Friday, December 27, 2013

FRAME GAMBAR SIMPLE


Dihari Jumaat yang indah ini....ambe tak keluar....
Rehat kat opis jew...sambil bermain dengan kertas, gam gunting, pembaris, pensil, pisau....dan menikmati udara nyaman sejuk...hasil hujan yang diturunkan oleh Allah S.W.T...
Hari ini ambe wat 1 frame....korang rasa ok x? boleh tak masuk pasaran kraf ..??
Hahahaha...ting tong....


Korang fikir macam mana?boleh jual tak??hua3...rebe bethoi ambe nehh...
K laaa...jangan lupa komen aww...
Sekian....ermmm

Monday, December 23, 2013

CUTI PENDEK D'PANGKOR

Waahh...lama tak pergi bercuti..kali ini peluang ada walaupun menyelit ...huhuhu
Kebetulan kakak ipar ambe ada mesyuarat kat sana 3 hari 2 malam...kami join 2hari 1malam jew...masuk 19 Dis 2013 keluar 20 Dis 2013.
Dekat Pulau Pangkor kami menginap di Teluk Dalam Resort, suami ambe booking melalui booking.com, harga untuk chalet yang kami ambil iaitu Melati chalet RM 230
Tiket ke Pangkor RM 10 pergi balik
Tiket ke Teluk Dalam RM 18 pergi balik yea...
Malam sebelum bertolak ke Pulau Pangkor tu baru suami ambe perasan...Teluk Dalam Resort ( TDR ) tu ada sediakan pakej,,,pakej yang lebih berbaloi iaitu RM 288 termasuk makan minum dan tiket pergi balik.. apa lagi..terus dia call pihak TDR..tapi malangnya...dah tak leh tukar...humm,,,
__________________________________
Haa...ni la rope bangunan utama TDR...ambe puas hati laa..
 Sampai kat Jeti Lumut, kami parking kereta kat Medan Parking Kereta bertingkat..InsyaAllah..Selamat...Harga kami bayar RM8.90 jerr...ia bergantung pada tempoh masuk anda la yer...kami lebih 24 jam..
Lepas parking kereta, kami berjalan kaki je ke Jeti...
Di Jeti jangan risau...sebab ada beberapa meja khidmat yang sedia membantu anda..nak tanya pasal kereta sewa ke..apa tempat menarik ke ...ada la panduan yang disediakan...
Kami kena amik jeti ke Pangkor ...Xleh amik Feri terus ke Teluk Dalam sebab kami amik kereta sewa...Kereta sewa sana standard RM 80...kereta kami dapat,,,Proton Iswara Aerobackk..bayar terus kat pak cik yang kat meja-meja tuuu...ada resit...
Okehh...masa untuk naik Ferii...1.15 petg kami belayar...wow!!..macam naik kapal layar pulopp..
Dalam masa 30 minit kami sampai ke pulau dah...sampai sana..amik kereta seperti yang dijanjikan..
Alhamdulillah..lancar je perjalanan setakat neh..amik kereta terus gerak ke Teluk Dalam...
Sebelum tu kami singgah makan kat Teluk Nipah dulu..
Wow!!...Nasi ayam 1 pinggan Rm5...heee..
Perut kenyang...gerak ke Teluk Dalam Resort...
Sampai je sana...anak-anak sedare dah tunggu ajak mandi kolam...hihihi...
Haa...suami ambe tanya lagi...kot2 leh tukar pakej..sebab lau nak makan tanpa ambik pakej boleh tahan kopak jugak la poket...Alhamdulillah...dapat tukar pakej...RM 288...
_________________________________

 Ni gambar hero-hero hati ambe kat depan chalet kami..


Puas hati toii ngan chalet nii...tapi ...biasa la kalau dah teruja...lupa nak snap pic dalam chalet...Katil king,cukup selesa untuk anakanda ambe berlari...
Kalau nak tengok bilik dia...godek2 la di www.tdr.com.my

 Senang berlari dan senang mengamukk...huh!!..
-------------------------------------

Meh layan gambar mandi kolam ..petang2 neh orang layan kolam...
Cantik...dan bersih itu penting...




Korang nampak tak cengkerang2 tuh?tu sebenarnya fungsi dia untuk mandi bilas selepas mandi kolam ke apa ke...
Contoh nyaa :

 Kolam bebudak....




Sedap je mata mandangkan....
Okeh....sudah layan budak-budak dalam kolam....
Kita jejalan tepi pantai pulop...
Belakang chalet je pom,,.ihikss
 Ooowww...manja tak?manja tak?kih3.....
 Abes basah kainkuu....

 Udah besar anak ambe nehh...ummm...

Macam comel...macam bahagia...macam sayang...macam cinta ...bukan macam tapi PASTI..!!!

Memalam tak gerak g mana pon...
Okeh..keesokkannyaa...
Nak balik dah....
Makan dulu..


Siap makan terus beratur nak naik van g jeti teluk dalam..
Tak sempat snap ....tapi lepas turun dapat snap antara pengangkutan kat sana...mang disediakan..
Kereta sewa??dah suh tuan dia ambik,,kan kami dah tukar pakej..ada tiket...jadi kami balik kot teluk dalam terus..

 Van TDR punya....disediakan untuk angkut visitorsssss

 Turun dari bas...TDR punya...


Menuju ke Feri

 Atas feri...belah luar,,kita layan angin laut...

Kakak Ipar ambe & anak-anak

Sampai ke daratan...beli2 barang sikit..terus gerak balik ..
Okeh...itu je cite cuti pendek ambe setakat neh...
Sekian...!!

Wednesday, December 18, 2013

SPAGHETTI BOLOGNESSE

 Ni lama dah buat...tapi hari tu mak adik2 ade datang duk umah ambe..
Ambe masakkan la untuk mereka...poyo2 sikit ambik gambar neh....hehehe..
Biar laaa....ambe nak post jugak kat blog ambe neh yerr....



Duk menaip ni pun ambe duk telan air liuqqq....sebab lapar tak makan lagii...
Untuk nii....cara ambe ialah....
Bahan : 
Prego cendawan
Cendawan butang
Lada benggala merah & hijau
Ayam / Daging burger Ramly
Sos Tomato
Sos Cili
Air
Bawang Putih
Bawang Merah

Cara Ambe :
Ambe tumis bawang putih + bawang merah
Masukkan ayam / daging daging burger yang dah direlai2...
macam daging/ayam tu dah masak...
Masukkan prego + sos cili + sos tomato
Kemuadian masukkan semua bahan sayur
Kacau & perasakan dengan garam sikit..
Simple je resepikuu...huhuuh


sekian terima kasih..

PESTA MAKAN DURIAN

h
 Hari sabtu baru ni suami ambe kerja...jadinya hari last pesta ni je kami berpeluang join..
Lama tak melepak dengan member baik suami ambe neh..jadinya...kami jadikan pesta ini sebagai aktiviti hari minggu...ni pertama kali la ambe join...dieorang kali kedua kooot....
Layan gambar kami kat pesta tu kejap....jomm...



 Ni suami ambe dengan hadiah dia..berjaya jawap kuiz...huhuhu....
Dengan beraninya dia ke depan...dapat jugak...

 Nyummm...nyummyy....


 Budak ini tak leh duk diaaammm...

2 keluarga....My asben..En.aidy...Zaryth..Ambe...Ummu...Nurin..En.Salim & Danish...15 Dis 2013..

Monday, December 16, 2013

AYAM HALIA


Lauk tengahari hari sabtu baru ni laa nehh
Ayam Halia
Ambe nak kongsi resepi je ari nii....Sementara memikirin tentang sesuatu untuk kekawan blogger..

Bahan-bahan :
3 ulas bawang merah dihiris nipis
3 ulas bawang putih dihiris nipis
3 inci halia dihiris nipis jugop..
Ayam
Cendawan
Sawi...Sayur ni ikut suka hati laa nak letak apa..
Cili merah hiris
Lada hitam ditumbuk
Sos tiram
Tepung jagung di larut dalam air
garam
Air

Cara-cara Ambe Masak :
Panaskan minyak
Tumis bawang putih + merah + halia hingga layu
masukkan ayam pulak...
Tambah air sikit..
Tunggu sampai ayam lembut sikit,..
Masukkan lada hitam..
Larutan tepung jagung
Sos tiram
Garam
Last masukkan sayur..
Try la rasa...apa yang kurang korang tambah la yer.....
Kih3....

MACARONI GORENG SUKA HATIKU

Haaa..cantek tak nama resepi ambe nehh.. ehehe...ambe masak..suka hati ambe la bg nama kan...kih3...



Ambe tgk macaroni ni masih banyak dalam bekas...
Jadinya segera la ambe celur mereka...nak goreng,,,tapi tak tahu resepi macam mana..
Ambe pun dengan suka hati main campak-campak jew..
Bahan-bahan yang ambe gunakan adalah :

Macaroni
Bawang putih potong dadu
Bawang merah potong dadu
Sawi potong
Lada benggala benggali
Cendawan butang
Tomato
Prego cendawan
Sos Cili
Sos Tomato
Isi Ayam/ayam cincang/daging cincang
Garam

Cara ambe goreng :

Panaskan sedikit minyak..
Tumis sampai layu bawang putih + bawang merah
Masukkan isi ayam/daging
Masukkan prego cendawan + semua sos
Masukkan macaroni
Masukkan semua sayuran di atas..
Kacau sebati semuanyaa...
Ambe ada tambah garam sikit....


Tu jew laa...siap...ermmm..Not Baddddddd....

Friday, December 13, 2013

TUTORIAL TEKAN GAMBAR AKAN KE LINK BARU

Hari ini ambe nak join 1 segmen..tapi xreti nak linkkan gambar tu...xpernah buatkan....jadinya xreti..lepas google..ambe berjaya...jadinya ambe nak kongsi la kat sini..

1. Create a new post.
2. Upload gambar yang kekawan nak.
3. Tekan gambar tu, then gambar akan jadi highlight macam ni

4. Bila dah highlight biru, Tekan  LINK yang ada kat menu di atas tu.

 5.  Bila tekan LINK akan keluar window ni pulak,

6. Copy & paste link yang  kekawan nak letak tu kat ruang Web address. Haa, bila tekan gambar tu, akan ke link yang kekawan nak. Link tu kekawan kena paste kan ruangan web address.
7. Last,,,kekawan boleh Publish post sekarang!!!

Sekian dulu..

Segmen bloglist by Sha Purple


Assalamualaikum..
Hari ini pepagi bukak blog kekawan..tengok Sha purple wat segmen...
Masa free....so join laa..
Jom la join sekali...
Klik Banner di bawah yer...

http://shapurpleungu.blogspot.com/2013/12/segmen-bloglist-by-sha-purple.html

Have Fun yer kekawan....:)

Wednesday, December 11, 2013

JADUAL GAJI KAKITANGAN AWAM 2014

Duk godek2 tengok pekeliling
Tengok Surat Pekeliling Akauntan Negara Bilangan 4 Tahun 2014
Walaupun kita belum memasuki tahun baru 2014..
Ambe tak leh tahan sabar nak kongsi jadual gaji untuk tahun 2014
Okehh....tahun depan gaji masuk adalah seperti berikut


Sekian duluuu...layaaannn...

RESEPI DAGING DENDENG



Daging Dendeng...antara masakan kesukaan suami kita...kita pun suka sejak mengenali resepi ini pada awal-awal kahwin dulu ikut suami ke kenduri saudara mara nya di Teluk Intan...
Daging? memang kesukaan saya...jarang sekali saya tolak ...
Suami kita cakap kalau yang betul-betul punya daging dendeng....kalau daging tu 1kg...bawang merah pun perlu 1 kg jugak...baru asli...huhuh...Okeh...tanpa buang masa lagi...ni resepi orang Perak....suami kita kan orang perak....jadinya...dia makan orang Terengganu punya...kita pun makan orang Perak punya...

Bahan-bahan :
Daging
Bawang Merah ( Dimayam )
Halia ( Dimayam )
Bawang Putih ( Dimayam )
Cili Kering ( Direbus & Dikisar )
Garam
Kicap

Langkah 1 : Rebus daging sampai empuk
Langkah 2 : Sudah empuk..hiris nipis-nipis
Langkah 3 : Daging dihiris tadi diketuk @ ditumbuk dalam lesung
Langkah 4 : Perap dading dengan kicap manis
Langkah 5 : Goreng daging sekejap...
( Haaa baru bab daging ...okeh ketepikan )

Langkah 6 : Dengan minyak goring daging tadi...kita goring pulak bahan-bahan yang dimayam tadi..sampai bau Wangi....kemudian angkat..ketepikan...

Langkah 7 : Dengan minyak sama jugak...tumis cili kisar tadi....2 sudu je kita letak sebab takut pedas pulak....
Langkah 8 : Tambah kicap dalam kuali,,,
( Kacau-kacau )
Langkah 9 : Kita masukan daging yang digoreng tadi..jangan lupa bahan-bahan dimayam & digoreng tadi...masuk sekali...kacau sampai semua bahan sehati sejiwa.....

Sebab ape tak de sukatan?sebab semua suka hati...kecuali daging dengan bawang tu biar sama banyak yer..

Ops pindah entry www.dapurshalimar.blogspot.com
Sebab senang nak kontrol 1 blog jew...

Monday, December 09, 2013

SIMPAN KENANGAN

Hari ni..ambe projek sikit simpan video zaryth yang dalam dvc...
Gambar macam tak padan je nak letak ..otak dvd besar...
jadinya kena kumpul dulu laa... esok burn lagi...
Tengok...penuh folder gambar anak saje..huhuh




 Ok, yang ni dah selamat di burrrrnnn...
Kena carik holder dia plk neh,,,kang calar susah pulopp..

Friday, December 06, 2013

LIRIK LAGU MENGUKIR CINTA DI BELAHAN JIWAKU

Hah sudah lama blog ambe neh sunyi tidak berirama...
Hari ini tachap terakhir tuk ari ni ambe letak satu lagu untuk hiburan rerakan yerr...
Album : Dua Wajah
Munsyid : Maidany

Bila yang tertulis olehNya engkau yang terpilih untukku
Telah terbuka hati ini menyambut cintamu
Di sini segalanya kan kita mula
Mengukir buaian rindu yang tersimpan dulu
`Tuk menjadi nyata dalam hidup bersama

Selamat datang di separuh nafasku
Selamat datang di pertapaan hatiku

Izinkan aku `tuk mencintaimu
Menjadi belahan di dalam jiwaku
Ya Allah jadikanlah ia pengantin sejati
Di dalam hidupku…(izinkan aku)

Wahai yang dicinta telah kurela
Hadirmu temani relung hatiku
Simpanlah jiwaku dalam do’amu
Kan kujaga cintamu
Wahai yang dicinta telah kurela
Hadirmu temani relung hatiku
Simpanlah nafasku dalam hiudpmu
Kan kujaga setiamu

Apapun adanya dirimu
Ku `kan coba tuk tetap setia
Begitu pula pada diriku
Terimalah dengan apa adanya


Terima Kasih sebab melayan....huhuhuhuu

Thursday, December 05, 2013

PEMERIKSAAN PADA UMUR 15 BULAN

Hari ini 05 Disember 2013
Sudah 15 bulan umur anak ambe...
Seronok sungguh dapat melihat tumbesaran beliauuu...
Tapi beliau masih tak pandai panggil ibu...panggil ayah dah boleh ..che ngah pon dia leh panggil nyahh....huhuhu...che su pon dia boleh panggil cu...Pape pun...tetap bersyukur dengan perkembangan beliau yang boleh tahan aktif...
Dan...oleh kerana keaktifan dia tu...berat badan beliau berbanding umur 12 bulan dulu hanya 500 g jer...macam tak percaya je sebab terasa berat daa lau dukung beliau....15 bulan ni baru 9.6 kg....
Tapi tak ape laa...keadaan,perkembangan beliau pada tahap yang baik...Alhamdulillah....




Masa umur 12 bulan beliau ada 6 batang gigi...setakat hari ini masih ada 8 batang...
Beliau ni senang je ajak gosok gigi,,,
Hari-hari duk kat pejabat mesti rindu nak balik...Rindu nak main dengan beliau...walaupun kekadang ada jugak termaarraaaaaaaaahhh kat beliau...
mwaaahhh....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...