HOME CONTACT SIAPA SAYA NOTA TUTOR NOTA CUTI NOTA RESEPI AIDY REVIEW SILERA CHIA SEED

Friday, May 16, 2014

# FAMILY # LOVE

DIDIK ANAK 2

oHH NOOO..... Apa laaa ambe akan buat kalau anak ambe buat macam neh??
Uwaaaaaaaaaaa...
Moga dapat laaa ambe beristigfar cepat2 yeaaaa

Kita sering bertindak balas secara spontan terhadap kata-kata negatif dan tingkah laku nakal anak-anak. Tindak balas spontan kadang kala tidak bertepatan dengan apa yang anak cuba ingin sampaikan melalui kata-kata dan tingkah laku tersebut. Adakah kita bersedia?bersedia  untuk mencuba sesuatu yang berbeza hari ini?

MENDENGAR memerlukan lebih daripada telinga kita!

1. Gunakan mata untuk melihat bahasa badan dan ekspresi muka anak.

2. Gunakan telinga untuk mendengar nada suara mereka

3. Gunakan hati dan minda untuk mentafsir niat yang positif di sebalik kata-kata dan tingkah laku negatif anak-anak.

4. Gunakan tangan untuk menunjukkan isyarat bahawa kita sentiasa bersikap terbuka dan bersedia untuk mendengar.

5. Gunakan nafas untuk kekal bertenang, prihatin dan empati.

Dengan itu, InsyaAllah kita akan dapat bertindak balas secara lebih positif terhadap kata-kata dan tingkah laku mereka.

Huiiii...uiiiiiiiiiiiiiii....
Geram Ibuu....huuhuh..

12 comments:

  1. cepat naik angin nih..
    rasanya tak sempat nak istigfar..huhuhu..dah marah baru teringat nak buat itu ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahh...ye doh tu Zee......baik duduk duluu....mang kena dulu laa tgn tuuu...

      Delete
  2. aigooooo..... hope not happen to me ha3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hope soooo lia....
      ahhahhaa...tamo..tamoo..!!

      Delete
  3. Assalam adik,terimakasih jadi follower kakak ...
    didik anak memang mencabar dan kena banyak bersabar adik Shalimar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam kak saniah....
      Tu laaa,,,,jadi ibu baru..pd anak yg sedang kenal dunia niii...nmpk senang....tp sebenarnya mencabar ,,,tp yelaa....xleh nak ikut perasaan sgt.... Ujian dunia semua tuu!!!jadi ibu ni bru bljr nk control segala...

      Delete
  4. hahahaha...klu kak noe ni..ntah la...x sempat nak sabar dah...suara gajah akan kuar

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahha...automatik kan kak....mitk muluut je laju....tgn xla selaju mulut kan kak....

      Delete
  5. hoih, gambar2 anak shalimar ke kat atas tu? hoih...hebat betul....

    ReplyDelete
    Replies
    1. AHhaha..xde laaa...gmbr hiasan je tuhh...xmo la smpai cm tuu..nnti kan ibu dia terbalik kan umah baru tauuu

      Delete

Terima Kasih Daun Keladi