HOME CONTACT SIAPA SAYA NOTA TUTOR NOTA CUTI NOTA RESEPI AIDY REVIEW SILERA CHIA SEED

Wednesday, December 11, 2013

# MAKAN

RESEPI DAGING DENDENG



Daging Dendeng...antara masakan kesukaan suami kita...kita pun suka sejak mengenali resepi ini pada awal-awal kahwin dulu ikut suami ke kenduri saudara mara nya di Teluk Intan...
Daging? memang kesukaan saya...jarang sekali saya tolak ...
Suami kita cakap kalau yang betul-betul punya daging dendeng....kalau daging tu 1kg...bawang merah pun perlu 1 kg jugak...baru asli...huhuh...Okeh...tanpa buang masa lagi...ni resepi orang Perak....suami kita kan orang perak....jadinya...dia makan orang Terengganu punya...kita pun makan orang Perak punya...

Bahan-bahan :
Daging
Bawang Merah ( Dimayam )
Halia ( Dimayam )
Bawang Putih ( Dimayam )
Cili Kering ( Direbus & Dikisar )
Garam
Kicap

Langkah 1 : Rebus daging sampai empuk
Langkah 2 : Sudah empuk..hiris nipis-nipis
Langkah 3 : Daging dihiris tadi diketuk @ ditumbuk dalam lesung
Langkah 4 : Perap dading dengan kicap manis
Langkah 5 : Goreng daging sekejap...
( Haaa baru bab daging ...okeh ketepikan )

Langkah 6 : Dengan minyak goring daging tadi...kita goring pulak bahan-bahan yang dimayam tadi..sampai bau Wangi....kemudian angkat..ketepikan...

Langkah 7 : Dengan minyak sama jugak...tumis cili kisar tadi....2 sudu je kita letak sebab takut pedas pulak....
Langkah 8 : Tambah kicap dalam kuali,,,
( Kacau-kacau )
Langkah 9 : Kita masukan daging yang digoreng tadi..jangan lupa bahan-bahan dimayam & digoreng tadi...masuk sekali...kacau sampai semua bahan sehati sejiwa.....

Sebab ape tak de sukatan?sebab semua suka hati...kecuali daging dengan bawang tu biar sama banyak yer..

Ops pindah entry www.dapurshalimar.blogspot.com
Sebab senang nak kontrol 1 blog jew...

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Daun Keladi