HOME CONTACT SIAPA SAYA NOTA TUTOR NOTA CUTI NOTA RESEPI AIDY REVIEW SILERA CHIA SEED

Monday, June 30, 2014

SHOPPING DI ZALORA.COM.MY

June 30, 2014 12 Comments
Assalamualaikum..
NS cuma nak kongsi..
Happy..!! Baju baru untuk kerja sudah sampai..
 Terima Kasih

 www.zalora.com.my

Kebetulan sudah sebulan NS simpan Kupon Off RM50 daripada DIGI
Pilih punya pilih..Akhirnya NS memilih untuk tempah Aisya Medina Baju Kurung.
Harga pun berpatutan..lagi ada off... :D
Hijau Bunga Merah Aisya Medina Baju Kurung dari LUXE oleh Ethnic Chic mempunyai reka bentuk berbeza dengan bunga  bercetak. Ekspresikan keperibadian anda dengan kesederhanaan dan baju kurung sentuhan elegan.



Kenapa warna hijau?
Memang warna kegemaran NS daripada kecil tuu..
NS ingatkan esok atau lusa baru sampai..
NS baru order hari jumaat 27 Jun 2014. 30 Jun 2014 sudah sampai.
Kain daripada jenis Polyblend ini sejuk apabila dipakai.
Baju jenis printed design ini boleh didapati dalam 8 warna.
Kepada kawan-kawan yang berminat boleh terus ke
Kawan-kawan pejabat pun nampaknya sedang buka
Have A Great Day..!!

SALAM RAMADHAN 1435H

June 30, 2014 3 Comments

IBADAT PUASA

Firman Allah Taala:
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْءَانُ ..
"Bulan Ramadhan (ialah bulan yang sungguh mulia lagi berkat), yang padanya diturunkan Al-Qur'an .. (1)
Kelebihan bulan Ramadhan dan keistimewaannya diterangkan pula dalam hadith yang berikut:
_______________________________
1. Ayat 185, Surah al-Baqarah.
7- Dari Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: "Apabila datang bulan Ramadhan, terbukalah pintu-pintu syurga".(1)
(Hadith Sahih - Riwayat Bukhari)
_______________________________
1. Fath al-Bari (5:14).
Diterangkan lagi dalam hadith yang berikut yang bermaksud:
8- Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Apabila masuk bulan Ramadhan,  terbukalah pintu-pintu rahmat dan tertutuplah pintu-pintu neraka serta terbelenggulah syaitan-syaitan (daripada merasuk mangsanya)".(1)
(Hadith Sahih - Riwayat Muslim)
Menurut huraian ulama' rahimahumullah., bahawa terbukanya pintu-pintu syurga dan tertutupnya pintu-pintu neraka,  serta terbelenggunya syaitan-syaitan di sepanjang bulan Ramadhan,  boleh difaham menurut maksudnya yang zahir untuk menghormati bulan yang mulia itu. Dan boleh juga difahamkan sebagai satu gambaran bahawa orang-orang yang berjaya merebut peluang mengisi bulan Ramadhan dengan berbagai jenis ibadat - yang wajib dan yang sunat dan berjaya pula mencegah dirinya daripada melakukan perkara-perkara yang dilarang, maka amalnya yang baik itu akan membawanya masuk ke syurga dan amalnya itulah juga yang menyelamatkannya dari hasutan syaitan dan dari azab neraka.
______________________________
1. Sahih Muslim - bi Syarh al-Nawawi (1:1 87).

Diterangkan lagi dalam hadith yang berikut yang bermaksud:

9- Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w., sabdanya: "Apabila bermula malam yang pertama dari bulan Ramadhan .. menyerulah malaikat, katanya: "Wahai orang-orang yang mahukan kebaikan!  Tampillah mengerjakannya dan wahai orang-orang yang hendak melakukan kejahatan!  Berhentilah dari meneruskannya; (ketahuilah), Allah Taala banyak membebaskan orang-orang yang dijanjikan dengan neraka - daripada memasukinya". Seruan dan keampunan yang demikian, diberikan pada tiap-tiap malam (dalam bulan Ramadhan)." (1)
(Riwayat Tirmizi dan Nasa'i)

Bulan Ramadhan ialah bulan yang mulia dan diberkati Allah. Tiap-tiap amal kebajikan yang dikerjakan padanya digandakan pahalanya.
Dalam hadith ini Rasulullah s.a.w. menyatakan: Apabila tiba bulan Ramadhan, malaikat menyeru umat manusia menggunakan peluang yang baik itu dengan mengerjakan amal-amal kebajikan lebih dari biasa dan sebaliknya mana-mana yang hendak melakukan kejahatan janganlah mereka terdorong melakukannya.
Malaikat juga menerangkan dalam seruannya itu tentang kemurahan Allah Taala membebaskan orang-orang yang berdosa yang dijanjikan dengan azab seksa. Mudah-mudahan peluang yang baik dalam bulan yang mulia itu digunakan dengan sepenuhnya. (2)
________________________
1. Al-Targhib (2:97) - Hadith Sahih menurut keterangan al-Hakim.
2. Mastika Hadith (1:79).
Lebih lanjut diterangkan lagi dalam hadith yang berikut bermaksud:


10- Dari Salman r.a, katanya: Rasulullah s.a.w. telah berucap kepada kami (dalam salah satu khutbahnya) pada hari yang akhir dari bulan Syaaban sabdanya (1): "Wahai umat manusia, kamu sedang dinaungi (bulan Ramadhan) yang besar kemuliaannya, lagi berkat.  Bulan yang mengandungi satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan (malam Lailatul Qadar).
"Bulan yang puasanya dijadikan Allah satu perintah yang diwajibkan dan (selain dari itu) disunatkan mengerjakan sembahyang tarawih pada malam harinya".
"Barangsiapa mendampingkan diri kepada Allah dalam bulan Ramadhan dengan sesuatu dari perkara-perkara kebajikan - samalah seperti ia mengerjakan satu perintah Allah yang diwajibkan pada bulan-bulan yang lain. Dan barangsiapa yang menunaikan satu perkara yang diwajibkan Allah pada bulan itu - samalah seperti ia menunaikan tujuh perkara yang diwajibkan Allah pada bulan-bulan yang lain".
"Bulan Ramadhan juga ialah bulan kesabaran, sedang kesabaran itu pahalanya ialah syurga;  ia juga bulan untuk masing-masing bersedekah dan memberikan bantuan dan ia juga bulan yang padanya ditambahkan rezeki orang-orang yang beriman".
"Barangsiapa menjamu seorang yang berpuasa untuk berbuka puasa,  maka perbuatannya yang baik itu menyebabkan ia diampunkan dosanya dan menjadi penebus dirinya dari neraka dan ia pula mendapat pahala seperti pahala orang yang berpuasa yang dijamu itu dengan tidak mengurangkan pahala orang itu sedikit pun".
"Sababat-sababat Baginda berkata:  "Ya Rasulullah,  kami semua bukanlah orang-orang yang ada sesuatu untuk menjamu orang-orang yang berpuasa. " Lalu Rasulullah s.a.w. menerangkan:  "Allah Taala akan memberikan pahala yang tersebut kepada sesiapa yang menjamu orang yang berpuasa untuk berbuka puasa sama ada dengan sebiji buah tamar (kurma) atau segelas air sejuk atau dengan sedikit susu yang bercampur air. "Bulan Ramadhan juga ialah bulan yang awalnya dipenuhi dengan rahmat,  pertengahannya dipenuhi dengan keampunan dan akhirnya dipenuhi dengan pahala yang menjadi penebus dari neraka".
"Barangsiapa meringankan beban kerja khadamnya (orang gajinya) dalam bulan Ramadhan akan diampunkan Allah dosanya dan dibebaskan dari neraka".
"Banyakkanlah kamu mengerjakan empat perkara dalam bulan Ramadhan iaitu dua perkara dilakukan untuk mendapat keredhaan Tuhan kamu dan dua perkara lagi kamu sangat-sangat perlukan. Ada pun dua perkara yang dilakukan untuk mendapat keredhaan Tuhan kamu itu ialah: 
Pertama - mengucap:
 أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله

Kedua - (banyakkanlah) beristighfar (memohon ampun) kepadanya dengan menyebut:
أستغفر الله

Ada pun dua perkara lagi yang sangat-sangat kamu perlukan itu pula ialah
: Pertama (banyakkanlah) memohon kepada Allah Taala supaya dimasukkan kamu ke dalam syurga,  serta berlindung kepadanya dari azab neraka - dengan menyebut:
نَسْأَلُكَ الْجَنَّةَ، وَنَعُوْذُ بِكَ مِنَ النَّارِ.
"Dan selain itu, (sabda Baginda lagi): Barangsiapa memberi minum seseorang yang berpuasa (semasa berbuka puasa), Allah Taala akan memberi minum kepadanya dari kolam-Ku (kolam al-Kauthar) dengan sekali minum sahaja (yang menjadikan dia) tidak akan merasa dahaga (selama-lamanya) sehingga ia masuk ke dalam syurga.(2)
(Diriwayatkan oleh Ibn Khuzaimah dalam kitab sahihnya).
Demikian mulianya dan berkatnya bulan Ramadhan dan demikian pula besarnya pahala yang diberikan bagi tiap-tiap amal kebajikan yang dikerjakan di sepanjang bulan yang membawa rahmat itu.
____________________________
1. Yakni sesudah memuji Allah seperti yang lazim dilakukan pada tiap-tiap khutbahnya.
2. Al-Targhib (2:94) dan Misykat al-Masabih (1:615) dengan berlainan sedikit lafaznya.

Sumber : www.islamgrid.gov.my

Thursday, June 26, 2014

KELAS MASAKAN

June 26, 2014 16 Comments
Hari minggu yang lepas
NS berkesempatan menyertai Kelas Masakan Masakan Barat , masak Chicken Chop yang diadakan di Kolej Komuniti Batu Gajah.
Bukan tidak biasa buat...cuma nak belajar..mungkin ada resepi lebih sedap daripada yang biasa NS buat kan..Menambah pengetahuan dan kongsi ilmu yang ada dengan Tenaga Pengajar.
Tenaga Pengajar daripada Kolej Komuniti Kuala Kangsar Perak yang datang meluangkan masa untuk mengajar kami pada hari itu.


 Pendaftaran Peserta.

 Barang-barang yang diperlukan.



 Group untuk setel bab ayam.

 Group untuk setel kentang putar.

 Group untuk setel sos


 Group untuk setel Coleslaw dan Tenaga Pengajar sedang tunjuk ajar buat kentang putar.

 Sos..
Udah siap..resepi kena kongsi ke?ehehhee....nak emel sakurasmy@gmail.com
Yang kawan-kawan buat mungkin lebih sedap dari yang ni..tapi boleh cuba untuk pelbagaikan.

Monday, June 23, 2014

BIG BIG JUNE BIRTHDAY GIVEAWAY BY RARA FARHANA

June 23, 2014 16 Comments


BIG BIG JUNE BIRTHDAY GIVEAWAY BY RARA FARHANA

Rara Farhana menjemput anda semua untuk join Big Big June Birthday Giveaway By Rara Farhana! Pelbagai hadiah yang awesome lagi best menanti anda! Jom kita ramai-ramai join bagi memeriahkan lagi giveaway ini. Tekan banner di atas untuk joinnnn :D
TARIKH TUTUP PENYERTAAN: 20 JULY 2014

Big Big June Birthday Giveaway By Rara Farhana ini ditaja khas oleh Anisyamir Leejo, ANa Ahmad, Fatin Umira, Ismah, Keyranazleen, Sya Nissa dan Syaz. Terima kasih kepada semua penaja. Semoga dimurahkan rezeki anda semua :)

Friday, June 20, 2014

PETUA BUANG LEMAK DAN KEMPISKAN PERUT

June 20, 2014 23 Comments
Assalamualaikum..
Hmm..mungkin ada yang mengalami masalah macam NS...
Perut kedepan selepas bersalin...
Ahahaha..nak gelak pulak sebut perut kedepan tuuu...
Tapi nak buat macam mana...dah kenyataan macam tu...kih3..
Nak perut macam ni....boleh tak??



 Balik ni kena try laa....betul ke tidak jadinya..

  • Sapu perut dengan campuran jus limau nipis dengan kapur sirih...amalkan setiap hari.
  • Sarapan dengan secawan teh kosong tanpa gula yang dicampur dengan sedikit limau kasturi.
 Ada tak senior-senior kat sini boleh kongsi petua lain untuk kempiskan perut?
^----------------------------^


Wednesday, June 18, 2014

Tuesday, June 17, 2014

NILAI 3 DI SERI ISKANDAR PERAK.

June 17, 2014 17 Comments
Assalamualaikum..
Hari ini NS nak kongsi satu tempat yang seakan-akan Nilai 3 yang diketahui ramai sebagai tempat atau syurga kain dan barangan perkahwinan...
Tapi kali ini NS tidak perlu sampai ke Nilai 3 untuk mencari langsir-langsir cantik, permaidani, karpet dan pelbagai barang rumah..tidak sampai setengah jam NS sudah dapat akses ke sana....bukan pakai pintu doraemon tauu..tetap naik kereta jugak..hihihi..tempat yang NS maksudkan adalah SWC..Seri Iskandar Wholesale City kalau tidak silap NS..terletak di Seri Iskandar,Perak. Mungkin tidak sempat perasan papan iklan SWC ini...tapi kalau nampak McDonalds Seri Iskandar tuu...maknanya dekat sangat laa...berhampiran juga dengan Billion Seri Iskandar.
Jom tengok sikit apa yang ada..tapi tak ada laa banyak NS sempat snap...Zaryth tuu tak leh duk diam...






 Medan Selera Nafisa SWC pun ada...minum-minum dulu ..sementara nak pusing-pusing lagi..





Kalau yang nak siap cepat tu...perkhidmatan jahit dalam 1 jam turut disediakan.
Haaa...kita dah nak puasa ni..boleh laaa cari-cari untuk raya nanti...
NS tak de pulak rasa nak tukar apa-apa kat rumah tu.... :D..lain kali lah..tunggu sudah bosan..nanti baru tukar.

Monday, June 16, 2014

HADIAH PERTAMA

June 16, 2014 8 Comments
Alhamdulillah...
Sebenarnya lama dah nak share..
Ini kali pertama NS menang pertandingan bercerita...ahahhaa
Hasil NS hantar penyertaan ini Bagaimana ambe tahu ambe sudah jatuh cinta kepada http://petakbunga-diari.blogspot.com/2014/05/bagaimana-kamu-tahu-kamu-sudah-jatuh_16.html ...





Hari Khamis 12 Jun 2014 ,NS terima dah hadiah daripada http://petakbunga-diari.blogspot.com/
terima kasih yeaa..!! Hari2 saya bawak hadiah tu dalam beg...

NASI DAGANG

June 16, 2014 16 Comments
Assalamualaikum..
Ini makanan kegemaran NS
NASI DAGANG
Tapi proses untuk masak nasi ni ambil masa juga..
Kalau nak buat nasi ni..balik kampung kena beli siap-siap..kat Ipoh ni tak pandai pulak NS nak cari...Mana reti nak cari rempah....beras..

 Untuk nasi dagang yang biasa NS makan a.k.a Emak NS masak & 1kali percubaan NS.
Kami gunakan rempah ini untuk gulai.

 NS mayam halia dan bawang merah ni sampai pukul 1 pagi ...sambil tengok cerita hantu..

 Tengok gambar gulai ni mula la NS trigger...Ikan ni biasa family NS kukus 2-3 hari baru la boleh gulai..

 Pergghhhh...mengancam tak?kalau tengok real lagi laa..maklum lah NS tak terer snap gambar.
Nampak tak cili-cili tu?Haaa...NS kalau pedas lagi laa nak menambah..

Nampak tak penuh aksesori atas nasi tu?NS memang suka acar timun tu banyak...kuah pun kena banyak..sekali dengan isi ikan yang hancur-hancur tu pun NS suka...baru jilat jari....kih3..
Ini laaa hidangan pertama untuk suami NS masa mula-mula Suami NS datang ke rumah NS untuk kenal mak ayah...kih3....sampai sekarang sangkut...dah suka makan...
 -----
Tengahari macam ni NS belanja gambar jela yeaa...
Hhehehehe...
Terima KAsih...

Giveaway Puasa RM50 by SueAKGoGeous

June 16, 2014 7 Comments
http://sueakgogeous.blogspot.com/2014/06/giveaway-puasa-rm50.html

Assalamualaikum,,,
Hari ini NS join GA dari Sue..
Pengalaman puasa yang tidak dapat NS lupakan ialah semasa NS menuntut di Universiti Malaysia Sarawak...Dengan berjauhan daripada keluarga di Terengganu, dengan masalah permohonan PTPTN..susah jugak nak uruskan kewangan..Sumber kewangan hanya dari Mak dan Ayah...
Puasa pertama yang mengajar NS lebih menghargai penat lelah orang tua..
Sepanjang bulan puasa berada di bumi Sarawak...jarang sekali NS dapat menikmati hidangan enak seperti biasa..tiada keluarga...hanya rakan-rakan serumah...hidangan NS hanya lah...balik kuliah..NS beli nasi 1 bekas polestrin..RM 0.80 dari cafe kolej..petang sikit ada yang buka ala2 bazar ramadan...NS beli Tom Yam ayam RM2.00...balik ke kolej kediaman , NS bahagikan 2 bahagian....1 untuk berbuka dan 1 bahagian lagi untuk bersahur..Hari-hari lain ada NS cuma beli nasi RM0.80 makan dengan Serunding daging yang NS sedia bawa dari kampung. Kalau nak merasa makan lebih pun tunggu kalau2 ada member ajak pegi bazar ramadan dalam Kem Tentera...itu pun jadi driver atau senior sebilik NS ajak NS ikut......Kalau NS makan macam tu sekarang??boleh berat macam zaman anak dara balik nehh...ahahha...Itu jela ceitanyaa..Susah-susah pon best..tak pernah terasa susah sebenarnya...itu yg sepatutnya,..bersederhana..itu yang memberi pengalaman..cerita lain macam tak de masalah...

Wasalam.

Friday, June 13, 2014

SENARAI NAMA PEMAIN BRAZIL WORLD CUP 2014

June 13, 2014 14 Comments
Assalamualaikum...
Haii...hari ini walaupun NS tidak terlalu semangat untuk bangun pagi untuk menonton FIFA World Cup 2014
Tapi untuk memeriahkan musim bola ini...NS nak pilih jugak pasukan untuk disokong....boleh tak macam tu? boleh laaa....
NS akan sokong BRAZIL....sape yang 1 team dengan NS??jawap2...hehee..


NS nak senaraikan nama semua pemain Brazil yang terlibat,..:

PENJAGA GOL ;

1. Julio Cesar [ Toronto FC ]
2. Jefferson [ Botafogo ]
3. Victor [ Atletico Miniero ]

PERTAHANAN ;

1. Thiago Silva [ Paris Saint-Germain ]
2. David Luiz [ Chelsea ]
3. Dante [ Bayern Munich ]
4. Henrique [ Napoli ]
5. Dani Alves [ Barcelona ]
6. Maicon [ Roma ]
Marcelo [ Real Madrid ]
Maxwell [ Paris Saint-Germain ]

PEMAIN TENGAH ;

Luiz Gustavo [ VFL Wolfsburg ]
Fernandinho [ Mancester United ]
Hernanes [ Inter Milan ]
Paulinho [ Totten hamttotspurs ]
Ramires [ Chelsea ]
William [ Chelsea ]

PENYERANG ;

Bernard [ Shaktar Donetsk ]
Neymar [ Barcelona ]
Hulk [ Zenit St.Petersburg ]
Fred [ Fluminense ]
Jo [ Atletico Mineiro ]
Oscar [ Chelsea ]

Hah..nampak tak warna piala tu?Warna brasil....sebab main kat brazil...tapi sesuai sgt laaa kalau tuan rumah menjadi juara kan....kita tengok aksi seterusnya...

P/s : Ini bukan kerana Brazil sudah mengalahkan Croatia pagi tadi yeaa...sebab memang naluri nak sokong Brazil...hihihihi..


Thursday, June 12, 2014

Segmen Blogwalking Di Bulan Jun By Miss BaNu

June 12, 2014 2 Comments


Assalammualaikum..
Hari ni nak buat Segmen, so harap korang semua sudi join segmen simple ni hehehe.

Syarat2
1) Harap Korang boleh Follow Blog ini ..
2) Buat entry dan letakkan tajuk Segmen Blogwalking Di Bulan Jun By Miss BaNu.
3) Like My Fanpage Facebook Jika Sudi..

4) Tinggalkan link entry korang di ruangan komen di bawah ini.
5) Segmen ini bermula pada 4 Jun dan berakhir pada 15 Jun 2014.

GIVEAWAY SALAM KENALAN DARI BLOGGER NOTASHALIMAR

June 12, 2014 79 Comments


 Assalamualaikum kawan-kawan...hari ini NS nak publish 1st GA NS..simple2 jeww....harap sudi la join...Just 4 Fun...:)

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :

1. Follow blog ini dulu yer.. : www.notashalimar.blogspot.com

2. Letak Tajuk Entry " Salam Kenalan Dari Blogger NotaShalimar " & Copy Banner di atas, back link kan ke entry ini.

3. Like Page Facebook : search > NotaShalimar.Blogspot.Com

4. Follow Instagram ambe *jika ada > shalimarmohdyusof

5. Like Twitter *Jika ada > shalimaryusof

6. Sila tag 1 orang rakan blogger anda untuk menyertai GA ini...tq..

7. Tinggalkan link entry GA ini  ke bahagian komen di bawah untuk dikunjungi..:)

[ 12 jun 2014 hingga 30 jun 2014 ]
10 peserta terawal akan disenarai dalam bloglist selama 1 bulan.

Hadiah - Hadiah

1. Tudung Bawal + Keronsang
 2. Tasbih Homemade
3.Fridge Magnet : Melaka/Pangkor/Cameron Highland
4. Rantai tangan

Itu jeww syarat-syaratnya,,,,simple je kan?? Sudi2 la join yer,.,terima kasih..
Untuk senarai peserta klik bawah ni...
SENARAI PESERTA GA -NS 

Wednesday, June 11, 2014

PANDUAN MENAMAKAN BAYI

June 11, 2014 4 Comments
Hari ini NS nak kongsi sikit pengalaman dalam memilih nama anak.
Memilih nama untuk bayi memang menyeronokkan kadang-kadang memeningkan kepala juga. Ini kerana teruja, pelbagai nama timbul dalam fikiran....baik dalam kepala ibunya, dan kepala bapanya,..huhu..
=====

Diingatkan, proses mencari dan memilih nama anak untuk bayi , kita tidak boleh dilakukan sebarangan kerana ia penting untuknya dan untuk kita sebagai ibu bapa bayi.

Jom kita tengok apa tips menentukan nama bayi kita :

  • Mempunyai makna yang baik dan realistik.
  • Jauhi menggunakan nama-nama yang khusus untuk Allah S.W.T melainkan ditambah "Abdul" ( Hamba ) sebelumnya.
  • Elakkan menamakan bayi anda dengan nama-nama kuniyah ( Gelaran Nabi Muhammad SAW iaitu Aba Kasim). Bagaimanapun terdapat khilaf yang mengatakan tidak boleh sekiranya dipakai serentak dengan nama nabi iaitu Muhammad. Apa-apapun sebaiknya elakkanlah.
  • Jangan namakan anak anda dengan nama-nama yang dipakai oleh orang yang zalim dan orang yang tidak percaya kepada Allah SWT.
  • Jauhi nama sebagai hamba kepada selain daripada Allah seperti Abdul Uzza ( nama berhala )
  • Jauhi nama-nama malaikat dan nama - nama surah Al-Quran.
  • Nama-nama yang disarankan ialah nama-nama bersifat ubudiyyah seperti Abdullah, Abdul Rahman dan seumpamanya.
  • Pilihlah nama yang indah didengari sewaktu diucapkan serasi.
  • Pilih nama yang unik tetapi elok asalkan ia tetap indah didengar, serasi dan mudah diucapkan. Unik tidak bererti nama itu berbunyi aneh atau sukar untuk diucapkan .
  • Pertimbangkan untuk memilih nama yang menunjukkan jenis jantina yang jelas.
Senarai semua idea nama yang ada.
Jangan bagitahu keputusan nama pilihan kepada orang lain sebelum bayi anda selamat lahir.
Jangan biar orang lain paksa anda untuk beri nama yang anda tidak suka.
Yang penting, Ibu & Ayah sukakan nama pilihan tuuu....

Sumber : Diari Hamil.

Tuesday, June 10, 2014

TIPS UNTUK MENGATASI MORNING SICKNESS

June 10, 2014 0 Comments
Assalamualaikum,,,
Ada tak kat sini kekawan yang sedang berbadan dua...terutama yang baru menyedari bahawa diri telah hamil...?Ada alami morning sickness tak?
Di sini NS nak kongsi sikit tips untuk atasi Morning Sickness.

  • Makan dalam jumlah yang sedikit tetapi kerap.
  • Makan makanan yang tinggi karbohidrat dan protein yang dapat membantu mengatasi rasa mual anda.
  • Sewaktu bangun tidur, jangan terburu-buru bangun. Duduk dahulu dan kemudian bangun perlahan-lahan. Jika anda berasa sangat mual ketika bangun tidur pagi, siapkan snek atau biskut di tempat tidur anda supaya anda dapat memakannya terlebih dahulu sebelum anda berdiri.
  • Hindari makanan yang berlemak, berminyak dan pedas yang akan menambahkan lagi rasa mual anda.
  • Minum air yang cukup jika gejala muntah menjadi-jadi. Minumlah air putih, ataupun jus dan hindarkan minuman yang mengandungi kafein dan berkarbonat.
  • Vitamin kehamilan kadangkala memburukkan lagi rasa mual. Tetapi anda tetap memerlukan asid folic untuk kehamilan. Jika keadaan ini masih menjadi-jadi, sila jumpa doktor anda supaya anda diberikan saranan yang terbaik untuk vitamin yang akan anda ambil. ( Asid Folic laaa bau paling tak leh blaaaa....tapi terpaksa jugak tahan hidung niii )
  • Vitamin B6 sangat efektif untuk mengurangkan gejala ini pada ibu hamil. Sebaiknya dapat nasihat daripada doktor anda terlebih dahulu.
  • Beristirehat dan relax sangat membantu dalam usaha anda mengatasi mual dan muntah. Stress hanya akan memburukkan lagi keadaan. Luangkan sedikit waktu untuk anda bersantai. Cubalah dapatkan istirehat yang cukup dan santai, dengarkan muzik atau alunan Al-Quran dan membaca buku bayi atau majalah.

Semoga kehamilan seterusnya tak ada laah macam hamilkan Zaryth duluu....huhuh....tapi tak da la teruk sangat....orang lain ada yang lebih teruk...
Jom kongsi pengalaman hamil kekawan dengan NS.

Monday, June 09, 2014

KHASIAT BUAH KURMA

June 09, 2014 6 Comments
Alhamdulillah hanya tinggal 20 hari lagi kita akan bertemu Bulan mulia Bulan Ramadhan...In Shaa Allah...
NS yakin kawan-kawan NS di sini...bila tiba Ramadhan Al-Mubarak..
Permintaan stok kurma akan meningkat... :)
Di sini NS nak kongsikan sedikit khasiat kurma.
 Menyentuh dari segi :


KESIHATAN

  • Mencegah Penyakit Kronik seperti Jantung dan Kencing Manis.
- Kurma mengandungi zat-zat galian seperti potasium, kalsium dan zat besi yang boleh menyihatkan sel darah merah. Jika seseorang itu mengamalkannya dengan memakan kurma setiap hari, risiko untuk mendapat penyakit kronik seperti sakit jantung dan kencing manis dapat dikurangkan. Ia berdasarkan kajian oleh Profesor Madya Asiah Zain, Pensyarah Sains Makanan, Fakulti Makanan Sains Makanan dan Bioteknologi, Universiti Putra Malaysia (UPM).

  • Meransang dan memudahkan Kehamilan.
- Selain itu, buah kurma juga dapat mambantu meransang dan memudahkan proses kehamilan seseorang. Ia mampu memanaskan badan meransang kesihatan wanita hamil dan anak yang dikandung. Lantas memudahkan wanita bersalin dan memberi tenaga tambahan kepadanya.

KECERDASAN & KECERGASAN

  • Kecerdasan Minda dan membantu Proses Tumbesaran.
- Menurut pakar, kanak-kanak digalakan memakan lebih banyak buah kurma kerana ia memberi khasiat dari segi proses pembesaran, sekali gus membentuk minda kanak-kanak sihat.
  • Tenaga Segera.
- Firman Allah S.W.T dalam surah Maryam ayat 25-26  yang bermaksud :
" Dan goyanglah pangkal poko kurma tu ke arahmu, nescaya pohon itu akan menggugurkan buah yang masak kepadamu, maka makan serta minumlah dan bersenang hatilah kamu."

Firman Allah S.W.T memerintahkan Sayidatina Maryam memakan buah kurma agar beliau mendapat bekalan tenaga untuk melahirkan Nabi Isa a.s dan sentiasa bertenaga setelah melahirkan Nabi Isa a.s disebabkan beliau kehilangan tenaga dan darah yang banyak.

KEPERIBADIAN
  • Membentuk sifat penyabar, bersopan santun dan cerdas pemikiran.
- Maksud hadis Rasulullah S.A.W :
" Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu, menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

KEBERKATAN
  • Mengambil keberkatan Sewaktu Dilahirkan.
- Diriwayatkan daripada Abu Musa r.a katanya :
" Anakku lahir, lalu aku membawanya kepada Nabi S.A.W lalu baginda menamakannya dengan nama Ibrahim dan meletakkan pada lelangitnya dengan buah kurma "
  •  Makanan Yang Paling Sempurna.
- Maksud sabda Rasulullah S.A.W :
" Rumah yang tiada kurma nescaya penghuninya kelaparan. "

In Shaa Allah...

Tuesday, June 03, 2014

Monday, June 02, 2014

Segmen Blogging + Menang Hadiah!

June 02, 2014 10 Comments

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Salam 1 Malaysia. Segmen terbaru kini dilancarkan! Tujuan segmen ini diadakan untuk beramah mesra sesama blogger. Yang tak kenal, kini boleh berkenal-kenalan. Menambah rakan maya. Yang bestnya segmen ini menyediakan hadiah menarik buat pemenang bertuah!

HADIAH:
USB Flash Drive/Pendrive 8GB
Jewellery Fashion 1 set
Novel
T-Shirt
Fridge magnet
Keychain

Segmen Blogging + Menang Hadiah! anjuran dan tajaan Yumida

TAMAT: 29 MEI 2014 – Jam 11.59 malam

JADUAL WORLD CUP 2014

June 02, 2014 8 Comments
Assalamualaikum,,
Pagi ini Ambe nak kongsi sedikit info group dan jadual perlawanan awal FIFA WORLD CUP 2014  yang akan berlangsung di Brazil pada 13 Jun 2014 hingga 14 Julai 2014
Negara yang terlibat adalah seperti berikut :





Jadual Perlawanan adalah seperti berikut :

KUMPULAN A


 KUMPULAN B


KUMPULAN C

KUMPULAN D

KUMPULAN E

KUMPULAN F

KUMPULAN G


KUMPULAN H

Ok, untuk kaki bola sila take note yea jadual perlawanan....
Yang mana satu pilihan anda?
Jom pakat pilih untuk memeriahkan World Cup kali ini...

Sekian,Terima Kasih.