HOME CONTACT SIAPA SAYA NOTA TUTOR NOTA CUTI NOTA RESEPI AIDY REVIEW SILERA CHIA SEED

Tuesday, September 23, 2014

# UMUM

RISIKO PENYAKIT JIKA TERLEBIH TIDUR

Assalamualaikum.
Kita biasanya disaran tidur tidak kurang daripada 6 jam 1 hari.Jom ketahui apa penyakit yang boleh menyerang kita jika terlebih tidur.

 

1. DIABETES

2. PENYAKIT JANTUNG.

3. MUDAH LUPA.
Tidur bagus untuk meningkatkan pembentukan tahap ingatan, jika terlebih sebaliknya pula kerana ia boleh melambatkan fungsi sel-sel di bahagian otak.

4. KEMURUNGAN
NS pun rasa macam mood tidak berapa OK kalau tidur lebih.

5. SAKIT BELAKANG.
Bukan setakat sakit belakang, sakit tubuh pun biasa.

6. OBESITI
Sebab metabolisme berlaku lebih lambat ketika tidur.

7. KURANG CANTIK.
Kurang seri. Tak percaya? cuba laaa..NS yang memang sedia tidak cantik ini, mesti buruk gila kalau bangun tidur, tengok cermin....uwwaaaa..rambut...muka minyak2...ahahaha

Kawan-kawan pernah tak terlebih tidur? NS selalu berangan nak bangun lambat bila hujung minggu, tetapi mesti badan jadi lembab....jadi kena bangun awal jugak.

19 comments:

  1. Huhu.. Scarynya.. Dah la kite ni kuat tidur.. Gugugu~ Baru ingat nak lelap jap.. Terus tak jadi baca entri ni.. Heehuu.. Btw, thanks for sharing NS! ^_^
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa...klu dh memg badn mitk reht xpe kot...ahaha

      Delete
  2. Tidur2 ayam je...maklumla kene bf anak ;)

    ReplyDelete
  3. Alamak. Kite banyak tidur lah. Penat.

    http://nurulzayani.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih3....penat xpe...tidur utk rehtkn badan kan...

      Delete
  4. Saya pun kalau bf kuat tidur hihi nasib baik skrg ada sy consume teh tenaga yan bagi mata kita segar langsung xngantuk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe...sama laaa...dlu pas bsalin...bf baby selalu tertidur sama ngn anak,,,klih3

      Delete
  5. Waalaikumsalam Sha, bahaya gak kalau terlebih tidur ni, kak ana pula kalau kurang tidur siaplah migrain singgah...kena balance lah kan...erm yang kurang santek tu sb muka akan sembab bila terlebih tidur tu..agaknya lah hehe... :)

    ReplyDelete
  6. haha..kwn sy ade penyakit lebih tidur neh..klo xde kelas, mmg dye tdo spnjang hari..

    ReplyDelete
  7. kurang seri tu setuju... macam sha, muka lemau je....

    ReplyDelete
  8. salams pagi rabu.....good info:)

    ReplyDelete
  9. Nelly setuju..selalu badan sakit2..and mood xbetul..

    ReplyDelete
  10. Nad pun sama...huduh nya rupa baru bangun tidur...
    Tak macam pelakon drama korea...bangun pagi mesti muka cantik2...hahahaha

    Jemput join...
    Giveaway "Saya Nak Sihat" Sept 2014
    Terbuka kepada semua...

    ReplyDelete
  11. sayalah tu tidur lebih..konon nk topup tdo..huhu

    ReplyDelete
  12. so jum pakat ramai-ramai jgn banyak sangat tdo!

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi