HOME CONTACT SIAPA SAYA NOTA TUTOR NOTA CUTI NOTA RESEPI AIDY REVIEW SILERA CHIA SEED

Wednesday, March 25, 2015

# FAMILY

AKTIVITI MENCARI ETOK

Assalamualaikum..
Alhamdulillah..hari ni berpeluang menjenguk blog kesayangan NS ni,..
Yeaa,,NS berpeluang balik kampung pada 18 hingga 21 mac baru-baru ini, tujuan untuk melepaskan rindu pada kampung halaman sambil menghadiri kenduri 2 pupu NS di kampung.
Mungkin ada yang tertanya-tanya apakah itu ETOK? Yeaa...kawan sepejabat NS pun ramai yang tidak kenal ETOK ini..
ETOK ini mengingatkan NS pada zaman kanak-kanak NS yang banyak menghabiskan masa di sungai berdekatan rumah, tetapi selepas aktiviti menyedut pasir di sungai menyebabkan sungai terjejas, air menjadi dalam dan tidak sesuai lagi menjadi tempat riadah budak-budak kampung bersama keluarga.
Disebalik banjir besar pada akhir tahun 2014 lepas, sungai bertukar kembali seperti zaman kanak-kanak NS..aktiviti mencari ETOK bermula kembali.
Di sini NS ingin mencatatkan sedikit memori NS balik kampung baru-baru ini..





Perjalanan menuju ke sungai..

 Gaya ayah NS ..dengan uniformnya..huhu..yang ayah NS pegang tu alat untuk kaut etok..

 Etok Rebus,paling senang nak makan..sebab dah terbuka

 Rupa ETOK..Inilah hasil untuk lebih kurang 3 jam berendam..hihih

 Lama tak berpanas..

 NS duduk tempat cetek je,,sambil jaga Zaryth.

 Mak NS tak sihat, jadi tengok jela..

 Tengok Zaryth tu..bersungguh je...kutip batu..kih4

 kena pilih antara Etok dengan batu

 Adik NS..Tina pun banyak dapat..

Bapa saudara NS.


Pagi tu memang ramai yang datang ke sungai..sepanjang sungai ada terdapat keluarga yang bekerjasama mencari etok..memang seronok beramai-ramai pergi ke sungai , bawak roti kosong dengan air tea O pun jadilaaa..
Sekian dulu yerkk..

19 comments:

  1. Replies
    1. mang sedap..tp tbakor la kulit sekali turun Anum ,,

      Delete
  2. Replies
    1. biasa kami rebus ngn serai bwg putih je...msak singgang...masak lemak cili api..xpun mask cili...kadg mkan ngn nasi...tp biasanya ratah je smbil tgk tv

      Delete
  3. oo baru tau ini dipanggil etok... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..tp xtau la org negeri lain pggil ape..tp kami belah terengganu, kelantan...pntai timur ni pggil etok laa

      Delete
  4. bestnye aktiviti cari etok ni..
    nmpk sungai pon mcm bersih jeeee..
    jeles btol.. ihiks

    ReplyDelete
  5. xtau jugak etok tu apa...hihihihi

    ReplyDelete
  6. Rindunya kat Sha,kak ana harap Sha sihat2 hendaknya..memang ye Sha,balik kg lepas segala rindu dendam kan...jaga diri baik2 ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss u too k.ana..xdan nk bukak blog sgt skg k.ana...tenet prob..insyaAllah k.ana...k.ana pom...

      Delete
  7. oh etok.....sedapnyoh...kalau balik kg mmg cari etok ni...
    sungai mana ni NS? bersih airnya....
    pernah ikut anak sedara cari etok.....tapi tak turun sungai..takutttt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni sungai blkg rumah NS je,,,di besut,terengganu....
      Huhu..nape takut...tkut buaya ehh,,hihi

      Delete
    2. Lor Kat Besut ke nie.. Bestnya belakang rumah ada sungai. saya duk area Kuala Tganu. dekat dengan Pantai hehe =D

      Delete
    3. Hoo..besut ni..alik k.ganu dop au plop alik mana ada sungai..

      Delete
  8. waaa.. best nya aktiviti.. hehehe

    ReplyDelete
  9. Seronoknya..kat mana kampung NS ni? Nak pergi bleh x...x pernah experience macam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kg sy kat besut terengganu...sg ni dekat ngn rumah je Kak SA

      Delete

Terima Kasih Daun Keladi