan segar. Leak Guards Leakages pula boleh menjadi sangat tidak selesa kerana ia boleh memberi kesan kepada kulit bayi. Drypers mengambil langkah tambahan dengan memasukkan pengawal kebocoran yang mencengkam kaki bayi anda perlahan-lahan untuk mencegah kebocoran.

Sebelum beli korang boleh mohon sample percuma untuk kali pertama mana tahu nak cuba dulu kan barulah tertarik nak beli. Satu lagi yang Sha suka adalah menjadi member drypers boleh kumpul point dan tuntut hadiah mengikut point yang terkumpul, anak pun seronok dapat mainan. Nak kumpul point boleh tengok SINI.

Bulan ni dapat harga murah jadi beli 2 set dan dapat percuma bag lunch box.. tengok laa gambar tuu...tuan pampers la yang dapat kan.

AMALAN MENGUBAT PENYAKIT (2)

AMALAN MENGUBAT PENYAKIT | Asslamualaikum..Hari ini Sha nak sambung tentang amalan yang boleh kita amalkan untuk mengubat penyakit yang biasa terjadi disekeliling kita.

5. BISUL

Siapa pernah naik bisul? Korang buat macam mana ya? Untuk mengecutkan bisul, pegang tempat yang berkenaan dan bacakan :

 
"Tuhanku, wahai Tuhan yang mengecilkan yang besar dan membesarkan yang kecil,kecilkan apa yang tumbuh (bisul) pada badanku ini." 

6. SAKIT MATA

i) Surah al-Fatihah ( 1x )
ii) Selawat Tib/Syifa ( 1x )
iii) Bacakan doa berikut :

 
" Wahai Tuhanku, Tuhan segala manusia yang menghilangkan penyakit, sembuhkanlah, engkaulah Maha Penyembuh. Tiada apa yang meneyembuhkan selain Engkau, kesembuhan yang tidak menginggalkan penyakit lagi."

 "Sesungguhnya kamu dahulu lalai tentang (peristiwa) ini makan kam bukakan tabir yang menutupi engkau, sebab itu pemandangan engkau di hari ini amat tajam."
(Surah Qaf ayat 22)

CARA : Tiupkan ke atas bekas air dan ke mata yang sakit khususnya pada waktu pagi. Air boleh diminum dan disapu pada mata yang sakit.

7. SENGATAN LIPAN ATAU GIGITAN SERANGGA LAIN

Dibacakan :
i) Surah al-Kafirun ( 1x )
ii) Surah al-Falaq ( 1x )
iii) Surah al-Nas ( 1x )

CARA : Tiupkan pada bekas air yang berisi sedikit garam, dan jirus  di tempat yang kena gigitan tadi.

8. SUKAR TIDUR MALAM

Kadang-kadang Sha pun susah tidur tapi tak adalah selalu kan. Boleh lah amalkan wirid ini :

 
"Ya Allah, telah terbenamlah segala binatang, telah terlelaplah segala mata, sementara engkau tetap hidup dan tegak perkasa, tidak pernah dibuai lena apalagi tertidur. Wahai Tuhan Yang Maha Hidup, Maha Gagah Perkasa, tenteramkanlah aku di kala mengharungi malam ini dan lelapkankanlah mataku."

Sesungguhnya memang banyak rahsia disebalik ayat-ayat Al-Quran. Selain perubatan moden ayat-ayat ini juga dapat membantu sesorang meringankan kesakitan. Nak tahu ayat untuk --> Demam Panas, Demam Campak , Sakit Kepala & Luka <-- boleh amalkan ayat-ayat dalam tu.

Tuesday, September 26, 2017

TEKNIK KUSYUK DALAM SOLAT

TEKNIK KUSYUK DALAM SOLAT | Semenjak dua menjak ini Sha tak ada idea sangat nak kongsi apa sebenarnya tapi tak ingin ketinggalan dan tak ingin perkongsian terputus jadi Sha mengambil keputusan berkongsi apa yang yang dapat daripada buku Indahnya Hidup Bersyariat yang Sha anggap sangat berguna sebagai panduan daripada kelahiran sesorang itu hingga kematiannya. Alhamdulillah semoga insan yang menghadiahkan Sha bulu ini beroleh keberkatan dan kita saling memanjangkan ilmu yang disampaikan oleh Dato' Ismail Kamus bersama Mohd Azrul Azlen Ab.hamid ini. Untuk hari ini Sha pilih untuk berkongsi Teknik Kusyuk Dalam Solat.



BIL
TEKNIK
1
Melaksanakan solat secara berjemaah (paling afdal di masjid)
2
Menjaga makanan dan minuman agar terjamin halalnya.
3
Membanyakkan sedekah kepada fakir miskin.
4
Jangan solat dengan menangguh untuk membuang air kecil atau air besar dan perkemaskan segala urusan  supaya tidak timbuk kebimbangan di dalam solat.
5
Mengambil wuduk dengan sempurna supaya air mengenai semua anggota yang wajib serta mengingati niat atau doa apabila air melalui setiap anggota.
6
Memakai pakaian yang bersih dan kemas seperti hendak menghadap pembesar.
7
Tempat sujud dipastikan supaya tidak ada gambar yang mengganggu fikiran dan membimbangkan hati.
8
Mengingati mati dan kemungkinan itu merupakan solat terakhir sekali dalam hidup.
9
Menyedari bahawa ia sedang berhadapan dengan Allah yang Maha Agung dan Maha mengetahui segala rahsia hambaNya.
10
Memenuhkan dada dengan perasaan takut dan rendah diri terhadap Allah yang melihat segala gerak geri kita
11
Memahami segala bacaan dalam solat termasuk ayat-ayat Quran dan segala zikir.
12
Sebelum mengangkat takbir,membaca surah al-Nas,selawat atas Nabi SAW istigfar dan apa-apa bacaan untuk menjauhkan gangguan syaitan.
13
Memandangkan ke tempat sujud dan tidak terlalu banyak menggerakkan anggota dan berpaling semasa dalam bersolat.
14
Memusatkan seluruh ingatan kepada solat
15
Memanjangkan sedikit tempoh semasa rukuk dan sujud
16
Memastikan tidak ada gangguan dalam kawasan kita bersolat
17
Jangan memandang ke kiri dan ke kanan.

Marilah sama-sama kita membaiki ibadah kita semoga ianya lebih berkualiti dan diterima oleh Allah SWT.

Siapa belum baca ---->>  Sifat-sifat Mazmumah atau Sifat Yang Dicela <---- korang jemput baca yeaa..semoga kita dapat muhasabah diri kerana sifat-sifat memang ada dalam diri setiap manusia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...