HOME CONTACT SIAPA SAYA NOTA TUTOR NOTA CUTI NOTA RESEPI AIDY REVIEW SILERA CHIA SEED

Friday, May 09, 2014

# UMUM

IBU

Assalamualaikum..
Selamat Pagi kekawann..
Alhamdulillah...baru siap sarapan...makan nasi lemakk....kenyang...heee

 


Untuk "panas enjin " pagi ini...
Ambe nak kongsi sikit pasal "IBU"
Ini rentetan dari Tetamu jemputan Sinar.fm Dato Dr.Fadzilah Kamsah
Tanpa Ibu ada ke kita di dunia...dapatkah kita lahir melihat bulan dan bintang..
Kekadang kita alpa..
Di saat kehilangan barulah terasa hadirnya begitu penting...
Bagi yang masih ada Ibu...
Pelbagai cara kita dapat tunjukkan sayg...Bagi yang sudah berhijrah..seperti ambe nii...walaupun hanya 1 panggilan telefon,,InsyaAllah sudah dapat membuat seorang Ibu terasa diingati... moga2 begitulah..sebab ambe ni seorang yang "kayu" bab menunjukan kasih sayang
Yang tinggal dengan Ibu,,lagilah beruntung...dapat berbakti..membantu mereka secara langsung...
Jadi, hargailah saat itu...
Bagi seseorang yang Ibunya telah pergi menghadap Maha Pencipta...
Anda masih boleh berbakti walau sudah berlainan alam...Doa dan Sedekah lah untuk mereka..
Jangan dilupa Al-Fatihah untuk Ibu tidak kira mereka masih ada atau sudah pergi meninggalkan kita...
Ada rezeki...bersedekah kepada masjid dengan niat itu untuk Ibu kita.... rugi kalau bersedekah tapi tidak memasang niat.....Berbuat baiklah dengan saudara mara mereka...sahabat-sahabat mereka..
Anda-anda mungkin ada cerita tersendiri bersama Ibu...yang pasti merekalah yang melahirkan kita ke dunia dengan izin-Nya...
Semoga coretan ini....boleh mengingatkan ambe jua...moga tidak alpa tanggungjawap walau berjauhan...walau terhad bersama mereka sekarang...


___Sayang Mak__
Sekadar Luahan Hati.

5 comments:

  1. kasih ibu hingga ke syurga...kak ana kalau dalam seminggu tak call mak kat kg, abah akan call balik tak pun dia buat miss call..hehe..paham2 le tu..

    ReplyDelete
  2. 2laa...sama la k.ana..kdg hari2 mak col..kdg balik keje xsempt smpai umh....konon nk ckp ngn cucu...ahahaha

    ReplyDelete
  3. betul tu shalimar...walaupun dengan hanya 1 panggilan...dah cukup puas pada mereka..itu tanda anak2 masih mengingatinya...sayangilah ibu kita selagi dia masih ada..

    ReplyDelete
  4. besar pengorbanan ibu pada kita :)

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi